Povežite se s nama

Školstvo

Igračke kao nekad

Objavljeno:

- dana

MALIŠANI U LEPOGLAVILI DOBILI TRADICIONALNE IGRAČKE

Najmlađe u Dječjem vrtiću Lepoglava jučer su donacijom tradicijskog drvenog namještaja obradovali Radio Kaj i Etnografski muzej Zagreb.

„Dajmo djeci korijene i krila“ naziv je odgojno-obrazovnog projekta kojega su zajedno organizirali Etnografski muzej i Radio Kaj, čiji je cilj čuvanje umijeća izrade tradicijskih igračaka, a samim time i ostanak na reprezentativnoj listi UNESCO-a, poticanje mladih na otvaranje obrta i drvodjelstvo, upoznavanje djece s ekološkim aspektom proizvoda od drva te korijenima hrvatske tradicije u izradi dječjih igračaka, te poticanje javnosti u prepoznavanju vrijednosti ovog kulturnog dobra. Osim toga, projektom se želi povećati potražnja za proizvođačima dječjih igračaka od drva te zapošljavanje novih mladih obrtnika, potaknuti gospodarski i turistički razvoj turizma te se želi aplicirati projekt na EU fondove za razdoblje od 2014. do 2016. godine.

Drvene igračke – simbol Zagorja

Podjeli igračaka nazočili su predstavnici Radio Kaja, zatim Dječjeg vrtića Lepoglava Nada Kuča, autorica projekta Etnografskog muzeja Zagreb Mirjana Drobina te zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave Hrvoje Kovač i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić koji su ujedno mališanima i predali igračke na korištenje. Zamjenik župana tom je prilikom zahvalio svim partnerima na ovom hvalevrijednom projektu koji je obuhvatio i grad s puno bogate tradicije, a to je Lepoglava. – Siguran da će mališani zahvaljujući ovim igračkama nastaviti tu tradiciju i igrati se s nečim pametnim što je doista pravi simbol Zagorja – drvene igračke, koje ukazuju na značaj proizvodnje drvenih igračaka, ali i drugih proizvoda od drva, te promovirati ekološku proizvodnju koja obuhvaća ekološke materijale. Lepoglava je baš pravo mjesto za sve to, zaključio je zamjenik Kišić.

Prilikom darivanja igračaka Dječjem vrtiću Lepoglava za najmlađe je organizirana i predstava za djecu „Laboratorija zabave“, zatim radijska emisija Radija Kaj, ali i edukativna radionica te izrada slikovnica na temu igračaka. Partneri na projektu „Dajmo djeci korijene i krila“ su Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatske šume, Narodne novine i brojni drugi donatori.

Izvor: Varaždinska županija
Foto:

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje