Povežite se s nama

Život i društvo

Jelena Šamarija: „Osobe s invaliditetom važno je uključiti u društvo kao punopravne članove“

Objavljeno:

- dana

– Osobe s invaliditetom osjetljiva su skupina građana i važno je da se s njima radi na pravilan način te da ih se uključi u društvo kao punopravne članove – izjavila je Jelena Šamarija, ravnateljica nedavno osnovanog Centra za pružanje usluga u zajednici Varaždin.

Riječ je o javnoj ustanovi socijalne skrbi kojoj je osnivač Grad Varaždin, koji time nastoji proširiti usluge socijalne skrbi osobama s invaliditetom s područja grada i prigradskih naselja. Djeluje od kolovoza prošle godine na adresi Graberje 33, u bivšoj zgradi Centra za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“.

– Centar za pružanje usluga u zajednici Varaždin osnovan je za pružanje usluge poludnevnog boravka odraslim osobama s tjelesnim oštećenjem, za 12 korisnika od 21. godine života. Započeli smo s radom 24. kolovoza 2020. godine, kada su došli prvi korisnici poludnevnog boravka za odrasle osobe s tjelesnim oštećenjem, koji naše usluge mogu koristiti od 8 do 16 sati, svakodnevno radnim danima od ponedjeljka do petka, uz boravak od četiri do šest sati dnevno. Ovaj Centar pomaže u tome da se osobe ne smještaju u domove, dakle nastoji se izbjeći njihova preuranjena institucionalizacija i svakako podići kvaliteta života – objašnjava ravnateljica Jelena Šamarija.

Korisnicima je osiguran jedan obrok te prijevoz do Centra i natrag specijaliziranim kombi vozilom. Organizirano im je i slobodno vrijeme, uz brojne aktivnosti socijalne i edukacijske rehabilitacije prema njihovu interesu i sposobnostima te njega i briga o njihovu zdravlju.

Aktivnosti su osmišljene s ciljem da osobe s invaliditetom razviju društveni život i budu što samostalnije. Uz timsku podršku dviju djelatnica, rehabilitatorice i njegovateljice, maksimalno ih se potiče na neovisno življenje, što posljedično znači podizanje ne samo njihove kvalitete života nego i članova njihovih obitelji.

Nova usluga

U travnju Centar za pružanje usluga u zajednici Varaždin pokreće novu socijalnu uslugu koja će se pružati u poslijepodnevnim satima te je besplatna. Riječ je o stručnom timu za podršku djeci s teškoćama u razvoju pri integraciji.

– Prikupili smo podatke iz sedam gradskih osnovnih škola, zanimalo nas je kolika je uopće potreba da se dodatno radi s djecom, s obzirom na to da sve škole nemaju potpunu stručnu službu. A one koje imaju, nažalost nemaju dovoljan broj stručnih suradnika na ukupan broj djece u školama, tako da ovdje uskače Centar. Dosad se javilo 40-ak djece i nadamo se da će se još neki odvažiti jer vidimo u praksi da potreba za našim uslugama itekako postoji. Pojavom koronavirusa pojavile su se i post-COVID situacije koje su teško pale i roditeljima i djeci, posebice osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju – navodi ravnateljica Šamarija.

Stoga ovim putem poziva roditelje djece s teškoćama u razvoju da im se jave te podnesu zamolbu za uslugu. S djecom će raditi stručni tim koji čine psihologinja, logopedinja i edukacijska rehabilitatorica, koje će prema rasporedu biti na raspolaganju određene dane od 16 do 20 sati (psihologinja će biti na raspolaganju jedan dan od 16 do 20 sati, drugi dan u tom terminu logopedinja i treći dan u tom terminu edukacijska rehabilitatorica).

– Naši stručnjaci u Centru provodit će psihološku podršku, logopedsku terapiju i edukacijsko-rehabilitacijsku podršku; od stručne procjene svake od struka, otkrivanja teškoća, procjene potrebe za podrškom, provođenja podrške, programa i postupaka koji potiču razvoj pojedinih područja, ublažavanja postojećih i sprečavanja dodatnih poteškoća do savjetovanja te, po potrebi, rada s roditeljima, kako bi se naši osnovnoškolci i osobe s invaliditetom lakše integrirali u sve segmente lokalne zajednice. Osim toga, koronakriza je donijela određene poteškoće učenicima naših osnovnih škola te ćemo pružati podršku učenicima u očuvanju mentalnog zdravlja – objašnjava ravnateljica Centra.

Pravo podnošenja prijave za uslugu stručnog tima za podršku imaju učenici osnovnih škola s prebivalištem na području Grada Varaždina.

– Pozivamo roditelje učenika gradskih škola da nam se obrate ako su prepoznali naše usluge kao nešto što im je potrebno za njihovo dijete. Svakako ispunite zamolbu za uslugu, a sve dodatne informacije o prijavi mogu se dobiti i putem telefona 042/420-825 te na službenoj stranici www.cuz-vz.hr, ili osobnim dolaskom u prizemlje Centra. Prijaviti se može i online, na našoj web-stranici možete pronaći obrazac zamolbe za prijavu s osnovnim podacima – objašnjava ravnateljica Šamarija.

Zaključuje da je cilj Centra za pružanje usluga u zajednici Varaždin promicati jednakost, ali i stvoriti djelotvornu organizaciju koja će osnažiti korisnike i njihove roditelje, kao i cijelu zajednicu.

GRAD VARAŽDIN OSIGURAO SREDSTVA

Usluge stručnog tima za podršku pri integraciji djece s teškoćama u razvoju, kao i  poludnevnog boravka, besplatne su za korisnike Centra za pružanje usluga u zajednici Varaždin. Grad Varaždin je osigurao sredstva za rad u svom proračunu.

– Svakim danom sve se više dokazuje da je psihosocijalna pomoć ključna za zajednicu, kao i uređen sustav socijalne skrbi. Upravo zato Grad Varaždin osnovao je svoju ustanovu, Centar za pružanje usluga u zajednici, jer smo uvidjeli niz problema na terenu. Unutar ustanove krenuli smo s programom poludnevnog boravka, a sada širimo usluge, no ono što je najveći problem je prostor. Planirali smo napraviti inkluzivni centar u dijelu bivše vojarne u Optujskoj ulici, no taj prostor je dan Varaždinskoj županiji za razvoj Konjičkog centra, što je malo zaustavilo planove koje smo imali. No, zato smo znatno povećali izdvajanja za socijalne usluge, pa uz rad ustanove čiji smo jedini osnivači, financiramo i programe udruga iz socijalne skrbi, prenoćište za beskućnike, programe Gradskog društva Crvenoga križa, programe umirovljenika, Dom za žrtve obiteljskog nasilja, ali i socijalne programe unutar Centra za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“, gdje smo pokušali uspostaviti sustav rane intervencije, za što smo izmjenama Statuta napravili pretpostavke, no CTŠ ne uspijeva naći ljude koji bi provodili program. Također financiramo i poludnevni boravak za osobe s intelektualnim poteškoćama unutar CTŠ-a, a ovim programom integracije za djecu osnovnih škola unutar naše ustanove želimo poslati jasnu poruku da nam je snažan sustav socijalne skrbi jedan od prioriteta – izjavila je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica.

Život i društvo

U sklopu Erasmus + projekta u Varaždinu borave sudionici iz pet zemalja Europske unije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Erasmus + projekta “Knowing Sports, Outdoor Activities and Traditions” u gradu Varaždinu od 18. listopada do 22. listopada 2021. godine borave sudionici iz pet zemalja Europske unije, Francuske, Grčke, Makedonije, Turske i Portugala. 

Riječ je  o „sportskom“ projektu, a ciljevi projekta su razvoj interesa za sportske aktivnosti kod učenika te upoznavanje s kulturom i tradicijom zemalja partnera.

Svaka zemlja kroz ovaj projekt predstavila je sportove tipične za svoju zemlju. Domaćin sudionicima je Privatna varaždinska gimnazija s pravom javnosti, odnosno Gimnazija Žiger.

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina u ime Gradonačelnika Grada Varaždina sudionike su jučer, 21. listopada 2021. godine, pozdravile pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić i pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina Goranka Grgić.

Sudionici iz navedenih pet zemalja izrazili su zadovoljstvo boravkom u Hrvatskoj i Gradu Varaždinu, a posebice ih se dojmila susretljivost i ljubaznost Varaždinki i Varaždinaca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Bivši gradonačelnik Varaždina postao predsjednik Uprave JANAF-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nadzorni odbor JANAF-a d.d. donio je 21. listopada odluku o imenovanju mr.sc. Stjepana Adanića za predsjednika Uprave toga Društva na mandat od četiri godine, a temeljem provedenog javnog natječaja.

HDZ-ovac Stjepan Adanić bio je gradonačelnik Varaždina od 1990. do 1992. godine.

– Uvjeren sam da smo započeli novo razdoblje za JANAF u kojem ćemo diverzificirati poslovanje prema zelenoj ekonomiji i niskougljičnoj energetskoj tranziciji, osigurati dugoročnu održivost, dokazati nultu stopu toleranciju na korupciju te potvrditi našu ključnu stratešku ulogu u energetskoj opstojnosti Republike Hrvatske – izjavio je predsjednik Uprave Stjepan Adanić povodom imenovanja poručivši kako će zajednički sa članom Uprave Vladislavom Veselicom nastaviti s radom na rastu i razvoju kompanije na dobrobit svih zaposlenika i vlasnika kompanije.

O Stjepanu Adaniću

Mr.sc. Stjepan Adanić rođen je 1959. u Loboru. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 1983. godine, a na istom je fakultetu završio postdiplomski studij 2012. godine.

Hrvatski je branitelj i ima čin brigadnog generala Hrvatske vojske.

Istaknuo se kao ratni gradonačelnik Varaždina od 1990. do 1992. i predsjednik Kriznog štaba 1991., kad je ostvarena jedna od prvih hrvatskih ratnih pobjeda i predaja 32. korpusa JNA. Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman imenovao ga je 1991. pomoćnikom ministra obrane i pročelnikom Vojnog kabineta predsjednika RH. Bio je glavni pregovarač o odlasku JNA iz Zagreba i Republike Hrvatske, a kasnije i glavni pregovarač o razmjenama ratnih zarobljenika, kad je sudjelovao u oslobađanju 2.500 ljudi iz srbijanskih koncentracijskih logora. Obnašao je dužnost državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja, obitelj i međugeneracijske solidarnosti od 2007. do 2011. U JANAF-u d.d. je od 1998. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje