Povežite se s nama

U fokusu

INTERVJU Miran Bojanić Morandini o svojoj viziji turističkog razvoja Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Turistička zajednica Varaždinske županije ovih je dana dobila novog direktora – Mirana Bojanića Morandinija.

S novim prvim čovjekom TZ-a razgovarali smo o njegovoj viziji turističkog razvoja Županije, što misli promijeniti u dosadašnjem radu, gdje leže najveći potencijali i na koji se način mogu najbrže iskoristiti kako bi i Varaždinska županija ubrzala porast turističkih dolazaka po uzoru na susjedne, Međimursku i Krapinsko-zagorsku županiju.

Koji su glavni elementi plana razvoja turizma Varaždinske županije koje ste predstavili Turističkom vijeću županijske Turističke zajednice? Na kojim oblicima turizma treba najviše raditi – kulturnom, zdravstvenom, ruralnom, rekreativnom?
Turizam može postati pokretač gospodarskoga, urbanističkoga, sociokulturološkoga, demografskoga i održivog razvoja Varaždinske županije i šire regije. Kao svaka organizacija, i TZ ovisi o osobnim sklonostima i sposobnostima voditelja, čija je svrha unaprijediti djelovanje institucije. Potrebno je redefinirati ulogu TZ-a u društvu. Poticajnim dijalogom i radom s direktnim i indirektnim akterima turizma TZ se otvara prema novim idejama, promišljanjima, prati trendove i kvalitetnije se pozicionira u okruženju kao pokretačka institucija u turizmu Županije. Stoga će temelj biti na otvorenom, konstruktivnom i poticajnom objedinjavanju i prezentaciji postojeće te razvoju nove turističke ponude.

Što je nužno mijenjati u dosadašnjem radu TZ-a? Bivša direktorica Turističkog ureda isticala je da se Varaždinska županija okrenula kvalitetnom, tj. elitnom turizmu i gostima veće platežne moći. Hoće li to i dalje biti glavni smjer razvoja turizma Županije?
Direktor TZ-a mora biti inicijator suradnje s javnošću, privatnim subjektima, lokalnom i regionalnom upravom, ministarstvima, znanstvenim institucijama, privatnim i javnim turističkim sektorom, medijima, vjerskim zajednicama… Izvorni, zakonom definirani prihodi nedostatni su za bilo kakav iskorak u radu TZ-a, pa je potrebno pronaći dodatne izvore za realizaciju programa. Da je to moguće pokazuju primjeri TZ-a susjednih županija. U financijama TZ-a Varaždinske županije potrebno je promijeniti paradigmu o nemogućnosti provedbe projekata i ideja zbog nedovoljnih prihoda. Brojni su izvori financiranja aktivnosti te je kvalitetnom i projektno orijentiranom programskom politikom moguće značajnije iskoristiti sredstva Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma, ostalih ministarstava, zaklada, natječaja tvrtki i ustanova i slično. Jedan od važnih segmenata financiranja projekata moraju postati sredstva EU, koja su kao stvorena za turistički sektor.

U kontinentalnom turizmu postoci turističkih dolazaka i noćenja posljednjih godina kontinuirano rastu, ali se na Varaždinsku županiju od toga odnosi tek mali dio. Koji su glavni turistički aduti Županije i kako ih se može bolje marketinški pozicionirati?
Naša županija ostvaruje kontinuirani turistički rast, no u odnosu na županije u okruženju taj je rast u posljednja dva desetljeća bio najskromniji. Kako je palača Varaždinske županije najdojmljiviji i najprepoznatljiviji simbol Županije, potrebno je u prizemlju palače otvoriti Turističko-informativni županijski centar. Na gotovo svim događanjima diljem Županije nedostaje kohezivni moment i upravo se TZ mora uključiti u aktivnosti strukovnih udruženja i poticati njihov rad. Naglasak mora biti na objedinjavanju proizvođača lokalnih proizvoda i tradicionalnih roba i usluga, a posebno proizvođača buča i proizvoda od buča. Cilj je njihovo objedinjavanje i zajednički promotivno-prodajni nastup na tržištu i sajmovima.

Često se može čuti da u Varaždinu, ali i na području Varaždinske županije nedostaje smještajnih kapaciteta. Kako se može stimulirati njihovo povećanje?
Smještajni kapaciteti u Županiji najveća su prepreka značajnijem razvoju turizma. Stvaranje poticajne klime, prijateljskog okruženja i partnerskog odnosa cijele destinacije ono je što TZ i jedinice lokalne samouprave mogu učiniti za značajnije iskorake potencijalnih investitora. Najveći napredak moguć je udruživanjem „malih“ privatnih iznajmljivača, OPG-ova i svih pružatelja turističkih proizvoda i usluga. Kroz poticanje zajedničkog nastupa na tržištu, uz stalnu edukaciju i jasno definirane kriterije, podižemo kvalitetu i ohrabrujemo povećanje broja smještajnih kapaciteta destinacije. Upravo su na privatnom smještaju vidljivi najveći pomaci i to će biti prioritetna zadaća u budućem radu TZ-a te ćemo uskoro predstaviti novi projekt brendiranja privatnih iznajmljivača.

Postoje li ideje o zajedničkim turističkim projektima Varaždinske županije sa susjednima Međimurskom i Krapinsko-zagorskom županijom, koje su obje uspješnije po turističkim rezultatima?
Iako najstarija u Hrvatskoj, Varaždinska županija nije turistički zaokružena cjelina. Tek u širem kontekstu, koji obuhvaća i dvije susjedne županije, Krapinsko-zagorsku i Međimursku, naša županija dobiva puni turistički potencijal. Ekonomsku, promocijsku, kadrovsku i resursnu cjelinu čine nadopunjujući zagorski i međimurski zdravstveno-toplički, enogastronomski, biciklistički, vinski, sportski i ostali sadržaji koji s varaždinskom, prije svega kulturnom, ali potencijalno i zdravstveno-turističkom, religijskom i gastronomskom ponudom čine prirodnu cjelinu. Kroz zajedničke projekte, nastupom na tržištu i objedinjenom ponudom moguće je pozicionirati sjever kao jedinstveno doživljajno odredište za zdravstveni i kulturni turizam, aktivni boravak u prirodi kroz sport i rekreaciju, odredište za enogastronomiju i religijski turizam očuvane prirodne, ruralne i urbane baštine. Upravo je obveza Varaždinske županije, kao povezujućeg središta regije, ponuditi svima jaču suradnju.

Kulturna ponuda vrlo je važna za privlačenje gostiju u destinaciju poput Varaždinske županije. U kojoj Vam mjeri iskustvo rada kao direktora Gradskog muzeja Varaždin može biti prednost na novoj funkciji?
Kultura u najširem pojmu temelj je svih turističkih politika i aktivnosti u Varaždinskoj županiji. Iako su muzeji po svojoj primarnoj zadaći baštinske institucije koje prikupljaju, obrađuju i prezentiraju građu, temelj su identiteta zajednice. Iskustvo rada u muzeju nepresušni je izvor ideja, inspiracija i kvalitativnih kriterija za aktivnosti u turizmu.

Zagrebački Institut za turizam izradio je Strategiju razvoja turizma Varaždinske županije za razdoblje od 2015. do 2025. godine. U kojoj je mjeri dosad zaživjela?
Prema Strategiji turistički se razvoj temelji na sadržajnoj ponudi visokodoživljajnih iskustava, a za kreiranje takve ponude presudna su dva elementa: kvaliteta ljudskog potencijala i učinkovit model provedbe Strategije. Prioritet nam je kontinuirani rad na podizanju znanja, iskustva i vještina svih malih i srednjih privatnih poduzetnika, ali i djelatnika javnih institucija te podizanje svijesti lokalnog stanovništva i njihovo aktivno sudjelovanje u razvoju turizma. Svaka Strategija mora biti fleksibilna i podložna kritičkom preispitivanju i doradi. Strategija će biti uspješna jedino ako se dogodi konsenzus svih nositelja izvršne vlasti o viziji, ciljevima i konceptu razvoja uz istodobno uspostavljanje kvalitetnog tima stručnjaka zaduženih za provedbu definiranih aktivnosti.

Kako zadržati goste?

Često se uspoređujemo s Međimurcima, pa se među varaždinskim vinarima može čuti da je za uspjeh međimurskih vinara zaslužna i njihova Turistička zajednica, koja ih ciljano promovira. Međimurje može biti uzor i na drugim područjima u turizmu – od razvoja cikloturizma do sve većeg broja obiteljskih iznajmljivača. Može li se nešto od svega toga „prekopirati“ i na Varaždinsku županiju?
Susjedne županije imaju komparativnu prednost značajnih turističkih kapaciteta u toplicama. Nažalost, u našoj županiji još uvijek nije iskorišten ogroman turistički potencijal Varaždinskih Toplica. Međimurska županija ostvarila je zapaženi napredak u cikloturizmu i u tom smo dijelu uspostavili suradnju uvođenjem Cyclist Welcome Quality standarda, koji se već primjenjuje u susjednoj županiji. S druge strane, događanja, festivali i kulturna ponuda Varaždinske županije, prvenstveno povijesne građevine i lokaliteti, muzeji, galerije i prirodne znamenitosti, naša su komparativna prednost. Turističke ponude naših sjevernih županija su kompatibilne i nadopunjujuće, a ne konkurentne, stoga se trebamo veseliti svakom turistu u susjednim županijama i svi zajedno raditi da mu omogućimo veću sadržajnost i kvalitetu kako bismo ga zadržali što dulje.

U fokusu

U ovoj hrvatskoj tvrtki radnici imaju prosječnu plaću od 6200 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznata hrvatska tvrtka isplaćuje najveću prosječnu neto plaću u državi koju je lani i povećala za 13 posto u odnosu na godinu ranije, piše Danica.

Riječ je o tvrtki Microsoft Hrvatska sa sjedištem u Zagrebu u vlasništvu istoimenog američkog IT diva. Hrvatska podružnica Microsofta ima 60-ak zaposlenih, što je pet više nego godinu ranije.

Primaju prosječnu mjesečnu plaću od čak 6200 eura neto (oko 46.700 kuna), koja je veća za 700 eura (za 5300 kuna) nego prethodne godine.

Prema podacima Financijske agencije, Microsoft Hrvatska lani je ostvario 15,3 milijuna eura prihoda, što je 20 posto više, a neto dobit iznosila je 2,8 milijuna eura i bila je veća za 70 posto.

Valja svakako naglasiti kako je to najveća prosječna plaća u srednjim i velikim tvrtkama s najmanje 20 zaposlenih.

Nastavite čitati

U fokusu

Stručnjaci u Varaždinu: Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako zaštititi zdravlje u nikad napornijim profesionalnim karijerama sportaša goruća je tema simpozija sportske medicine Pokaži srce. U Sveučilišnom centru Varaždin Sveučilišta Sjever okupili su se istaknuti liječnici i stručnjaci iz područja zdravlja i sporta Oni su na temelju istraživanja, te vlastitih iskustava i rada s profesionalnim sportašima, donijeli nove spoznaje. Brigu za zdravlje istaknuli su kao jednu od glavnih temelja profesionalnog sporta i sigurne budućnosti sportaša.

Upravo o jednom od glavnih preduvjeta za očuvanje zdravlja i sigurnosti sportaša govorili su prof. dr. sc. Milan Milošević, predsjednik Instituta za sportsku medicinu i doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija, a predstavili su i projekt preventivnih sportskih pregleda Pokaži srce.  Posvećen je zdravlju sportaša, osobito pravovremenom otkrivanju i liječenju srčanih bolesti koje mogu dovesti do iznenadne srčane smrti, te prevenciji i liječenju sportskih ozljeda i drugih nepoželjnih učinaka vrhunskog sporta na zdravlje sportaša. Njime je do sada obavljeno više od tisuću besplatnih sveobuhvatnih zdravstvenih pregleda i više od 500 edukacija prve pomoći sportašima diljem Hrvatske, a među kojima je i Varaždin.

– Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje. Upravo u tom kontekstu govorimo o temama i stvarima kojima su sportaši izloženi. To su iznenadne srčane smrti, traumatske ozljede, ortopedske ozljede i slično. Rezultati koje su sedamdesetih godina postizali seniorski uzrasti danas postižu juniori što dovoljno govori o ekstremnim naporima kojima su izloženi sportaši. Sport je izuzetno stresno zanimanje u kojem je sklonost ozljedama više desetaka puta veća od bilo kojeg drugog zanimanja. Ovaj simpozij posvećen je upravo edukaciji kako “tamne” strane sporta svesti na minimum– istaknuo je doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija i jedan od začetnika projekta Pokaži srce.

– Do 2026. godine namjeravamo ostvariti 10 tisuća zdravstvenih pregleda, 5 tisuća edukacija o prvoj pomoći, donirati županijama 21 aparat za automatsku vanjsku defibrilaciju, te diljem Hrvatske održavati brojne simpozije i edukacije – dodao je Madžar.

Bacc. physioth. occuo. therap. Miroslav Jamnić predstavio je temu Put do bronce – iskustvo fizioterapeuta Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. godine. Prof. dr. sc. Zdravko Babić govorio je o važnoj temi iznenadna srčana smrt, zbog čega se događa i kako ove tragične događaje svesti na minimalan broj, dok se doc. dr.sc. Eduard Rod osvrnuo na sindrome prenaprezanja i kako se s njima nositi. Tatjana Rogina, dr.med. upozorila je na važnost opsega preventivnog pregleda sportaša te laboratorijske obrade prema dobi i spolu, a doc. dr.sc. Ivo Dumić – Čule upoznao je sudionike s radiološkom dijagnostikom sportskih ozljeda. Vesna Hodić, mag. physio. govorila je o fizioterapiji u olimpijskim sportovima, a sveobuhvatnu paletu tema zaokružila je dr. sc. Mirela Marić koja je istaknula sve važnosti personalizirane prehrane sportaša.

Na svečanom otvaranju simpozija okupljenima obratili su se prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Damir Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić , predsjednik Županijskog nogometnog saveza Varaždinske županije Nenad Horvatić,  te zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, koja je i otvorila simpozij Pokaži srce.

– Današnja prenaprezanja sportaša zapravo su mikrotraume koje se stvaraju u organizmu i s vremenom dovode do većih oštećenja. Ona se mogu prevenirati održavanjem balansa mišića, fleksibilnosti, snage, ispravljanjem tehničkih grešaka u pokretu i slično. Svakih šest mjeseci potrebno je raditi preventivne preglede koji uvelike pomažu i sprečavaju brojna oštećenja. Neka oštećenja srca kod ljudi kod kojih postoje određene genetske predispozicije ne mogu se otkriti niti sveobuhvatnim preventivnim pregledom. Pokrenut je projekt u kojim se traže genetski poremećaji koji bi mogli dovesti do oštećenja srca! – izjavio jedoc. primdr. sc. Eduard Rod dr.med. specijalist ortopedije i liječnik Hrvatske nogometne reprezentacije

– Za brigu o sportašima zadužen je jedan veliki sustav u kojem je ključno da svatko najbolje što je moguće odrađuje svoj dio posla. Posebno zahvaljujem predsjedniku HNS-a Marijanu Kustiću, izborniku Zlatku Daliću kao i svim djelatnicima koji ulažu velike napore kako bismo očuvali zdravlje sportaša. Preventivni pregledi jedan su od ključnih segmenata ovog sustava stoga im je potrebno posvetiti posebnu pažnju kako bismo u Hrvatskoj imali zdrave i uspješne sportaše – rekao je Nenad Horvatić, predsjednik ŽNS-a Varaždin.

Simpozij Pokaži srce održan je u organizaciji Odjela sestrinstva Sveučilišta Sjever, Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja te Hrvatskog društva za nogometnu medicinu i poliklinike Life. Partner projekta je PSK.

– Ovim simpozijem ističemo važnost preventivnih pregleda sportaša, ali i liječenja i saniranja ozljeda. U simpoziju sudjeluje više od 120 naših studenata sestrinstva i fizioterapije i oko stotinu djelatnika iz zdrastvenog i znanstvenog sektora. Ovaj događaj iznimno je značajan, ne samo za grad Varaždin i Varaždinsku županiju već puno šire– istaknula je izv.prof.dr.sc. Marijana Neuberg, pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje