Povežite se s nama

U fokusu

HDZ nije dobio niti jedno mjesto pročelnika, ali je SDP trijumfirao: niti jedan njihov čovjek nije smjenjen

Objavljeno:

- dana

Imenovanja

Izabrani su vršitelji dužnosti pročelnika upravnih odjela Grada Varaždina, koji će na tom mjestu ostati do siječnja, kad se očekuje preustroj gradske uprave i povećanje broja odjela.

Njihova imenovanja su uslijedila nakon što je prije desetak dana svih sedmero tadašnjih pročelnika u roku od dva dana predalo svoje ostavke.

Na prvi pogled se vidi da teza o šurovanju gradonačelnika Ivana Čehoka sa dijelom SDP-a nije bila bez vraga: četiri ostavke su prihvaćene dok su SDP-ovi Mirela Ivanković, Mirna Kezele  i Damir Mikulić ostali na svom radnom mjestu.  

Upravo je grupa oko Mirele Ivanković  – a koju forsira i predsjednik županijskog SDP-a, Mario Habek – pokazala sklonost za dogovor s gradonačelnikom o podršci u Gradskom vijeću, čime bi HDZ  izgubio status povlaštenog partnera. HDZ u ovoj rotaciji nije dobio niti jedno pročelničko mjesto, što ne znači da će i u konaćnici biti tako

Budući da je Mirelu Ivanković u izbornoj utrci za predsjednika/cu gradske organizacije pobijedio Miroslav Marković – kojega podupire grupa oko, vlasti nesklonog Nevena Bosilja – uskoro će se vidjeti je li u SDP-u došlo do unutarstranačke podjele, kojom će gradonačelnik profitirati s više ruku za glasanje i slabašnijim HDZ-om. 

Tko, gdje i zašto?

Damir Mikulić će i dalje voditi Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, Mirna Kezele Upravni odjel za poslove Gradskog vijeća, mjesnu samoupravu i opće poslove, a Upravni odjel za financije, proračun i javnu nabavu, Mirela Ivanković.

Branku Matavulj će na čelu Upravnog odjela za poslove gradonačelnika zamijeniti Dražen Dretar, dosad zadužen za protokol.

Dr. Tomislav Bogović – savjetnik Grada za lokalnu samoupravu – novi je v.d. pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju. On je na to mjesto došao s pozicije v.d direktora Aquatehnike. Budući da bi nakon najave kako će na čelo firme doći netko iz struke, što Tomislav Bogović nije, on je sad završio kao pročelnik u Gradu.

Dugogodišnja zaposlenica u Gradu, Draženka Dević preuzeti će Upravni odjel za društvene djelatnosti dok će dosadašnjeg pročelnika komunala, Marija Sambolca – svježe izabranog predsjednika gradskih narodnjaka – zamijeniti Roberto Krajcer.

Iako je Sambolec, dakle, otišao tek nakon što je postao predsjednik HNS-a, govori se kako se on niti ne bi kandidirao za stranačku dužnost da je mislio kako postoje ikakve šanse da ostane pročelnik.

Je li ovo trajno rješenje ili će se i dalje kadrovirati, nije poznato, saznat će se nakon obavljenog javnog natječaja, kojeg neko vrijeme neće biti.

Zasad se vidi da je gradonačelnik održao svoje obećanje o nezapošljavanju.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje