Povežite se s nama

U fokusu

Tko su najveći dobitnici i gubitnici izbora? HDZ i SDP nisu igrali kao timovi već svatko za sebe i protiv svojih, a Čačić…

Objavljeno:

- dana

U III. izbornoj jedinici glasovalo je 218.591 od ukupno 349.019. SDP, odnosno koalicija Rijeke pravde dobili su 77.793 glasa ili 6 mandata, a HDZ i partneri osvojili su 58.346 glasova birača, odnosno pet mandata.

Nezavisna platforma Sjever Matije Posavca osvojila je čak 25.829 glasova ili 12,20 posto i time dobivaju dva mandata.

Možemo osvaja 13.229 glasova u našoj izbornoj jedinici i time dobivaju jedan mandat.

Glasovanje je bilo preferencijalno, što znači da su birači svoje povjerenje mogli dati bilo kome od kandidata na listi, bez obzira na poredak koji su odredile stranke. Međutim, da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz treće izborne jedinice.

Specifičnost ove kampanje u III. izbornoj jedinici bila je ta da gotovo ni jedna opcija nije pokušala preferencijama uloviti jedan mandat više za cijelu listu, odnosno nisu bacili karte za samo jednog kandidata, već je djelovalo kao da svaki kandidat igra svoju igru, odnosno protiv svojih. Tako smo imali reklamne spotove, plakate, letke i razne druge promidžbene materijale na kojima je više kandidata s iste liste tražilo birače da zaokruže njihovo ime. To je vrlo vjerojatno dodatno zbunilo birače.

Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat. Osvojio je 4.934 glasa ili 8.54 posto ukupnih glasova liste.

Spomenimo da je i koalicijski partner HDZ-a, HNS donio listi preko 3000 glasova. Tako je Predrag Štromar koji je s četvrtog mjesta na listi ušao u Sabor donio 2.597 glasova, a Robert Šplajt 589 preferencijalnih glasova.

Na listi Rijeka pravde za preferencijalne glasove borilo se također više kandidata, a osim SDP-ovaca za glasove birača borili su se i Reformisti – Natalija Martinčević na sedmom mjestu i Radimir Čačić na 13 mjesto. Predsjednik Reformista Radimir Čačić dobio je  SDP-ovoj koaliciji 4.960 glasova, a Natalija Martinčević 837.

Međutim, iako su osvojili respektabilnu podršku birača, preferencijalni glasovi nisu im bili ovaj put dovoljni da uđu u Sabor.

Ovo će sigurno biti veliki udarac za Reformiste koje su u zadnjih nekoliko mjeseci napustili gotovo svi načelnici, a već dulje vrijeme prisutno je nezadovoljstvo članova vodstvom stranke. Hoće li ovaj put Reformisti nestati s političke scene ili ne bit će jasno uskoro. Spomenimo i da su druge godine lokalni izbori te se karte na političkoj sceni opet mogu pomiješati.

Nezavisna platforma Sjever Matije Posavca je pak, barem za neke, najveće iznenađenje izbora. Prvo ih uopće nije bilo u anketama, a u nacionalnim medijima o toj se političkoj opciji priča tek nepunih mjesec dana. Ipak, uspjelo im je osvojiti dva mandata u samo jednoj izbornoj jedinici.

Nezavisnoj platformi Sjever ovo će sigurno biti dobra početna pozicija i za lokalne izbore druge godine.

Ipak, sve ovisi o tome kako će izgledati nova Vlada, a dok pregovori ne završe možemo samo nagađati.

Više o tome tko bi nas u naredne četiri godine trebao zastupati u Saboru možete pročitati:  Evo tko iz III. izborne jedinice ulazi u Hrvatski sabor

U fokusu

Glas poduzetnika traži ukidanje poreza na kavu, smanjenje PDV-a na niz usluga, povećanje praga ulaska u sustav PDV-a…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko ključnih reforma za koje smatraju da će rasteretiti poduzetnike, povećati njihovu konkurentnost i olakšati poslovanje.

Na sastanku s Ministrima želimo iznijeti prijedloge za promjene koje smatramo nužnima za stvaranje poticajne poduzetničke klime, objavio je UGP 12. lipnja.

U nastavku donosimo popis onoga što UGP traži:

 1. Povećanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40.000 € na 70.000 €
  • Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), službena inflacija za period od 2007 godine iznosi 52 %, a daleko je veći iznos ako se gledaju troškovi osnovnih usluga i proizvoda. Zbog toga smatramo da bi granica za ulazak u sustav PDV-a trebala biti prilagođena na 70,000 eura, kako bi se prvenstveno mikro i malim poduzetnicima omogućilo konkurentno poslovanje, prilagodba inflacijskim promjenama i šansa da uopće dođu u poziciju rasta! 
 2. Smanjenje PDV-a na ugostiteljske, frizerske i kozmetičke usluge na 13 %
  • Smatramo da bi smanjenje PDV-a na ove usluge potaknulo rast i konkurentnost u tim sektorima, olakšalo poslovanje poduzetnicima, smanjilo sivu ekonomiju, povećalo plaće zaposlenicima,  te omogućilo pristupačnije cijene za krajnje korisnike.
 3. Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane na 5 %
  • Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane doprinijelo bi smanjenju cijena osnovnih životnih namirnica i mogućnost investiranja u razvoj, što bi pozitivno utjecalo na životni standard građana i potaknulo razvoj domaće poljoprivrede.
 4. Neoporezivanje reinvestirane dobiti
  • Predlažemo da se dobit koja se reinvestira u poslovanje ne oporezuje, čime bi se potaknule investicije i unaprijedilo poslovanje poduzetnika, što bi dugoročno doprinijelo gospodarskom rastu.
 5. Smanjivanje parafiskalnih nameta
  • Zalažemo se za ukidanje parafiskalnih nameta kojima su poduzetnici opterećeni, a od kojih nemaju nikakve koristi u poslovanju. To uključuje i obvezne članarine u komorama i zajednicama kao što je npr. članarina turističkoj zajednici. 
 6. Ukidanje posebnog poreza na kavu
  • Trenutno se u Hrvatskoj kava oporezuje posebnim porezom koji, zajedno s PDV-om, iznosi približno 35 % po šalici, dok je u Sloveniji taj porez oko 9 %. Smatramo da bi ukidanje ovog poreza olakšalo poslovanje proizvođačima kave i smanjilo troškove za potrošače.
 7.  Redefiniranje Zakona o trgovini 
  • Smatramo da treba omogućiti svim malim poduzetnicima i obrtnicima iz sektora trgovine, suvenirnica, cvjećara i pekara rad nedjeljom i praznicima ako to oni to žele, odnosno da imaju pravo na izbor.

– Ovim mjerama posebnu pozornost želimo skrenuti na mlade u Hrvatskoj, koji se u mnogočemu razlikuju od generacije svojih roditelja. Da bi ih zadržala, krajnje je vrijeme da se Hrvatska počne prilagođavati svojom gospodarskom politikom. Otvaranje paušalnog obrta pruža tu slobodu omogućujući osobama da budu i radnici i poslodavci, uz manja izdvajanja za doprinose i poreze – pojasnili su iz UGP-a. 

Nastavite čitati

U fokusu

Kriminalci opet vrebaju – pojavio se opasan pokušaj prijevare vezan uz banke i portal e-Građani!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska udruga banaka (HUB) upozorava na niz aktivnih kampanja kriminalaca koji u posljednje vrijeme ciljaju klijente banaka, kako bi im ukrali podatke i tako stekli financijsku korist.

Prijevara koja se posljednja pojavila i vezana je za banke i portal e-Građani funkcionira tako da prevaranti u ime banaka šalju SMS u kojem tvrde da „Imate pravo na povrat poreza“ s poveznicom koja vodi na lažnu prijavu u sustav e-Građani.

Ako zaprimite takav SMS, nipošto nemojte kliknuti na poveznicu i nikako ne unosite podatke vezane uz Vaš mToken/token niti ikakve druge osobne podatke.

Preporučeno je  da o aktualnim vrstama prijevara građani informiraju svoje bližnje kako bi se zaštitili od potencijalnih prijevara, a ako sumnjate da ste žrtva prijevare i ako ste upisali bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci i prijevaru prijavite policiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje