Povežite se s nama

Život i društvo

Promociji visokoškolskog udžbenika „Energetska tranzicija – vodikova paradigma” na MEV-u prisustvovao i ministar Habijan

Objavljeno:

- dana

Na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu u petak je, 5. travnja, održana promocija visokoškolskog udžbenika „Energetska tranzicija – vodikova paradigma”, autora Darka Pavlovića, Melite Srpak i Igora Klopotana.

O udžbeniku su govorili ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan i jedan od autora udžbenika Darko Pavlović te recenzenti – red. prof. na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu Alfredo Višković te dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Vladislav Brkić.

Dekan Međimurskog veleučilišta Igor Klopotan pozdravio je sve goste i uzvanike, kao i ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana kojem je to bio prvi posjet MEV-u. Dekan je izrazio nadu da je današnji susret početak jedne dobre suradnje koju već niz godina imaju i na drugim poljima.

– Međimursko veleučilište u Čakovcu je u jednoj tranziciji iz studijskih programa koje moramo pretvoriti u atraktivne tržištu rada i tu smo pokrenuli dijalog s Gospodarskim savjetom, Upravnim vijećem i Ministarstvom. Na dobrom smo putu da se redefiniramo u sljedećih godinu dana, prije sljedećeg ciklusa redovne akreditacije, a ova suradnja definitivno otvara jedan put prema energetici, prema temama koje nisu strane Međimurskoj ni Varaždinskoj županiji, kao i prema suradnji s kolegama sa zagrebačkog Sveučilišta i autorima ovog udžbenika – rekao je Klopotan i dodao kako vjeruje da će dobiti punu podršku Vlade RH, a pogotovo ministra Damira Habijana.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan istaknuo je važnost udžbenika za studente MEV-a, rekavši da udžbenik obrađuje doista aktualne teme i pokazuje najnovije trendove, ne samo europske, već i svjetske po pitanju energetike.

– Isto tako, obrađene su teme koje su na tragu onoga što Vlada i resorno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja rade, a to su energija vodika koja je zapravo energija budućnosti te energetska tranzicija gdje moramo, iako su fosilna goriva i dalje dominantna, dati što veći udio obnovljivih izvora energije. Ono što Europa kaže, i u konačnici što Republika Hrvatska razumije, a dijelom je i jedna od dionika koja je ovdje da ispuni cilj Europske unije, je to da do 2030. godine postanemo prvi klimatski neutralni kontinent – zaključio je ministar Habijan.

Život i društvo

Natjecanje orača Varaždinske županije ove će se godine održati 27. srpnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije organizira 18. natjecanje orača Varaždinske županije.

Natjecanje će se održati u subotu, 27. srpnja, s početkom u 10 sati, na parceli bivše vojne ekonomije iza trgovine Branka, Kninska cesta, Varaždin.

Natjecanje se odvija u dvije kategorije: plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci, a za prvoplasirane natjecatelje organizatori su osigurali vrijedne novčane nagrade i poklon pakete sponzora.

Osim programa oranja, natjecatelje i sve posjetitelje očekuje i prigodna ugostiteljska ponuda te prezentacija proizvoda lokalnih proizvođača.

Nastavite čitati

Život i društvo

Objavljen je program obilježavanja Dana općine Ljubešćica, zasvirat će i Gazde

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Ljubešćica objavila je program proslave dana općine pod nazivom “Ljubešćica u srcu 2024.”.

Sve počinje tijekom vikenda od 19. do 21. srpnja 2. Off road utrkom Glogovina.

Program traje sve do 5. kolovoza, a mi ćemo izdvojiti neka događanja.

U četvrtak, 1. kolovoza, na Ljubeškom trgu održat će se projekcija kratkometražnog igranog filma “Šutim” redateljice i producentice Sare Horvatić.

Na istom mjestu zabavljat će se u petak, 2. kolovoza, uz popularne Gazde.

Dan nakon toga, subota, rezervirana je za prvenstvo u tenisu, a navečer druženje uz Fenomen Band.

Druženja neće nedostajti niti u nedjelju, 4. kolovoza, uz Gulašijadu, seoske sportske igre i glazbu Vrijeme ljubavi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje