Povežite se s nama

Život i društvo

Izaslanstvo Varaždinske županije u gradu heroju odalo počast svim braniteljima i žrtvama Vukovara

Objavljeno:

- dana

U Vukovaru je jučer 25. put formirana Kolona sjećanja u spomen na žrtvu toga grada u Domovinskome ratu, a počast žrtvama odali su i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić i načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet zajedno s predstavnicima PU varaždinske, braniteljima i članovima udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2023. odali su posebnu počast braniteljima iz Varaždinske i Međimurske županije, koji su grad heroj branili 1991. godine. 

Od lipnja do rujna te godine u Vukovar je kroz sedam smjena ukupno poslan 1.121 pripadnik PU Varaždin. Posljednja smjena je na ispomoć u grad heroj upućena 11. rujna 1991. godine, a brojala je 185 policijskih službenika tadašnjih policijskih stanica Varaždin, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Čakovec. U Vukovaru su ostali sve do pada grada. Život je izgubio 21 pripadnik zasebne postrojbe PU Varaždin, 67 je bilo ranjenih, a petorica se još uvijek vode kao nestali.

Pripadnici Specijalne jedinice policije Roda su u posljednji pokušaj proboja za Vukovar krenuli 9. studenoga kroz mjesto Karadžićevo, 5 ih pogiba, 28 ih je ranjeno, a jedan zarobljen.

Ukupno je tijekom obrane Vukovara i borbi na području Vukovarsko-srijemske županije poginuo i nestao 31 pripadnik PU Varaždin od ukupno 37 poginulih u cijelom Domovinskom ratu. Ranjeno je 95 pripadnika PU Varaždin, a njih 120 bilo je zarobljeno.

Izaslanstvo Varaždinske županije stoga je i ove godine položilo vijence i zapalilo lampione na Trpinjskoj cesti, koja je dobila naziv “groblje tenkova”, kao i kod Borovo Commercea, tada najbolje opremljenog skloništa, koje je postalo i pričuvna bolnica, a koje je također pretrpjelo žestoke napade neprijateljske vojske.

– Danas se prisjećamo svih žrtava, a posebno doprinosa sjevera Hrvatske u Domovinskom ratu. Uz dva grada, dva simbola Domovinskog rata Knin i Vukovar, vezan je i sjever Hrvatske. Govorimo o ogromnoj žrtvi, o žrtvi koja ne blijedi. Prisjećajući se danas svih njih, molimo da se tragedija poput vukovarske više nikada ne ponovi. Danas kada je geopolitička situacija u svijetu zabrinjavajuća, žrtva naših branitelja je značajnija. Vjerujem da ćemo i narednih godina baštiniti zajedništvo, slobodu i ljubav prema domovini – istaknuo je župan Stričak.

Prisutnima se obratio i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković podsjetila je kako su uoči Dana sjećanja i u tom gradu dostojanstveno odali počast svim žrtvama Domovinskog rata, kao i žrtvi Vukovara i Škabrnje.

– Na samu obljetnicu pada Vukovara odlučili smo sudjelovati u Koloni sjećanja i odati počast vukovarskim žrtvama, među kojima su i branitelji s područja Varaždinskih Toplica. Prisjetili smo se užasa koji se dogodio u Vukovaru, čuli svjedočanstva. Bitno je da čujemo i vidimo svjedoke tog vremena kako bismo se prisjetili strahota koje su se dogodile prije više od 30 godina, jer na taj način ćemo više cijeniti ono što danas imamo, a to je neovisna i slobodna Republika Hrvatska – rekla je gradonačelnica Ratković.

Načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet naglasila je kako su u Vukovar stigli zajedno s Udrugom branitelja Voća i ostalim sumještanima.

– Ujedinjeni u sjećanju na žrtvu Vukovara i Škabrnje, zapalimo svijeće i očuvajmo sjećanje na junake Domovinskog rata. Neka im vječno svijetli put prema našim srcima. Svim žrtvama Domovinskog rata, žrtvama Vukovara i Škabrnje nek’ je vječna slava i hvala – navela je načelnica Kočet.

Teških ratnih dana i stradanja suboraca kod Borovo Commercea prisjetio se Dragutin Špac, vukovarski branitelj, pripadnik tadašnje PU Varaždin.

Vlč. Pavao Mesarić, župnik Župe sv. Martina biskupa Donja Voća predvodio je molitvu na Trpinjskoj cesti i kod spomen-obilježja Borovo Commerce.

Svi zajedno su na Trpinjskoj cesti dočekali bivšeg pripadnika 7. gardijske brigade Puma Ivicu Nerera, koji je i ove godine odao počast žrtvama Vukovara i Domovinskog rata tako što je iz Varaždina u Vukovar stigao biciklom.

Obilježavanje su uveličali i pripadnici Husarske garde Varaždinske županije,  Varaždinske građanske garde i Zrinske garde Čakovec.

Članovi izaslanstva su zajedno s građanima iz Varaždinske i svih drugih hrvatskih županija sudjelovali u Koloni sjećanja od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Život i društvo

Općina Ljubešćica dobiva novi Dom zdravlja i ljekarnu vrijedne 3,3 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Općine Ljubeščica 6. prosinca potpisan je Sporazum o provedbi projekta „Dom zdravlja i ljekarna u Ljubešćici”, ukupne procijenjene vrijednosti izgradnje i opremanja objekta 3,3 milijuna eura.

Sporazum su potpisali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Općine Ljubešćica Nenad Horvatić, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Jurica Veronek i ravnatelj Ljekarne Varaždinske županije Mirko Magić.

Župan Stričak je tom prigodom istaknuo kako se radi o velikom iskoraku u kvaliteti života građana Ljubeščice.

– Prošle godine je Varaždinska županija dodijelila zemljište Općini Ljubešćica na kojem se planira izgraditi poslovno-stambena zona i već kod razgovora bilo je riječi da bi Županija u tu zgradu smjestila sve svoje zdravstvene ustanove koje ima na području općine. Preuzimanjem funkcije župana naslijeđen je dug, a govorimo samo o Domu zdravlju, od 5,5 milijuna kuna. U međuvremenu, taj dug smo smanjili na 4 milijuna i uz to smo oko 3,5 milijuna kuna uložili u postojeće ambulante koje se nalaze diljem naše županije – rekao je župan Stričak dodavši da osim ove novogradnje vode brigu i o obnovi već postojećih objekata te kako će idući tjedan biti potpisan jedan sporazum s Gradom Ivancem.

Vezano uz izvješća zdravstvenih ustanova župan je istaknuo kako je Varaždinska županija osnivač šest ustanova i od toga samo dvije posluju u plusu.

– Svima nama je cilj da se to u narednim godinama sanira i nakon saniranja biti će više sredstava za obnovu postojećih objekata. Što se tiče same novogradnje, svjedočili smo novim investicijama prije dva tjedna kada je premijer Plenković posjetio područje Varaždinske županije i kada je samo u jednom danu započeto, završeno ili potpisano nekoliko ugovora u vrijednosti 102 milijuna eura – naglasio je župan Stričak.

Načelnik Općine Ljubeščica Nenad Horvatić je naznačio kako je nakon višegodišnjih ulaganja u osnovnu komunalnu i kapitalnu infrastrukturu, konačno na red došla i izgradnja novog Doma zdravlja i ljekarne.

– Još smo prošle godine dobili zemljište na kojem će biti budući poslovno-stambeni centar, u kojem smo jednu zgradu planirali za javne namjene, a zahvaljujući Varaždinskoj županiji koja nam je darovala zemljište ishodili smo lokacijsku dozvolu i dogovorili da idemo u izradu glavnog projekta te dobivanje građevinske dozvole. Investicija je vrijedna oko 3,3 milijuna eura, ali će još 700.000 eura biti vrijedna pristupna cesta koju u Općini Ljubešćica već projektiramo i kandidirat ćemo je za bespovratna sredstva Europske unije – zaključio je Horvatić te se zahvalio Varaždinskoj županiji koja se nakon 2009. godine opet uključila jedan projekt na području općine.

Ravnatelj Veronek također je pozdravio ovu inicijativu, rekavši da se veseli projektu.

– Dosad smo sanirali postojeće objekte, ovo je jedan novi iskorak gdje će se graditi potpuno novi objekt, upravo primjeren žiteljima, pacijentima, ali i svim djelatnicima Doma zdravlja. Veseli nas što će se stvoriti daleko bolji uvjeti nego što su inače i što će se, uz uvjete rada, stvoriti i mogućnost stambenog zbrinjavanja liječnika budući da je taj kadar najdeficitarniji na tržištu rada – rekao je Veronek.

Ravnatelj Ljekarne Varaždinske županije Magić je rekao da Ljekarne Varaždinske županije sada u Ljubešćici imaju depo lijekova, ali da je to organizacijska jedinica puno manja od ljekarne.

– U ovom novom prostoru ćemo se mi uključiti i izgraditi modernu ljekarnu sa svim pratećim sadržajima i prostorima za pacijente, prostorom za lijekove, skladište lijekova, savjetovalište i svim pratećim sadržajima – rekao je Magić.

Osnovna namjena nove građevine bit će smještena u prizemlje gdje će biti organizirana ambulanta s ordinacijama za obiteljsku medicinu, za specijalističke ordinacije (npr.fizioterapiju), kao i stomatološku ordinaciju i sve pomoćne sadržaje, prostore ljekarne i zajedničke prostore, a na prvom katu trebala bi biti zdravstveno-edukacijska dvorana kapaciteta 200 sjedećih mjesta te stan za liječnika.

Potpisivanju Sporazuma nazočili su i predsjednik Općinskog vijeća Općine Ljubeščica Stjepan Ivanušec, županijske pročelnice Ljubica Božić i Renata Skoko te djelatnici Općine Ljubešćica.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Prelog krasi novo moderno dječje igralište na 6 tisuća metara kvadratnih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prelog je jučer obilježio Dan Grada i svečanim otvorenjem modernog tematskog dječjeg igrališta na gotovo 6 tisuća metara kvadratnih. Igralište će lokalnoj zajednici pružiti kvalitetan sadržaj na otvorenom koji će podržati razvoj djece i njihovu socijalizaciju.

-Novo tematsko dječje igralište sadržajno, funkcionalno i vizualno oplemenjuje prostor Preloga te na  jedinstven način prožima povijesne i tradicijske elemente Preloga. Radove je izvodila hrvatska tvrtka Redox, specijalizirana za proizvodnju tematskih dječjih igrališta – istaknuo je Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Preloga.

Dodao je kako je moderan pristup krajobraznom uređenju danas imperativ kako bi animirali djecu za boravak na otvorenom. Spajanje identiteta ovog bogatog povijesnog lokaliteta, Preloga, sa značajnim godinama dječjeg razvoja ima multiplikativne efekte. Prije svega, sada outdoor pruža dovoljno bitnih animacija kako bi djeca boravila u prirodi na poticajan način, a tematska dječja igrališta su iskorak da se djeci pomogne u održavanju ravnoteže između boravka u prirodi i konzumacije tehnologije, poglavito u naseljenim  područjima.

Foto: Grad Prelog/Vjeran Žganec Rogulja, PIXSELL

-Prateći sve nove tehnologije koje nam djecu odvode od igrališta i opstruiraju ih u socijalnom i kognitivnom razvoju specijalizirali smo s za proizvodnju tematskih dječjih igrališta jer želimo vratiti djecu na mjesto gdje prijateljstva i zabava počinju i uz poseban način probuditi im maštu i njihovu kreativnost – naglasio je Tomislav Lovrić, direktor razvoja Redoxa.

Tematsko dječje igralište je podijeljeno je u tri zone koje su usmjerene na tri dobne skupine djece.

Foto: Grad Prelog/Vjeran Žganec Rogulja, PIXSELL

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje