Povežite se s nama

Međimurje

Hrvatska bilježi rast izvoza poljoprivrednih proizvoda, smanjuju se izvoz i trgovinski deficit

Objavljeno:

- dana

Prema privremenim podacima Državnoga zavoda za statistiku, ukupna vrijednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u razdoblju od siječnja do rujna 2020. godine iznosila je 1,7 milijardi eura, što predstavlja rast od 5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je vrijednost uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznosila 2,5 milijardi eura, čime je ostvaren pad od 7,3 posto.

Ostvaren je pad deficita za čak 26,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, koji sada iznosi 758,8 milijuna eura. Ove godine najznačajniji proizvodi u izvozu su žitarice s ostvarenim prometom od 205,4 milijuna eura, što je rast u odnosu na 2019. godinu za 62,6 milijuna eura. Slijede razni prehrambeni proizvodi (168,1 milijun eura), zatim ribe, rakovi i drugi morski plodovi (147,4 milijuna eura), proizvodi od žitarica, brašna, škroba i mlijeka (135,9 milijuna eura) te duhan i prerađeni nadomjesci duhana (122,6 milijuna eura).

Italija je od siječnja do rujna 2020. godine bila jedna od najvažnijih izvoznih odredišta za hrvatske proizvođače. Naime, samo u Italiju je u navedenom razdoblju izvezeno poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 300,8 milijuna eura, što je povećanje od 21,9 posto. Udio Italije u ukupnom izvozu poljoprivredno prehrambenih proizvoda iznosi 17,76 posto. S druge strane iz Italije je uvezeno robe u iznosu od 263 milijuna eura što predstavlja smanjenje od 16,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najznačajniji izvozni proizvodi u Italiju su kukuruz, pšenica i suražica, cigarete, riba…

Njemačka je jedan od najznačajnijih partnera u vanjskotrgovinskoj razmjeni Republike Hrvatske te se od 2013. godine kontinuirano nalazi na prvome mjestu kao tržište s kojeg najviše uvozimo, a u posljednje četiri godine se nalazi i među prvih pet zemalja u koje najviše izvozimo. Ove godine u Njemačku je izvezeno proizvoda u vrijednosti od 127,2 milijuna eura što je rast od 13 posto u odnosu na lani, dok je uvoz iz Njemačke iznosio 365,9 milijuna eura, što je pak smanjenje od pet posto.

Međimurje

U tijeku Dani Općine Mala Subotica: danas sjednica i Vigor, sutra Mušketiri, u nedjelju mimohod, sajam, izložba, Tragovi…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dom kulture Mala Subotica

Dani Općine Mala Subotica održavaju se od 30. lipnja do 9. srpnja.

Jučer, posljednjeg dana lipnja, manifestacija je počela besplatnim mjerenjem tlaka i šećera ispred Doma kulture u Maloj Subotici, podjelom nagrada učenicima OŠ Tomaša Goričanca i promocijom knjige “Vodič za uzgoj povrća” Renata Obadića ispred prostorije Etno zbirke u Maloj Subotici.

Danas, 1. srpnja, organizira se svečana sjednica OV-a Male Subotice, uz potpisivanje Sporazuma o suradnji Općine Mala Subotica i Grada M. Središća (18 sati). Slijedi koncert Aquarius banda i grupe Vigor u šatoru kod Osnovne škole.

Sutra prijepodne će snage na igralištu NK-a “Spartak” odmjeriti Nogometna škola Općine Mala Subotica i Škola nogometa “Rudar” iz M. Središća. U 18 sati će isto učiniti reprezentacije Male Subotice i Murskog Središća. Od 19 sati kod OŠ zabavlja grupa Mušketiri.

Ove nedjelje, 3. srpnja, u 10.30 održava se mimohod od zgrade Općine do crkve. Slijedi sveta misa, a popodne se otvaraju izložba čipke Nade Mance te Sajam poljoprivrednika i obrtnika. Koncerte potom održavaju kulturne udruge i grupa Tragovi.

Dani službeno završavaju u subotu, 9. srpnja, 5. Utrkom Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Za skele u Murskome Središću i Križovcu 100.000 kuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće ponosi se svojim prekrasnim prirodnim krajolikom te konstantno ulaže u turističku infrastrukturu.

Skela “Fusek” Mursko Središće i skela u Križovcu nekada su služile prvenstveno prijevozu vozila, ljudi i životinja za obrađivanje zemlje koju je lokalno stanovništvo posjedovalo s druge strane rijeke Mure. U današnje vrijeme skele su atraktivni turistički proizvod i najviše se koriste za prijevoz ljudi: turista i posjetitelja.

Skele je potrebno stalno održavati i ulagati u njihovu sigurnost zbog prijevoza putnika, a tu su i troškovi osoblja koji rade na skelama. Kako bi se udio tih troškova smanjio u gradskom Proračunu, Grad Mursko Središće svake godine se javlja na Poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za dodjelu pomoći radi osposobljavanja plovila i omogućavanja prijevoza osoba i stvari s jedne na drugu obalu unutarnjih voda.

Ove godine je Gradu dodijeljeno 100.000 kuna, i to 33.895,47 kuna za sufinanciranje operativnih troškova rada skele i posade te djelomičnu obnovu skela i 66.104,53 kune za sufinanciranje kupnje pomoćnih čamaca i pogonskih motora za čamce skele “Fusek” Mursko Središće i Križovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje