Povežite se s nama

Međimurje

Ideja i trud se isplatili: crtić “Ole i Trufa” na tri festivala

Objavljeno:

- dana

KREATIVNO

Učenici II. OŠ Čakovec u suradnji sa Školom animiranog filma (ŠAF) Čakovec  su snimili trominutni animirani film “Ole i Trufa” u kolaž tehnici.

Film je ostvaren u sklopu nastave hrvatskog jezika i likovne kulture učenika petih razreda, a radi se o animiranoj adaptaciji književnog teksta “Ole i Trufa” I. B. Singera.

Dug put do crtića

Projekt su vodile učiteljica likovne kulture Monika Vrtarić-Vuk, učiteljica hrvatskog jezika Ivana Jambrošić te voditeljica ŠAF-a Jasminka Bijelić Ljubić. U sklopu nastave iz hrvatskog jezika učenici su naučili osnovne pojmove o animiranom filmu i obradili književni tekst, a na satovima likovne kulture događaje su pretvorili u slike. Učenici su izradili i knjigu snimanja. 

Projekt su vodile učiteljice Monika Vrtarić-Vuk i Ivana Jambrošić te voditeljica ŠAF-a Jasminka Bijelić Ljubić

Za dizajn i animaciju glavnih likova bile su zadužene učenice Dora Hranjec i Ena Kovačić. Oblikovanje pozadina preuzela je učenica Nives Marić. Ona je osmislila i nacrtala sve pozadine koje se pojavljuju u filmu, dok su učenice Paola Oltran i Paula Horvat pomogle pri oslikavanju pozadina. 

U filmu se pojavljuje mnoštvo sporednih likova. Među njima su i stanovnici listopadne šume, koje su animirali učenici Gita Lajtman, Ivona Muškinja, Karla Habuš, Rino Ladika, Klea Puškadija, Ivan Magdalenić, Bruno Ladić te Lea i Ena Paska.
Kako pripremljeno pretvoriti u animirani film, učenicima je objasnila voditeljica ŠAF-a.  Ona je u školu donijela i potrebnu opremu za stvaranje animiranog filma: računalo s odgovarajućim programskim alatima te kameru i stol za animaciju. Učenici su strpljivo slušali i snimali, što je na kraju, nakon nekoliko mjeseci, rezultiralo animiranim filmom koji su osnovnoškolci dovršili u  ŠAF-u.

Stvaranje animiranog filma koji traje tri minute trajalo je nekoliko mjeseci

Crtić “Ole i Trufa” već je bio na Smotri hrvatskog školskog filma, koja se od 21. do 23. rujna održavala u Sinju, a bit će prikazan i na 55. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, koja se od 28. rujna do 1. listopada održava u Sisku, te na međunarodnom Dubrovnik film festivalu (DUFF), koji je od 19. do 22. listopada u Dubrovniku.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje