Povežite se s nama

Međimurje

I ove godine provest će se preventivno-zabavno-edukacijska akcija Coolijada

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Stari grad Čakovec počinje sa obnovom, vrijednom 41 milijun kuna.

Većinu novca, 35 milijuna kuna, Županija će dobiti prolaskom na natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava pod nazivom Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine. Ukupno je dodijeljeno 404 milijuna kuna za osam projekata u Hrvatskoj.

Slijedi borba za oznaku europske kulturne baštine što je korak do kandidature za UNESCO

Prema mišljenjima stručnjaka, konzultanata i prijavitelja, ali i samih tijela uključenih u ocjenjivanje projekata bio je to dosad najkompleksniji natječaj u Hrvatskoj. To dokazuje više od tisuću stranica cjelokupne projektne dokumentacije, 453 pitanja i odgovora zainteresiranih prijavitelja, te tri izmjene natječajne dokumentacije.
Kvaliteta međimurskog projekta je ocijenjena s odličnim.

Veliki novac

Ugovore o dodjeli novca u Vladi su potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnatelj SAFU-a Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric i ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac. Prema tom će se ugovoru Stari Grad Čakovec revitalizirati u muzej nematerijalne baštine. Bila je tu i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corine Creta, koja boravi u radnom posjetu Hrvatskoj.

Za obnovu Starog Grada tako je ukupno osigurano 41 milijun kuna. – Završen je višegodišnji projekt pripreme, prijave i procesa ugovaranja, bez sumnje najznačajniji za sjever zemlje, iza kojeg stoji tim ljudi, stručnjaka i suradnika, iz Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e, Međimurske županije, Muzeja Međimurja Čakovec i Turističke zajednice Međimurske županije – objavila je Županija.

Župan Matija Posavec je jako zadovoljan. – Međimurje se svojim projektima u suradnji s UNESCO-om kulturološki upisuje na kartu svijeta i na reprezentativnu listu čovječanstva. Ovo je samo još jedna potvrda koja će dati novi zamah obnovi naše kulturne baštine i ostavštine slavnih obitelji – rekao je.

Ono čemu se sad nadaju u Županiji je oznaka europske kulturne baštine za Stari Grad Zrinskih, što je korak do kandidature za UNESCO.

Čakovečki Stari grad danas je simbol identiteta i tradicije Međimurja. Jedan je od najočuvanijih kulturno-povijesnih spomenika bogate prošlosti međimurskog kraja i sa svojim kulama, zvonikom, palačom i zidinama predstavlja skladnu arhitektonsku cjelinu. Već desetljećima kategoriziran kao spomenik kulture nulte kategorije, prema novoj je kategorizaciji od dana 19.11.2007. godine razvrstan u kulturno dobro od nacionalnog značenja, a klasificiran je u profanu graditeljsku baštinu. U njemu se nalaze bogata arheološka, etnografska, kulturno-povijesna i povijesna zbirka te izložbeni salon likovne galerije Muzeja Međimurja.

-U ovoj godini će međimurska kultura i međimurska tradicija doživjeti renesansu – zaključio je župan Posavec. 

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Općina Kotoriba mještanima isplatila 48.000 kuna poticaja za obnovu fasada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Općina Kotoriba nastavlja s isplatom poticaja za obnovu fasada osobama koje su zadovoljile uvjete prijave na općinski javni poziv. Naime, temeljem odluke Povjerenstva načelnik Općine Dario Friščić donio je treću po redu odluku o sufinanciranju obnove fasada u Općini Kotoriba kojom su dodijeljena sredstva u iznosu od po 3000 kuna.

U trećoj rundi isplate poticaje je dobilo osmero prijavljenih osoba s područja Općine Kotoriba. Mjeru koju Općina Kotoriba provodi drugu godinu zaredom do sada je iskoristilo 16 kućanstava za što je iz općinskog proračuna izdvojeno 48.000 kuna.

– Pozivamo mještane Općine Kotoriba koji obnavljaju fasade da se i dalje javljaju na natječaj za dodjelu poticaja – poručuju iz Općine.

Nastavite čitati

Međimurje

Prelog: bogatim programom započinje obilježavanje Tjedna župnog Caritasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U nedjelju, 25. rujna, započinje 27. obilježavanje Tjedna župnog Caritasa u organizaciji Župe sv. Jakoba ap.st. Prelog i župnog Caritasa. Misao vodilja ovogodišnjeg Tjedna župnog Caritasa je „Gdje ti je blago, ondje ti je srce“, a predviđen je niz zanimljivih događanja. Caritas će organizirati posjete starijim i bolesnim župljanima, a tradicionalno će se organizirati i susret sa osamdesetogodišnjacima s područja Župe sv. Jakoba, uz svetu misu zahvalnicu za 80 godina života.

Također, organizirat će se i susret s članovima i volonterima kluba „Duga“ u Pastoralnom centru „Bl. Alojzije Stepinac“, koji će predvoditi vlč. Leonardo Šardi, biskupijski povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Tjedan Caritasa završit će u nedjelju, 2. listopada, svečanom misom zahvalnicom za plodove zemlje uz Kruničarsko proštenje, koju će predvoditi varaždinski biskup u miru, mons. Josip Mrzljak. Za kraj Tjedna župnog Caritasa, a u okviru ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu u crkvi sv. Jakoba, u nedjelju, 2. listopada, s početkom u 19 sati nastupit će irski ansambl Camerata Kilkenny. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje