Povežite se s nama

Međimurje

Izrada cekara i drugih predmeta od komušine uvrštena na listu nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Kako bi od zaborava spasili vještinu pletenja cekara i uporabnih predmeta od komušine na području Međimurja, LAG „Međimurski doli i bregi“ pokrenuo je niz aktivnosti, projekata, ali i postupak zaštite koji je uspješno priveden kraju te je 17. svibnja 2022. godine „Umijeće izrade uporabnih predmeta od komušine na području Međimurja“ upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalno kulturno dobro.

Važan dio tradicije

Cekar je, uz sve ostale uporabne predmete od komušine, time dobio zasluženo priznanje koje je temelj i dodana vrijednost za brojne planirane projekte vezane uz nematerijalnu kulturnu baštinu Međimurja.

– Cekar i predmeti od komušine važan su dio međimurske tradicije, a kako je vještina pletenja takvih premeta polako pala u zaborav, željeli smo ju očuvati i prenijeti na nove naraštaje. Iznenadili smo se velikim brojem žena koje se još uvijek bave pletenjem cekara u Međimurju te smo u suradnji s njima gradili promociju i zaštitu ovog međimurskog bogatstva – rekla je predsjednica Lokalne akcije grupe „Međimurski doli i bregi“ Sanja Krištofić, pojasnivši da su putem brojnih radionica i aktivnosti posljednjih godina uspješno promovirali pletenje cekara koji se ponovno vratio u trend, ne samo kao uporabni predmet, već i kao modni dodatak.

Cekarima i predmetima od komušine posvećen je i jedan dio muzeja nematerijalne baštine Riznica Međimurje koji je prošle godine otvoren u revitaliziranoj fortifikaciji Starog grada Zrinskih, a kako je podsjetila ravnateljica Muzeja Međimurje Čakovec Maša Hrustek Sobočan, u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske upisano je više od petnaest kulturnih dobara koja nalazimo na području Međimurja, među kojima su zlatarenje, izrada čipke i tradicijsko lončarstvo.

Turistička ponuda

Osim što je važan dio međimurske baštine, cekar je i važan dio turističke ponude Međimurja.

– Potencijal rukotvorina je fenomenalan i radimo na tome da ih maksimalno uvrstimo u našu turističku ponudu – istaknuo je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

LAG je za navedenu prijavu potaknut velikim interesom javnosti i svojim projektom „Turizmom razvijamo područje“ putem kojeg su provedene aktivnosti za promociju pletenja cekera kao nematerijalne kulturne baštine Međimurja.

U sklopu projekta je održano nekoliko radionica pletenja cekara u Međimurju i jedna u Baranji.

Kako bi se promovirao ceker i vještina pletenja uporabnih predmeta od komušine, LAG je u sklopu projekta snimio i promotivno-edukativni video te izdao promotivnu brošuru koji su korišteni u postupku zaštite kao dokazni materijal.

S ciljem dokumentiranja postupka nastanka cekera, u suradnji s Udrugom žena Nedelišće, Udrugom žena Pušćine i Kulturno umjetničkom udrugom „Seljačka sloga“ iz Nedelišća su zbog fotografiranja i snimanja organizirana i tradicijska događanja, poput berbe starih sorti kukuruza, demonstracije bojanja komušine i radionice pletenja cekara.

Međimurje

Mursko Središće: za završetak tribina na igralištu NK Rudara dobiveno novih 850.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradu Murskom Središću odobreno je dodatno sufinanciranje radova na završetku izgradnje tribina i popratnih sportskih prostorija na terenima Nogometnog kluba Rudar. Naime, putem natječaja Ministarstva turizma i sporta, Mursko Središće je dobilo 850.000 kuna što će u velikoj mjeri olakšati financiranje ovog projekta.

U obnovu i dogradnju stadiona do sada je već uloženo oko 1,5 milijuna kuna, a za preostale radove na završetku tribine potrebno je namaknuti 2,66 milijuna kuna. Dobivenim novcem od Ministarstva znatno lakše će se kraju privesti zahtjevni projekt koji će gradskom trećeligašu omogućiti moderne infrastrukturne uvjete. U okviru Kluba djeluje i Škola nogometa koja okuplja više od 150 djece.

– Postoje već i projekti za pomoćno nogometno igralište, a naručen je i projekt za sportski park koji će se nalaziti u smjeru od nogometnog igrališta prema ribnjaku Zalešće. Uz jedan od najljepših ribičkih domova na Zalešću, planinarski dom za koji je osigurano zemljište od Šuderke prema rijeci Muri, vanjska sportska igrališta i sportsku dvoranu, Mursko Središće će dobiti jedinstveni sportski kompleks kakvim se malo gradova može pohvaliti – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Plivanje, košarka i rukomet na otvorenju još jedne sezone Ljetnih sportskih kampova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine brojni čakovečki osnovnoškolarci su nakon završetka školskih obveza pohrlili na Ljetne sportske kampove koji se punih 18 godina pod nazivom „Svaki tjedan sport jedan“ održavaju u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca. Djeci su na raspolaganju čak 23 kampa iz 18 različitih sportova, a novu sezonu Ljetnih sportskih kampova otvorili su plivanje, košarka i rukomet.

Najviše zainteresiranih školaraca je na kampu iz plivanja kojeg na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ provodi Čakovečki plivački klub. Čak 160 djece odlučilo je isprobati ovaj sport. Kako je objasnio predsjednik ČPK-a Goran Kolarić, sa školarcima radi 13 trenera, a podijeljeni su u skupine prema plivačkom znanju. Poseban program provodi se s neplivačima s kojima se radi prilagodba na vodu, ronjenje, plutanje i učenje tehnika plivanja.

– S plivačima se pak radi na usavršavanju tehnika plivanja, skokovima u vodu i okretima. Posebnost ovih kampova je što po prvi put osim u unutrašnjim radimo i na novootvorenim vanjskim bazenima – izjavio je Kolarić.

Upravo zbog vanjskih bazena polaznici kampova nisu morali biti podijeljeni u grupe već se cjelokupni program provodi prijepodne od 9 do 11 sati.

U poslijepodnevnom terminu pak školarci mogu upoznati čari košarke. Košarkaški klub Međimurje provodi kamp u dvorani I. Osnovne škole, a voditelj je proslavljeni igrač i trener Mario Novak.

– Djeca su podijeljena u homogenizirane grupe po dobi i spolu. Najviše se vesele igrama pa su i treninzi koncipirani na taj način. Želja nam je kroz zabavu djeci približiti košarkašku igru i zainteresirati ih za košarku kao i bavljenje sportom općenito – rekao je Novak.

U dvorani II. Osnovne škole u prijepodnevnim satima kamp iz rukometa provodi Ženski rukometni klub Zrinski. I ovaj, kao i ostali kampovi namijenjeni su i djevojčicama i dječacima.

Cilj kampova je pružiti školarcima kvalitetno, sportsko i sigurno provođenje ljetnih praznika pod stručnim nadzorom. Tijekom dva sata, svakog radnog dana s djecom na kampu rade školovani stručnjaci; profesori, apsolventi kineziologije i stručni treneri. Kampove djeca s područja grada Čakovca plaćaju 100 kuna, a iz drugih dijelova Međimurja 150 kuna, a prijave i uplate se obavljaju na recepciji čakovečkih Gradskih bazena „Marija Ružić“ i traju tijekom cijelog ljeta. Za to dobivaju mogućnost neograničenog broja dolazaka na sportske kampove, osvježenje, bočicu za piće i majicu. Posebne nagrade osigurane su za najsportaše, odnosno one koji će imati najveći broj dolazaka na kampove. Pokrovitelj kampova je Grad Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje