Povežite se s nama

Međimurje

Interpretacijski postav u Centru za posjetitelje u Križovcu približit će sva prirodna bogatstva “med dvemi vodami”

Objavljeno:

- dana

Odlične vijesti stigle su na adresu Javne ustanove za zaštitu prirode „Međimurska priroda“. Njihov projekt interpretacijskog postava u Centru za posjetitelje u Križovcu ocijenjen je najvišom mogućom ocjenom, te će za njegovu realizaciju međimurski čuvari prirode dobiti između 10 i 12 milijuna kuna. Nakon što se „pročešljaju“ i najsitniji detalji vezani uz realizaciju ovog projekta, ugovor o financiranju bit će potpisan najkasnije u travnju. Cijeli projekt s realizacijom mora biti gotovo najkasnije do kraja 2019. godine.

Uređenje zgrade

– Ovo je uistinu sjajna vijest jer ćemo interpretacijskim postavom staviti Centar za posjetitelje u njegovu punu funkciju. Javna ustanova je 2017. proslavila deset godina djelovanja, a ovim ćemo projektom zaokružiti vrlo važnu priču za cijelu Međimursku županiju. Zaštita prirode bilo gdje u svijetu ne može funkcionirati bez prostora u kojem posjetitelj može dobiti interpretaciju vrijednosti lokalne prirode. Ovakav centar predstavlja prvi korak upoznavanja posjetitelja s prirodnim fenomenima nekoga kraja, a tek potom slijedi njegov odlazak na teren, na lokacije koje mu se čine zanimljivima – objasnio je Siniša Golub, ravnatelj „Međimurske prirode“.

Cijela priča započela je 2012. godine, kada je iz državnog proračuna uloženo oko 2 milijuna kuna u uređenje zgrade i njezina okoliša u Križovcu, koja je postala sjedište Javne ustanove. Paralelno je oformljen tim stručnjaka koji su za zadatak imali oblikovanje muzejskih i posjetiteljskih postava koji će se primijeniti u svim županijskim javnim ustanovama u Hrvatskoj, kao i nacionalnim parkovima i parkovima prirode koji ih do sada još nemaju.

– Kada smo 2014. godine dobili koncept postava, prijavili smo projekt njegove realizacije, za što smo dobili maksimalnu ocjenu. Projekt smo nazvali „Med dvemi vodami“, a uključivat će finalnu realizaciju Centra za posjetitelje u Križovcu s unutarnjim postavom i vanjskim dječjim igralištem na temu rijeka Mure i Drave. Uredit će se i kuća u Frkanovcu, koja je ponovno u vlasništvu Međimurske županije, u kojoj će također biti smješten Centar za posjetitelje, ali i istraživačka stanica za leptira plavca za područje Gornjeg Međimurja. Ujedno, konačno će biti dovršena i poučna staze koja obuhvaća ergelu međimurskoga konja u Žabniku, postojeću Mlinarsku kuću te Skelarsku kuću, koja je u izgradnji – dodao je Golub.

Provedbom projekta stvorit će se prostor i za otvaranje triju do četiriju novih radnih mjesta.
– Važno je naglasiti da nova radna mjesta neće biti na teret javnog proračuna. Naime, napravljena je studija održivosti koja je pokazala da Centar ovakvog profila godišnje može generirati između 250 i 350 tisuća kuna kroz različite poslovne aktivnosti. Tim novcem pokrivaju se nova radna mjesta za osobe koji će raditi, između ostaloga, i na očuvanju međimurske prirode – zaključio je ravnatelj Ustanove Siniša Golub.

Međimurje

FOTO Andrea Biggi, šef Misije veleposlanstva Australije, sa suradnicima posjetio Međimurje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šef Misije veleposlanstva Australije u Republici Hrvatskoj Andrea Biggi sa suradnicima posjetio je Međimursku županiju.

Posjet je započeo boravkom u Osnovnoj školi Donja Dubrava u kojoj su učenici pripremili zanimljiv edukativni program o Australiji, te su ga povodom Nacionalnog dana Australije predstavili članovima Veleposlanstva, kao zahvalu na donaciji australske mobilne učilice.

Šef Misije Biggi obišao je i Centar znanja Međimurske županije, gdje se susreo sa županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom Grada Čakovca Ljerkom Cividini, ravnateljicom Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Sandrom Polanec Marinović, ravnateljem Tehnološko-inovacijskog centra Ivanom Plačkom, direktorom Turističke zajednice Međimurske županije Rudijem Grulom te predstavnicima Županijske komore i Obrtničke komore Čakovec koji su mu predstavili gospodarske, obrazovne, kulturne i prirodne potencijale Međimurja.

– Drago mi je da je moj posjet Međimurju u prigodi skorog obilježavanja 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Australije. Odnosi dviju zemalja su vrlo kvalitetni, a nadam se da će do kraja godine Australija imenovati novog veleposlanika u Hrvatskoj, kojemu ću prenijeti dojmove o svemu što radite i po čemu ste primjer dobre i uspješne prakse.

Razlozi zbog kojih je Međimurje prva županija koju posjećujem u svom mandatu je povezanost preko vaših sugrađana, a učenici u školi u Donjoj Dubravi su mi pričali o svojim rođacima koji žive i rade u Australiji. Drugi razlog je razgovor o gospodarskoj suradnji, prije svega o razmjeni znanja i iskustva u razvoju komunalne infrastrukture, zelenoj energiji i održivom gospodarstvu, a treći je razlog pogled u budućnost u kojoj ćemo još snažnije i kvalitetnije surađivati. Pozivam vas da se uz razne manifestacije koje organiziramo uključite u kreiranje Sporazuma o slobodnoj trgovini Australije i EU, kojim se stvaranju poslovne prilike na obostranu korist, a koje uključuju i Hrvatsku – istaknuo je Biggi.

Župan Matija Posavec zahvalio je angažmanu Veleposlanstva Australije u donaciji mobilnih učilica Osnovnoj školi Donja Dubrava, prisjećajući se posjeta bivše veleposlanice Ekonomskoj i trgovačkoj školi te ranijih dolazaka predstavnika Veleposlanstva.

– U suradnji dviju zemalja posebno treba naglasiti brojnu i istaknutu hrvatsku zajednicu u Australiji u kojoj veliki doprinos daju ljudi koji su tamo dolazili i iz Međimurja, ali i cijelog sjevera Hrvatske. Oni, sasvim sigurno, daju doprinos australskoj multikulturalnosti i gospodarskom razvoju te jačaju povezanost dviju zemalja. Međimursko gospodarstvo bilježi izvoz u Australiju, zbog čega postoji temelj još bolje gospodarske suradnje, pa i kroz povezivanje gradova u kojima žive naši iseljenici – rekao je Posavec, izražavajući nadu da će netko od međimurskih sportaša izboriti Olimpijske igre koje se 2032. godine održavaju u australskom Brisbaneu.

– Iako je udaljenost velika, grad Čakovec je pobratimljen sa sadašnjim gradom George’s River, nekadašnjim Hurstvilleom, u Australiji. Nastojat ćemo u vremenu pred nama njegovati te odnose uz povezivanje obrazovnih i kulturnih institucija te moguću razmjenu učenika ili predstavnika kulturno-umjetničkih društava koje bi, uvjerena sam, razveselile našu dijasporu u Australiji.

Gradsko vijeće donijelo je odluku o sklapanju Povelje o prijateljstvu, a sličnu je odluku donijela i druga strana te se nadamo da ćemo uskoro pokrenuti prve konkretne projekte – istaknula je gradonačelnica Cividini.

Šef Misije Andrea Biggi obišao je povezane ustanove u Centru znanja, prvi znanstvenoistraživački centar u vlasništvu jedne županije u Hrvatskoj “Metalsku jezgru”, Tehnološko inovacijski centar sa start up poduzećima te istaknuo pozitivne dojmove o ulaganju u znanstvenu izvrsnost i povezivanju gospodarskog i obrazovnog sektora u Međimurju.

Bogata kulturna i povijesna baština Međimurja predstavljena je uz obilazak Starog grada Zrinskih u Čakovcu, “Riznice Međimurja” i posjetom Knjižnici i čitaonici “Nikola Zrinski”, čija je ravnateljica Ljiljana Križan primila donaciju Veleposlanstva.

Nastavite čitati

Međimurje

Ovrhe u Međimurju: 6472 blokirana građana duguju gotovo 371 milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

stečaj potrošača bankrot siromaštvo novac
Ilustracija

Zaključno s 31. prosincem 2021. godine u Hrvatskoj je pod ovrhom bilo 15.440 tvrtki i 239.278 građana. Njihov ukupni dug iznosio je 22,3 milijarde kuna, od čega su blokirani građani dugovali 18,1 milijardu, a tvrtke 4,2 milijarde, a riječ je samo o iznosu glavnica.

U odnosu na isti datum 2020. godine je devet više blokiranih poslovnih subjekata, ali i gotovo 7500 više građana. I dok se ukupni dug tvrtki u godinu dana smanjio za visokih 14,7 posto, odnosno 720,5 milijuna kuna, dug blokiranih građana se povećao za gotovo sedam posto, što iznosi oko 1,3 milijarde kuna. Od ukupnog dugovanja građana, najveći iznos otpada na nepodmirena potraživanja banaka što je oko 5,8 milijardi kuna.

U Međimurskoj županiji su sa zadnjim danom 2021. godine u blokadi bila 6472 građana, što je udio u ukupnom broju stanovnika od 5,69 posto. Njihov dug iznosio je gotovo 371 milijun kuna. Susjedna Varaždinska županija imala je 8451 blokiranog stanovnika, što je udio od 4,8 posto, a njihov dug je dosegao 723 milijuna kuna. Najviše udjele blokiranih u ukupnom broju stanovnika s 6,43 posto ima Bjelovarsko-bilogorska županija, a slijede je Sisačko-moslavačka i Koprivničko-križevačka s udjelom od 6,41 posto. Najviše duguju stanovnici Grada Zagreba, više od 5,3 milijarde kuna, a slijede Splitsko-dalmatinska županija s dugom blokiranih građana od 1,65 milijardi kuna i Zagrebačka županija s 1,3 milijarde.

Na području Grada Čakovca kraj lanjske godine dočekalo je 2119 blokiranih građana s ukupnim dugom od gotovo 170 milijuna kuna. Najzaduženiji su stanovnici Zagreba. Njih 48.948 pod ovrhom imaju potraživanja u iznosu od 5,3 milijarde kuna. Slijede gradovi Split (8785 blokiranih građana; dug od 851 milijuna kuna), Rijeka (7765 blokiranih; 491 milijun kuna), Osijek (6196 blokiranih; 392 milijuna kuna) i Varaždin (2612 blokiranih; 346 milijuna kuna).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje