Povežite se s nama

U fokusu

Hitno povući tužbu protiv Porezne uprave i rebalansom proračuna osigurati novac za dug prema državi!

Objavljeno:

- dana

AVAR I BUNIĆ PREDLAŽU:

Grad Varaždin treba odmah odustati od tužbe protiv Ministarstva financija i, umjesto da odugovlači s neminovnim plaćanjem, potrebnih 9,3 milijuna kuna osigura rebalansom proračuna zbog čega hitno treba sazvati sjednicu Gradskog vijeća. Ovakvo rješenje, kojim bi se Javna ustanova Gradski stanovi i Grad Varaždin mogli spasiti od blokade računa, predlažu gradski vijećnici Željko Bunić (HSLS) i Zlatan Avar (nezavisni).

– Predlažemo hitno donošenje rebalansa proračuna Grada na način da navedena obveza, ali i sve druge obveze koje su dospjele ili će dospjeti do 31. prosinca ove godine, a vezane su za obvezu povrata sredstava APN-u te nastavno u državni proračun,  budu obuhvaćene na rashodovnoj strani proračuna. Ravnatelj JUGS-a Zoran Svetec treba hitno izraditi popis dospjelih obveza te obveza koje će nastati do kraja ove godine s osnova povrata sredstava redovnog i rezervnog fonda uključujući otplate stanova, sredstva primljena od iznajmljivanja stanova, te pripadajuće kamate – istaknuli su u priopćenju.

Smatraju da 9,3 milijuna kuna, koje treba vratiti državi prema rješenju Ministarstva financija, treba osigurati na način da se smanje izdvajanja za komunalne aktivnosti, koje treba odgoditi za buduća vremena.

Izbjeći sve nepotrebne troškove!

Ujedno ističu da treba izbjeći spor s Poreznom upravom, dakle povući tužbu, ali i odustati od svih aktivnosti kojima se spor odugovlači.

– Treba postići dogovor s Ministarstvom financija o obročnoj otplati nastalog duga, napravljeno na zakonit način, s jasnim rokovima izvršenja, a potkrijepljeno odukama Gradskog vijeća. Razog izbjegavanja upravnog spora su materijalne osnove na temelju kojih je donesena odluka Ministarstva financija, a koje nepobitno dokazuju nenamjensko trošenje, odnosno sustavno nevraćanje dospjelih poticaja APN na način kao što je to definirano u u Rješenju Ministarstva financija od 28. travnja – upozoravaju Bunić i Avar.

Isto tako predlažu izbjegavanje bilo kakvih novih nepotrebnih troškova u vezi JUGS-a, kao što su pravne usluge, financijske usuge, savjetovanja i  zatezne kamate, te traže da se sve aktivnosti transparentno prate te se o njima izvještava Gradsko vijeće. 

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!