Povežite se s nama

Međimurje

I Međimurci pokazali kako se glumi i govori na njemačkom

Objavljeno:

- dana

KRATIVNO

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Varaždinu od 30. ožujka do 1. travnja održane su 14. Dramske igre na njemačkom jeziku – Theaterspiele.

Ove godine sudjelovalo je oko 800 djece od vrtićke do studentske dobi iz 49 dramskih grupa iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije te Hrvatske. Iz Međimurske županije nastupilo je 5 škola: OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, I. OŠ Čakovec, Srednja škola Čakovec, OŠ Podturen i OŠ Sveti Juraj na Bregu.

Tri dana recitacija

Cilj Dramskih igara na njemačkom jeziku jest promicanje njemačkog jezika, razvoj suradnje između osnovnih i srednjih škola te vrtića, i to ne samo na području Republike Hrvatske nego i na međunarodnoj razini. Cjelokupna manifestacija, koja nije natjecateljskoga karaktera, odvijala se kroz tri dana, a svakoj je dramskoj skupini omogućeno da nastupi sa svojom predstavom na njemačkom jeziku. Osim mogućnosti da se sudionici svojom predstavom prezentiraju u okviru Dramskih igara, u OŠ Vidovec organizirane su i radionice za učenike i učitelje njemačkog jezika.

– Najesen smo počeli s pripremama, birali smo temu koju ćemo obraditi i autora, uvažavali smo i učeničke prijedloge. Intenzivno smo počeli raditi nakon Nove godine – rekla je Snježana Vuković, učiteljica njemačkog jezika i voditeljica grupe “Gute kindl” iz OŠ Podturen, čiji je 6. razred nastupao s obradom pjesme Ericha Kästnera “Das verhexte telefon”.

– Djeci je to drugi put da se pripremaju za Theaterspiele, nastupali su i prošle godine. Sad su malo odrasliji pa su i sigurniji u svojoj izvedbi. Ovo im je odlična motivacija za učenje njemačkog jezika – dodala je učiteljica Vuković.

Poticaj za učenje

Ovogodišnje Dramske igre organizirala je Udruga za popularizaciju njemačkog jezika na području Republike Hrvatske “Europski kulturni krug – EKULT” uz Osnovnu školu Vidovec i Općinu Vidovec. Na otvorenju u varaždinskom HNK-u 30. ožujka prisustvovali su zamjenik župana varaždinske županije Alan Kišić, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić i ravnatelj OŠ Vidovec Predrag Mašić, koji je s Leom Lesar Dolenc, učiteljicom njemačkog jezika u OŠ Vidovec i predsjednicom Europskoga kulturnoga kruga EKULT, otvorio ovogodišnje Dramske igre. – Uz Zeljarijadu, ovo je jedan od najvećih projekta koji Općina provodi. Izuzetno sam zadovoljan što smo došli do brojke 14 i posebno mi je drago da vidim punu dvoranu roditelja. Upravo vi roditelji dajete pravi poticaj djeci na učenje stranih jezika – izjavio je Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje