Povežite se s nama

Međimurje

I ove godine provest će se preventivno-zabavno-edukacijska akcija Coolijada

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Stari grad Čakovec počinje sa obnovom, vrijednom 41 milijun kuna.

Većinu novca, 35 milijuna kuna, Županija će dobiti prolaskom na natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava pod nazivom Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine. Ukupno je dodijeljeno 404 milijuna kuna za osam projekata u Hrvatskoj.

Slijedi borba za oznaku europske kulturne baštine što je korak do kandidature za UNESCO

Prema mišljenjima stručnjaka, konzultanata i prijavitelja, ali i samih tijela uključenih u ocjenjivanje projekata bio je to dosad najkompleksniji natječaj u Hrvatskoj. To dokazuje više od tisuću stranica cjelokupne projektne dokumentacije, 453 pitanja i odgovora zainteresiranih prijavitelja, te tri izmjene natječajne dokumentacije.
Kvaliteta međimurskog projekta je ocijenjena s odličnim.

Veliki novac

Ugovore o dodjeli novca u Vladi su potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnatelj SAFU-a Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric i ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac. Prema tom će se ugovoru Stari Grad Čakovec revitalizirati u muzej nematerijalne baštine. Bila je tu i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corine Creta, koja boravi u radnom posjetu Hrvatskoj.

Za obnovu Starog Grada tako je ukupno osigurano 41 milijun kuna. – Završen je višegodišnji projekt pripreme, prijave i procesa ugovaranja, bez sumnje najznačajniji za sjever zemlje, iza kojeg stoji tim ljudi, stručnjaka i suradnika, iz Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e, Međimurske županije, Muzeja Međimurja Čakovec i Turističke zajednice Međimurske županije – objavila je Županija.

Župan Matija Posavec je jako zadovoljan. – Međimurje se svojim projektima u suradnji s UNESCO-om kulturološki upisuje na kartu svijeta i na reprezentativnu listu čovječanstva. Ovo je samo još jedna potvrda koja će dati novi zamah obnovi naše kulturne baštine i ostavštine slavnih obitelji – rekao je.

Ono čemu se sad nadaju u Županiji je oznaka europske kulturne baštine za Stari Grad Zrinskih, što je korak do kandidature za UNESCO.

Čakovečki Stari grad danas je simbol identiteta i tradicije Međimurja. Jedan je od najočuvanijih kulturno-povijesnih spomenika bogate prošlosti međimurskog kraja i sa svojim kulama, zvonikom, palačom i zidinama predstavlja skladnu arhitektonsku cjelinu. Već desetljećima kategoriziran kao spomenik kulture nulte kategorije, prema novoj je kategorizaciji od dana 19.11.2007. godine razvrstan u kulturno dobro od nacionalnog značenja, a klasificiran je u profanu graditeljsku baštinu. U njemu se nalaze bogata arheološka, etnografska, kulturno-povijesna i povijesna zbirka te izložbeni salon likovne galerije Muzeja Međimurja.

-U ovoj godini će međimurska kultura i međimurska tradicija doživjeti renesansu – zaključio je župan Posavec. 

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec donirao Odjelu otorinolaringologije Županijske bolnice Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijska bolnica Čakovec, točnije Odjel otorinolaringologije, zahvaljujući donaciji Grada Čakovca bogatiji je za tri televizora.

Oni su kupljeni sredstvima programa Grada Čakovca – prijatelja djece, a Koordinacijski odbor odlučio je da se ove godine donira pacijentima odjela za uho, grlo i nos.

Prilikom predaje donacije, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini rekla je da iako Grad nema zakonske obveze financirati zdravstveni sustav, ovakvim akcijama nastoji poboljšati ne samo kvaliteta usluge, već i olakšati boravak na bolničkim odjelima, posebno onim najmlađima. Naša bolnica među najboljima je u Hrvatskoj, a želimo da, djeci koja se moraju bolnički liječiti, boravak bude što ugodniji.

Na donaciji su se zahvalili ravnatelj Županijske bolnice dr. med. Igor Šegović te voditelj Odjela otorinolaringologije dr. med. Danko Blažeka.

UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija 1989. godine pokrenuli su inicijativu Bolnice – prijatelji djece, a Grad Čakovec od 2002. godine u sklopu programa Grad – prijatelj djece financira nabavu određene opreme u skladu s potrebama naše Županijske bolnice, Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo. Tako se 2021. godine pomoglo u opremanju Odjela abdominalne i dječje kirurgije, a lani su na istom odjelu oslikani zidovi te kupljene majice.

U Republici Hrvatskoj provodi se program pod nazivom “Za osmijeh djeteta u bolnici” koji ima za cilj humanizaciju bolničkog liječenja djece stvaranjem najviših standarda kako bi mališani što lakše prebrodili boravak u bolnici. Ovo je samo jedan mali korak prema tome.

Nastavite čitati

Međimurje

Sveti Nikola iznenadio vrtićarce s područaja Murskog Središća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na snježno jutro 6. prosinca jasličke skupine dječjih vrtića s područja grada Mursko Središće Maslačak i Pahuljica iznenadio je dolazak svetog Nikole.

I dok su oni najmanji bojažljivo primali slatke paketiće, oni nešto stariji klinci čekali su dolazak u Centru za kulturu „Rudar“. Da bi njihova nestrpljivost bila manja pobrinuli su se članovi Dječjeg gradskog kazališta iz Čakovca s predstavom „Luckasti klaunovi“. Smijeha i veselja nije nedostajalo. Tijekom same predstave u prepunoj dvorani Centra za kulturu, oko 150 mališana bodrilo je svoje klaunove, a neki sretnici od njih zajedno s klaunovima sudjelovalo su u predstavi. Na samom kraju predstave klaunovi su završili i poručili djeci da mogu natrag u vrtiće.

No djeca se nisu dala smesti, te su glasno dozivala svetog Nikolu koji je došao na pozornicu i darivao ih sa slatkim paketićima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje