Povežite se s nama

Međimurje

I Međimurci pokazali kako se glumi i govori na njemačkom

Objavljeno:

- dana

KRATIVNO

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Varaždinu od 30. ožujka do 1. travnja održane su 14. Dramske igre na njemačkom jeziku – Theaterspiele.

Ove godine sudjelovalo je oko 800 djece od vrtićke do studentske dobi iz 49 dramskih grupa iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije te Hrvatske. Iz Međimurske županije nastupilo je 5 škola: OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, I. OŠ Čakovec, Srednja škola Čakovec, OŠ Podturen i OŠ Sveti Juraj na Bregu.

Tri dana recitacija

Cilj Dramskih igara na njemačkom jeziku jest promicanje njemačkog jezika, razvoj suradnje između osnovnih i srednjih škola te vrtića, i to ne samo na području Republike Hrvatske nego i na međunarodnoj razini. Cjelokupna manifestacija, koja nije natjecateljskoga karaktera, odvijala se kroz tri dana, a svakoj je dramskoj skupini omogućeno da nastupi sa svojom predstavom na njemačkom jeziku. Osim mogućnosti da se sudionici svojom predstavom prezentiraju u okviru Dramskih igara, u OŠ Vidovec organizirane su i radionice za učenike i učitelje njemačkog jezika.

– Najesen smo počeli s pripremama, birali smo temu koju ćemo obraditi i autora, uvažavali smo i učeničke prijedloge. Intenzivno smo počeli raditi nakon Nove godine – rekla je Snježana Vuković, učiteljica njemačkog jezika i voditeljica grupe “Gute kindl” iz OŠ Podturen, čiji je 6. razred nastupao s obradom pjesme Ericha Kästnera “Das verhexte telefon”.

– Djeci je to drugi put da se pripremaju za Theaterspiele, nastupali su i prošle godine. Sad su malo odrasliji pa su i sigurniji u svojoj izvedbi. Ovo im je odlična motivacija za učenje njemačkog jezika – dodala je učiteljica Vuković.

Poticaj za učenje

Ovogodišnje Dramske igre organizirala je Udruga za popularizaciju njemačkog jezika na području Republike Hrvatske “Europski kulturni krug – EKULT” uz Osnovnu školu Vidovec i Općinu Vidovec. Na otvorenju u varaždinskom HNK-u 30. ožujka prisustvovali su zamjenik župana varaždinske županije Alan Kišić, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić i ravnatelj OŠ Vidovec Predrag Mašić, koji je s Leom Lesar Dolenc, učiteljicom njemačkog jezika u OŠ Vidovec i predsjednicom Europskoga kulturnoga kruga EKULT, otvorio ovogodišnje Dramske igre. – Uz Zeljarijadu, ovo je jedan od najvećih projekta koji Općina provodi. Izuzetno sam zadovoljan što smo došli do brojke 14 i posebno mi je drago da vidim punu dvoranu roditelja. Upravo vi roditelji dajete pravi poticaj djeci na učenje stranih jezika – izjavio je Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec.

Izvor:
Foto:

Međimurje

„Moji doli i bregi“: Lea Ciglarić i Mario Blažević snimili najbolje fotografije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine u organizaciji Lokalne akcijske grupe „Međimurski doli i bregi“ održan je sada već tradicionalni fotografski natječaj „Moji doli i bregi“. Natječaj je bio otvoren od 17. lipnja do 31. kolovoza 2021. godine, a ukupno je pristiglo 58 fotografija.

Za najbolje fotografije nagrade su osigurali članovi LAG-a: PG Geler, OPG Nenad Preiner, Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“, OPG Nedin Sarač, OPG Christian Preložnjak, OPG Igor Hrustek, OPG Vesna Branilović, OPG Vlasta Sršan, Vina Jakopić i Udruga „Biovrt – u skladu s prirodom“.

Sadržaj fotografije morao je biti povezan s temama poljoprivrede i turizma, a sve su morale biti snimljene na području LAG-a „Međimurski doli i bregi“. Stručni žiri, koji su sačinjavali Davor Žerjav, Davorin Mance i Ratko Pesek, odabrao je po dvije fotografije iz svake kategorije.

U kategoriji Poljoprivrede prvo mjesto pripalo je Lei Ciglarić, a fotografija prikazuje u Međimurju već pomalo nesvakidašnji motiv – stočarstvo. Na drugom mjestu pažnju žirija je privukla zlatnožuta boja s međimurskih polja autorice Alenke Novak s motivom koji dočarava radišnost međimurskog kraja.

U kategoriji Turizam prvo mjesto otišlo je u ruke Marija Blaževića s fotografijom prekrasnih „bregi“ gornjega brdovitog Međimurja i slovenskim planinama u pozadini, a da Međimurci znaju i uživati govori motiv autorice Andreje Turk s međimurskog ribnjaka koji to zorno i prikazuje pa je zaslužio drugo mjesto.

– Zahvaljujemo svim sudionicima fotografskog natječaja na velikom odazivu te kvalitetnim i zanimljivim fotografijama naših dolova i bregova – poručuju iz LAG-a „Međimurski doli i bregi“.

Lea Ciglarić
Mario Blažević
Alenka Novak
Andreja Turk

Nastavite čitati

Međimurje

COVID-19: u Međimurju 21 novi slučaj zaraze, hospitalizirano je 14 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađen je 121 uzorak, od čega je evidentirano 20 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 16,52% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 23. rujna županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 27 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 124.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 68.136 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je ukupno 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirane su 2 osobe, nema otpuštenih osoba, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje