Povežite se s nama

Život i društvo

Iz Prve gimnazije Varaždin u svijet: na olimpijade u Rumunjsku, Rusiju, Gruziju i daleku Indiju

Objavljeno:

- dana

ŠKOLA USPJEŠNIH UČENIKA

Četiri državna prvaka, 42 županijska prvaka te mnogo osvojenih drugih i trećih mjesta na državnim, županijskim i međužupanijskim natjecanjima u ovoj školskoj godini imaju učenici Prve gimnazije Varaždin.

Fran Klarić i Karlo Pintarić državni su prvaci iz biologije, Josip Kelava iz informatike, a Ilija Srpak iz kemije. U natjecanju Čitanjem do zvijezda Matija Benić osvojio je treće mjesto, dok je vjeronaučna ekipa Prve gimnazije Varaždin bila prva na međužupanijskom natjecanju.

Uspjeh za uspjehom

Varaždinski gimnazijalci bili su uspješni i na Festivalu matematike u Puli i Varaždinu gdje su osvojili mnogo prvih, drugih i trećih mjesta, ali i u mnogim drugim područjima

Tim Prve gimnazije Varaždin – Barbara Mikašek, Anabela Ljubić i Matea Križanić – pobijedio je na natjecanju Junior Freshhh, a Filip Rutić osvojio je drugu nagradu na natječaju Gjalski. Jelena Benčić i Matija Benić osvojili su prvu nagradu na literarnom natječaju Po(e)zitiva, Patricija Kefelja na natječaju Sfera, a Dora Dadić, Nika Kolenko, Petar Meić i Ivona Ratković na natječaju “Inovacijama mijenjamo svijet na bolje – razmišljaj, stvaraj i živi održivo”. Na državnu smotru LiDraNo pozvana je Helena Petek, dok su na Smotru hrvatskog školskog filma u rujnu 2015. pozvana čak četiri filma Matije Benić. Svi su ti natječaji i festivali na nacionalnoj, pa čak i međunarodnoj razini.

Četvero učenika primilo je nagradu za izvrsnost Rotary cluba, četvero će ih primiti Oskar znanja, a svi županijski prvaci koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na državnim natjecanjima dobit će županova priznanja, dok su zahvalnice škole za promicanje ugleda škole već primili.

Prvi puta Varaždinska županija ima predstavnike u reprezentaciji Hrvatske na četiri međunarodne olimpijade i svi su iz Prve gimnazije Varaždin. Josip Kelava i Marin Kišić su u reprezentaciji su za Srednjoeuropsku olimpijadu iz informatike koja će se održati u Rumunjskoj u srpnju, Marin Kišić je član reprezentacije na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi koja će biti održana u kolovozu u Rusiji, a Ilija Srpak je član reprezentacija za čak dvije olimpijade, Međunarodnu olimpijadu iz kemije (srpanj, Gruzija), te Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike (prosinac, Indija).

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

FOTO Iz IV. OŠ Varaždin poručuju: „Čitanje otkriva naše skrivene potencijale!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U okviru projekta „Školska knjižnica IV. osnovne škole Varaždin“ pod vodstvom knjižničarke Marine Mavrek, u toj gradskoj osnovnoj školi u veljači su raznim aktivnostima poticali učenike na čitanje.

Povodom Svjetskog dana čitanja naglas koji je ove godine obilježen 3. veljače, učenici prvog razreda u prostorijama školske knjižnice čitali su naglas jedni drugima priče, pjesme i zagonetke. Za kraj čitalačkog druženja, knjižničarka Mavrek pročitala im je slikovnicu autorice Becky Bloom „Uljuđeni vuk“ koju su s velikom pažnjom i zanimanjem slušali.

– Obilježavanjem ovog prigodnog datuma, započeli smo s nizom aktivnosti koje ćemo ove godine provesti u našoj školi jer je 2021. godina proglašena Godinom čitanja pod geslom „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi!“. Svjetski i domaći trendovi pokazuju da ljudi sve manje čitaju, pogotovo od puberteta. Stoga je pravo vrijeme za promicanje i razvoj kulture čitanja, u svim dijelovima našeg društva, posebno djece i mladih – ističe knjižničarka Mavrek.

Objasnila je da čitanje naglas razvija vještinu slušanja, poboljšava komunikaciju, obogaćuje rječnik, razvija maštu i utječe na uspješan razvoj djeteta.

– Čitanje također utječe na razvoj emocionalne inteligencije, tolerancije, koncentracije, empatije, samopouzdanja i samosvijesti djece. Stoga, čitajmo djeci naglas gdje god i kad god stignemo – za dugoročnu kvalitetu njihovog života. I potičimo ih da sami čitaju – poručila je.

Nadalje, tjedan uoči 14. veljače – Dana zaljubljenih, u školi je organiziran „ljubavni sastanak“ s knjigom. Odabrane knjige bile su zapakirane u neprozirne omote, tako da su učenici na slijepo posudili jedan od čak 90-ak „ljubavnih paketića“ (knjiga i slikovnica).

Obilježili su i Međunarodni dan materinskog jezika 21. veljače time što su se učenici šestih razreda uključili u aktivnost „Veliki čitaju malima“. Čitali su lektirna djela za učenike prvih razreda „Tri medvjeda i gitara“, „Hrabrica“ i „Pale sam na svijetu“, s ciljem učenja, njegovanja i razvijanja ljubavi prema materinskom jeziku.

– Za izražajno čitanje pripremala sam se svaki dan čitajući priču naglas. U početku sam bila nervozna, ali sam nakon pročitanog bila zadovoljna svojom izvedbom i sretna što sam prisustvovala – rekla je učenica Elena Weiser.

U školi će i u ožujku nastaviti poticati čitanje kod učenika, ali i zaposlenika. – U situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa činjenično je kako su nastava i naše obitelji uvelike okrenute čitanju, što je u vrijeme tjeskobnosti radi ograničenih socijalnih kontakata, izvanredna činjenica. Čitanje otkriva naše skrivene potencijale da bogatim rječnikom, dobrom argumentacijom budemo ugodni sugovornici i vješti retori. U svjetovima mašte i u bespućima „skrivenih vrtova“ koje u sebi skrivaju knjige – „čitajmo da ne ostanemo bez riječi!“ – poručila je ravnateljica doc. dr. sc. Jasmina Dvorski.

Nastavite čitati

Život i društvo

Do kraja svibnja trebali bi biti gotovi POS stanovi u Cestici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Cestica

Kamen temeljac za izgradnju POS stanova u Cestici položen je u lipnju prošle godine, a završetak radova predviđen je do kraja svibnja 2021. godine.

Tim povodom gradilište je posjetio direktor Agencije za promet nekretnina Dragan Hristov te je održao radni sastanak s načelnikom Mirkom Korotajem i predstavnicima izvođača radova. Iskazao je zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom te je izjavio: “Želim izraziti zadovoljstvo dinamikom izgradnje POS stanova u općini Cestica, budući da radovi napreduju predviđenim tijekom. Unatoč problemima izazvanim pandemijom COVID-a-19, moram pohvaliti općinsku upravu kao i izvođače radova u nastojanjima da svi radovi završe u roku. Na današnji dan završeno je preko 80% zgrade, te predstoje finalni radovi. Predviđam da će objekt tijekom svibnja dobiti uporabnu dozvolu te će biti spreman za useljenje”.

U POS-ovoj zgradi nalazi se šest stanova različitih dimenzija, a ukupna vrijednost investicije je 4,4 milijuna kuna, a trenutno je objavljen javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kupnju stana na kojeg se mogu javiti svi državljani RH do 31. ožujka 2021. godine.

U obilasku radova bio je i načelnik Mirko Korotaj koji je objekt ocijenio kao visokokvalitetan te jedan od ključnih projekata općinske uprave u protekle četiri godine, a tom je prilikom izjavio: “POS izgradnja u općini Cestica ima 16 godišnju tradiciju, kad je 2005. godine izgrađena prva POS zgrada na području Varaždinske županije. To je bio uspješan projekt, kao što će biti i ovih novih šest stanova za mlade obitelji. Uz ostale projekte kojima pomažemo mladima, kao što su sufinanciranja dječjeg vrtića, besplatnih udžbenika za osnovnoškolce, besplatnog prijevoza za srednjoškolce i stipendije za sve studente, rješavanje stambenog pitanja dodatni je poticaj za ostanak na području općine. Sa svime ćemo nastaviti i u narednom razdoblju, a dodat ćemo i neke nove mjere”.

Nastavite čitati