Povežite se s nama

U fokusu

HNS-ovci Goranka Štefanić i Marijan Horvat vraćaju se bivšem šefu Čačiću

Objavljeno:

- dana

Prelaze u Reformiste

Reformisti župana Radimira Čačića postali su azil HNS-ovih prebjega. Sve više HNS-ovaca upisuje se u Reformiste, osobito onih iz okolice Varaždina koji su izgubili vlast na lokalnim izborima.

Ovih je dana petero članova HNS-a iz Martijanca, među kojima i bivši načelnik Marijan Horvat, potpisalo pristupnice, a još troje njih je u postupku verifikacije članstva. Izgledno je da će i bivša HNS-ova gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić pristupiti županovoj stranci, a govori se i o ravnatelju Specijalne bolnice u Toplicama Damiru Mihaliću.

Da su ove glasine – što se tiče sad već bivših članova HNS-a iz Martijanca točne – potvrdio nam je Marijan Horvat. Zanimljiv je razlog zašto narodnjake zamjenjuju reformistima. – Želja nam je vratiti se izvornom HNS-u, a Čačić je na toj liniji – kaže. Sve što je napravljeno u Martijancu, odrađeno je vlastitim snagama, kaže, a jedino gdje su Županija i župan Štromar trebali pomoći ostalo je neostvareno. Riječ je o najvažnijim projektima za Općinu – dogradnji škole i općinskom vrtiću..

Marijan Horvat kao glavne krivce za takvu situaciju proziva HNS zbog, kako kaže, nedovoljne zainteresiranosti za male sredine. On nije jedini koji tako razmišlja. Više lokalnih čelnika je i dosad bilo razočarano strankom, ali su se nadali da uz HNS-ovog župana imaju više šanse za ostvariti osnovno, što se izjalovilo, pa su zanemarili ideološka preispitivanja i okrenuli se pragmatizmu. Prešutno su prešli i preko HNS-ovog koaliranja s HDZ-om.

Odlaskom Predraga Štromara u Zagreb iscrpili su se svi razlozi ostanka u HNS-u.

Bivša gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić neće konkretno potvrditi, ali ni demantirati svoj prelazak u Reformiste. Diplomatski kaže: – Još razmišljam o svojoj političkoj budućnosti. U svakom slučaju će se sve znati na vrijeme.

Zahvaljujući politici Predraga Štromara, Reformisti su dobili “gotove”, politički iskusne članove

Goranka Štefanić je izgubila izbore od kandidatkinje HSLS-a Dragice Ratković, koju podupire toplički HDZ. Ona to neće reći, ali bilo je očigledno da je u trenucima kad ju je HDZ drugi put rušio zbog proračuna – i uspio u tome – izostala podrška stranke, što ju je moralo razočarati.

Ravnatelj Specijalne bolnice Damir Mihalić odgovara da informacija o prelasku nije točna. – Uopće ne kontaktiram ni sa “svojima” ni s Reformistima – kratak je Mihalić. On je prošlog tjedna za Regionalni tjednik otvoreno rekao da je Županija kao vlasnik loš gospodar Specijalnoj bolnici, koja zahvaljujući takvom odnosu propada. 

Pristupnicu za Reformiste je potpisala i najpoznatija Vidovčanka, Marija Cafuk. 

Predsjednica gradskih Reformista i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević potvrđuje prelaske članova HNS-a u Reformiste i želi im dobrodošlicu.
Predsjednica HNS-a Varaždinske županije Božica Makar negira da odlasci stranačkog članstva imaju veze s programima jedne ili druge stranke. – Zanimljivo je da su otišli nakon lokalnih izbora, a ne, recimo, poslije nacionalnih, kad su Reformisti poraženi. 

Kako god bilo, svakim danom je sve manje aktivnih članova HNS-a u tradicionalnoj županiji narodnjaka. Ako im je Štromarov HNS – što otvoreno ili ne priznaje sve troje sugovornika – koristio još samo iz pragmatizma, sad je i taj razlog postao izlišan. Predrag Štromar je napravio uslugu Radimiru Čačiću. Zahvaljujući njegovoj politici, Reformisti dobivaju politički iskusne članove. Ako stranka sama po sebi i nije bila prejaka, s ovakvim kadroviranjem ima sve šanse to postati. Tako je Predrag Štromar u ovom trenutku glavni regruter Narodne stranke Reformisti. 

Veliko pojačanje: Vesna Dušak

Pristupnicu Reformistima u ponedjeljak je potpisala i gradska vijećnica prof. dr. Vesna Dušak. Ona je na lokalne izbore izašla kao kandidatkinja HNS-SDP-HSS-HSU za zamjenicu varaždinskoga gradonačelnika Zahvaljujući ovom prelasku Reformisti sad imaju troje vijećnika i osnivaju svoj klub u Vijeću, dok je HNS spao na jednog vijećnika.
U aktualnoj situaciji je svaki vijećnik zlata vrijedan. 

Izvor:
Foto: Arhiva

U fokusu

Marijan Škvarić: “Bahatost župana Čačića dovela do bacanja spasonosnog cjepiva“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zašto se ne pripremi sustav procjepljivanja u Varaždinskoj županiji, pitanje je koje se nameće posljednjih tjedan dana. S obzirom na to da trenutno nema dovoljno cjepiva za sve zainteresirane, nužno je pripremiti sustav kako bi u trenutku neprekidne opskrbe cijepljenje funkcioniralo na najvišoj razini, smatra Marijan Škvarić, v.d. predsjednika HNS-a Varaždinske županije.

No, Varaždinska županija ne razmišlja o tome, pa se cjepivo, kojeg ionako ima premalo, čak i baca. Škvarić se u svom najnovijem priopćenju za medije zato pita „zašto su zakazala Županija, Dom zdravlja i Stožer civilne zaštite Varaždinske županije?“

– Vjerojatno zbog osobe koja se u „sve razumije“, bahatog župana koji sve to rješava u 15 minuta. Apsurdno je da župan s ponosom ističe da se cjepivo bacilo. Da su postavljeni jasni kriteriji i da je organizacija na višoj razini, moglo je biti cijepljeno još 15 ljudi koji su u rizičnoj skupini, no kako je župan jedan jedini i „svemogući“, može ako želi cjepivo i  baciti – ističe Škvarić.

Po njemu, na razini županije potrebno je organizirati sustav punktova i mobilnih timova te pokrenuti internet platformu i mobilnu aplikaciju putem kojih će građani podnositi zahtjev za cijepljenjem i u realnom vremenu moći pratiti tijek procjepljivanja, stanja zalihe cjepiva i ostale ključne informacije, predlaže Škvarić.

– Na taj bi se način ubuduće izbjeglo cijepljenje preko reda te stvaranje dnevnih viškova cjepiva, a prioritetne skupine uistinu bi bile prioritetne. Kontrola bi se vršila jednim klikom, a ne povjerenstvom koje će to razmatrati i, kako nam je to već poznato, teško nešto konkretno i riješiti. Ukoliko se sve ne pripremi, možemo očekivati redove kojima smo svjedoci i ovih dana, a znamo da je riječ o starijim i visokorizičnim osobama – napominje i poziva varaždinskog župana da nakon četiri godine „nerada napokon učini nešto konkretno i korisno za stanovnike Varaždinske županije“.

– Župane, izgubili ste obraz, nije sve počelo, niti sve završava s Vama. Vodite brigu o potrebama ljudi, kako onih koji su zdravstveno ugroženi, tako i o gospodarstvenicima koji su temelj za razvoj naše županije – poručuje Marijan Škvarić.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Alen Runac u izbornu utrku s mjesta na kojem je zapečatio ljubavnu vezu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Gradski odbor HDZ-a Grada Varaždina u petak je održao sjednicu na kojoj je mr. sc. Alen Runac jednoglasno izabran kandidat HDZ-a za gradonačelnika Grada Varaždina.

Tim povodom danas je na Trgu Slobode održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen kandidat Hrvatske demokratske zajednice koji ulazi u izbornu utrku. Uz Alena Runca, presici su prisustvovali Damir Habijan, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina, te Anđelko Stričak, predsjednik županijske organizacije ove stranke.  

– Vjerojatno vam je malo čudna lokacija mog predstavljanja, ali ovo je meni vrlo bitno mjesto – uvodno je izjavio Alen Runac.

Napomenuo je i da s obzirom na to da voli simboliku, „umjesto klasičnog predstavljanja namjerava ispričati jednu priču“.

– U ovo vrijeme, dakle početkom ožujka, prije punih 37 godina, vraćao sam se iz diska „petitri“ koji je bio u Gimnaziji. Pratio sam doma mladu djevojku, koja je išla u prvi a ja u treći razred. Na ovom mjestu sam je pitao želi li hodati sa mnom i ona je pristala! Od onda je za mene krenulo sretno i uspješno razdoblje u kojemu sam postao i ponosni otac dvojice uspješnih sinova. Ovu priču sam vam ispričao, ovdje na mojem predstavljanju, jer smatram da je to najveći uspjeh u mom životu. Uz sve poslovne i sportske uspjehe, medalje i uspjehe u društvenom radu, obitelj je moj najveći uspjeh i jako sam ponosan na to – rekao je Runac.

I dodao:

– A Varaždin, Varaždinke i Varaždinci, su isto tako moji i dragi su mi. Upravo njima želim pokloniti svu svoju pažnju i nastaviti s njima moju uspješnu priču. Zato s ovog mjesta pozivam sve Varaždinke i Varaždince da podrže moju kandidaturu za gradonačelnika, pa da svi zajedno krenemo u sretno i uspješno razdoblje. Iznimno je važno da budući gradonačelnik ima snažnu potporu Hrvatske Vlade. Bez te podrške ne mogu se realizirati veliki projekti koji su bitni za razvoj grada i podizanje standarda života Varaždinaca – objasnio je Runac.

Važna je dobra suradnja sa županom

Štoviše, ukazao je kako smatra da je od velike je važnosti dobra suradnja gradonačelnika i župana.

– Ovi sukobi koji se danas događaju na relaciji gradonačelnik-župan sigurno ne pridonose razvoju grada. Zato ću ja kao gradonačelnik bez obzira na ideološka uvjerenja ponuditi suradnju svim dobronamjernim strankama koje uđu u Gradsko vijeće i želim da zajedno upravljamo gradom u korist svih građana. Ideološkim podjelama nema mjesta u Varaždinu, ozbiljan gradonačelnik mora imati sadržaj, projekte, znanje i sposobnost. Na tom putu nikako neću biti sam, nego sam oko sebe kao i uvijek do sada u svim projektima, okupio kvalitetnu ekipu suradnika, najbolje što Grad Varaždin ima na svim poljima, od gospodarstva, kulture, sporta, mladosti i iskustva. Njih ću, kao i svoj predizborni program, uskoro predstaviti javnosti – ističe.

Na kraju je pozvao sve Varaždinke i Varaždince da izađu na izbore i ozbiljno razmisle kojoj osobi će dati ovoga puta svoj glas.

– Glas za mene kao gradonačelnika – glas je za ostvarivanje ozbiljnih ciljeva u razvoju grada Varaždin – zaključio je Alen Runac.

Nastavite čitati