Povežite se s nama

Život i društvo

Izgradnja Kulturnog centra Kerekesh teatra mogla bi krenuti u lipnju

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u srijedu je, 28. travnja, u Gradskoj vijećnici s Janom Kerekešom potpisao Ugovor o pravu građenja između Grada Varaždina i Umjetničke organizacije „Kerekesh Teatar“, kojim će se omogućiti izgradnja Kulturnog centra na prostoru uz bivšu školu Tomislav Špoljar u Graberju.

– Potpisali smo Ugovor o pravu građenja na 30 godina za Kulturni centar koji će podići kulturu, kompletni društveni sadržaj u Varaždinu za sljedećih 300 godina, postaviti neku ljestvicu, nove ideale, stvarati nove, mlade, kreativne ljude – rekao je Jan Kerekeš.

Zahvalio je gradonačelniku i najavio da će nakon prikupljanja svih potrebnih dozvola, izgradnja mogla krenuti krajem lipnja ili početkom srpnja. Na jesen će pokrenuti nacionalnu crowdfunding kampanju za prikupljanje financijskih sredstava koja će im pomoći u projektu građenja Kulturnog centra Kerekesh teatra.

– Ponosan sam na Kerekesh teatar i zahvalan Janu i Ljubi Kerekešu jer je ovdje riječ o novom projektu, ne samo u Varaždinu nego i u cijeloj Hrvatskoj. Bio sam potpredsjednik saborskog odbora za obrazovanje i kulturu 2000. godine kad se stvarala prva strategija kulture. Glavna odrednica je bila poduprijeti, potaknuti privatne inicijative u kulturi, ne samo institucijsku kulturu već i nositelje kulturne politike izvaninstitucijske kulture. Nažalost, danas je 2021. godina, no to se nije dogodilo, ne zato što nije bilo kulturnih inicijativa, kojih je u Varaždinu puno, od Kerekeša, Prsteca, ali nitko se nije usudio, nije imao hrabrosti niti vizije napraviti svoju vlastitu dvoranu koja bi bila polivalentna i koja bi služila i teatru, ali i svim drugim oblicima kulturnog stvaralaštva – rekao je gradonačelnik i najavio da će u idućih desetak dana smjestiti, odnosno pronaći lokaciju, i za Muzej anđela.

Život i društvo

Predstavnici američkih turističkih agencija razgledali Varaždin i upoznali gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Grad Varaždin je jedna od najljepših turističkih destinacija Hrvatske, potpuno siguran za turiste! – zaželio je dobrodošlicu predstavnicima američkih turističkih agencija gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj.

Njih četrdesetak boravi na studijskom putovanju u Hrvatskoj, a u petak su razgledali grad Varaždin i upoznali se s njegovom turističkom ponudom.

Uz zvuke iz muzičke kamperice i gradskog notara Krunoslava Čolu, dobrodošlicu im je poželjela i Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice Grada Varaždina i organizatorica njihovog jednodnevnog boravka u Varaždinu.

Varaždin se priprema da ponovo bude jedna od destinacija za boravka američkih turista u Europi, odnosno u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Summer wine i Starinski žmaki kao brand Općine Breznički Hum na 7. Gospodarskom sajmu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Kapucinskom trgu u središtu Varaždina u petak, 18. lipnja, u podne otvoren je 7. Gospodarski Sajam, na kojem se do nedjelje, 20. lipnja, predstavljaju brojni obrti, OPG-ovi, udruge, domaće radinosti, vinari i ugostitelji s područja sjeverozapadne Hrvatske.

>>FOTO 7. Gospodarski sajam Varaždin oživio Kapucinski trg

Među brojnim izlagačima je i općina Breznički Hum, čiji su štand nakon otvaranja Sajma obišli novoizabrani varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te nekolicina gradonačelnika i načelnika općina s područja regije.

Načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić najavio je da će bogata ponuda udruga i OPG-ova ove općine dobiti i glazbenu potporu uz nastup orkestra Limene glazbe Sveti Martin.

Predsjednica Udruge za kulturu i književnost Humščak Ružica Kišur Črlenec tom je prilikom gostima predstavila izlagače iz Brezničkog Huma Udrugu Humščak, komunalnu tvrtku Humko, OPG Futač, cvjećarnicu Dada i Vinariju Šafran.

Gostima je potom suvlasnik Vinarije Šafran Josip Tržec upriličio degustaciju vina i osvježavajućeg ljetnog voćnog koktela Summer wine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!