Povežite se s nama

Međimurje

U Čakovcu održana izborna sjednica Skupštine Turističke zajednice Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

U novim, još nedovršenim, prostorima Turističko informativnog centra na prostoru bivše vojarne u Čakovcu održana je prva izborna sjednica Skupštine Turističke zajednice Međimurske županije.

Sjednicu je vodio predsjednik Turističke zajednice Međimurske županije, međimurski župan Matija Posavec, prisustvovali su joj zamjenica župana Sandra Herman i direktor TZMŽ Rudi Grula.

Uvodno je Posavec istaknuo da rezultati u turizmu nisu individualni, već spoj sinergije i suradnje svih sudionika u procesu stvaranja novog proizvoda, manifestacije, organizacije i ulaganja u smještajne kapacitete.

– Zajednica, te lokalna i regionalna samouprava moraju biti jasne u strategiji razvoja turizma, imati jasne ciljeve i viziju. Mi smo se kao županija odredili za aktivnu ulogu u razvoju turizma jer gledamo nekoliko godina unaprijed i svjesni smo da turizam više nije samo sunce ili more. Turizam su i kontinent, prirodne ljepote, enogastronomija, dobro organizirane manifestacije, kultura, povijest, znamenitosti i posebnosti. U tome je naša uloga ključna. Puno smo napravili, danas međimurski turizam raste 16% godišnje i druga smo najbrže rastuća kontinentalna županija u Hrvatskoj. Sve to postigli smo bez nacionalnih parkova, brojnih dvoraca, velikih jezera, mora i visokih planina sa skijalištima. Naša su vrijednost ljudi, njihov angažman, trud i visoko razvijena svijest u čuvanju i prezentaciji svog identiteta, svojih kvaliteta, svojih vrijednosti i, najviše, svojih potencijala.

No, puno je posla pred nama. Nekoliko investicijskih projekata obilježit će razvoj turizma u Međimurju. To su vidikovac na Mađerkinom bregu kod Robadja, Muzej nematerijalne baštine u Čakovcu, Prirodoslovni muzej u Križovcu sa starom hižom u Frkanovcu i Poučnom stazom u Sv. Martinu na Muri, revitalizacija Marine u Prelogu, Tematski park u Goričanu, kampovi u gornjem i donjem Međimurju te revitalizacija staroga toka rijeke Drave u Svetoj Mariji i Donjoj Dubravi – ističe Posavec.

Skupštinu Turističke zajednice Međimurske županije čine članovi koje su predložile turističke zajednice općina i gradova. Tako su u ime Turističke zajednice grada Čakovca članovi Ivica Fodor, Nikola Budiša, Siniša Šalamon, Miljenko Petak i Mirjana Lovrenčić. U ime Turističke zajednice grada Mursko Središće predložena je Mirjana Čanadi, a u ime TZ grada Preloga Dragica Domjanić i Suzana Dominić. U ime TZ općine Nedelišće predloženi su Ivanka Novak i Sonja Tkalčec, u ime TZ općine Štrigova Damir Knezić, a u ime TZ općine Sveti Martin na Muri predloženi su Branimir Blajić, Jelena Berečić, Davor Kocen, Rok Končić i Ivica Kutnjak.

Za članove Turističkog vijeća Turističke zajednice Međimurske županije jednoglasno su potvrđeni Jelena Berečić, Franjo Makovec, Tatjana Hažić, Dragica Domjanić, Mirjana Čanadi, Sonja Tkalčec, Damir Knezić, Miodrag Novosel, Damir Varga i Darko Mihalic. Članovi Nadzornog odbora u narednom razdoblju bit će Branko Polanec, Branimir Jakopić i predstavnik Hrvatske turističke zajednice, dok će Turističku zajednicu Međimurske županije u Saboru Hrvatske turističke zajednice predstavljati Franjo Makovec i Branimir Tomašić.

Skupština Turističke zajednice raspravljala je o aktualnostima i stanju u turizmu, prijedlozima novih Zakona o boravišnoj pristojbi i Zakona o turističkim zajednicama, stanju na tržištu rada u sektoru ugostiteljstva, a posebna zahvala za doprinos u razvoju turizma Međimurja upućena je dosadašnjem direktoru Lifeclass Termi Sveti Martin Branimiru Blajiću, koji krajem listopada odlazi na novu dužnost.

Međimurje

Grad Čakovec svoj rast i razvoj želi temeljiti na obnovljivim izvorima energije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Grad Čakovec bio je domaćin edukativnog predavanja u okviru druge turneje pod nazivom „Dobra energija“ koju organizira i provodi Zelena energetska zadruga (ZEZ). Zadruga svoje aktivnosti provodi s ciljem edukacije građana o prednostima korištenja sunčeve energije te načinima i uvjetima ugradnje kućnih solarnih elektrana.

Edukacija o ugradnji kućnih solarnih elektrana, troškovima, potrebnoj dokumentaciji, prilikama za sufinanciranje i udruživanju sa sugrađanima s ciljem razmjene energije, održana je u utorak, 19. listopada, u čakovečkoj zgradi Scheier pod vodstvom Maje Katić. Građanima se putem edukativnih prezentacija želi pomoći u realizaciji njihovih projekata na način koji će za njih biti maksimalno isplativ. Kampanja ZEZ-a je lokalno fokusirana da bi se prilike vezane uz korištenje solarne energije izravnom komunikacijom približile što većem broju građana te potaknulo razumijevanje solarne energije kao lokalnog resursa koji ima potencijal biti nositelj razvoja hrvatskih gradova.

Uoči čakovečke radionice, gradonačelnica Ljerka Cividini održala je radni sastanak s upraviteljem Zadruge Zoranom Kordićem, voditeljicom projekata Hajdanom Rukavinom i tehničkom stručnjakinjom Majom Katić da bi se upoznala s njihovim radom i potencijalima suradnje.

– Sve što je povezano s obnovljivim izvorima energije, odnosno zelenom energijom općenito nas zanima, a ZEZ je dobar sugovornik jer ima reference suradnje s gradovima u cijeloj Hrvatskoj i iskustvo u pripremi i vođenju projekata iz te domene. Vidimo prostor za suradnju na projektima koje Grad Čakovec trenutno priprema za svoje objekte i na razvijanju naših projektnih ideja u skoroj budućnosti. Rukovodimo se Strategijom energetskog razvoja RH do 2030. koja usmjerava prema smanjenju emisije stakleničkih plinova, povećanja udjela obnovljivih izvora energije, sigurnosti opskrbe i razvoju unutarnjeg energetskog tržišta. Odličan interes građana za edukaciju koju je ZEZ osmislio tijekom turneje „Dobra energija“ potvrda je da smo na dobrom putu. Građani žele znati više, zanimaju ih ulaganja, uštede, sve opcije koje trebaju staviti na vagu, a na nama je da to promoviramo i da stvaramo uvjete za jednostavan i brz pristup kvalitetnim informacijama – istaknula je gradonačelnica Cividini.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju čak 196 novih slučajeva zaraze koronom, jedan pacijent je na respiratoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 440 uzoraka, od čega su evidentirana 192 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 43,6% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 27. listopada županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljena su 4 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 43 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 635.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 73.842 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 40 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirane su 4 osobe, otpuštene su 2 osobe, 1 pacijent je na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec i svake treće subote u mjesecu u trijaži Županijske bolnice Čakovec od 9 do 12 sati.

Cijepljenje se odvija i u Ljekarni Kotoriba 4., 8. i 17. studenog od 12 do 17 sati uz prethodnu najavu na broj 040/682-750, kao i u Ljekarni Štrigova 16. studenog od 12 do 17 sati te 23. studenog od 12 do 15 sati uz prethodnu najavu na broj 040/851-006.

U subotu i nedjelju, 30. i 31. studenoga, uzimanje uzoraka za PCR i BAT testove odvijat će se od 7:30 sati u covid ambulanti iza Županijske bolnice Čakovec (Svetojelenska cesta), a iznimno u ponedjeljak, 1. studenog 2021. godine, neće se odvijati testiranja zbog državnog praznika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje