Povežite se s nama

U fokusu

Hitno rotori na opasnim križanjima: Policija nema dosta ljudi za regulaciju kad semafor ne radi?

Objavljeno:

- dana

Vijećnici “nježni” na aktualnom satu

Problemi u prometnoj infrastrukturi i prijedlozi rješenja bili su glavna tema koju je većina vijećnika izabrala za prvi aktualni sat u novom sazivu Gradskog vijeća.

Vijećnici traže odgovore zašto se učestalo kvare semafori na velikim križanjima, što je prošli mjesec dovelo do nesreće u kojoj je poginuo mopedist; kad će se riješiti prijelaz preko Kućanske rampe zbog koje se grad ne širi  na istok; Alen Kišić je obećao susjedi pitati što je sa križanjem Ulica Miroslava Krleže i Filićeve, gdje su nesreće učestale, a VI. osnovna škola je udaljena stotinjak metara; prijedlog da od silaska s autoceste na jugu do Hrašćice ne bude semafora; kaos na križanju Koprivničke i Boškovićeve…

Problem: Grad bez ovlasti

Natalija Martinčević je zatražila da se ubuduće odmah po kvaru semafora na raskrižje pošalje prometna policija i regulira promet. Ona traži da policija nađe resurse – za koje veli da ih nema – i regulira promet u slučaju kvara semafora.

Gradonačelnik Čehok je odgovorio  da je najveći problem taj što  Grad nema ovlasti na državnim cestama, a i struka ima podijeljeno mišljenje o rotoru.

 – Pokušavamo sa ŽUC–om i Hrvatskim cestama odrediti neuralgične točke. Stručnjaci nisu skloni gradnji rotora na križanju Međimurske i Koprivničke jer je, smatraju, riječ o prevelikom raskršću i rotor bi izazvao neželjene efekte. Ali mi ćemo rotor u listopadu prijaviti na natječaj – rekao je gradonačelnik i dodao kako nije pretjerano siguran da će proći.

Struka je krivac i što još nema rotora na križanju Krležine i Filićeve, jer prvo su smatrali da je preblizu većeg rotora, ali sad  su promijenili mišljenje pa se kreće u izgranju rotora. 

– Natječaj je vani i nadamo se da će rotor uskoro biti izgrađen – vjeruje Ivan Čehok. 

Vijećnik Ister je na Kućanskoj rampi predložio nadvožnjak, ali gradonačelnik misli da bi se trebali zadovoljiti potkapanjem pružnog prijelaza dok će se pothodnik u Miškininoj rješavati u sklopu prilaza prema novom Studentskom domu.

Ovakva –  kako su ih vijećnici nazvali – lakša pitanja, postavljana su kako bi se, prema riječima Alena Kišića „dalo novoj vlasti mira prvih sto dana“.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Vlada prihvatila amandmane pa Sveučilištu Sjever za dogradnju odobreno dodatnih 2,5 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

sveučilište sjever

Saborski zastupnik Damir Habijan u Hrvatskom saboru je podnio amandman na Prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu kojim se redovna aktivnost Sveučilišta Sjever, u okviru razdjela Ministarstva znanosti i obrazovanja, povećava za 2,5 milijuna eura.

Vlada Republike Hrvatske u utorak, 28. studenoga, prihvatila je 11 amandmana od ukupno 468,

Ova sredstva Sveučilište Sjever će iskoristiti rekonstrukciju i dogradnju nekretnina koja su im darovana za nastavno istraživačke djelatnosti u sklopu bivše vojarne u Varaždinu.

Habijan je iskazao zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala Sveučilište Sjever kao instituciju koja obrazuje brzo zaposliv kadar koji je tražen na tržištu rada.

– Ova financijska podrška bit će zasigurno novi zamah i Sveučilištu Sjever u proširenju njihovih kapaciteta i razvoju Varaždina kao sveučilišnog grada. Ovo je još jedna važna investicija naše Vlade u Varaždin i Sjever Hrvatske – rekao je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

S 20 ruku “za” izglasan je proračun Varaždinske županije za 2024. godinu vrijedan 174 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ivan Agnezović

Na današnjoj Skupštini Varaždinske županije izglasan je Prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu.

Vijećnici su podržali proračun s 20 glasova za i 11 protiv. Protiv su bili vijećnici SDP-a, Reformisti i dio nezavisnih vijećnika koje predvodi Tomislav Paljak.

Konsolidirani proračun Varaždinske županije za 2024. iznosi 174 milijuna eura. To je prijedlog proračuna bez Opće bolnice Varaždin, čija osnivačka prva od 1. siječnja preuzima država, ali s još ukupno 56 korisnika.

– Proračun za 2024. pokazuje da je ovo mandat rezultata i uspjeha. O tome najbolje govori podatak je u ovom trenutku realiziranih, u provedbi ili pripremi više od 65 projekata vrijednih 355,4 milijuna eura. U 2022. godini bili smo iznimno uspješni u privlačenju EU sredstva, drugi u Hrvatskoj. Glavni županijski proračun je četvrtina proračuna i iznosi 46 milijuna eura. Bespovratna EU sredstva planirana su na 8 % i na razini su 2023. godine. Ova je godina bila povijesna za žuapanijsko zdravstvo. Najveći dio proračuna za 2024. godinu odnosi se na obrazovanje i zdravstvo – prilikom predstavljanja pojasnio je župan Anđelko Stričak, ali ulagat će se i u sva druga područja.

U proračunu je navedena i mogućnost kupnje dvorca Bela, rekao je župan, dodavši da dolina u kojoj je smješten nema nikakvu infrastrukturu. Ako će biti povoljna cijena planiramo kupiti dvorac Bela i pokrenuti razvoj cijele doline, jasan je bio Stričak.

– Svi projekti koje planiramo imaju za cilj podizanje kvalitete života građana – završio je varaždinski župan.

Prije glasanja o proračunu se vodila žustra višesatna rasprava. SDP je vladajućoj stranci predbacio što nisu njihove projekte uvrstili u proračun te povećanje rashoda za plaće županijskih zaposlenika. Reformisti smatraju da župan Stričak nema nikakve projekte, predbacuju mu pad županijskog proračuna u narednim godinama i to što za projekte ne privlači sredstva EU fondova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje