Povežite se s nama

U fokusu

I dalje gužve na graničnim prijelazima sa Slovenijom, Hrast tvrdi: ovo je prijetnja sigurnosti Hrvatske!

Objavljeno:

- dana

ZBOG SUSTAVNIH GRANIČNIH KONTROLA

Od jučer u primjeni su sustavne granične kontrole svih osoba koje prelaze granicu Europske unije gdje se provode granične kontrole, a one uključuju i građane EU.

Zbog vrlo detaljnih provjera nastale su velike gužve na svim graničnim prijelazima sa Slovenijom, a gužve se očekuju i dalje. Zbog ovih kontrola jutros su se oglasili iz Hrasta.

– Nesposobni birokrati iz Bruxellesa još su jednom pokazali koliko su udaljeni od stvarnosti i svojih građana. Kilometarske kolone i sati čekanja za prelazak hrvatsko-slovenske granice dokaz su njihove nesposobnosti, a birokratskim pregledima maltretiraju do iznemoglosti putnike i mještane uz granicu. Umjesto da uzroke terorizma učinkovitije rješavaju na njenom izvoru, EU moćnici još su jednom prebacili problem na rubne dijelove EU, daleko od Bruxellesa – u Hrvatsku – navode u svom priopćenju.

Iz Hrasta poručuju kako su tim potezom građani EU postali građani drugog reda, posebno Hrvati.

– Tražimo od Vlade da upozna Bruxelles s nastalom situacijom i da zaštiti gospodarske i geostrateške interese Hrvatske jer ovakvo stanje predstavlja i ozbiljni sigurnosni problem u državi – poručuju iz Hrasta.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Varaždinska županija: prvi u Hrvatskoj po najmanjem broju poginulih osoba u prometnim nesrećama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

piškorovcu

U 2020. godini se na području Policijske uprave varaždinske, odnosno Varaždinske županije, dogodilo ukupno 916 prometnih nesreća, što predstavlja smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća za 7 % u odnosu na 2019. godinu, ističu iz PU varaždinske.

Od navedenog ukupnog broja prometnih nesreća, 238 ih je bilo s ozlijeđenim osobama, što je smanjenje za 16 %, i 674 prometne nesreće samo s materijalnom štetom kao posljedicom, što je smanjenje za 3 % u odnosu na 2019. godinu.

U tim prometnim nesrećama smrtno su stradale 4 osobe, dok je 2019. godine smrtno stradalo 7 osoba, što predstavlja najmanji broj smrtno stradalih osoba od kad se prate statistike događanja prometnih nesreća.

Navedeni broj smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama, svrstava PU varaždinsku, odnosno Varaždinsku županiju, u Hrvatskoj sa najmanje poginulih osoba u prometnim nesrećama, tj. u prosjeku su na 100.000 stanovnika smrtno stradale 2.3 osobe.

Time je PU varaždinska četvrtu godinu za redom ispunila cilj zacrtan Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa u Republici Hrvatskoj donesen za razdoblje od 2011. do 2020. godine, kojim je zacrtano smanjenje broja poginulih osoba sa 10 osoba u 2010. godini na 5 u 2020. godini u odnosu na 100.000 stanovnika.

Promatrajući prethodno desetljeće sigurnosti cestovnog prometa u Varaždinskoj županiji također je zabilježeno najveće smanjenje broja poginulih osoba u prometnim nesrećama u Republici Hrvatskoj i to za 52 %, odnosno u tom razdoblju je u prometu 112 osoba manje smrtno stradalo u usporedbi s razdobljem od 2001. do 2010. godine, kada je u prometu poginulo 217 osoba.

– Policijska uprava varaždinska će i nadalje nastaviti s provedbom svih preventivnih i represivnih aktivnosti u cestovnom prometu s ciljem daljnjeg smanjivanja broja stradavanja osoba u prometu. U tijeku je izrada novog Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030. godine, kojim će ponovno biti zacrtano daljnje smanjivanje broja poginulih i teško tjelesno ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama do 2030. godine za 50 % – navode iz PU varaždinske.  

Ujedno zahvaljuju svim sudionicima u prometu, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, upraviteljima cesta, obrazovnim ustanovama i drugim institucijama i udrugama koje imaju utjecaj na sigurnost prometa na doprinosu za dobro stanje sigurnosti na području nadležnosti Policijske uprave varaždinske, odnosno Varaždinske županije.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska biskupija osnovala povjerenstvo kojim želi stati na kraj spolnim zlostavljanjima maloljetnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz Varaždinske biskupije obavijestili su da je prema odredbi pape Franje, varaždinski biskup Bože Radoš dekretom od 25. kolovoza 2020. osnovao Povjerenstvo Varaždinske biskupije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, koje ima sjedište i djeluje u sastavu Obiteljskog centra Varaždinske biskupije, Trg bana Jelačića 8, u Varaždinu.

Biskup Radoš je povjerenikom Varaždinske biskupije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba imenovao svećenika Varaždinske biskupije preč. mr.sc. Josipa Kopreka, a dekretom od 9. prosinca 2020. biskup je u svojstvu stručnjaka laika, suradnicom biskupijskog povjerenika za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba imenovao Petru Mališu, mag. psych.

– Povjerenstvo se u svom radu vodi Pravilnikom i Smjernicama koje je usvojila Hrvatska biskupska konferencija na svome 60. plenarnom zasjedanju, u Zagrebu, 8. i 9. lipnja 2020. godine. Surađujući s dijecezanskim biskupom, povjerenstvo će primati dojave kaznenih djela spolnog zlostavljanja maloljetnika i ranjivih osoba koje su počinili klerici, vjeroučitelji, djelatnici katoličkih škola i drugih crkvenih ustanova te utvrđivati njihove istinitosti, te postupati s njima u skladu s crkvenim i civilnim zakonodavstvom. Pored toga, zadaća je Povjerenstva vođenje brige o prevenciji spolne zloporabe maloljetnika i ranjivih osoba te promicanje svega onoga što služi toj svrsi – ističu iz Varaždinske biskupije.

Navode da dojavu o sumnji ili o (mogućem) počinjenju spolnog zlostavljanja maloljetnika ili ranjive osobe na području Varaždinske biskupije moguće učiniti osobno, telefonski ili putem maila.

Navode i kontakt:

Preč. mr.sc. Josip Koprek, povjerenik, Trg bana Jelačića 8, 42000 Varaždin

Mob.: 099 492 8882, e-mail: [email protected]

Petra Mališa, mag. psych., suradnica

mob: 099 582 9988, e-mail: [email protected]

Nastavite čitati