Povežite se s nama

Život i društvo

Iz Osnovne škole Podrute dolazi državni prvak iz njemačkog: savjestan, uporan i dobar

Objavljeno:

- dana

Marin Hižar

Osnovna škola Podrute dobila je svoga prvoga državnog pravaka iz njemačkog jezika u kategoriji učenika koji njemački jezik uče od prvog razreda osnovne škole.

Marin Hižar, učenik osmog razreda, do ovoga sjajnog rezultata došao je uz pomoć svoje mentorice i učiteljice njemačkog jezika Kristine Meštrić.

Pripreme

– Nakon nastave zajedno sam s učiteljicom Kristinom imao dodatne satove iz njemačkog, pokazivala mi je neke tekstove, a morao sam pisati i sastavke. Razgovarali smo na njemačkom, postavljala mi je razna pitanja i bilo je lijepo – rekao je Marin. Državno natjecanje za učenike osnovnih i srednjih škola održano je u Osnovnoj školi Sveti Martin na Muri od 5. do 7. travnja, a Marin je otkrio da mu sam pismeni ispit nije bio težak.

– Čak mi je ispit na županijskom natjecanju bio dosta teži – rekao je ovaj vrijedni učenik koji je sudjelovao i na Županijskome natjecanju iz engleskog jezika, gdje je osvojio peto mjesto. Danas na njemačkom jeziku često govori, a prisjeća se da je s tek navršene četiri godine već znao govoriti na njemačkom.

– Kad sam bio manji, dosta sam gledao satelitsku televiziju, pa je i to razlog zašto ga tako dobro znam. Isto tako, imam i obitelj u Njemačkoj – rekao je.
Zajedno sa svojim kolegama sudjelovao je na ovogodišnjim dramskim igrama na njemačkom jeziku Theaterspiele s predstavom “Rotkappchen” gdje je glumio vuka. U svoje slobodno vijeme i u vrijeme kada ne uči bavi se nogometom i biciklizmom, a ponekad ode i na Čevo, obližnji vrh Ivanščice. U sklopu projekta Erasmus Plus proveo je tjedan dana u Norveškoj.

Put u Norvešku

– Tjedan dana proveo sam u norveškoj obitelji na razmjeni učenika. Svaki smo dan u njihovoj osnovnoj školi imali radionice i izlete, a posjetio sam i zanimljive ribnjake koji su me oduševili – izjavio je ovaj odlični učenik koji svojim vršnjacima poručuje da se okušaju u ovakvoj avanturi. Njegova mentorica Kristina Meštrić posebno je ponosna na uspjeh koji je ostvario na Državnome natjecanju.

– Vrlo je savjestan, uporan i dobar. Od ranih nogu je moj učenik, osam smo godina zajedno i od prvog se razreda vidjela ta njegova želja za njemačkim jezikom, kao i talent te bogat rječnik s kojim je došao u školu. Tako da je rječnik samo nadograđivao u školi, ali i putem televizije na njemačkom jeziku, a zasluga ide i roditeljima – rekla je mentorica Meštrić za Marina, koji će svoje daljnje školovanje nastaviti u Drugoj gimnaziji Varaždin, opći smjer.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Novi Marof: za 32 bebe do kraja ožujka isplaćeno ukupno 55.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i u 2021. godini nastavio je s isplatom naknada za novorođene na račune roditelja s obzirom da epidemiološka situacija još uvijek ne dopušta susret s roditeljima.

Naime, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač redovno je organizirao susret s roditeljima najmanjih Marofčna. No, zbog epidemiološke situacije u posljednja tri mjeseca prošle te prva tri mjeseca ove godine nije bilo mogućnosti da se on održi.

Ali roditelji novorođenih Marofčana nisu ostali bez novčanih naknada. Tako je za 32 bebe od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine isplaćeno ukupno 55.000 kuna.

Grad Novi Marof za prvo dijete daje 1000 kuna, za drugo 1000 te za svako sljedeće dijete po 1000 kuna više. U prošloj je godini za ukupno 102-oje novorođenih mališana isplaćeno 174.000 kuna.

Gradonačelnik Jenkač naglašava da je i dalje na prvom mjestu briga za zdravlje svih građana i odgovorno ponašanje. Dodaje da će se tradicionalno druženje s roditeljima i prinovama u njihovim obiteljima održati kada to priliku budu dopustile.

Za naknade za novorođene kaže da su dio poticaja da mlade obitelji ostanu na novomarofskom području.

– Mi nastavljamo s isplatama naknada za novorođene i u proračunu osiguravamo sredstva za tu namjenu. Naravno da želimo da beba bude što više. Osim ove prve novčane pomoći, njima i njihovim roditeljima nastavljamo pomagati tijekom odrastanja i kroz sufinanciranje dječjeg vrtića, kroz osnovnoškolsko obrazovanje, sve do stipendije za deficitarna zanimanja tijekom srednje škole i kroz studentske stipendije – naglašava gradonačelnik.

Nastavite čitati

Život i društvo

Udruga “Vitezovi osmjeha” iz Novog Sada donirala igračke varaždinskim mališanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga “Vitezovi osmjeha” iz Novog Sada donirala je Dječjem vrtiću Varaždin igračke, vrijedan didaktički Montessori materijal za rad s djecom te sokove i slatkiše.

U petak, 16. travnja, donaciju je u Dječjem vrtiću Trakošćanska uručio socijalni pedagog Nebojša Nikolić, predsjednik udruge „Vitezovi osmeha“ u pratnji Silvane Pavlović, predsjednice Zajednice škola za obrazovanje djece sa smetnjama u razvoju Republike Srbije, koja kao ravnateljica OŠ Dragan Kovačević iz Beograda boravi u radnoj posjeti Centru za obrazovanje Tomislav Špoljar. Uručenju donacije prisustvovao je i gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok, a na donaciji se zahvalila ravnateljica vrtića Jasenka Husnjak poklonivši donatorima crteže, radove varaždinske djece, koja zbog epidemioloških razloga nisu prisustvovala predaji igračaka.

Donacija Montessori igračaka stigla je u Varaždin zahvaljujući Darku Novoselu i Tatjani Novosel-Herceg koji su kao predstavnici vrlo poznatog i cijenjenog VaLMod programa sudjelovali na međunarodnoj online konferenciji „Logopedija u praksi – praksa u logopediji“ početkom travnja te su imali prilike iznijeti svoje iskustvo i razmišljanja vezana uz probleme čitanja i pisanja.

– Donacija je jedan vid humanitarnog djelovanja za dobrobit sve djece u Varaždinu i pokazuje kako se svijet može učiniti boljim kroz dobra djela i uz dobru volju ljudi – riječi su predsjednika udruge Vitezovi osmeha Nebojše Nikolića koji ističe kako je donacija još jedan iskorak u višegodišnjoj suradnji s Darkom Novosel i Tatjanom Novosel-Herceg.

Nastavite čitati