Povežite se s nama

Život i društvo

I oni su na fejsu!

Objavljeno:

- dana

USPJEH

Novi recept za ručak, “muštru” za ručni rad ili najnovije informacije iz zemlje i svijeta umirovljenica Anica Konakčijev sada pronalazi na internetu!

Iako joj se to još prije nekoliko mjeseci činilo nemogućim, zahvaljujući informatičkom osposobljavanju “Putokaz u Globalno selo”, koje su proveli Udruga umirovljenika Grada Varaždina sa Zajednicom tehničke kulture Grada Varaždina i uz financijsku potporu Grada Varaždina, Anica sada surfa internetom.

Pritisak mladih

Upravo su njezine unuke glavni krivci zbog kojih je upisala i završila ovaj program.
– Nešto sam znala na računalu, no ne dovoljno, tako da sam odlučila završiti ovaj program. Zapravo, na to su me najviše natjerale moje četiri unuke, od kojih su već dvije velike i studiraju, pa tko zna gdje će jednog dana završiti. One su mi govorile: “Baka, hajde, otiđi i završi tečaj, trebat će ti”. Poslušala sam ih – otkrila je umirovljenica Anica.
Pritisak okoline, posebno mlađe, bio je razlog zbog kojeg je program završio i umirovljenik Rifad Trpeza.

 

Program inforrmatičkog opismenjavanja uspješno je završilo 13 umirovljenika

– Zahvaljujući ovom programu naučio sam osnove i sada znam napisati i pohraniti dokument, ali i poslati e-mail. U sklopu tečaja bili smo i na  facebooku, otvorili smo svoje profile i koristit ćemo ih i dalje – najavio je Trpeza.
Anica i Rifat dvoje su od 13 umirovljenika koji su uspješno završili program i kojima je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš u srijedu u varaždinskoj Gradskoj vijećnici uručio diplome.
– Riječ je o prvim umirovljenicima koji su prošli kroz tečaj informatičkog opismenjavanja, jer računala danas donose i brojne prednosti starijoj generaciji. Naravno, oni sigurno neće postati ovisni o internetu, nego su ovom edukacijom stekli osnove koje sada mogu nadograđivati. Vjerujem da će ovakvih programa u budućnosti biti još više – rekao je gradonačelnik Goran Habuš.
Program informatičkog osposobljavanja trajao je 30 sati, a polaznici su, kako doznajemo, bili jako dobri učenici.

– Svi su se jako trudili na satovima. Svaki put kad su pokušali kod kuće nešto napraviti, pa su zapeli, onda su na satu pitali što su napravili pogrešno. Tako smo znali da su mnogi od njih radili i vježbali kod kuće, što je dobro i pohvalno – otkrio je Tomislav Jarmić, certificirani predavač i nastavnik u Zajednici tehničke kulture Grada Varaždina.
Sama edukacija je trajala 30 sati i sastojala se od nekoliko dijelova.
– Počeli smo od početka, jer mnogi od njih nisu znali upaliti i ugasiti računalo. Nakon toga radili smo s operativnim sustavom, učili ih kako napraviti mapu, kako iskopirati nešto u mapu, kako nešto preimenovati i izbrisati, a potom smo dosta detaljno radili na obradi teksta. U završnom dijelu programa obuhvatili smo internet: surfanje i rad s internetskom poštom – rekao je Jarmić.
Edukacija će se nastaviti i dalje, a Jarmić ističe kako ovaj program nije samo za one starije generacije, već je namijenjen svima koji smatraju da ne znaju dovoljno za rad na računalu.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje