Povežite se s nama

Život i društvo

I posljednje ulice u naselju Trnovec dobivaju kanalizaciju i asfalt, a infrastrukturni projekti tu ne staju

Objavljeno:

- dana

Na području Općine Trnovec Bartolovečki u tijeku su značajni infrastrukturni projekti.

Tako se trenutno asfaltira posljednja ulica u naselju Trnovec koja je dosad bila bez asfalta, a završavaju i radovi na izgradnji kanalizacije u Ulici Vladimira Nazora čime će čitavo naselje biti pokriveno kanalizacijskom mrežom.

No, kako je najavila načelnica Verica Vitković, Općina tu ne staje.

Ovih dana završeni su pripremni radovi u Ulici Ivana Mažuranića, a preostalo je postavljanje asfaltnog sloja čime će i posljednja ulica u naselju Trnovec biti asfaltirana. Radovi vrijedni 100.000 eura u potpunosti su financirani iz proračuna Općine Trnovec Bartolovečki, a zadovoljstvo što su pri samom kraju izrazila je i načelnica Vitković.

-Tek smo zakoračili u treći mjesec, a mi već imamo prve rezultate. Završetak radova predviđen je 31. ožujka, odnosno čim se stvore uvjeti za to izvođač radova spreman je za stavljanje završnog asfaltnog sloja. Ovo je jedna od prometnica koja će uskoro biti završena, a tu ne stajemo – rekla je Vitković.

Iako zbog nedovoljne širine prometnice u Ulici Ivana Mažuranića neće biti biciklističke staze, načelnica vjeruje da će nakon završetka radova mještani biti itekako zadovoljni realiziranim projektom.

U naselju Trnovec u tijeku su i radovi na izgradnji jedne sasvim nove ulice, između Dravske ulice i Zelenog puta vrijedni 148.000 eura čijim će se završetkom formirati i nova gradilišta za mlade obitelji na području Općine. Preostalo je postavljanje asfaltnog sloja, a načelnica Vitković najavljuje kako bi radovi trebali završiti do kraja ožujka.

-Ulica je duga 300 metara i vjerujem da će se ovdje naći dobra gradilišta za svakog tko želi graditi kuću u naselju Trnovec – kazala je Vitković najavivši kako ovi infrastrukturni projekti nisu jedini u ovoj godini.

Naime, u tijeku je postupak javne nabave za potpunu sanaciju Ulice Augusta Šenoe u Trnovcu u vrijednosti od 100.000 eura te Kratke ulice gdje su radovi procijenjeni na 180.000 eura.

-Sredstva za uređenje ovih dviju ulica također su osigurana u proračunu Općine i vjerujem da će radovi na njima u naredna tri, četiri mjeseca biti završeni. Preostala nam je još i sanacija Ulice Štefanec Marof za koju ćemo postupak javne nabave pokrenuti tijekom godine – objasnila je Vitković.

I posljednja ulica u naselju Trnovec uskoro dobiva kanalizacijsku mrežu. Riječ je o projektu vrijednom 2,8 milijuna kuna, od čega ga Hrvatske vode sufinanciraju s 2,1 milijuna kuna, dok je ostatak osigurala Općina koja će u potpunosti financirati i postavljanje novog asfaltnog sloja.

– Iako je izvođač radova izgradnju kanalizacijske mreže planirao završiti ranije, radovi koji su trenutno pred završetkom odužili su se prvenstveno zbog vremenskih neprilika kao i podzemnih voda koje su također stvarale probleme tijekom cijelog izvođenja radova. Radovi na polaganju cijevi su pri kraju, postavljena je i pumpa te bi kroz 15-ak dana trebali biti gotovi nakon čega slijedi postavljanje novog asfaltnog sloja duž cijelog profila ulice za što je sredstva osigurala Općina – rekla je Vitković.

Budući da bi izvođač radova na kanalizacijskoj mreži, prema troškovniku, samo pokrpao izrezani asfalt, Općina je u svom proračunu odlučila osigurati sredstva kako bi se ulica asfaltirala duž cijelog profila.

Život i društvo

U V. Toplicama raspravljalo se o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Grada Varaždinske Toplice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, u srijedu je uspješno održana besplatna javna tribina pod nazivom “Utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade”, a sam događaj je privukao interes šire populacije.

Moderatorica tribine bila je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin, koja je vodila panel raspravu i potaknula konstruktivnu razmjenu mišljenja.

-Cilj tribine je prvenstveno informirati i osvijestiti građane o ovoj temi, budući da u društvu postoje određeni izazovi koji se tiču utjecaja društvenih mreža na ponašanje, uvjerenja i vrijednosti djece i mladih. Stoga smo okupili stručnjake iz područja socijalne pedagogije, kriminalistike i dječje psihijatrije koji će podijeliti svoja iskustva te u konačnici prikazati utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade – izjavila je Velimirović Vukalović.

Tribina je održana u Kino dvorani u Varaždinskim Toplicama, s početkom u 18:00 sati, te je okupila istaknute stručnjake iz različitih područja relevantnih za temu.

Sudionici tribine bili su Melita Jeremić, socijalna pedagoginja i vanjska suradnica Zavoda za socijalni rad Varaždinske županije, koja je podijelila svoje iskustvo u vođenju mjera nadzora u obiteljima koje trebaju savjetodavnu pomoć, usmjeravanje i podršku, dr. med. Valentina Bosilj Roki, dječja psihijatrica u Općoj bolnici Varaždin, koja je donijela stručni uvid u utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih te Igor Planinc, policijski službenik za mladež i obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Varaždin, koji je istaknuo važnost prevencije i sigurnosti na internetu.

Tema tribine doticala se djece i mladih koji odrastaju uz najmodernije tehnologije, živeći u virtualnom svijetu. Stručnjaci su raspravljali o utjecaju društvenih mreža na osobni razvoj, formiranje identiteta te potencijalne posljedice koje takvo odrastanje može nositi sa sobom.

Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, istaknula je važnost ovakvih događaja i podržala inicijativu za organizaciju tribina i predavanja namijenjenih razumijevanju suvremenih izazova s kojima se susreću djeca i mladi.

-Ovakve javne tribine imaju za cilj pružiti relevantne informacije i educirati našu zajednicu kako bismo bolje razumjeli utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade. Naše društvo mora biti svjesno utjecaja koju tehnologija ima na naše mlade generacije, kako bismo mogli pružiti podršku, zaštititi ih od potencijalnih opasnosti i omogućiti im sigurno i zdravo odrastanje. Grad Varaždinske Toplice će i dalje podržavati slične inicijative koje imaju za cilj dobrobit naše djece i mladih, te poticanje sigurne i odgovorne upotrebe tehnologije – izjavila je gradonačelnica.

Uz zahvalu svim sudionicima i posjetiteljima, Grad Varaždinske Toplice i Pučko otvoreno učilište Varaždin najavljuju daljnje slične događaje i aktivnosti usmjerenih prema razumijevanju suvremenih izazova koji proizlaze iz korištenja društvenih mreža.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: na svetkovinu Tijelova Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na svetkovinu Tijelova u četvrtak, 8. lipnja, Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje u kapeli TEK-a u Uršulinskoj ulici 1. u Varaždinu, izvjestili su iz Varaždinske biskupije.

U kapelici će na Tijelovo varaždinski biskup Bože Radoš u 19.30 sati predslaviti svetu misu, nakon čega će Presveti Oltarski Sakramenat biti izložen za trajno klanjanje.

Na toj svetoj misi zbog ograničenosti prostora sudjelovat će samo koordinatori trajnog euharistijskog klanjanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje