Povežite se s nama

Život i društvo

Iz Prve gimnazije Varaždin u svijet: na olimpijade u Rumunjsku, Rusiju, Gruziju i daleku Indiju

Objavljeno:

- dana

ŠKOLA USPJEŠNIH UČENIKA

Četiri državna prvaka, 42 županijska prvaka te mnogo osvojenih drugih i trećih mjesta na državnim, županijskim i međužupanijskim natjecanjima u ovoj školskoj godini imaju učenici Prve gimnazije Varaždin.

Fran Klarić i Karlo Pintarić državni su prvaci iz biologije, Josip Kelava iz informatike, a Ilija Srpak iz kemije. U natjecanju Čitanjem do zvijezda Matija Benić osvojio je treće mjesto, dok je vjeronaučna ekipa Prve gimnazije Varaždin bila prva na međužupanijskom natjecanju.

Uspjeh za uspjehom

Varaždinski gimnazijalci bili su uspješni i na Festivalu matematike u Puli i Varaždinu gdje su osvojili mnogo prvih, drugih i trećih mjesta, ali i u mnogim drugim područjima

Tim Prve gimnazije Varaždin – Barbara Mikašek, Anabela Ljubić i Matea Križanić – pobijedio je na natjecanju Junior Freshhh, a Filip Rutić osvojio je drugu nagradu na natječaju Gjalski. Jelena Benčić i Matija Benić osvojili su prvu nagradu na literarnom natječaju Po(e)zitiva, Patricija Kefelja na natječaju Sfera, a Dora Dadić, Nika Kolenko, Petar Meić i Ivona Ratković na natječaju “Inovacijama mijenjamo svijet na bolje – razmišljaj, stvaraj i živi održivo”. Na državnu smotru LiDraNo pozvana je Helena Petek, dok su na Smotru hrvatskog školskog filma u rujnu 2015. pozvana čak četiri filma Matije Benić. Svi su ti natječaji i festivali na nacionalnoj, pa čak i međunarodnoj razini.

Četvero učenika primilo je nagradu za izvrsnost Rotary cluba, četvero će ih primiti Oskar znanja, a svi županijski prvaci koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na državnim natjecanjima dobit će županova priznanja, dok su zahvalnice škole za promicanje ugleda škole već primili.

Prvi puta Varaždinska županija ima predstavnike u reprezentaciji Hrvatske na četiri međunarodne olimpijade i svi su iz Prve gimnazije Varaždin. Josip Kelava i Marin Kišić su u reprezentaciji su za Srednjoeuropsku olimpijadu iz informatike koja će se održati u Rumunjskoj u srpnju, Marin Kišić je član reprezentacije na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi koja će biti održana u kolovozu u Rusiji, a Ilija Srpak je član reprezentacija za čak dvije olimpijade, Međunarodnu olimpijadu iz kemije (srpanj, Gruzija), te Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike (prosinac, Indija).

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

Jedinstveni kolač iz Vidovca dobio svoju monografiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vidovečki gibanik jedan je od 15-ak zaštićenih tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda u Varaždinskoj županiji, a najpoznatiji je i najvredniji „težački kolač“ jedinstven po jednostavnosti i „tajnovitosti“ recepture.

Sada je dobio i svoju monografiju koju su u etnokući KITEC u Domitrovcu javnosti predstavili zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, načelnik općine Bruno Hranić i predsjednica Udruge žena Općine Vidovec Ivanka Lonjak, a u ime autora i nakladnika govorio je Kristijan Skočibušić.

Nakon monografija Varaždinsko zelje, Zagorski puran, Varaždinski klipič i Varaždinsko bučino ulje, knjiga Vidovečki gibanik peta je u nizu koja sveobuhvatno obrađuje temu zaštićenih poljoprivrednih proizvoda Varaždinske županije. Riječ je o dvojezičnom (hrvatsko-engleskom) izdanju kojeg autorski potpisuju Kristijan Skočibušić i dr. sc. Dragutin Vincek sa suradnicima, a knjiga je, uz pomoć Općine Vidovec i Varaždinske županije, objavljena u nakladi Udruge Terra vox.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić nije skrivao zadovoljstvo zbog još jednog izdanja koje vidovečku tradiciju predstavlja i promovira na kvalitetan i dobro osmišljen način, a gastronomija je jedan od prepoznatljivih identiteta Općine Vidovec.

– Na tome polju u Varaždinskoj županiji nitko nama Vidovčanima nije ravan. Mi smo jedina općina koja ima tri zaštićena poljoprivredna proizvoda, Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje i Vidovečki gibanik. Na to smo jako ponosni jer smo zahvaljujući tim proizvodima prepoznati diljem Hrvatske pa i inozemstva. Gibanik je ponos vidovečke gastronomije. On je spoj gastronomske kreativnosti, jednostavnosti, ljubavi i htijenja da se pokaže kako možemo isključivo od lokalnih namirnica, proizvedenih na našim njivama, napraviti kolač. Biti drugačiji i kad je riječ o tako, neki će reći, jednostavnom kolaču. Čestitam Udruzi žena na ustrajnosti, ljubavi, želji i radu na tome da se sačuva i promiče vidovečki gastronomski identitet – rekao je načelnik Hranić.

Priče o Vidovečkom gibaniku ne bi bilo da nije Udurge žena Općine Vidovec. Zahvaljujući članicama te udruge 2014. godine Vidovečki gibanik je zaštićen kao izvorno jelo vidovečkog kraja. Udruga je nositelj Isprave (jamstvenog) žiga i neumorno u kontinuitetu radi na istraživanju, zaštiti i promociji Vidovečkog gibanika.

– Vidovečki gibanik je gastronomska priča o iskustvu generacija, o zavičaju i obiteljskim tradicijama. Gibanik je vidovečki i varaždinski! Tko ga želi upoznati mora ga kušati, doći u Vidovec i Varaždinsku županiju, gdje će osjetiti dobrodošlicu otvorenih vrata, bogatstvo duha i nezaboravne okuse stola tradicionalnih proizvoda, na kojemu će sigurno prepoznati naš Vidovečki gibanik. Udruga žena s velikim je zadovoljstvom sudjelovala u izradi monografije o Vidovečkom gibaniku, tim više što je on jedan od središnjih stupova vidovečke tradicije prema kojoj se Udruga od samoga početka svoga djelovanja odnosi brižno, u stalnoj potrazi za rješenjima kako je očuvati i zaštiti – naglasila je Ivanka Lonjak, predsjednica Udruge.

U završnom dijelu svečanosti predstavljanja knjige priređena je degustacija Vidovečkog gibanika i drugih tradicionalnih jela koje su pripremile vrijedne članice Udruge žena Općine Vidovec.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu postavljeni uređaji za mjerenje razine buke i kvalitetu zraka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Projekta „Implementacija sustava za praćenje jačine buke i kvalitete zraka u Gradu Varaždinu“, a uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavljen je sustav za praćenje jačine buke i kvalitete zraka koji je u četvrtak, 24. studenog, postavljen na dvije lokacije u Varaždinu.

Mjerna stanica sa senzorom buke s LED displejom postavljena je na stup javne rasvjete na Trg Petra Svačića kod željezničkog kolodvora te prati razinu buke i podatak o istoj prikazuje putem LED zaslona.

Mjerna stanica sa senzorom kvalitete zraka s LED displejom postavljena je na stup javne rasvjete na Kapucinskom trgu. Ona u realnom vremenu prati kvalitetu zraka kroz mjerenje sljedećih parametara: CO, NO, NO2, O3, SO2, PM1, PM2.5, PM10, s dodatnim modulima za praćenje meteoroloških parametara (temperatura, vlaga, tlak zraka) i razinu buke te uključuje i LED zaslon za prikaz razine buke.

Obje stanice su montirane i nakon implementacije će izmjerene vrijednosti i prikaz podataka biti dostupni na web sučelju i mobilnim aplikacijama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje