Povežite se s nama

Zabava & Stil

Inovativne kuće, zgrade i muzeji

Objavljeno:

- dana

ARHITEKTURA

Hrvatski arhitekti primili su vrijedno priznanje u Hong Kongu na međunarodnoj konferenciji S.ARCH 2017. koja je održana prošlog mjeseca.

Kuća B zagrebačkog studija SODA arhitekti proglašena je najboljim realiziranim projektom u kategoriji zgrada za stanovanje. Odluku je donio međunarodni stručni žiri čiji su članovi bili međunarodno priznati arhitekti iz Austrije, Norveške, Velike Britanije, SAD-a, Njemačke i Kine.

Novi standardi

S.ARCH award je nagrada kojom se promoviraju nove ideje i njihova uzorna primjena širom svijeta, a ističu koncepte koji uspješno postavljaju nove standarde u arhitekturi.
Kuća B je obiteljska kuća smještena na obroncima Medvednice u sjeverozapadnom dijelu Zagreba, a predstavljena je i na stranicama Hrvatskog društva arhitekata (DAV).
– Kuća je smještena uzdužno u smjeru zapad-istok da bi se maksimalno iskoristile pogodnosti južne orijentacije i omogućio pogled na grad iz svih boravišnih prostorija. Oblikovana je jednostavnom gestom izmicanja volumena kata u odnosu na volumen prizemlja. Time se formiraju dva vrijedna vanjska prostora: ulaz s parkirnim mjestima koje natkriva konzola na zapadu i terasa s krovnim vrtom za roditelje na istoku – pojašnjavaju iz DAV-a.

Kuća B ima natkriveni ulaz koji se može koristiti kao terasa za blagovanje i druženje

Ulaz je natkriven, pa se može koristiti i za boravak vani kao natkrivena terasa za blagovanje i slično. U prizemlju se nalaze dnevne prostorije, gornji kat je namijenjen spavaćem traktu, a podrum servisnom. Boravak je centralno postavljen i dvoetažni, a vertikalno je povezan s galerijom gornje etaže, s blagovaonom i kuhinjom u istome nivou te s vanjskim prostorima parcele putem velikih staklenih stijena.

– S galerije se preko gornjeg prozora pruža pogled na grad. Veliki prozori orijentirani na jug zimi omogućuju ulazak Sunčevih zraka duboko u kuću i njezino pasivno zagrijavanje. Dvoetažni prostor dnevnog boravka akumulira toplinu i distribuira je u ostale zone kuće. Ljeti je kuća zaštićena od sunca pergolom i pokretnim žaluzinama – navode u DAV-u.

Obrnuta kuća

I dok je kuća na obroncima Medvednice proglašena najboljom zgradom za stanovanje, ovogodišnja S.ARCH award za najbolji projekt otišla je u ruke francuskih arhitekata, i to za zgradu Zajednice općina u francuskome mjestu Les Herbiers.

Nagradu u kategoriji malih projekata dobili su autori zanimljivoga geološkog muzeja “Dinosaurovo jaje” u Kini. Najbolji eksperimentalni projekt je pak “Obrnuta kuća” u Hokkaidu u Japanu, koja ima minimalno grijani prostor u unutrašnjosti, a istovremeno ima niz međusobno povezanih, zaštićenih vanjskih prostora. Američki arhitekti nagradu su pak dobili u kategoriji komercijalnog/javnog dizajna, i to za bolnicu, točnije Centar za rak u Rio de Janeiru u Brazilu.


Muzej “Dinosaurovo jaje” nagradu je dobio u kategoriji mali projekti


Obrnuta kuća u Hokkaidu u Japanu je najbolji eksperimentalni projekt


Općinska zgrada u Francuskoj dobila je S.ARCH award kao najbolji projekt 2017. godine

Izvor:
Foto: Ilustracija

Zabava & Stil

FOTO U Varaždinu specijalna izložba pasa, stigli izlagači i iz Skandinavije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Hrvatski kinološki savez organizator je World Dog Show Zagreb 2024., svjetske izložbe pasa svih pasmina pasa koja se održava od četvrtak, 25. do nedjelje, 28. travnja na kojem je prijavljeno preko 15.500 pasa.

U sklopu WDS-a, Kinološko društvo Varaždin dobilo je tu čast da bude domaćin tri specijalne izložbe i to za pasmine buldog, rodezijski ridžbek i dalmatiner.

Izložba se održava u subotu, 27. travnja na poligonu Kinološkog društva Varaždin.

Prijavilo se 198 pasa, a najviše ih je pasmine rodezijski ridžbek. Stigli su izlagači iz 20 europskih zemalja, a mnogi su potegnuli čak iz skandinavskih zemalja.

Važno je da se predstave psi u najljepšem s prvenstvenim s posebnim naglaskom na zdravlje psa.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

FOTO Najveći obožavatelji ugrabili ulaznice za prvi koncert Aleksandre Prijović u Varaždinu, evo kako je bilo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Regionalna zvijezda Aleksandra Prijović tri je dana svojim koncertima napunila Arenu Varaždin.

Danas je, 26. travnja, prvi koncert, a najveći fanovi morali su biti jako brzi jer su za prvi najavljeni koncert ulaznice “planule”. Naknadno su u prodaju puštene ulaznice za subotu i nedjelju.

Iako je Prijović pet dana punila Arenu Zagreb i obožavatelji sa sjevera Hrvatske pokazali su da zaista uživaju u njezinoj glazbi. Zvijezda je plijenila stasom i glasom, a u galeriji donosimo početak današnjeg koncerta te tko je uspio kupiti ulaznice za prvi dan te uživati u glazbi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje