Povežite se s nama

Kultura

Ivica Dolenec priprema osebujnu izložbu “Poznati pred objektivom”

Varaždinska “sedma sila” na okupu 1979. godine – Vukotić, Levatić, Fiket, Dolenec, Njegovec, Premuž i Puttar

Objavljeno:

- dana

Svatko tko je posljednjih nekoliko desetljeća ozbiljnije pratio varaždinsku medijsku scenu, nije mogao ne primijetiti iznimno vrijedne fotografije fotoreportera Ivice Dolenca.

Riječ je, podsjećamo, o doajenu varaždinskog novinarstva koji ove godine obilježava 50. obljetnicu profesionalnog bavljenja fotografijom.

Fotografijama “punio” Polet, Vikend, Arenu…

Tijekom višedesetljetne karijere Dolenec je dokazao da bez vrhunske sprege umjetnosti i zanata nema profinjenosti fotografskog umijeća. U njegovu slučaju sve je počelo kao hobi još u osnovnoj školi.

– Kod kuće sam imao i privatni fotolaboratorij s najnužnijom opremom za razvijanje crno-bijelih filmova i fotografija. Još pamtim recepture za pripremu razvijača, fiksira, prekidača tonera i drugih kemikalija u “domaćoj radinosti”. Srećom, moje mladenačke mušice i talent prepoznao je varaždinski fotograf Vjekoslav Plajh. Bio je moj prvi učitelj, ali najviše znanja stječem radeći s Dragutinom Brezovcem i kasnije Stephanom Lupinom. Iznimnu suradnju imao sam i s kolegom Mladenom Merlićem – prisjeća se Dolenec.

Naš sugovornik kao 15-godišnjak odlazi u Zagreb te kao polaznik Grafičke škole počinje suradnju sa studentskim listom Polet.

– Bila je to prekretnica u mom ranom druženju s objektivom i aparatom, pa ubrzo suradnju širim na tada iznimno popularne tjednike Vikend i Arenu. U mojoj profesionalnoj karijeri uzor mi je bio koprivnički novinar, fotoreporter, književnik, publicist i kolumnist Mladen Pavković. U prijateljskim odnosima smo već 45 godina, a iznimnu suradnju ostvarujemo tijekom Domovinskog rata. Slično je bilo i s kolegom Ivicom Baksom – ističe Dolenec, koji je kao ratni reporter najpotresnije fotografije zabilježio 1991. godine u opkoljenom Vukovaru.

Svojom bogatom arhivom dokumentarnih fotografija i nizom izložbi godinama nastoji pridonijeti stvaranju istine o Domovinskom ratu. No, otkrio nam je da trenutno priprema osebujnu fotoizložbu “Poznati pred objektivom”.

Zaustavio povijest

– Publiku uvijek zanima kako se ispred kamera i fotoaparata ponašaju osobe s estrade, političari, umjetnici i obični ljudi. Raditi nekada u medijima bilo je izazovno, inspirativno, zahtjevno, ali manje stresno nego danas. Preminule su mnoge poznate osobe koje sam snimio i intervjuirao, te spomenutom izložbom želim kulturnu javnost podsjetiti na neke od njih. Bit će to još jedna prigoda da znatiželjnici vide što fotograf mora osjetiti i prenijeti snimkama koje nerijetko nastaju u najneobičnijim situacijama – zaključio je Ivica Dolenec.

Kultura

Međimurska pjesma u izvedbi KUD-a Mihovljan orila se usred grada Korčule!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu programa “Folklorne večeri KUD-a Mihovljan na otoku Korčuli”, članice i članovi folklorne i tamburaške sekcije Društva u petak, 9. srpnja, izveli su tri nastupa te su tako spletovima međimurskih plesova i pjesama oduševili brojne domaćine i turiste koji borave na tom otoku.

Usprkos neizvjesnoj epidemiološkoj situaciji, sam projekt uspješno je realiziran u suradnji KUD-a Mihovljan, TZ-a Grada Korčule te Grada Čakovca.

Svoj prvi nastup “kudovke” i “kudovci” iz Mihovljana održali su pred brojnim gostima prekrasnog apartmanskog naselja Aminess u kojem su bili smješteni te u kojem su neumorno, usprkos velikim vrućinama, svakodnevno održavali jutarnje i večernje probe. Kao pravi čuvari tradicijske i kulturne baštine Međimurja, nisu željeli propustiti priliku upoznati se s kulturom i tradicijom otoka Korčule pa su u gradu Korčuli posjetili nastup Hrvatskoga glazbenog društva “Sveta Cecilija”, čije su članice i članovi izveli tradicionalni borbeni ples sa mačevima, poznatu morešku.

Čuvari tradicije

Budući da je vodstvo HGD-a “Sveta Cecilija” dobilo informaciju da će KUD Mihovljan prilikom njihova nastupa biti u publici, nakon predstave članice i članovi društva su, kao čuvari tradicije i kulture svojih krajeva, podijelili i razmijenili iskustva. Na kraju neformalnog razgovora i druženja dogovoren je zajednički nastup koji su Mihovljančarke i Mihovljančari s ponosom i realizirali.

Tako se međimurska pjesma orila u samom centru Korčule, a međimurski plesovi plesali zajedno s moreškom. Nakon nastupa pred brojnom domaćom i stranom publikom, dogovorena je daljnja suradnja ovih dvaju društava: vodstvo HGD-a “Sveta Cecilija” iskazalo je želju za dolaskom u Čakovec.

– U organizaciji TZ-a Grada Korčule naše je društvo je nastupilo pred brojnom domaćom i stranom publikom na Trgu pomirenja. Tim nastupom promovirali smo tradicijsku i kulturnu baštinu te narodnu nošnju Međimurja. Od publike smo u nekoliko navrata izmamili ovacije. Cijeli nastup vrlo je dobro bio medijski popraćen pa ga je tako prenosila i TV Korčula, a najavio Radio Korčula čiji je gost bio predsjednik Društva dr. sc. Predrag Kočila.

Ponosni što je upravo KUD Mihovljan promoviralo kulturnu baštinu Međimurja pred brojnim domaćinima i turistima na otoku Korčuli, željno iščekujemo da se popravi epidemiološka situacija te da svi KUD-ovi u Republici Hrvatskoj ponovo počnu sa probama i nastupima! – kažu iz Kulturno-umjetničkog društva Mihovljan.

Nastavite čitati

Kultura

Za očuvanje bednjanskog govora Ministarstvo kulture i medija Općini dodijelilo 20.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Bednja ulaže u svoju kulturu, baštinu i tradiciju. Vidljivo je to iz programa edukativnih radionica koji provodi s ciljem očuvanja bednjanskog govora.

Za taj je program Ministarstvo kulture i medija u sklopu natječaja za zaštitu nematerijalnih kulturnih dobara Općini dodijelilo sredstva u iznosu od 20 tisuća kuna.

S obzirom na to da je izvorni bednjanski govor sve ugroženiji, a današnji se govor razlikuje od prijašnjeg, Općina Bednja odlučila je provesti edukativne radionice za djecu koje će poticati očuvanje tradicionalnog govora.

– Bednjanski se govor ubraja među najkompliciranije govore kajkavskog narječja zbog bogatstva vokala i zanimljivih glasovnih promjena. Važno nam je očuvati ga među mlađim generacijama jer on predstavlja važan dio nematerijalne kulturne baštine našega kraja – rekao je načelnik Općine Bednja Damir Poljak. 

Edukativne radionice koje se održavaju od svibnja ove godine, a trajat će sve do rujna, namijenjene su djeci od četvrte do dvanaeste godine.

Radionice bi djecu trebale potaknuti na pisanje stihova i sastavaka na bednjanskom, kao i na njegovo očuvanje u dramskim i folklornim sekcijama.

– Putem niza glazbenih, kulinarskih, istraživačkih te dramskih i literarnih radionica nastojimo zainteresirati naše najmlađe mještane za stvaranje na izvornom bednjanskom i tako očuvati naš govor. Osim toga, na radionicama ih potičemo i na promišljanje o važnosti očuvanja naše kulture, baštine i tradicije. Djeca su naša budućnost i na njima svijet ostaje. Stoga je važno da ona njeguju našu kulturu i baštinu i nastave ih širiti među budućim generacijama – zaključio je načelnik Poljak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje