Povežite se s nama

Međimurje

I Međimurci pokazali kako se glumi i govori na njemačkom

Objavljeno:

- dana

KRATIVNO

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Varaždinu od 30. ožujka do 1. travnja održane su 14. Dramske igre na njemačkom jeziku – Theaterspiele.

Ove godine sudjelovalo je oko 800 djece od vrtićke do studentske dobi iz 49 dramskih grupa iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije te Hrvatske. Iz Međimurske županije nastupilo je 5 škola: OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, I. OŠ Čakovec, Srednja škola Čakovec, OŠ Podturen i OŠ Sveti Juraj na Bregu.

Tri dana recitacija

Cilj Dramskih igara na njemačkom jeziku jest promicanje njemačkog jezika, razvoj suradnje između osnovnih i srednjih škola te vrtića, i to ne samo na području Republike Hrvatske nego i na međunarodnoj razini. Cjelokupna manifestacija, koja nije natjecateljskoga karaktera, odvijala se kroz tri dana, a svakoj je dramskoj skupini omogućeno da nastupi sa svojom predstavom na njemačkom jeziku. Osim mogućnosti da se sudionici svojom predstavom prezentiraju u okviru Dramskih igara, u OŠ Vidovec organizirane su i radionice za učenike i učitelje njemačkog jezika.

– Najesen smo počeli s pripremama, birali smo temu koju ćemo obraditi i autora, uvažavali smo i učeničke prijedloge. Intenzivno smo počeli raditi nakon Nove godine – rekla je Snježana Vuković, učiteljica njemačkog jezika i voditeljica grupe “Gute kindl” iz OŠ Podturen, čiji je 6. razred nastupao s obradom pjesme Ericha Kästnera “Das verhexte telefon”.

– Djeci je to drugi put da se pripremaju za Theaterspiele, nastupali su i prošle godine. Sad su malo odrasliji pa su i sigurniji u svojoj izvedbi. Ovo im je odlična motivacija za učenje njemačkog jezika – dodala je učiteljica Vuković.

Poticaj za učenje

Ovogodišnje Dramske igre organizirala je Udruga za popularizaciju njemačkog jezika na području Republike Hrvatske “Europski kulturni krug – EKULT” uz Osnovnu školu Vidovec i Općinu Vidovec. Na otvorenju u varaždinskom HNK-u 30. ožujka prisustvovali su zamjenik župana varaždinske županije Alan Kišić, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić i ravnatelj OŠ Vidovec Predrag Mašić, koji je s Leom Lesar Dolenc, učiteljicom njemačkog jezika u OŠ Vidovec i predsjednicom Europskoga kulturnoga kruga EKULT, otvorio ovogodišnje Dramske igre. – Uz Zeljarijadu, ovo je jedan od najvećih projekta koji Općina provodi. Izuzetno sam zadovoljan što smo došli do brojke 14 i posebno mi je drago da vidim punu dvoranu roditelja. Upravo vi roditelji dajete pravi poticaj djeci na učenje stranih jezika – izjavio je Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Općina Kotoriba mještanima isplatila 48.000 kuna poticaja za obnovu fasada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Općina Kotoriba nastavlja s isplatom poticaja za obnovu fasada osobama koje su zadovoljile uvjete prijave na općinski javni poziv. Naime, temeljem odluke Povjerenstva načelnik Općine Dario Friščić donio je treću po redu odluku o sufinanciranju obnove fasada u Općini Kotoriba kojom su dodijeljena sredstva u iznosu od po 3000 kuna.

U trećoj rundi isplate poticaje je dobilo osmero prijavljenih osoba s područja Općine Kotoriba. Mjeru koju Općina Kotoriba provodi drugu godinu zaredom do sada je iskoristilo 16 kućanstava za što je iz općinskog proračuna izdvojeno 48.000 kuna.

– Pozivamo mještane Općine Kotoriba koji obnavljaju fasade da se i dalje javljaju na natječaj za dodjelu poticaja – poručuju iz Općine.

Nastavite čitati

Međimurje

Prelog: bogatim programom započinje obilježavanje Tjedna župnog Caritasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U nedjelju, 25. rujna, započinje 27. obilježavanje Tjedna župnog Caritasa u organizaciji Župe sv. Jakoba ap.st. Prelog i župnog Caritasa. Misao vodilja ovogodišnjeg Tjedna župnog Caritasa je „Gdje ti je blago, ondje ti je srce“, a predviđen je niz zanimljivih događanja. Caritas će organizirati posjete starijim i bolesnim župljanima, a tradicionalno će se organizirati i susret sa osamdesetogodišnjacima s područja Župe sv. Jakoba, uz svetu misu zahvalnicu za 80 godina života.

Također, organizirat će se i susret s članovima i volonterima kluba „Duga“ u Pastoralnom centru „Bl. Alojzije Stepinac“, koji će predvoditi vlč. Leonardo Šardi, biskupijski povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Tjedan Caritasa završit će u nedjelju, 2. listopada, svečanom misom zahvalnicom za plodove zemlje uz Kruničarsko proštenje, koju će predvoditi varaždinski biskup u miru, mons. Josip Mrzljak. Za kraj Tjedna župnog Caritasa, a u okviru ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu u crkvi sv. Jakoba, u nedjelju, 2. listopada, s početkom u 19 sati nastupit će irski ansambl Camerata Kilkenny. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje