Povežite se s nama

Međimurje

I ove godine provest će se preventivno-zabavno-edukacijska akcija Coolijada

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Stari grad Čakovec počinje sa obnovom, vrijednom 41 milijun kuna.

Većinu novca, 35 milijuna kuna, Županija će dobiti prolaskom na natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava pod nazivom Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine. Ukupno je dodijeljeno 404 milijuna kuna za osam projekata u Hrvatskoj.

Slijedi borba za oznaku europske kulturne baštine što je korak do kandidature za UNESCO

Prema mišljenjima stručnjaka, konzultanata i prijavitelja, ali i samih tijela uključenih u ocjenjivanje projekata bio je to dosad najkompleksniji natječaj u Hrvatskoj. To dokazuje više od tisuću stranica cjelokupne projektne dokumentacije, 453 pitanja i odgovora zainteresiranih prijavitelja, te tri izmjene natječajne dokumentacije.
Kvaliteta međimurskog projekta je ocijenjena s odličnim.

Veliki novac

Ugovore o dodjeli novca u Vladi su potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnatelj SAFU-a Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric i ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac. Prema tom će se ugovoru Stari Grad Čakovec revitalizirati u muzej nematerijalne baštine. Bila je tu i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corine Creta, koja boravi u radnom posjetu Hrvatskoj.

Za obnovu Starog Grada tako je ukupno osigurano 41 milijun kuna. – Završen je višegodišnji projekt pripreme, prijave i procesa ugovaranja, bez sumnje najznačajniji za sjever zemlje, iza kojeg stoji tim ljudi, stručnjaka i suradnika, iz Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e, Međimurske županije, Muzeja Međimurja Čakovec i Turističke zajednice Međimurske županije – objavila je Županija.

Župan Matija Posavec je jako zadovoljan. – Međimurje se svojim projektima u suradnji s UNESCO-om kulturološki upisuje na kartu svijeta i na reprezentativnu listu čovječanstva. Ovo je samo još jedna potvrda koja će dati novi zamah obnovi naše kulturne baštine i ostavštine slavnih obitelji – rekao je.

Ono čemu se sad nadaju u Županiji je oznaka europske kulturne baštine za Stari Grad Zrinskih, što je korak do kandidature za UNESCO.

Čakovečki Stari grad danas je simbol identiteta i tradicije Međimurja. Jedan je od najočuvanijih kulturno-povijesnih spomenika bogate prošlosti međimurskog kraja i sa svojim kulama, zvonikom, palačom i zidinama predstavlja skladnu arhitektonsku cjelinu. Već desetljećima kategoriziran kao spomenik kulture nulte kategorije, prema novoj je kategorizaciji od dana 19.11.2007. godine razvrstan u kulturno dobro od nacionalnog značenja, a klasificiran je u profanu graditeljsku baštinu. U njemu se nalaze bogata arheološka, etnografska, kulturno-povijesna i povijesna zbirka te izložbeni salon likovne galerije Muzeja Međimurja.

-U ovoj godini će međimurska kultura i međimurska tradicija doživjeti renesansu – zaključio je župan Posavec. 

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Općina Goričan povećala naknadu za novorođenu djecu na 4000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Općina Goričan odlučila je povećati naknade za novorođenu djecu i to čak 100 posto. Naime, umjesto dosadašnjih 2000 kuna koje su dobila roditelji za svoju novorođenčad, iz općinskog proračuna će se ubuduće za svako novorođeno dijeti isplaćivati po 4000 kuna. Takva je odluka donijeta na 2. sjednici Općinskog vijeća Općine Goričan, koja je održana u utorak, 14. rujna.

– Vodeći računa o svojim mještanima, nakon uvođenja usluge „e-novorođenče“, Općina Goričan za 100 posto je povisila jednokratne naknade za novorođenu djecu, te će naknada sada iznositi 4000 kuna – poručili su iz Općine Goričan.

Nastavite čitati

Međimurje

Otvorene prijave za radionice digitalnih vještina Kreativno edukativnog centra “Murai”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Imaš dobar proizvod ili ideju, ali ne znaš kako ga promovirati?

– Nema problema, prijavi se na naše radionice digitalnih medija i zakorači u 21. stoljeće! – kažu iz Kreativno edukativnog centra “Murai” Sveti Juraj na Bregu.

Navedene radionice namijenjene su da pomognu umjetnicima, obrtnicima i poduzetnicima, ali i široj javnosti za brendiranje i promociju vlastitih aktivnosti. Potreba za ovim radionicama proizlazi iz napretka tehnologije i digitalizacije te usavršavanja vještina 21. stoljeća.

Naučene vještine mogu se primijeniti u razvoju poduzetničkih ideja i marketinga.

– Radionice su namijenjene svim dobnim skupinama koje imaju osnovno računalno znanje pa ako znaš upaliti kompjuter, spreman si za naše radionice! – dodaju organizatori.

Plan radionica:

  1. Produkcija online sadržaja (30. rujna u 17 sati)
  2. Radionica izrade osobne web stranice (7. listopada u 17 sati)
  3. Upravljanje društvenim mrežama (14. listopada u 17 sati)

Broj prijava je ograničen, stoga požurite i rezervirajte svoje mjesto na vrijeme.

Obrazac za prijavu

Radionice će se održati u Klubu Prostor – “CeZam” Čakovec. Projekt je sufinanciralo Ministarstvo kulture i medija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje