Povežite se s nama

U fokusu

HDZ-ovi načelnici i gradonačelnici poručili: Oni koji dižu cijenu vrtića varaju građane

Objavljeno:

- dana

Model fiskalne održivosti vrtića bila je glavna tema konferencije za medije koju je u ponedjeljak sazvao predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije i župan Anđelko Stričak, a na kojoj su sudjelovali i HDZ-ovi načelnici i gradonačelnik s područja županije koji su, naglasio je Stričak, najbolje upoznati s ovom problematikom.

Vlada je, naime, izradila novi model osiguranja fiskalne održivosti vrtića, kojim će gradovi i općine dobiti sredstva koja će im rasteretiti proračune, a također se omogućuje smanjenje roditeljske participacije u cijeni dječjeg vrtića, istaknuli su na konferenciji za novinarre.

Ovo je prva Vlada koja će osigurati sustavnu podršku u financiranju dječjih vrtića, od doprinosa od 6,25 posto, pa čak do 50 posto prosječne cijene smještaja po djetetu, ovisno o stupnju razvijenosti pojedinog grada, odnosno općine. Financiranje će započeti već od 1. listopada ove godine, a godišnje će se na to izdvajati više od 70 milijuna eura, istaknuli su HDZ-ovi načelnici, gradonačelnici i župan.

– Da Vlada premijera Andreja Plenkovića vodi državu u dobrom smjeru najbolje nam govore stavovi i potvrda svjetskih agencija koje su potvrdile da Hrvatska ima investicijski kreditni rejting, odnosno da će hrvatsko gospodarstvo i ekonomija ove godine i dalje rasti, čak i više i brže nego većina članica Europske unije. To se događa u ovim najizazovnijim vremenima od Domovinskog rata, a Vlada je izdvojila 6,7 milijardi eura za ublažavanje posljedica koronavirusa, za ublažavanje posljedica inflacije i rasta cijena energenata. Samo na posljedice koronavirusa je utrošeno 1,6 milijardi eura, a unazad dvije godine za ublažavanje posljedica energetske krize i inflacije 5 milijardi i 200 milijuna eura – naglasio je Stričak.

Dodao je kako je riječ o doista ogromnim sredstvima na korist svih građana, a uz tako brojne dodatke i pomoći ublažavanju svih kriza i izazova koji su nas snašli, paralelno se pronalaze sredstva za izgradnju, dogradnju i održavanje vrtića.

– Uz investicijski bum u sklopu osnovnih škola, pred nama je jedan investicijski ciklus vezan za dogradnju i izgradnju potrebnog školskog prostora, školskih športskih dvorana, nazvan cjelodnevna nastava. Potom cijeli niz investicija u cestogradnji, aglomeracijama, naravno, nije se stalo niti sa programima u kulturi i gospodarstvu. Uglavnom, u najizazovnija vremena, kada bi mogli reći da je najteže, Vlada nalazi model, mogućnosti, načine na koji će još unaprijediti život, odnosno kvalitetu života svih naših građana. Vjerujem da to naši građani prepoznaju, a između ostalog najbolja potvrda svega toga je ovaj stav, ova potvrda svjetskih agencija – kazao je Stričak.

Nenad Horvatić, načelnik Općine Ljubešćica podsjetio je da je u proteklom periodu za vrijeme ove vlade izgrađeno 14 vrtića, za 14 vrtića potpisani su ugovori kroz NPOO i još su dva u najavi.

– Sada pokušavamo zajedno s Vladom iznaći rješenje kako da održivi ostanu ti vrtići, da ne opteretimo previše ni jedinice samouprave, niti roditelje. Zato će Vlada po prvi put donijeti uredbu o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje fiskalnosti održivosti vrtića. Vezana je uz indeks razvijenosti – od 6.25% od ekonomske cijene, a ekonomska cijena za 2022. godinu je 2.216 kuna koja se dobila zbrojem svih cijena vrtića u cijeloj Hrvatskoj i podijelila s brojem djece koja ide u vrtić – rekao je Horvatić.

Dodao je da je na području Varaždinske županije 28 jedinica lokalne samouprave, od kojih je jedna svrstana u prvu skupinu, a to je Donja Voća, druga skupina Martijanec, u trećoj skupini su Mali Bukovec, Sveti Đurđ, Cestica, Visoko i Bednja, u četvrtoj Jalžabet, Petrijanec, Vinica, Breznica, Maruševec, Klenovnik, Breznički Hum i Lepoglava. U petoj skupini su Novi Marof, Ljubešćica, Sračinec, Beretinec i Vidovec, u šestoj Ivanec, Varaždinske Toplice, Kneginec, Veliki Bukovec, Trnovec i Sveti Ilija, u sedmoj je skupini Ludbreg, a u osmoj Varaždin.

– Što se tiče jedinica lokalne samouprave poput Martijanca ili Voće koji su u prvoj skupini, oni će dobivati gotovo 50 posto sadašnje cijene i otvara im se po prvi put mogućnost za besplatan vrtić za mještane. Jako je bitno da bez obzira koliko bila ekonomska cijena dječjeg vrtića u općini ili gradu, Vlada će uvijek davati postotak od ekonomske cijene, a to je 294 eura. Za taj indeks će mnogi pokušati reći da on nije pravilan, ali ja ću dati za primjer Grad Varaždin koji je u osmoj skupini i koji ima pravo dobiti 18,38 eura po djetetu. Pošto ima 1700 djece, mjesečno će dobivati oko 31.246 eura, odnosno godišnje 374 952 eura, dakle blizu 3 milijuna kuna će ovom odlukom Grad Varaždin dobiti kao pomoć u funkcioniranju i održivosti vrtića. Dat ćemo i primjer Općine Martijanec, koja je u drugoj skupini, ekonomska cijena vrtića je 1782 kune, od čega su roditelji plaćali 550, a općina 1232 kune. Sada će država davati 969 kuna i kada bi općina izdvojila 813, što je 419 kuna manje nego što je sad davala, roditelji moraju dati 0 kuna – rekao je Horvatić.

Naglasio je kako nakon ovakve odluke Vlade nema ni jednog razloga da se povećava udio roditelja koji plaćaju vrtić.

– Svaki načelnik, gradonačelnik koji nakon ove uredbe, nakon odluke Vlade prošlog tjedna da se ne podiže cijena struje, plina, koji podigne učešće roditelja, jednostavno radi prevaru svojih birača i laže svoje građane. Ovo je prvi put da će se ovako pomoći u realizaciji dječjih vrtića. Pozivamo da ova sredstva preusmjerimo na povećanje plaće i materijalnih prava svih zaposlenika dječjih vrtića, da uložimo u održavanje. Sada je po prvi put da se Vlada Republike Hrvatske uključila i nemojmo dozvoliti da roditelji moraju plaćati nešto za što se država pobrinula da njihov udio ne bi bio povećan. Da nije bilo odluke Vlade, o pomaganju fiskalne održivosti dječjih vrtića i odluke Vlade da se ne podiže cijena električne energije i plina, tada bi jednostavno moralo doći do povećanja ekonomske cijene dječjih vrtića, a samim time i do povećanja učešća roditelja – kazao je Horvatić.

Načelnik Općine Gornji Kneginec, Goran Kaniški, istaknuo je da je u njihovom dječjem vrtiću gotovo 40 zaposlenika koji imaju svoju podružnicu.

– Mi ćemo tih 18 posto sredstava koja ćemo dobiti prebaciti na materijalna prava zaposlenika, tako da ćemo za sve zaposlenike s plaćama doći na propisani standard, a za roditelje neće doći do nikakvih novih povećanja. Kroz određene pravne formule i akte Općina će to prebaciti vrtiću da može ostvariti svoje osnovice i koeficijente u potpunosti s predloženim standardima. Dječji vrtić Kneginec ima dosta visoke standarde u svom radu, što se vidi po upisima jer u naše se vrtić želi upisati i mnogo djece iz drugih jedinica lokalne samouprave. Nadamo se da ćemo ovime dodatno unaprijediti taj rad u našem vrtiću, imati zadovoljne zaposlenike i da će to na kraju u pozitivnom smislu to najviše osjetiti naša djeca – rekao je Kaniški.

Novinarima se obratio i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač koji je kazao da je stvarna ekonomska cijena vrtića daleko veća od ove koju je procijenila Vlada RH.

– I Grad Novi Marof ima relativno nisku ekonomsku cijenu vrtića, a takvu imaju i neke kolege, i naši građani moraju biti svjesni da mi paralelno uz ono što sufinanciramo prema toj ekonomskoj cijeni vrtića, dodatno sufinanciramo vlastite vrtiće kroz direktne subvencije. Sad je prilika da se izjednače plaće prema zakonu s uredbom o osnovicama i koeficijentima koje se vežu na osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. S obzirom da je za osobe zaposlene u dječjim vrtićima nadležno Ministarstvo odgoja i obrazovanja i da plaće moraju biti usklađene, ovime je vlada omogućila jedinicama lokalne samouprave da upravo to naprave, da usklade plaće teta u vrtiću i one učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama, tako da sada nitko neće moći reći da nema dovoljno sredstava da se na neki način povećaju plaće – istaknuo je Jenkač. Dodao je kako vjeruje da će ovo na neki način biti i poticaj i mladima da ih se sve više odluči za nastavak školovanja vezanog uz odgoj i obrazovanje.

U fokusu

S područja Maruševca nestala je dvogodišnja Anastasia, policija traga za njom i bakom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Nestala je dvogodišnja Anastasia Ficher, potvrdili su nam iz PU varaždinske.

Policija je nestanak objavila i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Djevojčica inače živi u Maruševcu, na adresi Cerje Nebojse 14, a nestala je 20. rujna, kada se zajedno s bakom udaljila u nepoznato oko 22 sata.

Anastasia je visoka 92 centimetra, ima smeđu kosu i smeđe oči, a na lijevoj šaci ima ožiljak od opekline.

U tijeku je i policijska potraga.

Obzirom da baka nije među nestalim osobama, moguće je da policija istražuje da je ona odvela djevojčicu iz nekog razloga.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

Nezavisna platforma Sjever Matije Posavca za očuvanje statusa općih i županijskih bolnica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu je u srijedu, 20. rujna 2023.godine, održano predstavljanje Nezavisne platforme Sjever (NPS), te je Skupštini Međimurske županije upućena inicijativa kojom se od Ustavnog suda Republike Hrvatske traži da se izvan snage stave članci Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti vezanoj za preuzimanje osnivačkih prava države nad općim i županijskim bolnicama.

Međimurski župan i predsjednik NPS-a Matija Posavec istaknuo kako je ideja osnivanja platforme promocija vrijednosti, rezultata i doprinosa sjevera Hrvatske, te kako bi skrenuli pažnju centralne vlasti kakvu posljednjih 30 godina uživaju neki drugi dijelovi zemlje.

– Ako pogledamo nekoliko važnih ekonomskih pokazatelja poput razine industrijske proizvodnje, omjer uvoza i izvoza roba, razine produktivnosti, razine zaposlenosti, to znači da u takvim okolnostima je posljedično i veći udio poreznih prihoda ostvarenih na Hrvatskom sjeveru odlazio u središnju državnu blagajnu nego što se vraćao u ovo područje u kojemu je ta vrijednost i stvorena. Tako je taj visokocentralizirani sustav ujedno i duboko nepravedan prema Hrvatskom sjeveru, odnosno prema svim onim sredinama u kojima se stvara veći udio društvenog bogatstva, koje se onda redistribuira političkom voljom centralne vlasti. Svi naši dosadašnji rezultati od obnove brojnih škola, gospodarski rezultati, turističke nagrade, prepoznavanje od strane domaćih i međunarodnih institucija nisu cilj već sredstvo da budemo još bolji, još kreativniji i da visoko podignuta ljestvica očekivanja bude svake godine i realizirana – ističe Posavec dodajući kako svaki rezultat u životu i politici, svaka donesena odluka, ali i svaka pogreška je jedno veliko iskustvo koje daje snagu, sigurnost i motivaciju za daljnji rad, osobito u vremenu i okolnostima u kojima se nalazimo, a koja nisu laka.

Članovi predsjedništva Nezavisne platforme sjever su gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek, načelnik općine Veliko Trgovišće Robert Greblički, načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovec, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa.

Okupljanju u Čakovcu nazočili su i brojni načelnici i predstavnici općinskih i gradskih vijeća iz Međimurske, Varaždinske i Krapinsko zagorske županije, među njima i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina.

Svi oni jednoglasno su podržali inicijativu Nezavisne platforme Sjever o upućivanju na prvu iduću sjednicu Skupštine Međimurske županije prijedloga o traženju ocjene ustavnosti novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako bi relevantne institucije ove države dale svoj sud zbog namjere preuzimanja osnivačkih prava općih i županijskih bolnica, a da druga strana nema pravo odlučivanja o tome.

Prijedlog o tome iznio je potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa.

-Ono što smatram od prvog dana, a to i komuniciram medijski i javno, jest da najave preuzimanja osnivačkih prava općih i županijskih bolnica, je odluka koja neće ni na koji način učiniti pozitivne promjene u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Reforma zdravstva se ne radi preuzimanjem osnivačkih prava bolnica jer nas je iskustvo naučilo da svakom centralizacijom sustava, pa i u zdravstvu, se dovodi u pitanje pristup dostupnosti zdravstvene zaštite na lokanoj razini, kao i mogućnost lakše prilagodbe potrebama lokalnog pacijenta. Prijenosom osnivačkih prava se neće riješiti ni problem dugova u hrvatskom zdravstvu – ističe Baksa, dodajući kako državu treba decentralizirati, poštivati načelo supsidijarnosti, uvažavati specifičnosti i potrebe građana svake hrvatske regije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje