Povežite se s nama

Međimurje

Ideja i trud se isplatili: crtić “Ole i Trufa” na tri festivala

Objavljeno:

- dana

KREATIVNO

Učenici II. OŠ Čakovec u suradnji sa Školom animiranog filma (ŠAF) Čakovec  su snimili trominutni animirani film “Ole i Trufa” u kolaž tehnici.

Film je ostvaren u sklopu nastave hrvatskog jezika i likovne kulture učenika petih razreda, a radi se o animiranoj adaptaciji književnog teksta “Ole i Trufa” I. B. Singera.

Dug put do crtića

Projekt su vodile učiteljica likovne kulture Monika Vrtarić-Vuk, učiteljica hrvatskog jezika Ivana Jambrošić te voditeljica ŠAF-a Jasminka Bijelić Ljubić. U sklopu nastave iz hrvatskog jezika učenici su naučili osnovne pojmove o animiranom filmu i obradili književni tekst, a na satovima likovne kulture događaje su pretvorili u slike. Učenici su izradili i knjigu snimanja. 

Projekt su vodile učiteljice Monika Vrtarić-Vuk i Ivana Jambrošić te voditeljica ŠAF-a Jasminka Bijelić Ljubić

Za dizajn i animaciju glavnih likova bile su zadužene učenice Dora Hranjec i Ena Kovačić. Oblikovanje pozadina preuzela je učenica Nives Marić. Ona je osmislila i nacrtala sve pozadine koje se pojavljuju u filmu, dok su učenice Paola Oltran i Paula Horvat pomogle pri oslikavanju pozadina. 

U filmu se pojavljuje mnoštvo sporednih likova. Među njima su i stanovnici listopadne šume, koje su animirali učenici Gita Lajtman, Ivona Muškinja, Karla Habuš, Rino Ladika, Klea Puškadija, Ivan Magdalenić, Bruno Ladić te Lea i Ena Paska.
Kako pripremljeno pretvoriti u animirani film, učenicima je objasnila voditeljica ŠAF-a.  Ona je u školu donijela i potrebnu opremu za stvaranje animiranog filma: računalo s odgovarajućim programskim alatima te kameru i stol za animaciju. Učenici su strpljivo slušali i snimali, što je na kraju, nakon nekoliko mjeseci, rezultiralo animiranim filmom koji su osnovnoškolci dovršili u  ŠAF-u.

Stvaranje animiranog filma koji traje tri minute trajalo je nekoliko mjeseci

Crtić “Ole i Trufa” već je bio na Smotri hrvatskog školskog filma, koja se od 21. do 23. rujna održavala u Sinju, a bit će prikazan i na 55. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, koja se od 28. rujna do 1. listopada održava u Sisku, te na međunarodnom Dubrovnik film festivalu (DUFF), koji je od 19. do 22. listopada u Dubrovniku.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica bogatim programom koji počinje u nedjelju obilježava svoje dane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Selnica/Facebook

Objavljen je program obilježavanja Dana Općine Selnica.

Program je uistinu bogat, a traje od 21. travnja do 1. svibnja.

Sve počinje tradicionalnim pješačenjem u nedjelju, 21. travnja, u 13 sati.

Svečana sjednica općinskog vijeća na rasporedu je u četvrtak, 25. travnja, a istog dana je i svečana sveta misa povodom zaštitnika svetog Marka.

U OŠ Selnica 26. travnja gostuje Kerekesh Teatar, a dan kasnije, u subotu, u istu školu dolaze “Autići-Brzići”.

Nedjelja, 28. travnja, rezervirana je za kulturno umjetnički program.

Praznik rada obilježit će se od 11 sati na igralištu u Zebanec Selu, a organizator je ŠN sv. Marko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje