Povežite se s nama

Život i društvo

Iskorak Zeljarijade: jela od zelja našla se na menijima 37 županijskih škola i šest restorana

Objavljeno:

- dana

U Zeljarijadu, najveću gastronomsku manifestaciju u Varaždinskoj županiji koja je završila 23. rujna, prvi put su se uključile osnovne i srednje škole, kao i restorani koji su ponudili jela od zelja i sa zeljem.

To je jedan od značajnih iskoraka ovogodišnje manifestacije u čiju se organizaciju, uz KUD Vidovec, Općinu Vidovec i Udrugu proizvođača povrća i voća Zeljari, ove godine organizacijski, financijski i promocijski uključila i Varaždinska županija.

– Uz sve organizatore i članove Organizacijskog odbora posebno zahvaljujem svim školama i restoranima koji su se uključili u Zeljarijadu. Ove godine smo napravili puno važnih iskoraka da bismo manifestaciju podigli na viši nivo, da ne postane prepoznatljiva ne samo u našoj Županiji, nego i u regiji, u Hrvatskoj i još šire. Posebno je važno što se u Zeljarijadu uključilo ukupno 37 osnovnih i srednjih škola s područja Županije te su djeca dobila obrok od svježeg ili kiselog zelja. Isto tako, uključili su se i restorani koji su na svojim menijima imali jela od varaždinskog zelja. Hotel Turist, Hotel Park, Restoran Verglec, Restoran Garestin, Hotel Minerva i restoran Zlatne gorice. Svima zahvaljujem jer su time pomogli da manifestaciju podignemo na višu razinu. Pred nama je još puno posla. Želimo još jače promovirati i brendirati Zeljarijadu, jer je to odlična prilika za promociju varaždinskog zelja – istaknula je Natalija Martinčević, predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije i posebna savjetnica župana.

Napominje da je gastronomska ponuda Varaždinske županije jedna od najvrjednijih i najvažnijih koje imamo.

– Varaždinsko zelje, Zagorski puran, Varaždinski klipič su zaštićeni proizvodi na razini EU, a i Varaždinsko bučino ulje postaje sve prepoznatljivije i cjenjenije, jer smo krenuli s promocijom te brendiranjem, čime jamčimo kvalitetu. Tradicionalno spremljena jela s lokalnim proizvodima su jedan od glavnih pokretača suvremenih trendova u turizmu, pa dobivamo potpuno novu turističko-gastronomsku atrakciju na sjeveru Hrvatske. To je veliki poziv turistima iz Hrvatske, ali i cijeloga svijeta da dođu ovamo i uživaju u našim ljepotama i odličnoj kuhinji – istaknula je Martinčević.

Život i društvo

DVD Čret pobjednik vatrogasnog Memorijala “Darko Komes”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Višnjici je, u organizaciji DVD-a Višnjica, održan Memorijal “Darko Komes”. Riječ je o vatrogasnome natjecanju operativnih vatrogasaca koje višnjički vatrogasci organiziraju u spomen na svoga preminuloga kolegu i člana DVD-a Višnjica Darka Komesa.

Ovogodišnje, peto izdanje Memorijala okupilo je u Višnjici vatrogasne ekipe iz pet vatrogasnih društava – DVD-a Lepoglava, DVD-a Kamenica, DVD-a Novi Marof, DVD-a Čret i DVD-a Mače.

Uoči početka natjecanja okupljene vatrogasce pozdravili su gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave Marijo Canjuga te, u ime domaćina natjecanja, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec.

Pripreme

– Vatrogasci čine veliku obitelj koja, potvrđuje i ovo natjecanje, ne zaboravlja svoje kolege. Ovakva natjecanja ujedno pomažu vatrogascima da se što bolje pripreme za intervencije koje ih u budućnosti očekuju. Također, pružaju im prigodu i da se što bolje upoznaju i razmijene iskustva. Sve to pomoći će im da uspješno odrade intervencije na koje će, kada bude potrebno, izaći – istaknuo je gradonačelnik Škvarić, zahvalivši vatrogascima na onome što čine štiteći živote i imovinu građana.

Pobjeda, i to treća zaredom, nakon višesatnog natjecanja pripala je ekipi DVD-a Čret, koja je tako u trajno vlasništvo osvojila prijelazni pehar. Drugo mjesto osvojila je ekipa DVD-a Mače, treće DVD-a Lepoglava, četvrto DVD-a Novi Marof, a peto DVD-a Kamenica.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert sastava ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak, 15. listopada, u dvorani Općine Vinica na kojem su nastupili akademski glazbenici s općinskog područja Mihael Hrgar i Marko Gerbus te drugi.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše šire glazbu i izvan granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju.

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda da bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara: „Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima!”

U sastavu Zagreb Brass Quinteta, predvođeni Mihaelom Hrgarom, sviraju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavlja Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama glazbenih djela Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih.

Na kraju koncerta obratio se načelnik Općine Vinica Branimir Štimec zahvalio se gostujućim glazbenicima te podijelio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje