Povežite se s nama

U fokusu

HDZ poručuje SDP-u neka razmirice s HNS-om stave sa strane

Objavljeno:

- dana

Varaždinski HDZ poziva na zajednički nastup u vezi bala

Upućujemo poziv svim strankama, a posebice gradskoj organizaciji SDP-a, da u ovom trenutku stave na stranu svoje razmirice s koalicijskim partnerima, te da zajedno učinimo ono za što smo svi zajedno dobili glasove, a to je da napravimo sve što je moguće i što je najbolje u interesu Varaždinki i Varaždinaca, naglašava predsjedništvo GO HDZ-a Grada Varaždina u priopćenju vezanom uz problematiku zbrinjavanja varaždinskog baliranog otpada.

Nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, „isprovocirano“ slabom dinamikom i načinom rješavanja problema bala„preuzelo“ varaždinski otpad, Hrvatska demokratska zajednica grada Varaždina pokreće inicijativu za zajednički nastup prema Ministarstvu zaštite okoliša i prirode te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

-Podržavamo odluku Ministarstva o pokretanju rješenja Inspekcije za zaštitu okoliša  iz 2007. godine, po kojem Ministarstvo kreće u rješavanje tog problema mi, u HDZ-u, ali ne možemo mirno gledati i prekriženih ruku čekati, kada postoji realna mogućnost da se cijela priča oko zbrinjavanja otpada negativno odrazi po građane i građanke Varaždina, odnosno da oni plate cijeli iznos zbrinjavanja baliranog otpada, upozoravaju u varaždinskom HDZ-u.

Stoga sve stranke pozivaju na legalni „pritisak“ prema Fondu, i to sa svim zakonski dozvoljenim sredstvima kako bi se osiguralo učešće Fonda u sufinanciranju sanacije i zbrinjavanja oko 120.000 tona baliranog otpada za što bi Fond trebao izdvojiti oko 40 milijuna kuna.

-Iako je već dosta toga rečeno oko cjelokupne problematike, koja je čak dovela do prijevremenih izbora i smjene na čelu grada u jednom trenutku, mi u HDZ-u ne možemo dovoljno istaknuti važnost činjenice da Varaždinke i Varaždinci u ovom trenutku trebaju potporu svih nas koji smo dobili njihove glasove na nedavno održanim izborima. HDZ, kao najjača oporbena stranka u Varaždinu i stranka s najviše mandata u Gradskom vijeću, ne bježi od uloge da pokrene inicijativu koja će okupiti sve političke snage u Gradskom vijeću i van njega, kao izvršnu vlast i sve one u Varaždinu koji svojim rejtingom i političkim položajem u društvu, mogu, u okviru zakona, utjecati na Fond za zaštitu okoliša da ispuni što je obećao prije nekoliko godina a to je da sudjeluje u zbrinjavanju varaždinskog baliranog otpada sa 40 posto. Ne tražimo ništa drugo što Fond već radi na mnogim deponijima širom Hrvatske, a jedan od primjera je i obližnje odlagalište otpada u Jerovcu, upozoravaju u varaždinskom HDZ-u.

Stoga najavljuju da će Hrvatska demokratska zajednica, nakon što su vijećnici  na posljednjoj sjednici podržali prijedlog nezavisnog vijećnika Roberta Podolnjaka da se od resornog Ministarstva zatraže pojedini odgovori, inicirati još snažniji nastup prema Ministarstvu i Fondu s  ciljem zaštite građana od daljnjih troškova za koje su oni ponajmanje odgovorni.

 

 

 

 

Izvor: HDZ Varaždin
Foto: Ivan Agnezović

Nekategorizirano

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska tvrtka Koka u utorak, 7. prosinca obavijestila javnost da su dobili ponudu za preuzimanje dionica.

Danica.hr piše da Koku preko svoje tvrtke Kutjevo želi kupiti Enver Moralić (86).

Koka je, inače, prihvatila financijski izvještaj za prošlu godinu prema kojem je ostvarila 1,28 milijardi kuna poslovnih prihoda i 11,1 milijun kuna neto dobiti. Usvojen je izvještaj o primanjima uprave i članova nadzornog odbora.

Tvrtka je u vlasništvu Vindije koja posjeduje čak 95,43 posto dionica Koke. Drugi je dioničar Erste banka s 0,42 posto, a treći Pero Vlainić sa 0,31 posto.

Kutjevo je putem svojeg opunomoćenog odvjetničkog društva izvijestilo upravu Koke o interesu za preuzimanje dionica tvrtke. Predložili su i sastanak na kojem bi iznijeli svoje namjere. Čeka se odgovor Vindije kao većinskog vlasnika.

Nakon smrti vlasnika Vindije Dragutina Drka, u medijima se svako malo spekulira s mogućom prodajom poslovnog carstva kojim ovog časa upravlja njegova obitelj – kćeri i zetovi. U tom svjetlu treba gledati i pismo namjere koje je Moralić uputio u Varaždin.

Moralić je bogati biznismen s razgranatim poslovnim carstvom koje obuhvaća poljoprivredne, ali i kemijske kompanije. U Hrvatskoj je vlasnik Kutjeva i Božjakovine, a u inozemstvu, kako se piše, kemijskih tvornica.

Nastavite čitati

U fokusu

SDP-ovci i Reformisti zauzeli pozicije: Ister u Varkom, Bedeković u Sjever-DAN bez natječaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Transparentnost ili tek podjela plijena između koalicijskih partnera u Gradu Varaždinu?

To je zapravo retoričko pitanje s obzirom na činjenicu da zadnjih dana svjedočimo postavljanju direktora i ravnatelja gradskih tvrtki i ustanova bez natječaja, a osim rijetkih iznimaka, radi se o članovima stranaka SDP-a i Reformista, koje koaliraju na gradskoj razini. To nije nikakva novost ni čudo, tako se to, naime, u Hrvatskoj radi godinama. Treba uzeti u obzir i da gradonačelnik ima potpuno pravo postaviti na čelna mjesta ljude kojima vjeruje, a nikakav zakon ga u tome ne sprečava. Međutim, to je daleko od obećanja tijekom kampanje. Govorilo se o stručnim ljudima i transparentnim natječajima…

Prošlog tjedna za direktora Razvojne agencije Sjever-DAN postavljen je Željko Bedeković, inače član Narodne stranke – Reformisti. Dosad je dužnost direktora Razvojne agencije Sjever-DAN obnašao Miljenko Ernoić. Bedeković je imenovan na razdoblje od četiri godine, a varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj njegovo je imenovanje nastojao opravdati rekavši da su tražili nekoga tko bi mogao najkvalitetnije voditi Agenciju, te su se odlučili za njega.

Reformistima i Gradski bazeni

Bedeković je bio kandidat Reformista za gradonačelnika Varaždinskih Toplica na proteklim lokalnim izborima, a potkraj prethodnog mandata bio je predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije. Bedeković ima certifikat javne nabave i završenu edukaciju o EU fondovima, pa je to, prema riječima gradonačelnika, bilo presudno da ga se zaposli.

Ovih dana Gradski bazeni dobili su šeficu iz redova iste stranke. Već duže vrijeme nagađa se da će ravnateljica Gradskih bazena biti Jelena Pavleković, dosadašnja ravnateljica Javne ustanove “Priroda Varaždinske županije”, a sad se zaista to i dogodilo.Početkom prosinca nove rukovoditelje dobile su i tvrtke Varkom i Parkovi.

Novi direktor Varkoma je Bruno Ister, čovjek od Bosiljevog povjerenja i član SDP-a. On je izabran bez natječaja. S obzirom na to da se radi o tvrtki koja provodi višemilijunske projekte, logično je da gradonačelnik na mjestu direktora želi nekoga komu vjeruje.

Iznimka i iznenađenje ovih imenovanja je nova direktorica Parkova. Na čelno mjesto te tvrtke došla je Jelena Sekelj, koja je dugi niz godina radila u Parkovima, unatoč tomu što je u kuloarskim pričama već bila gotova stvar da će tu poziciju zauzeti SDP-ov Marin Bašić.

Podsjetimo da je krajem rujna za novog direktora varaždinske tvrtke Čistoća izabran Zoran Svetec (SDP). Nije poznato tko će ga naslijediti u Gradskim stanovima.

Imenovanja dekretom

Imenovanja u gradskim tvrtkama i ustanovama bile su teme i na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine.

Vijećnik Mario Lešina iz Nezavisne liste Ivana Čehoka pitao je župana Stričaka o imenovanjima u Varkomu i Razvojnoj agenciji Sjever-DAN.

– Gdje su tu suosnivači, sve jedinice lokalne samouprave? Kakva je bila vaša komunikacija s bivšim direktorom Varkoma, jer nam je rečeno da je direktor Hrvatskih voda pozdravio to imenovanje? – zanimalo je Lešinu.

Stričak mu je odgovorio da se u Gradu Varaždinu očito imenuje dekretom.

– Je li itko zaposlen bez natječaja u Varaždinskoj županiji? Nijedan ravnatelj ili direktor još iz prethodnog mandata nije razriješen dužnosti, nije za to potrošena ni lipa. Ako se pokažu dobri, ostavit ćemo ih. Nismo si dozvolili da nekoga otjeramo s radnog mjesta uz otpremninu od 300.000 kuna, kao što je to u slučaju Parkova. Što se dogodilo? Zatražena je ostavka Runca, bivšeg direktora Parkova. Potom mijenjaju Nadzorni odbor… Evo, 300.000 kuna samo da ga ne gledamo. I sada nekoga prozivaju? Napravili ste štetu Parkovima. 300.000 kuna nije mali novac. Ne znam što je s ostalim ravnateljima, ali koliko vidim, nijedan natječaj nije proveden, imenuju se dekretom. Ni za jednog ravnatelja nije proveden natječaj. To je ta transparentnost – objasnio je župan Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje