Povežite se s nama

Međimurje

I Međimurci pokazali kako se glumi i govori na njemačkom

Objavljeno:

- dana

KRATIVNO

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Varaždinu od 30. ožujka do 1. travnja održane su 14. Dramske igre na njemačkom jeziku – Theaterspiele.

Ove godine sudjelovalo je oko 800 djece od vrtićke do studentske dobi iz 49 dramskih grupa iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije te Hrvatske. Iz Međimurske županije nastupilo je 5 škola: OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, I. OŠ Čakovec, Srednja škola Čakovec, OŠ Podturen i OŠ Sveti Juraj na Bregu.

Tri dana recitacija

Cilj Dramskih igara na njemačkom jeziku jest promicanje njemačkog jezika, razvoj suradnje između osnovnih i srednjih škola te vrtića, i to ne samo na području Republike Hrvatske nego i na međunarodnoj razini. Cjelokupna manifestacija, koja nije natjecateljskoga karaktera, odvijala se kroz tri dana, a svakoj je dramskoj skupini omogućeno da nastupi sa svojom predstavom na njemačkom jeziku. Osim mogućnosti da se sudionici svojom predstavom prezentiraju u okviru Dramskih igara, u OŠ Vidovec organizirane su i radionice za učenike i učitelje njemačkog jezika.

– Najesen smo počeli s pripremama, birali smo temu koju ćemo obraditi i autora, uvažavali smo i učeničke prijedloge. Intenzivno smo počeli raditi nakon Nove godine – rekla je Snježana Vuković, učiteljica njemačkog jezika i voditeljica grupe “Gute kindl” iz OŠ Podturen, čiji je 6. razred nastupao s obradom pjesme Ericha Kästnera “Das verhexte telefon”.

– Djeci je to drugi put da se pripremaju za Theaterspiele, nastupali su i prošle godine. Sad su malo odrasliji pa su i sigurniji u svojoj izvedbi. Ovo im je odlična motivacija za učenje njemačkog jezika – dodala je učiteljica Vuković.

Poticaj za učenje

Ovogodišnje Dramske igre organizirala je Udruga za popularizaciju njemačkog jezika na području Republike Hrvatske “Europski kulturni krug – EKULT” uz Osnovnu školu Vidovec i Općinu Vidovec. Na otvorenju u varaždinskom HNK-u 30. ožujka prisustvovali su zamjenik župana varaždinske županije Alan Kišić, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić i ravnatelj OŠ Vidovec Predrag Mašić, koji je s Leom Lesar Dolenc, učiteljicom njemačkog jezika u OŠ Vidovec i predsjednicom Europskoga kulturnoga kruga EKULT, otvorio ovogodišnje Dramske igre. – Uz Zeljarijadu, ovo je jedan od najvećih projekta koji Općina provodi. Izuzetno sam zadovoljan što smo došli do brojke 14 i posebno mi je drago da vidim punu dvoranu roditelja. Upravo vi roditelji dajete pravi poticaj djeci na učenje stranih jezika – izjavio je Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec.

Izvor:
Foto:

Međimurje

KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca gostuje povodom proštenja u Hlapičini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. srpnja, u sklopu manifestacije „Ljeto uz Muru 2024“ u Hlapičini, u Društvenom domu, nastupa Kulturno umjetnička udruga „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca.

Vikend proštenja u Hlapičini slavi se povodom blagdana svete Ane i Joakima, a čiji imendan je u katoličkom kalendaru 26. srpnja, a sveta Ana jest zaštitnica filijalne crkve u Hlapičini.

Program započinje nagrađivanom predstavom u tri čina „Ljubav s dva lica“ u režiji Franje Halabarec. Izvedba započinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec dobio novi kružni tok vrijedan više od milijun eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. srpnja, je u poslijepodnevnim satima za promet otvoreno novo kružno raskrižje na križanju Ulice Stjepana Radića, Sajmišne, Ulice Vjekoslava Špinčića i Ulice 34. inženjerijske bojne.

Riječ je o projektu vrijednom više od milijun eura čijom je realizacijom napravljen važan korak prema poboljšanju protoka vozila i sigurnosti u tom dijelu grada. Samo kružno raskrižje je jednotračno, a okvirna propusna moć je 20.000 vozila na dan.

U sklopu projekta rekonstrukcije prometnice i izgradnje novog kružnog raskrižja dovršavaju se i radovi na rekonstrukciji podvožnjaka, a postavljen je i bukobran, oslikan bojama Grada Čakovca i detaljima vezanim uz njegove simbole i povijest.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje