Povežite se s nama

Život i društvo

Iz Osnovne škole Podrute dolazi državni prvak iz njemačkog: savjestan, uporan i dobar

Objavljeno:

- dana

Marin Hižar

Osnovna škola Podrute dobila je svoga prvoga državnog pravaka iz njemačkog jezika u kategoriji učenika koji njemački jezik uče od prvog razreda osnovne škole.

Marin Hižar, učenik osmog razreda, do ovoga sjajnog rezultata došao je uz pomoć svoje mentorice i učiteljice njemačkog jezika Kristine Meštrić.

Pripreme

– Nakon nastave zajedno sam s učiteljicom Kristinom imao dodatne satove iz njemačkog, pokazivala mi je neke tekstove, a morao sam pisati i sastavke. Razgovarali smo na njemačkom, postavljala mi je razna pitanja i bilo je lijepo – rekao je Marin. Državno natjecanje za učenike osnovnih i srednjih škola održano je u Osnovnoj školi Sveti Martin na Muri od 5. do 7. travnja, a Marin je otkrio da mu sam pismeni ispit nije bio težak.

– Čak mi je ispit na županijskom natjecanju bio dosta teži – rekao je ovaj vrijedni učenik koji je sudjelovao i na Županijskome natjecanju iz engleskog jezika, gdje je osvojio peto mjesto. Danas na njemačkom jeziku često govori, a prisjeća se da je s tek navršene četiri godine već znao govoriti na njemačkom.

– Kad sam bio manji, dosta sam gledao satelitsku televiziju, pa je i to razlog zašto ga tako dobro znam. Isto tako, imam i obitelj u Njemačkoj – rekao je.
Zajedno sa svojim kolegama sudjelovao je na ovogodišnjim dramskim igrama na njemačkom jeziku Theaterspiele s predstavom “Rotkappchen” gdje je glumio vuka. U svoje slobodno vijeme i u vrijeme kada ne uči bavi se nogometom i biciklizmom, a ponekad ode i na Čevo, obližnji vrh Ivanščice. U sklopu projekta Erasmus Plus proveo je tjedan dana u Norveškoj.

Put u Norvešku

– Tjedan dana proveo sam u norveškoj obitelji na razmjeni učenika. Svaki smo dan u njihovoj osnovnoj školi imali radionice i izlete, a posjetio sam i zanimljive ribnjake koji su me oduševili – izjavio je ovaj odlični učenik koji svojim vršnjacima poručuje da se okušaju u ovakvoj avanturi. Njegova mentorica Kristina Meštrić posebno je ponosna na uspjeh koji je ostvario na Državnome natjecanju.

– Vrlo je savjestan, uporan i dobar. Od ranih nogu je moj učenik, osam smo godina zajedno i od prvog se razreda vidjela ta njegova želja za njemačkim jezikom, kao i talent te bogat rječnik s kojim je došao u školu. Tako da je rječnik samo nadograđivao u školi, ali i putem televizije na njemačkom jeziku, a zasluga ide i roditeljima – rekla je mentorica Meštrić za Marina, koji će svoje daljnje školovanje nastaviti u Drugoj gimnaziji Varaždin, opći smjer.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Varaždinskim gimnazijalcima nagrada na eko natječaju Fonda za zaštitu okoliša – Modna lasta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 150 radova učenika osnovnih i srednjih škola na Dan planeta Zemlje poslalo snažnu poruku o važnosti borbe protiv brze mode i negativnih utjecaja na okoliš.

Radovi pristigli na adresu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu natječaja Modna lasta, čiji su pobjednici objavljeni povodom Dana planeta Zemlje.

Upravo su učenički radovi inspiracija i izvor kreativnih ideja kojima svatko od nas može doprinijeti zaštiti i raznolikosti našeg okoliša, a koji je svakim danom u sve većoj opasnosti od uništenja, prvenstveno zbog konzumerizma i brze mode koja je bila fokus ovogodišnjeg kreativnog natječaja. Kroz tri zadatka, niži i viši razredi osnovnih škola, srednje škole te đaci kreativci pokazali su kako možemo usporiti brzu modu i pomoći Planetu.

Stručni žiri, u kojem su sjedili predstavnici najvećih hrvatskih medijskih kuća, influencerica Mateja Frajsberger poznatija kao Click4chic te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odabrao je tri najkreativnija rada u svakoj od kategorija.

Prvo mjesto u kategoriji nižih razreda odnijeli su Petra Atelj, Rut Fekeža, Paula Majstorović, Iris Tomljenović i Korina Židak iz Osnovne škole Vjenceslava Novaka Zagreb, pod mentorstvom razrednice Bojane Habjanec, dok je u kategoriji viših razreda pobjednica Viktorija Huljina iz Osnovne škole Banija koju je mentorirala Ankica Veseljić.

Prvo mjesto u kategoriji srednjih škola pripalo je Dori Modrić, Jakovu Grabaru, Elizabeti Kasun, Viti Breški i Karli Kolenko iz Prve gimnazije Varaždin, koje je u kreativnom procesu podupirala prof. Ivana Žnidarić Kajić.

– Iznimno smo sretni zbog velikog odaziva učenika na ovogodišnji natječaj „Modna lasta“. Više od 150 prijava svjedoči o strasti i predanosti učenika, kad je riječ o očuvanju okoliša. To nas inspirira i potiče da svake godine ponovno pružimo priliku djeci i mladima da pokažu svoju kreativnost i brigu za naš planet, te ih nagradimo za njihov trud. Ovogodišnji pobjednici su pravi pokazatelji ekološke osviještenosti mlađih generacija te čvrsto vjerujemo kako ih je potrebno motivirati da se nastave razvijati u tom smjeru – izjavila je Sunčana Matić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj ovog obrazovno-ekološkog natječaja bio je educirati i inspirirati djecu i mlade na usvajanje održivih navika za očuvanje Zemlje te je još jednom potvrdio koliko je važno motivirati ih da aktivno djeluju u zaštiti okoliša.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Knegincu održana Zelena čistka povodom Dana planeta Zemlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje i ove je godine organizirano čišćenje šumskih predjela Mostečka (Kolnjak), Cukavec i Krč na području Općine Gornji Kneginec.

Na poziv Općine Gornji Kneginec u subotu, 20. travnja, čišćenju su se odazvali članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava Kneginec Gornji, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki, članovi udruge branitelja Sinovi Domovine i Off road kluba Kneginec te djelatnici KNEKOM-a i Općine.

Ovakve akcije čišćenja šuma godinama se održavaju na gotovo istim mjestima. Ovom prigodom organizatori ponovno poručuju nesavjesnim pojedincima da se otpad ne smije odlagati u prirodu već se može besplatno predati u Reciklažnom dvorištu Kneginec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje