Povežite se s nama

Međimurje

I ove godine provest će se preventivno-zabavno-edukacijska akcija Coolijada

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Stari grad Čakovec počinje sa obnovom, vrijednom 41 milijun kuna.

Većinu novca, 35 milijuna kuna, Županija će dobiti prolaskom na natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava pod nazivom Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine. Ukupno je dodijeljeno 404 milijuna kuna za osam projekata u Hrvatskoj.

Slijedi borba za oznaku europske kulturne baštine što je korak do kandidature za UNESCO

Prema mišljenjima stručnjaka, konzultanata i prijavitelja, ali i samih tijela uključenih u ocjenjivanje projekata bio je to dosad najkompleksniji natječaj u Hrvatskoj. To dokazuje više od tisuću stranica cjelokupne projektne dokumentacije, 453 pitanja i odgovora zainteresiranih prijavitelja, te tri izmjene natječajne dokumentacije.
Kvaliteta međimurskog projekta je ocijenjena s odličnim.

Veliki novac

Ugovore o dodjeli novca u Vladi su potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnatelj SAFU-a Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric i ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac. Prema tom će se ugovoru Stari Grad Čakovec revitalizirati u muzej nematerijalne baštine. Bila je tu i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corine Creta, koja boravi u radnom posjetu Hrvatskoj.

Za obnovu Starog Grada tako je ukupno osigurano 41 milijun kuna. – Završen je višegodišnji projekt pripreme, prijave i procesa ugovaranja, bez sumnje najznačajniji za sjever zemlje, iza kojeg stoji tim ljudi, stručnjaka i suradnika, iz Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e, Međimurske županije, Muzeja Međimurja Čakovec i Turističke zajednice Međimurske županije – objavila je Županija.

Župan Matija Posavec je jako zadovoljan. – Međimurje se svojim projektima u suradnji s UNESCO-om kulturološki upisuje na kartu svijeta i na reprezentativnu listu čovječanstva. Ovo je samo još jedna potvrda koja će dati novi zamah obnovi naše kulturne baštine i ostavštine slavnih obitelji – rekao je.

Ono čemu se sad nadaju u Županiji je oznaka europske kulturne baštine za Stari Grad Zrinskih, što je korak do kandidature za UNESCO.

Čakovečki Stari grad danas je simbol identiteta i tradicije Međimurja. Jedan je od najočuvanijih kulturno-povijesnih spomenika bogate prošlosti međimurskog kraja i sa svojim kulama, zvonikom, palačom i zidinama predstavlja skladnu arhitektonsku cjelinu. Već desetljećima kategoriziran kao spomenik kulture nulte kategorije, prema novoj je kategorizaciji od dana 19.11.2007. godine razvrstan u kulturno dobro od nacionalnog značenja, a klasificiran je u profanu graditeljsku baštinu. U njemu se nalaze bogata arheološka, etnografska, kulturno-povijesna i povijesna zbirka te izložbeni salon likovne galerije Muzeja Međimurja.

-U ovoj godini će međimurska kultura i međimurska tradicija doživjeti renesansu – zaključio je župan Posavec. 

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Potpisivanje ugovora s Međimurskom županijom: „Prijateljima životinja“ 200.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je u ponedjeljak, 25. siječnja, Ugovor vrijedan 200.000 kuna s udrugom „Prijatelji životinja“, koja djeluje od 2004. godine s ciljem promicanja zaštite životinja te zbrinjavanja i udomljavanja napuštenih životinja na području Međimurske županije.

Predsjednica Zaštitarsko-ekološke udruge „Prijatelji životinja i prirode“ Aleksandra Hampamer objasnila je da je riječ o najvećem skloništu za napuštene životinje u Hrvatskoj te na površini od 15.000 četvornih metara svakodnevno skrbe o 300 napuštenih pasa osiguravajući im smještaj do udomljenja, veterinarsku skrb, hranu, cijepljenje, sterilizaciju i udomljavanje.

Kroz godinu organiziraju 30-ak radnih volonterskih akcija s ciljem podizanja svijesti zajednice o odgovornom odnosu prema životinjama i udomljavanju napuštenih pasa.

Ove godine sklonište za napuštene životinje obilježava 20 godina rada, a Međimurska županija već četvrtu godinu zaredom u svom proračunu osigurava financijska sredstva za projekt prihvata, skrbi i udomljavanja napuštenih životinja, čime je prva županija u Hrvatskoj koja kontinuirano financira sklonište, iako joj to nije zakonska obveza, već je to obveza jedinica lokalne samouprave.

– Sklonište se iz godine u godinu širi te vjerujemo da će ova sredstva iskoristiti u dobre svrhe, kako bi dodatno poboljšali skrb o napuštenim životinjama – kazao je župan Posavec, podsjetivši da s Udrugom „Prijatelji životinja“ sudjeluju u dva projekta: „S.N.A.G.A. života“ te „Anima mundi“.

Nastavite čitati

Međimurje

Koronavirus: u Međimurju evidentirano pet novih slučajeva zaraze, a preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata testiranjima PCR metodom, brzim antigenskim testovima, kliničkim slikama i informacijama o pozitivnim slučajevima iz drugih županija, evidentirano je 5 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19, priopćio je 25. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 34 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 272.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36.845 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 54 pacijenta pozitivna na COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su također 4 pacijenta.

Na invazivnoj respiraciji se nalazi 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, muška osoba stara 75 godina s dodatnim pridruženim bolestima.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID-a 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected]

Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz virus COVID-19 je na broju 040/386-835.

Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati