Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinskim školarcima besplatne knjige, vrtić neće biti jeftiniji nego i dalje među najskupljima u državi

Objavljeno:

- dana

Proračun i najmlađi

Hoće li roditelji biti zadovoljni novcem koji će se, prema usvojenom proračunu, trošiti na najmlađe ? Ovisi.

Što se tiče vrtića i škola nešto je izbačeno, a nešto ostavljeno iz Habuševog proračuna, koji je bio skoro isti ovom kojeg su vijećnici jučer usvojili.

U gradskom proračunu za 2017. godinu neće biti novaca za dogradnju 6. Osnovne škole. Dogradnja po spornoj cijeni od ogromnih 30 milijuna kuna skroz je izbačena iz dokumenta. Ali nije samo novac presudio dogradnji. Smatra se da je pritisak na školu prevelik, a to će se rješavati novom mrežom škola.

Šesta osnovna je zahvaljujući brojnim aktivnostima i novostima u nastavi dobila epitet prestižne škole pa mnogi roditelji iznalaze načine – čak i promjenama adrese prebivališta u dokumentima – da upišu djecu baš u tu školu.

Škola će se ubuduće rasteretiti i u Gradu smatraju da je danas – sutra pametnije potrošiti sedam milijuna kuna za dogradnju postojeće dvorane nego, kako se planiralo, graditi novu.

Roditelji školaraca će biti najsretniji jer se u proračunu osiguran novac za besplatne udžbenike.

Ništa od jeftinijeg vrtića

Vrtići će se energetski obnoviti kako je i planirano, ali cijena neće biti manja što je bio dio većine predizbornih programa.

Gradonačelnik niti u kampanji nije to obećavao i baš je cijena vrtića bilo ono što se najviše zamjeralo gradonačelniku prije izglasavanja proračuna. Uglavnom se tražila 150 kuna jeftinija cijena. za roditelje. Varaždinski roditelji plačaju skuplje vrtić nego  tate i mame u drugim županijskim vrtićima. 

Alen Kišić iz SDP-a je rekao da bi  predloženo smanjenje koštalo gradski proračun tek nešto više od dva milijuna kuna.

Ali poznato je da Varaždin ima najskuplji vrtić od usporedivih gradova, a kažu i s najlošijom infrastrukturom.

Ivana Čehoka ne muči novac kad su u pitanju vrtići i obrazovanje. On smatra da vrtići nisu socijalna kategorija, a da obrazovanje treba platiti.

– Obrazovanje je najjeftinije ako ga dobro provedete i posložite. Nisam siguran da trebamo smanjivati cijene pa kud puklo da puklo. Idemo prvo obnoviti vrtiće, ne možemo oboje istovremeno – rekao je gradonačelnik i tako na neodređeno vrijeme odgodio temu niže cijene vrtića.

Na svim će vrtićima biti skinute salonitne ploče s krova, a Donji Kućan će još godinu dana  pričekati izgradnju vrtića.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

COO Tomislav Špoljar uspješno završio još jedan međunarodni projekt

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar završio je svoje sudjelovanje u projektu koji provodi Regionalna razvojna agencija Srem u suradnji s partnerima iz Srbije: Crvenim križem Sremska Mitrovica i Centrom za ekonomsko osnaživanje Roma, te partnerima iz Hrvatske, Bugarske, Češke i BiH.

Projekt pod nazivom „WAI4PwDs-Web Accessibility i druge inicijative u EU za osobe s invaliditetom u pandemijama i drugim kriznim vremenima“ provodi se uz financijsku potporu Europske unije, programa Europa za građane, mreže Mreža gradova.

Cilj projekta je okupiti zemlje partnere EU kako bi razgovarali o dimenziji poteškoća s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju u trenucima pandemije (i nakon nje) kao što je COVID-19, ali i drugih kriznih situacija kao što su poplave, potresi i slično. Želja svih partnera je stvoriti nove ideje, umrežavanje i formiraju održivih partnerstava.

Konkretno, razgovori su bili usmjereni na pitanja pristupačnosti u svim oblicima: pristup informacijama, javnim informativnim uslugama, pristup lokacijama, zabavi, turističkoj ponudi, edukaciji i slično s ambicijom da se do kraja projekta definira novi smjer suradnje i nove projektne ideje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Predrag Šimunec održao savate radionicu u varaždinskom vrtiću Čira-Čara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta „Zanimanja“ te organizirane aktivnosti kroz koje su djeca upoznala sportaše i sportove kojima se oni bave, u Dječjem vrtiću Čira-Čara u Varaždinu održana je savate radionica pod vodstvom trenera Predraga Šimuneca, vlasnika i voditelja Savate kluba Šimunec gyma iz Varaždina.

Gospodin Šimunec je predsjednik Hrvatskog Savate saveza, svjetski prvak savate boksa, višestruki prvak Hrvatske, ali i osvajač brojnih europskih medalja.

Kako su sport i redovito kretanje preduvjet zdravog razvoja djeteta, svoje iskustvo kao profesionalni sportaš, želio je podijeliti i sa djecom starije i predškolske skupine Dječjeg Vrtića Čira-Čara.

– Cilj nam je bio osvijestiti kod djece važnost bavljenja sportom, ali i upoznati ih s dobrobitima pravilne prehrane, redovitim vježbanjem te brojnim prednostima bavljenja sportom. Sport osim očuvanja zdravlja stvara i radne i obrambene sposobnosti, ali ima i značajnu društvenu ulogu koja je usmjerena na na odgojno-obrazovne vrijednosti – rekla je ravnateljica vrtića Anja Kelemen Petrlić.

Zašto su odabrali baš savate i zašto je dobro baviti se tim sportom, rekao je trener Predrag Šimunec: „Savate je dobar jer razvija koordinaciju, ravnotežu, snagu i fleksibilnost. Isto tako gradi samopouzdanje koje nam pomaže i u životu, ne samo u sportu.“

Kako je pravilno zagrijavanje neophodno za aktiviranje živčanog sustava i „punjenje“ krvožilnog sistema, djeca su se prvo izvodila razne oblike zagrijavanja, a kasnije se okušala i u osnovnim tehnikama savatea. Vjerujemo kako smo ovim putem dodatno potaknuli interes djece za fizičkom aktivnosti i prakticiranju zdravijeg načina života.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje