Povežite se s nama

Novosti

Iskorištavali besplatni internet: stalno “skidali” glazbu i filmove!

Objavljeno:

- dana

INTERNET U CENTRU

Svi koji su se putem laptopa, tableta ili pametnih mobitela na Korzu ili drugim lokacijama u centru Varaždina spajali na internet, primjetili su da više ne mogu satima besplatno surfati. – Kako je došlo do toga da je besplatni internet na području Varaždina ograničen na dva sata? – upitao je čitatelj (podaci poznati redakciji).

Iz Grada Varaždina smo dobili jasan odgovor: dio Varaždinaca, ali i tvrtki koje se nalaze na području koje pokriva bežična računalna mreža za javne potrebe, po cijele su dane besplatno “skidali” različite sadržaje, pa tako i one nelegalne poput filmova i piratiziranog softwarea. No nije to jedini razlog. U petak je počeo Špancirfest tijekom kojeg grad posjeti tisuće ljudi, od kojih velikih broj koristi besplatni pristup internetu.

– Budući da se za vrijeme održavanja Špancirfesta očekuje višestruko veći broj korisnika nego što bežična infrastruktura može prihvatiti, navedenim ograničenjima stručne službe Grada žele osigurati dostupnost mreže u vremenu kad je potencijalnih korisnika višestruko više nego što sama mreža može prihvatiti. Na taj način Grad Varaždin pružit će građanima i posjetiteljima standard besplatnog pristupanja internetu koji je puno veći od onog uobičajenog u većini europskih pa i svjetskih turističkih i poslovnih destinacija – istaknuli su iz Grada Varaždina.
Podsjećaju da je bežična računalna mreža za javne potrebe u užoj gradskoj jezi u opticaj puštena 2008. godine.

 

opterećenjima na mrežu je bilo spojeno više od 1.000 korisnika

– Varaždin je bio među prvim gradovima u Hrvatskoj koji su omogućili besplatni pristup internetu građanima koji dolaze u centar grada, turistima, poslovnim posjetiteljima, studentima i svima koji se povremeno zadržavaju u središtu grada. Ni tada nije bilo zamišljeno da stanovnici i poslovni subjekti u centru grada imaju besplatan pristup internetu 24 sata – napominju.

Navode da su antene postavljene na mjestima gdje je bilo moguće napraviti spoj na optičku infrastrukturu, a bilo je procijenjeno da su te lokacije interesantne posjetiteljima i stanovnicima.
– Kako su prijenosna i tablet računala te pametni telefoni postajali sve dostupniji, rastao je i broj korisnika koji su pristupali bežičnoj računalnoj mreži. Tako je u vršnim opterećenjima na mrežu bilo spojeno i više od tisuću korisnika. Ta su vršna opterećenja postajala sve učestalija. Budući da je kapacitet instalirane bežične računalne mreže manji nego što su vršna opterećenja, nedostupnost računalne mreže zbog opterećenja postajala je sve učestalija – pojašnjavaju.

Iskorištavanje

Napominju da je jedna od osnovnih namjena bežične računalne mreže bila i turistička promocija. – Grad Varaždin želio je svim svojim gostima omogućiti da na više od 40 lokacija mogu besplatno pristupiti elektroničkoj pošti, osnovnim turističkim informacijama, podijeliti status i fotografiju na društvenim mrežama, poslati elektroničku razglednicu i slično – navode.

Međutim, nije trebalo proći puno vremena da primijete da je dio građana, pa čak i poslovnih subjekata počeo iskorištavati dostupnost besplatne mreže, čime su u nepovoljni položaj stavljeni svi ostali koji za takve usluge moraju plaćati komercijalnim operaterima.
– Iako to izlazi iz okvira nadležnosti jedinica lokalne samouprave, primijećeno je da se velika količina ostvarenog prometa takvih korisnika odnosi na nelegalno preuzimanje sadržaja zaštićenog autorskim pravima – glazbe, filmova, piratiziranog softwarea.

Posao povjeren Magic NET-u

Kako je besplatni Internet u centru Varaždina došao u “posjed” privatne tvrtke Magic NET, postavio je pitanje naš čitatelj (podaci poznati redakciji). – Grad Varaždin ima ugovor o održavanju bežične mreže s tvrtkom Infrastruktura d.o.o. Budući da se Grad ne može baviti davanjem usluga pristupa internetu, ti su poslovi povjereni tvrtki Magic NET. Riječ je o varaždinskoj tvrtki, telekom operateru koji pruža usluge pristupa internetu brojnim Varaždincima pa i onima koji pristupaju internetu putem spomenute bežične računalne mreže. Grad Varaždin upravlja bežičnom računalnom mrežom te u suradnji s telekom operatorom implementira ograničenja – odgovorili su iz Grada.

Zbog takvog, neželjenog načina korištenja bežične računalne mreže, stručne službe Grada Varaždina preuzele su upravljanje središnjim usmjernikom te implementirale tehnička rješenja kako bi omogućili dostupnost mreže većem broju građana i posjetitelja – doznali smo.
Tehničkim mjerama su onemogućili pristup onim korisnicima koji su kontinuirano bili na mreži. – U prvih tjedan dana nakon uvođenja ograničenja, statistika pristupa pokazuje da tehničke mjere ograničenja onemogućavaju ponovni pristup tek manjem dijelu korisnika – izvijestili su.
Ističu da trenutno važeća ograničenja nisu trajna, nego će se primjenjivati u skladu s potrebama i dostupnim resursima, primjerice ovisno o brzini pristupa internetu i broju priključenih korisnika.

Podešena po Špancirfestu

– Parametri ograničenja kao što su ukupno vrijeme pristupa, maksimalna propusnost veze za svakog pojedinog korisnika ili uvođenje zahtjeva za prijavu, podešeni su prema analizama mrežnih stručnjaka i stručne službe Grada te su podložni svakodnevnim promjenama. Trenutni parametri mreže i ograničenja podešeni su na način koji omogućava da mreža bude što je više moguće dostupna tisućama korisnika koji se očekuju u Varaždinu tijekom Špancirfesta – ističu iz Grada.
Ujedno napominju da se velikom broju internetskih stranica i dalje može pristupiti bez ograničenja: internet stranicama Grada Varaždina, Varaždinske županije, Turističke zajednice, Špancirfest portalu i drugo.

 

Izvor:
Foto: Ilustracija

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje