Povežite se s nama

Život i društvo

Izvrstan uspjeh učenika VI. OŠ Varaždin na državnim i međunarodnim natjecanjima

Objavljeno:

- dana

I ove školske godine brojni učenici i mentori VI. OŠ Varaždin sudjelovali su na raznim državnim i međunarodnim natjecanjima te su postigli izvrsne rezultate.

Učitelj Dario Maltarski mentor je dvjema najboljima matematičarkama u državi među učenicima šestih razreda. Riječ je o učenicama Barbari Kelava, koja je osvojila prvo mjesto i Emi Kolmanić, koja je osvojila drugo mjesto na Državnom natjecanju iz matematike.

Uspješni matematičari i robotičari

Izvrsni matematičari VI. OŠ Varaždin imali su priliku pokazati svoje znanje i na Matematičko-fizičkoj olimpijadi na engleskome jeziku u Poljskoj, koje je održano od 15. do 19. travnja. Učenici Mirko Bušić, Marija Klamfl i Danijel Gašparić natjecali su se sa srednjoškolcima, a tradicija da škola sudjeluje na tom prestižnom natjecanju nastavlja se treću godinu zaredom. Svi su postigli odlične rezultate: Danijel je bio treći, Mirko peti, a Marija sedma. U pratnji učenika bili su učitelji Jelena Bajkovec, Nina Prašnjak, Ružica Trogrlić i Ivan Duić. Svi su ponosni na osvojene rezultate, a posebno su pohvalili organizaciju u sklopu koje su posjetili Krakow, Wroclaw i Wielun.

Učenici VI. OŠ Varaždin bili su odlični i na 60. natjecanju mladih tehničara. U upravljanju robotom koji savladava sve prepreke, pronalazi, spašava i dovodi u sigurno područje “osobe” koje trebaju pomoć Juraj Kolarić je osvojio 2. mjesto, dok je Matej Čok bio četvrti, a Ivo Gabud deveti u području elektronike. S njihovim uspjehom zadovoljan je njihov mentor Marko Martinec koji je s učenikom Jurajem Kolarićem sudjelovao i na međunarodnom natjecanju “Robocup junior Austria” u Linzu od 6. do 8. travnja. Ondje je u istoj kategoriji spašavanja žrtve robotom osvojio prvo mjesto. Juraj se kvalificirao na Svjetsko natjecanje iz robotike, koje će se održati od 11. do 18. lipnja u Montrealu u Kanadi.

Njemački, biologija, kemija, hrvatski i dječja prava

Učenici VI. OŠ Varaždin bili su uspješni i na natjecanjima iz njemačkog jezika, kemije i biologije. Na Državnom natjecanju iz njemačkog jezika Lorena Bučovnik osvojila je drugo mjesto.

Na Državnom natjecanju iz kemije Marija Klamfl je bila treća, dok je Paula Jukić osvojila odlično, sedmo mjesto. Mentorica objema učenicama je bila Mihaela Vrbnjak Grđan.  Učenica sedmog razreda Dora Lešnjak, čija je mentorica bila Karmen Holenda, osvojila je  prvo mjesto na Državnom natjecanju iz biologije, dok je Lara Vrček bila osma u kategoriji osmih razreda. Mentorica joj je bila Mihaela Vrbnjak Grđan.

Učenica osmog razreda Marcela Čegelj i njezina mentorica Martina Špičko sudjelovale su na Državnom natjecanju iz hrvatskoga jezika na kojem je Marcela osvojila sedmo mjesto.

No, to još nije kraj uspjesima učenika VI. OŠ Varaždin. Mali građani sudjelovat će 21. svibnja u Zagrebu na Državnoj smotri iz građanskog odgoja i obrazovanja. Učenice četvrtih razreda Ema Potočnik, Iva Rušec, Jelena Florijanić i Erika Balaić predstavit će projekt „Dječja prava“.

Odlični plivači, rukometaši, nogometaši…

Tijekom cijele školske godine iznimne rezultate ostvaruju i učenici koji se bave različitim sportovima. Plivači Bruno Kosmačin, Niko Balenta, Noa Cingula, Matej Čok, Erik Hunjek, Vili Kelemen, Ferdinand Hižak, Hrvoje Đurman i Luka Vusić osvojili su odlično peto mjesto na Državnom natjecanju u Vukovaru.

Drugo mjesto na poluzavršnom državnom natjecanju osvojile su rukometašice 7. i 8. razreda Lara Perić, Zara Dukić, Jana Kovačić, Gabriela Gugić, Ana Višnjić, Vita Kocijan, Karla Kocijan, Antonia Filipović, Barbara Kelava, Kiara Golubić, Lana Glazer, Dora Kuzmić, Ana Ivanković i Amalija Petrac, a isto natjecanje 25. svibnja očekuje u Bjelovaru županijske prvakinje 5. i 6. Razreda: Kiaru Golubić, Anu Višnjić, Gabrielu Gugić, Doru Kuzmić, Vitu Kocijan, Karlu Kocijan, Lanu Glazer, Barbaru Kelava, Zinu Šenkiš i Dvinu Horvat.

Županijski prvaci su i nogometaši 5. i 6. fazreda – Martin Plavec Marković, Fran Vidaković, Jan Hlapčić, Luj Kolačko, Viktor Starčević, Sven Divjak, Ivano Maretić, Dario Hrebak, Lovro Plavec – za prvo mjesto borit će se 22. svibnja  na poluzavršnom državnom natjecanju. Jednako su uspješne i nogometašice istoga uzrasta – Barbara Kelava, Dora Kuzmić, Ana Višnjić, Dora Strelec, Dvina Horvat, Gabriela Gugić, Nika Mađarić, Zina Šenkiš – koje će se također boriti na poluzavršnom državnom 24. svibnja.

Marljivo treniraju i atletičarke Zara Klopotan, Vanda Vrček, Ana Višnjić, Nika Mađarić, Ana Đekić, Leona Gulija, Gabriela Gugić. One će od 3. do 5. lipnja u Vinkovcima sudjelovati na poluzavršnom državnom prvenstvu. Mentor svim učenicima je Tomica Kanoti.

– Čestitamo svim učenicima i mentorima koji zajedničkim trudom i radom postižu izvrsne rezultate te tako na najbolji mogući način predstavljau svoju školu. Želimo im puno sreće i zadovoljstva i u narednim školskim godinama – ponosni su u VI. OŠ Varaždin.

 

Život i društvo

Dan multiplog mijeloma: od teškog i rijetkog oblika raka krvi obolijeva sve više mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

doktor liječnik stetoskop

Svaka stota dijagnoza karcinoma na svijetu odnosi se na multipli mijelom, treći po redu najčešći oblik raka krvi.

Oko 1330 građana Hrvatske trenutačno se bori s ovom teškom i neizlječivom bolesti koja ima jedan od najdužih perioda od pojave prvih simptoma do dijagnosticiranja.

Praksa je pokazala da su ishodi liječenja i do 50 posto uspješniji ako se bolest dijagnosticira na vrijeme, na razini primarne zdravstvene zaštite.

Dosad se bolest uglavnom vezala za stariju populaciju, uz prosjek dijagnosticiranja sa 69 godina starosti, no u posljednje vrijeme otkriva se i kod sve većeg broja mlađih pacijenata; najmlađem oboljelom u Hrvatskoj bolest je dijagnosticirana sa svega 24 godine.

Naime, nespecifičnost simptoma, od kojih su najčešći umor, infekcije, anemija, bolovi u kostima i prijelomi kostiju, razlog je postavljanja dijagnoze u trenutku kada je bolest već napredovala.

Međunarodni dan multiplog mijeloma obilježava se svakog posljednjeg četvrtka u ožujku, ove godine s fokusom na individualne priče i kvalitetu života pacijenata.

– Rano otkrivanje bolesti i što veći broj dostupnih tretmana i terapija značajno utječu na uspješnost liječenja, ali i na kvalitetu života oboljelih, budući da ovaj težak i rijedak rak krvi ne bira ni dob ni spol. Iz razgovora s liječnicima i kolegama iz regije saznajemo kako Hrvatska prednjači u dijagnostici multiplog mijeloma; u odnosu na susjedne zemlje u zadnje tri godine bilježimo i do tri puta veći broj dijagnostičkih pretraga tipičnih za dijagnozu ove opake bolesti. Isto tako, ukupni broj oboljelih u Hrvatskoj gotovo se udvostručio u odnosu na prethodno desetljeće. Razlog nije u povećanju broja oboljelih, koliko u ranijoj dijagnostici, pravovremenom početku liječenja i većem izboru dostupnih  terapija – ističe Mira Armour, direktorica udruge MijelomCRO, te naglašava da to puno govori o stručnosti i educiranosti naših liječnika.

Stručnjaci pak očekuju da će zbog manje učestalosti dijagnosticiranih karcinoma u pandemijskom razdoblju, rasti broj novo dijagnosticiranih bolesnika.

– U svakodnevnoj praksi vidljiva je veća pojavnost malignih bolesti, nažalost vrlo često u poodmaklom stadiju. Iako je multipli mijelom rijetka bolest i obiteljski liječnik se susretne s njome u prosjeku 1 do 2 puta u svom radnom vijeku, crne statistike zasigurno će se odraziti i na ove bolesnike. Zbog kvalitetnog tumačenja hematoloških nalaza, potrebna je bliska suradnja liječnika obiteljske medicine i hematologa, kao i jasan hodogram i prioritetni termini za bolesnike kod kojih sumnjamo na rak – izjavila je dr. Jadranka Karuza, specijalistica obiteljske medicine i članica Izvršnog odbora KoHOM-a, naglasivši problematiku manjka obiteljskih liječnika koja također utječe na dinamiku otkrivanja malignih bolesti.

Hematologinja na Klinici za internu medicinu KBC-a Zagreb i voditeljica Radne grupe za multipli mijelom Hrvatske kooperativne grupe za hematološke bolesti (KroHem), prim. dr. Sandra Bašić Kinda ističe kako danas oboljeli od multiplog mijeloma duže žive i imaju bolju kvalitetu života.

– Iako je u Hrvatskoj dostupnost lijekova relativno zadovoljavajuća, postoje dvije važne terapije koje nam trenutačno nisu dostupne, a zbog prirode bolesti su neophodne. To su proširenje primjene monoklonskog protutijela u 1. liniju liječenja, te korištenja kombinacije monoklonskog protutijela i nove generacije inhibitora proteasoma kod bolesnika refraktornih na lenalidomid. Trenutno su obje opcije na razmatranju kod HZZO-a i nadam se da će nam uskoro biti dostupne. Ove terapije još bi dodatno unaprijedile ishode, a način liječenja izjednačio se sa svim drugim zemljama EU – zaključuje prim. dr. Bašić Kinda.

Prof. dr. sc. Toni Valković, dr. med, hematolog sa Zavod za hematologiju Klinike za internu medicinu, KBC Rijeka slaže se kako Hrvatska ne zaostaje po pitanju dostupnosti lijekova.

– Dostupnost liječenja autolognom transplantacijom krvotvornim matičnim stanicama je odlična. Sve to daje preduvjete za još bolju prognozu i svjetliju budućnost naših bolesnika, posebno ukoliko neke kombinacije lijekova postanu dostupne i hrvatskim bolesnicima odlukama našeg HZZO-a. Jako je uzbudljivo pratiti napredak različitih vidova imunoterapije koji se sada nalaze u uznapredovalim fazama kliničkih istraživanja ili su pred odobrenjem. Osobno mislim da će multipli mijelom za 10-15 godina postati izlječiva bolest za određene skupine bolesnika, a za ostale kronična bolest s kojom će se moći dugo i kvalitetno živjeti i raditi – dodaje prof. dr. sc. Valković, te podsjeća kako je Hrvatska konkurentna u liječenju multiplog mijeloma i zahvaljujući stalnim kontaktima i stručnim usavršavanjima naših hematologa te hematoloških medicinskih sestara i tehničara.

S ciljem širenja svijesti i ključnih informacija o multiplom mijelomu, u suradnji sa srednjoeuropskim udrugama pacijenata snimljen je dokumentarni film „Moj mijelom: spremni za iduće korake“ sa svjedočanstvima oboljelih, uključujući i mladu zagrebačku obitelj. Ivanu Pravici je u 43. godini dijagnosticiran mijelom, a obitelj je nakon prvotnog straha i šoka prihvatila novu situaciju i hrabro izgradila život s mijelomom. Njihovo  iskustvo i hrabra borba s ovom teškom bolesti premijerno će se prikazati na Facebook stranici Mijelom CRO, u četvrtak, 30. ožujka, na Međunarodni dan multiplog mijeloma.

Osim što progovara o izazovima u liječenju i skrbi s kojima se oboljeli svakodnevno susreću, ovaj dokumentarac odaje počast svim pacijentima, njihovim obiteljima, udrugama i zdravstvenim radnicima, koji se iz dana u dan bore protiv ove opake bolesti, ne predaju i insistiraju na pozitivnom pristupu i pravu na kvalitetan i normalan život. Hrvatska premijera kompletnog filma očekuje se na jesen 2023.

Nastavite čitati

Život i društvo

Prijatelji životinja upozoravaju da neki građani pred Uskrs nepromišljeno nabavljaju kuniće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ljubavi naše uhate – tema je nove akcije Udomljavanje je fora.

Akcija je edukativnog karaktera. Naglasak se stavlja na odgovorno nabavljanje i držanje kućnih ljubimaca.

Akciju Udomljavanje je fora 1. travnja u Zagrebu organiziraju Grad Zagreb i Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u suradnji s Prijateljima životinja i Udrugom za pomoć zečevima i kunićima Zecovi.

– Tijekom proljeća, a posebno uoči Uskrsa, neki građani nepromišljeno nabavljaju kuniće. Kada uvide da se o njima ne mogu ili ne žele više brinuti, najčešće odmah nakon Uskrsa ili prije godišnjih odmora, izbacuju ih na cestu zbog čega ih dio stradava. Brigu o kunićima koji se pronađu, u Zagrebu najčešće preuzima Udruga Zecovi – ističu Prijatelji životinja.

Akcija Udomljavanje je fora građane podsjeća da nabavljanjem kunića, mačića ili šteneta preuzimaju dugoročnu obvezu. Ta će životinja s njima živjeti najvjerojatnije između deset i dvadeset godina. Pritom će im postati velika uhata ljubav.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje