Povežite se s nama

Međimurje

Jedinstvena zbirka Danijela Režeka

Objavljeno:

- dana

IZLOŽBA

Međimurski gospodarstvenik Danijel Režek ima veliku ljubav: kolekcionarstvo. U svojoj ljubavi ima i posebnu strast – umjetnine s motivom bika.

Tijekom pola stoljeća pasionirane strasti skupio je nekoliko stotina primjeraka u raznim materijalima i tehnikama. Muzej Mimara će u četvrtak, 19. siječnja, otvoriti izložbu Zbirke Režek, s djelima samo toga jednog motiva iz njegove kolekcije.

Bik

Sve je počelo 1956. godine, kad je doktor znanosti Danijel Režek u Poljskoj kupio crno-bijelu porculansku figuricu bika. Od tada do danas nije otišao ni na jedno putovanje, a odlazi često, s kojega nije donio figuricu s motivom bika. Tu su bikovi iz Kine, Rusije, Kazahstana… ili pak iz Afrike, Južne i Sjeverne Amerike, Europe…
Isključivo je riječ o kiparskoj formi pučkog oblikovanja od različitih materijala – kamena, bronce, stakla, drva, metala… i različitim bojama… S bikovima iz Režekove zbirke upoznajemo i tradicijsku kulturu dalekih i različitih naroda. Tako se zbirka, osim kulturološkom komponentom, odlikuje i likovnom raznovrsnošću.

Uz najveći dio figurica iz inozemstva, u Zbirci Režek se nalaze i vrhunska djela hrvatskih kipara. Od klasika Džamonje, Bakića i Mačukatina pa do mlade Vesne Bašljan.
Režekova zbirka je još po nečemu specifična – sva su djela manjih dimenzija. Izložbu pod pokroviteljstvom zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića u Mimari otvara predsjednik HAZU Zvonko Kusić. Za razgled je otvorena do 5. veljače. Na otvorenju izložbe će biti predstavljena i monografija o Danijelu Režeku autora Milana Bešlića, povjesničara umjetnosti.

Iz Muzeja Mimara kažu da je Muzej aktivno sudjelovao u pripremama za izložbu i monografiju. Dr. Danijel Režek će zbirku, najavio je, već ujesen ove godine Zbirku učinio javnim kulturnim dobrom Međimurja, koje bi stalno bilo izloženo upravo u Mimari.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Preminuo dugogodišnji profesor njemačkog i latinskog u čakovečkoj Gimnaziji Branko Stojko

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Facebook stranici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec objavili su tužnu vijest.

– S tugom smo primili vijest da nas je zauvijek napustio naš cijenjeni i dragi kolega, dugogodišnji gimnazijski profesor njemačkoga i latinskoga jezika, Branko Stojko. Riječi zahvalnosti uputit ćemo mu na komemoraciji koja će se održati u petak, 6. kolovoza, u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec u 12 sati.

Posljednji ispraćaj dragog nam kolege i profesora bit će u petak u 15 sati na groblju u Mihovljanu. Uspomenu na našega dragog profesora Stojka vječno ćemo nositi u srcima i mislima – stoji u objavi.

Obitelji i najbližima redakcija Regionalnog tjednika iskazuje iskrenu sućut.

Nastavite čitati

Međimurje

Ovog vikenda u Žabniku predstavljanje knjige “Makovo zrno” i prekrasan koncert “Klasika uz Muru”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U tijeku su zanimljivi i sadržajno bogati programi u sklopu manifestacije „Dani turizma 2021.” u Svetome Martinu na Muri.

U subotu, 7. kolovoza, od 19 sati kod Centra za posjetitelje u Žabniku održavat će se predstavljanje knjige “Makovo zrno” Božene Malekoci-Oletić, koja govori o dugogodišnjem načelniku Općine Sveti Martin na Muri Franji Makovcu, koji je iz potencijala malenih kao makovo zrno preobrazio svoj kraj.

Padarić, Zamuda i gošće

Volite li klasičnu glazbu, u subotu ponesite svoju dekicu i na neklasičan način uživajte na tradicionalnom koncertu „Klasika uz Muru“ u režiji baritona Dominika Padarića, studenta Kraljevske glazbene akademije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pratit će ga pijanist virtuoz Patrik Zamuda, dok će se kao gošće pojaviti i Gabriela Hrženjak te Barbara Suhodolčan.

Što se tiče ostalih sadržaja “Dana turizma 2021.”, možete ih pogledati na priloženom plakatu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje