Povežite se s nama

U fokusu

Hoće li varaždinska Bolnica uskoro dobiti nadzemnu garažu?

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković u ponedjeljak su, 4. listopada, predstavnicima medija prezentirali novi sustav naplate parkiranja u gradu Varaždinu.

– Od danas vrijedi ona Odluka koju smo izglasali na Gradskom vijeću. Od 4. listopada imamo 3 zone parkiranja. Danas od 15 sati nema više naplate u 3. zoni, ono što smo obećali građanima smo i ispunili. 40 % parkirališta u ovom gradu od 15 sati je besplatno. Oni imaju naplatu od 8 do 15 sati. Između ostalog, instalirano je 56 najnovijih, najmodernijih aparata za parkiranje koji su na raspolaganju građanima. Identični kakvi se postavljaju diljem zemalja EU. Vi možete sada i dalje plaćati parking SMS-om za 1., 2., i 3. zonu, imate PayDo aplikaciju, karte za parkiranje možete kupiti na kioscima iNovina i Tiska tako da praktički imate sve opcije koje ste imali i do sada, ali ono što je najbitnije imamo 3 zone, u subotu je naplata samo do 13 sati i 3. zona ima naplatu do 15 sati, to su najbitnije promjene koje želimo naglasiti – rekao je gradonačelnik.

Napomenuo je kako se u dogovoru s koncesionarom Best in parkingom kreće u daljnje poboljšanje sustava parkiranja, dogradnju i implementaciju novih usluga o kojima će građani biti na vrijeme obaviješteni.

-Građanima će se omogućiti neke usluge o kojima danas ne mogu ni sanjati. To znači možda imati mogućnost čuvanog parkinga, mogućnost navođenog parkinga, da ćemo vrlo vjerojatno dati vrlo brzo u javnu raspravu uvođenje nekakvih stambenih blokova i slično, ali to još uvijek pregovaramo i to je stvar koju ćemo riješiti u sljedećih 6 mjeseci – najavio je.

U nekoliko navrata u javnosti se govorilo o planu gradnje nadzemnih garaža.
-To bi bila investicija koncesionara. Budući da se radi o digitalnom i zelenom, sav novac koji će se iz EU fondova davati narednih šest godina u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti će morati imati prefiks zeleno ili digitalno, a zeleno je to da smanjujemo koncentraciju zagađenja plinova ako rješavamo brži dolazak do parkinga, digitalno jer ćemo im omogućiti razne digitalne usluge i vjerujem da mi možemo na neke usluge zajednički čak aplicirati prema EU fondovima. A što se tiče nadzemnih garaža, čuo sam se sa županom Anđelkom Stričakom jer je naš koncesionar najviše zainteresiran i već praktički ima gotov idejni projekt za nadzemne garaže kod varaždinske bolnice. To je zemljište koje je u vlasništvu Varaždinske županije pa mi kao Grad ne možemo ništa riješiti. S druge strane, imamo potencijal jedne lokacije, ali tu ćemo morati riješiti pitanje s našim konzervatorima je li to moguće rješenje – rekao je gradonačelnik.

S 1. listopadom završena je montaža i puštanje u rad 56 novih parkiranih automata u gradu Varaždinu, a od ponedjeljka 4. listopada postavljena je sva nužna vertikalna i horizontalna signalizacija te pripadajuće kratke upute na samim parkiranim automatima sukladno s novom Odlukom o određivanju javnih parkirališta i garaža na kojima se obavlja naplata na području Grada Varaždina.

Kupnja parkirnih karata na automatima zasad je moguća samo kovanicama, točnim iznosom. Ostali načini plaćanja karata su M-parking (sms), PayDo aplikacija, a satne karte mogu se kupiti i na kioscima Tiska te iNovina. Na novim parkirnim automatima građani sami određuju vrijeme parkiranja, a ubacivanje točnog iznosa je nužno jer zbog prostornih ograničenja i potrošnje električne energije nije moguće integrirati povrat kovanica. Parkirni automati imaju i opciju unosa registarske oznake pa se samim time karta za osobno vozilo može kupiti na bilo kojem automatu u gradu, bez obaveze isticanja karte u vozilu.

Od 4. listopada naplatu parkiranja za 3. ZONU čine ulice: Kolodvorska ulica, Zagrebačka (od poliklinike Agram do Euroherca), Ulica braće Radić (od Kratke ulice do ulice Ivana Meštrovića – lijeva strana), Ulica braće Radić (kod Konzuma), Ulica braće Radić (kod glavnog ulaza u bolnicu), Ulica Ivana Meštrovića (kod glavnog ulaza u bolnicu), Ulica Ognjena Price (od Ulice Ivana Kukuljevića do ulice Ferdinanda Konščaka), Ulica baruna Trenka (od Prolaza Nikole Fallera do Ulice Ognjena Price), Ulica kralja Petra Krešimira IV, Ulica Vinka Međerala (s desne strane Sveučilišta Sjever), Kratka ulica (parkiralište preko puta Elektre Varaždin), Ulica Ferdinanda Konščaka (kod Konzuma), Ulica Mihovila Pavleka Miškine (mala pošta), Ulica Franje Galinca (dio desne strane do raskrižja s Križanićevom ulicom) i Jalkovečka ulica.

Ograničenje parkiranja u I. zoni je najviše dva sata, dok je unutar 0., II. i III. ZONE neograničeno vrijeme trajanja parkiranja. Svaki započeti sat parkiranja računa se kao puni sat. Na povlaštene parkirališne karte za stanare ne primjenjuje se ograničenje vremena trajanja parkiranja.

U 0. zoni vrši se naplata parkiranja: ponedjeljak – nedjelja od 0:00 do 24:00 sata (garaže).
U I. zoni vrši se naplata parkiranja: ponedjeljak – petak od 08:00 do 20:00 sati, a subotom
od 08:00 do 13:00 sati u za maksimalno zadržavanje 2 sata, nedjeljom i blagdanom nema naplate.
U II. zoni vrši se naplata parkiranja: ponedjeljak – petak od 08:00 do 20:00 sati, a subotom od 08:00 do 13:00 sati, nedjeljom i blagdanom nema naplate.
U III. zoni vrši se naplata parkiranja: ponedjeljak – petak od 08:00 do 15:00 sati, subotom od 8:00 do 13:00 sati, nedjeljom i blagdanom nema naplate.

U fokusu

Vlada potvrdila: kazne za nepoštivanje predočenja COVID potvrda od 30.000 do 50.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koje je Vlada sa sjednice uputila u hitnu saborsku proceduru, propisuju se kazne u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obvezu predočenja COVID potvrda u javnopravnim tijelima, piše HRT.

Predloženim se izmjenama Zakona definiraju javnopravna tijela zadužena za provođenje mjera iz Zakona te odgovorne osobe u javnopravnim tijelima – čelnik tijela državne vlasti, čelnik tijela državne uprave i drugog državnog tijela, župan, gradonačelnik i načelnik, kao i zakonski zastupnik pravne osobe, sukladno posebnim propisima.

– Zakonskim se prijedlogom uvodi nova sigurnosna mjera koja se odnosi na obavezu predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore te se detaljnije razrađuje primjena navedene sigurnosne mjere prilikom ulaska u prostore javnopravnih tijela, kao i obaveza odgovornih osoba u javnopravnim tijelima da osiguraju njenu provedbu – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Radi toga se dopunjuju ovlasti sanitarnih inspektora Državnog inspektorata u izvršavanju nadzora nad provedbom nove sigurnosne mjere te se propisuje prekršajna kazna za odgovornu osobu ako ne osigura njezino provođenje, i to u spomenutom iznosu od 30.000 do 50.000 kuna.

Bez obveznog cijepljenja

Uoči sjednice Vlade ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da se ne boji da će doći do prosvjeda zbog uvođenja ovih kazni, a ponovio je i da Vlada ne razmišlja o tome da se uvede obvezno cijepljenje.

– Postoje spekulacije na razini EK i EU, a mi smo u više navrata rekli da nećemo uvoditi obvezno cijepljenje – rekao je Malenica.

Na pitanje o tome što će se poduzeti ako neki od čelnika tijela, primjerice Ured predsjednika, neće pustiti državnog inspektora da provjeri primjenjuje li se zakon, Malenica je rekao da ne zna detalje propisa kojim je uređeno postupanje nadležnih tijela, ali pretpostavlja da se u takvim situacijama može koristiti i pomoć policije.

– Meni je neshvatljivo da netko, da neka državna institucija ili jedinica lokalne samouprave ne poštuje zakon i propis i neće dopustiti sanitarnom inspektoru ulazak. Ja jednostavno ne mogu vjerovati da se to može dogoditi, da se na takav način ne poštuje zakon koji ide u smjeru da se smanji mogućnost širenja zaraze – dodao je ministar pravosuđa i uprave.

Nastavite čitati

U fokusu

Ove se subote u Varaždinskoj županiji ponovo cijepi u 86 ordinacija obiteljske i opće medicine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj županiji će ove subote, 4. prosinca, ponovno biti održan Dan cijepljenja u  ordinacijama obiteljske i opće medicine.

Građani će se moći cijepiti prvom, drugom ili trećom dozom u 86 ordinacija diljem županije od 8 do 12 sati. Riječ je cijepljenju po jedinstvenom modelu u Hrvatskoj, koje je u Varaždinskoj županiji prvi put održano 13. studenoga.

Građani se na cijepljenje mogu najaviti svojem izabranom obiteljskom liječniku, no mogu doći i bez najave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje