Povežite se s nama

U fokusu

Jenkač opet pozvao mlade mame s bebama:“Znam da im treba novac za puno stvari“

Objavljeno:

- dana

TAKO SE RADI

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač u petak je dodijelio 19 novih potpora za novorođene bebe u Novom Marofu za što je iz proračuna izdvojeno 23,5 tisuća kuna.

Riječ je o četvrtoj ovogodišnjoj podjeli potpora za novorođene čime je ukupni broj potpora dosad stigao brojku 66, a za što je u proračunu osigurano 74 tisuće kuna.

– Prekrasno je vidjeti ove mališane, jer to je dokaz da stanje ipak nije tako loše, da na novomarofskom području ima dosta prinova. Mi ih ovako periodički okupljamo i podijelimo naknade našim roditeljima, ali to nije sve. Trudimo se pomoći mladim obiteljima i na druge načine, posebice onima s više djece. Pomažemo im kod kupnje knjiga za školu, ali i kod rješavanja nekih drugih problema, posebice roditeljima slabijeg imovinskog stanja – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Ujedno je najavio da će se u proračunu za iduću godinu izdvojiti više sredstava za naknade za novorođene.

– Mi činimo sve u okviru naših mogućnosti da mlade potaknemo da imaju što više djece, kako bi se kompletna demografska slika na ovom području bar stabilizirala, a u budućnosti i popravila – istaknuo je Jenkač.

Grad Novi Marof za svako novorođeno prvo dijete isplaćuje jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 1.000 kuna, a za drugo i svako naredno dijete, novčana potpora se povećava za 500 kuna po djetetu.

Inače, u protekloj godini bilo je pet podjela odnosno 105 potpora za što je iz proračuna bilo izdvojeno 160,5 tisuća kuna. Porast je to u odnosu na 2015. kada su bile 102 potpore za što je tada utrošeno 148,5 tisuća kuna. Dodajmo da je 2014. za potpore novorođenima utrošeno 147 te godinu dana ranije 177 tisuća kuna. Za ovu je godinu za potpore za novorođene u proračunu osiguran iznos od 170 tisuća kuna.

– Podaci za prošlu godinu ohrabruju jer je vidljivo određeno povećanje broja novorođenih, a tome su sigurno pridonijele aktivnosti koje provodi Grad, ali i država – dodao je novomarofski gradonačelnik koji je naveo da se za mlade obitelji godišnje izdvaja oko četiri milijuna kuna, za dječji vrtić, za osnovne i srednju školu te stipendije.

Jedna od onih koji su primili naknadu je i Nikolina Hruškar, mlada majka tromjesečnog Vida.

– Za dijete svaki dan nešto treba, od pelena, kremica i svega ostalog za njegu, do hodalica, hranilica i sličnog, a da ne govorim o tome da se trebamo pripremiti i za dječji vrtić, pa svaka kuna dobro dođe. Prekrasno je biti majka i Grad Novi Marof dobro brine o mladim obiteljima, no trenutno su nam problem jaslice. Baka je još mlada i radi pa ćemo se nekako drugačije morati snaći, no vjerujem da će se i taj problem uskoro riješiti i da će gradonačelnik poduzeti sve da više ni s jaslicama neće biti problema – rekla je Hruškar.

Naime, gradski vrtić ima jasličku skupinu za koju postoji veliki red čekanja dok privatnih vrtići, koji rade na području grada, zasad nemaju formiranu grupu koja bi mogla prihvatiti mališane jasličkog uzrasta.

 

Izvor:
Foto: GNM

U fokusu

HBOR projekte u Varaždinskoj županiji podržao s oko 373 milijuna eura  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) bili su u četvrtak, 22. veljače, u prostoru Kulturnog centra Ivan Rabuzin, domaćini radionica u okviru kojih su prezentirane mogućnosti financiranja kapitalnih projekata jedinica lokalne samouprave tijekom 2024. godine.

Na radionici je bilo govora i o mogućnostima financiranja poslovnih subjekata, s naglaskom na financiranje uz snižene troškove kreditnog zaduženja.

Stručni tim HBOR-a predstavio je jamstva Banke iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za financiranje investicija komunalnih društava, a okupljenima je prezentirana i mogućnost subvencioniranja kamatne stope iz fonda NPOO-a. HBOR je u 30 godina poslovanja financirao više od 69.000 projekata u iznosu od gotovo 30 milijardi eura, a velik dio njih upravo na području Varaždinske županije.

– Samo unutar posljednjih deset godina HBOR je na području Varaždinske županije podržao gotovo 1000 projekata u vrijednosti od oko 373 milijuna eura. Smatram da smo dobro krenuli, ali i da trebamo nastaviti još boljim i jačim tempom – u uvodu je poručila Suzana Laušin-Katanec, direktorica Sektora kreditiranja HBOR-a, dodavši da Banka ima itekako što za ponuditi posebno u vremenima viših kamatnih stopa.

– Upravo je HBOR institucija koja će pomoći u pronalasku rješenja za povoljnije financiranje. Naime, jedinicama lokalne, područne i regionalne samouprave na raspolaganju su redovni kreditni programi HBOR-a za financiranje prihvatljivih i neprihvatljivih troškova EU projekata s rokovima otplate do 15 godina, ali i program Investicije javnog sektora. Zatim, NPOO financijski instrumenti, a od 2024. godine i financijski instrumenti u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. – poručila je Laušin-Katanec.

Prezentiran je i model izdavanja jamstva za kredite u okviru NPOO-a.

– Cilj NPOO mjera HBOR-a je potaknuti nove investicije privatnog i javnog sektora u zelenu i digitalnu tranziciju, ali i omogućiti podršku „običnim” projektima jačanja konkurentnosti – rekao je koordinator područnih ureda HBOR-a Tomislav Marković, dodavši da u ciljeve spada i horizontalni pristup mjerama bez ograničenja u veličinama poduzetnika i sektorima.

Proces izdavanja jamstva odvija se u nekoliko koraka, a započinje zahtjevom komunalnog društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave za odobrenjem investicijskog kredita HBOR-u, nekoj od banaka ili leasing društava. Sva daljnja komunikacija odvija se između financijskih kuća i HBOR-a.

– Kamatnu stopu je moguće subvencionirati do maksimalno 75 posto iznosa, ovisno o vrsti ulaganja i propisima o državnim potporama iz financijskih instrumenata Fonda subvencija iz NPOO-a – dodaje Marković.

A da su ovakve radionice itekako korisne i potrebne, potvrdio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Europska unija trenutno je u situaciji da kamate rastu jer Europska središnja banka na taj način usporava inflaciju. Imali smo krasan period vrlo niskih kamata koje su bile, kažimo to tako, komercijalne kamate u bankama od 1,5 do 2 posto. Sada se to mijenja, ali vjerujem da HBOR ima odgovore i može ponuditi ono što ne mogu komercijalne banke – mišljenja je Jenkač.

Gradonačelnik Novog Marofa pohvalio je i novu praksu HBOR-a koja se u potpunosti otvara prema krajnjim korisnicima.

– Do prije desetak godina do HBOR-a se teško dolazilo, a ako ste u tome i uspjeli, zahtjevi su se sporo rješavali i zapravo ste bili primorani rješenje tražiti putem komercijalnih banaka. U međuvremenu su se neke stvari ipak promijenile, a ovakva okupljanja i želja HBOR-a da postane pristupačan nama na najnižoj razini lokalne samouprave, dokaz su njihove proaktivnosti i promjena u poslovnoj politici. Vjerujem da smo svi dobili mnoštvo informacija o programima i kreditnim linijama, ali i o načinima ostvarivanja povoljnijih uvjeta za financiranje velikih projekata koji će u konačnici služiti našim građanima i podići kvalitetu njihova života – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

Nastavite čitati

U fokusu

Za branje visibaba i ostalih proljetnica propisane su drakonske kazne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

visibaba

Potrebno je dopuštenje Ministarstva, kazne za fizičke osobe kreću se od 900 do 4000 eura, za pravne je to od 3000 do više od 26.500 eura, a istim će se iznosima kažnjavati i berači visibaba, ljubica.

Visibabe, jaglaci, šafrani, proljetni drijemovci, znani i kao zvončići samo su neki od prvih vjesnika proljeća koji su posljednjih dana, dolaskom viših temperatura, prošarali livade. Kako bi svoje domove ispunili njihovim opojnim mirisima i ukrasili stolove volimo ih brati čim počnu nicati, no iz županijske Javne ustanove Zeleni prsten stiglo je upozorenje o kaznama za berače, piše Večernji list.

Za prijestupnike su tako propisane novčane kazne u iznosu nešto većem od 3.318,10 eura, a mogu se popesti čak i do 26.544,56 eura za pravnu osobu, dok će se fizičke osobe kažnjavati iznosima od 929,10 do 3.981,68 eura.

Istim će se iznosima kažnjavati i branje proljetnica poput visibaba, ljubice, pasjeg zuba ili drijemovca, ukoliko se prije, također ne ishodi dopuštenje Ministarstva, a na što je, podsjetimo, Državni inspektorat upozoravao i prijašnjih godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje