Povežite se s nama

Život i društvo

Iz Osnovne škole Podrute dolazi državni prvak iz njemačkog: savjestan, uporan i dobar

Objavljeno:

- dana

Marin Hižar

Osnovna škola Podrute dobila je svoga prvoga državnog pravaka iz njemačkog jezika u kategoriji učenika koji njemački jezik uče od prvog razreda osnovne škole.

Marin Hižar, učenik osmog razreda, do ovoga sjajnog rezultata došao je uz pomoć svoje mentorice i učiteljice njemačkog jezika Kristine Meštrić.

Pripreme

– Nakon nastave zajedno sam s učiteljicom Kristinom imao dodatne satove iz njemačkog, pokazivala mi je neke tekstove, a morao sam pisati i sastavke. Razgovarali smo na njemačkom, postavljala mi je razna pitanja i bilo je lijepo – rekao je Marin. Državno natjecanje za učenike osnovnih i srednjih škola održano je u Osnovnoj školi Sveti Martin na Muri od 5. do 7. travnja, a Marin je otkrio da mu sam pismeni ispit nije bio težak.

– Čak mi je ispit na županijskom natjecanju bio dosta teži – rekao je ovaj vrijedni učenik koji je sudjelovao i na Županijskome natjecanju iz engleskog jezika, gdje je osvojio peto mjesto. Danas na njemačkom jeziku često govori, a prisjeća se da je s tek navršene četiri godine već znao govoriti na njemačkom.

– Kad sam bio manji, dosta sam gledao satelitsku televiziju, pa je i to razlog zašto ga tako dobro znam. Isto tako, imam i obitelj u Njemačkoj – rekao je.
Zajedno sa svojim kolegama sudjelovao je na ovogodišnjim dramskim igrama na njemačkom jeziku Theaterspiele s predstavom “Rotkappchen” gdje je glumio vuka. U svoje slobodno vijeme i u vrijeme kada ne uči bavi se nogometom i biciklizmom, a ponekad ode i na Čevo, obližnji vrh Ivanščice. U sklopu projekta Erasmus Plus proveo je tjedan dana u Norveškoj.

Put u Norvešku

– Tjedan dana proveo sam u norveškoj obitelji na razmjeni učenika. Svaki smo dan u njihovoj osnovnoj školi imali radionice i izlete, a posjetio sam i zanimljive ribnjake koji su me oduševili – izjavio je ovaj odlični učenik koji svojim vršnjacima poručuje da se okušaju u ovakvoj avanturi. Njegova mentorica Kristina Meštrić posebno je ponosna na uspjeh koji je ostvario na Državnome natjecanju.

– Vrlo je savjestan, uporan i dobar. Od ranih nogu je moj učenik, osam smo godina zajedno i od prvog se razreda vidjela ta njegova želja za njemačkim jezikom, kao i talent te bogat rječnik s kojim je došao u školu. Tako da je rječnik samo nadograđivao u školi, ali i putem televizije na njemačkom jeziku, a zasluga ide i roditeljima – rekla je mentorica Meštrić za Marina, koji će svoje daljnje školovanje nastaviti u Drugoj gimnaziji Varaždin, opći smjer.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Najsjevernije županije ipak su izbjegle prijeteće hladne valove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

DHM-zovi prognostičari za nedjelju najavljuju jutarnje temperature zraka na kopnu između -10 i -5°C, u gorju još nižu, a dnevna temperatura bit će svega oko 0°C.

Povremeni sjeverac pojačavat će dojam hladnoće, a bit će i mjestimičnih oborina sve do utorka. No, tada napokon slijedi zatopljenje s jugozapadnjakom i češćim oborinama.

Dodajmo da DMHZ na svojim internetskim stranicama upozorava na hladne valove koji mogu utjecati na zdravlje ljudi.

Srećom, na priloženoj tablici u zonama s velikom i vrlo velikom opasnošću, nema područja u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Nastavite čitati

Život i društvo

Produžena isplata “dječjih božićnica“ i podnošenja reklamacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Isplata dječjih božićnica započela je 30. prosinca 2020. godine te je rok za dostavu istih produžen do 18. siječnja 2021. godine.

Roditelji, zakonski zastupnici, staratelji djece koja neće biti obuhvaćena u isplati „dječje božićnice“ moći će predati zahtjev za reklamaciju Gradu Varaždinu od 19. do 25. siječnja 2021. godine.

Zahtjev za reklamaciju nalazit će se na web stranici Grada https://varazdin.hr/bozicnice/ od 19. siječnja 2021. godine, a isti će se moći podići i u Gradskoj vijećnici u navedenom razdoblju.

Reklamacije će se obavljati isplatom na tekući račun podnositelja zahtjeva.

– Obavještavamo roditelje djece koji su predali zahtjev za donaciju na novorođeno dijete za dijete rođeno od 1. do 31. prosinca 2020. godine, nalog za isplatu „dječjih božićnica“ vrši se po službenoj dužnosti, te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva – ističu u Gradu Varaždinu.

Nastavite čitati