Povežite se s nama

U fokusu

Jednima se gleda kroz prste, drugi pak teško do prostora

Objavljeno:

- dana

SUMNJE

Centar Varaždina je mrtav. U grad se ide u banku, nešto obaviti ili kupiti zlatni ili srebrni nakit. Iako još uvijek ima kafića i restorana, ljudi sve češće pune kvartovske kafiće. Šoping u gradu na veliku žalost Varaždinaca više baš i nije moguć, praktički smo “osuđeni” na umjetno svjetlo i hodanje po šoping centrima.

I gradonačelnik Varaždina Goran Habuš na prošloj je sjednici Gradskog vijeća priznao da je centar mrtav i da ga je teško oživjeti. S jedne strane sve je prazno i nemoguće je dovući zainteresirane. S druge – poduzetnici se žale da je nemoguće doći do prostora.

Ogorčeni poduzetnik

– Ogorčen sam kao Varaždinac i poduzetnik koji pokušava svojim radom i trudom pridonijeti dobrobiti kako vlastitim radnicima, tako i državnom te gradskom proračunu. S obzirom na to da duže vrijeme pratim stanje na tržištu nekretnina u središtu grada, za oko su mi zapele rezne nepravilnosti, no posebno me pogodila najnovija. Tvrtka Varteks d. d. unajmljuje poslovni prostor u Dućanskoj gdje je bio Benetton od Grada Varaždina. No taj je prostor dan u podnajam nekome drugome, bez javnog natječaja niti ikakvog znanja vlasnika prostora tj. Grada Varaždina što nije zakonito. Moja tvrtka je bila zainteresirana za najam tog prostora i čekali smo javni natječaj koji se nije desio – ispričao nam je poduzetnik koji je želio ostati anoniman (podaci poznati redakciji).

Moguć raskid

I doista, Benettona više nema, ali nešto se priprema u tom prostoru. U Gradu su nas pak upozorili da Varteks ne unajmljuje prostor već se radi o zakupu. U Gundulićevoj, tj. Dućanskoj Varteks od Grada zakupljuje dva prostora, jedan do drugog, površine 44 i 158 kvadrata, a nemaju informaciju da Varteks daje u podzakup sporni prostor.

Ako se dokaže da se radi o podzakupu, Grad će raskinuti ugovor

– Grad ne raspolaže informacijom o podzakupu navedenog poslovnog prostora. Ako se radi o trgovinskom zastupanju i prodaji robe neke robne marke (koja nije Varteksova) onda se ne radi o podzakupu. Ako se dokaže da se radi o podzakupu te da se provode aktivnosti suprotne sklopljenom Ugovoru o zakupu (kao što je i podzakup) pokrenut će se postupak za raskid ugovora – javili su nam iz Grada Varaždina.Cijena koju Varteks plaća određena je Odlukom o zakupu i korištenju poslovnih prostora objavljenom u veljači 2012. Manji prostor u kojem je Lisca njih košta 2113 kuna mjesečno, a veći, trenutno prazan, 7584 kune. No ne plaćaju baš na vrijeme. 

– Varteks d. d. svoje ugovorne obveze po pitanju plaćanja zakupnine, komunalne naknade i spomeničke rente ne ispunjava redovito – javili su nam iz Grada. Očito da je im se malo i “gleda kroz prste”. U odluci o Zakupu stoji da se zakupac može izbaciti iz prostora ukoliko je on prazan više od tri mjeseca.
No u Varteksu kažu da će početkom siječnja otvoriti novi dućan.

– Varteks za sve prostore koje ima u najmu od grada Varaždina plaća najamninu kao i sve pripadajuće troškove. Varteks ostaje u najmu prostora u Gundulićevoj te će sa svojim partnerom ponovno otvoriti prodajno mjesto za sve kupce početkom siječnja 2014. godine te time upotpuniti ponudu centra Grada – kaže nam Nikolina Dežmarić-Krofak iz Varteksa.

Prazni poslovni prostori, ali nije kriv Grad

Ako se nalazite u bilo kojoj ulici centra Varaždina i okrenete se za 360 stupnjeva, uočit ćete da je negdje nešto prazno i teškom mukom se sjetiti koji su se sve dućani tamo izredali. No u Gradu kažu – nisu oni vlasnici tih prostora. – Grad Varaždin nema pod svojom upravom ili u svojem vlasništvu poslovnih prostora koji stoje prazni. Radi se o prostorima koji su u privatnom vlasništvu. Moguće je da su ranije neki od njih bili pod upravom Grada Varaždina, ali su nakon okončanja postupka po Zakonu o naknadi za oduzetu imovinu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine vraćeni vlasnicima – objašnjavaju. Grad inače ima u svojem vlasništvu ukupno 32 poslovna prostora od kojih su dva prazna zbog lošeg stanja, a još 34 ima pod svojom upravom, a prazna su četiri iz istog razloga.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje