Povežite se s nama

U fokusu

Jenkač opet pozvao mlade mame s bebama:“Znam da im treba novac za puno stvari“

Objavljeno:

- dana

TAKO SE RADI

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač u petak je dodijelio 19 novih potpora za novorođene bebe u Novom Marofu za što je iz proračuna izdvojeno 23,5 tisuća kuna.

Riječ je o četvrtoj ovogodišnjoj podjeli potpora za novorođene čime je ukupni broj potpora dosad stigao brojku 66, a za što je u proračunu osigurano 74 tisuće kuna.

– Prekrasno je vidjeti ove mališane, jer to je dokaz da stanje ipak nije tako loše, da na novomarofskom području ima dosta prinova. Mi ih ovako periodički okupljamo i podijelimo naknade našim roditeljima, ali to nije sve. Trudimo se pomoći mladim obiteljima i na druge načine, posebice onima s više djece. Pomažemo im kod kupnje knjiga za školu, ali i kod rješavanja nekih drugih problema, posebice roditeljima slabijeg imovinskog stanja – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Ujedno je najavio da će se u proračunu za iduću godinu izdvojiti više sredstava za naknade za novorođene.

– Mi činimo sve u okviru naših mogućnosti da mlade potaknemo da imaju što više djece, kako bi se kompletna demografska slika na ovom području bar stabilizirala, a u budućnosti i popravila – istaknuo je Jenkač.

Grad Novi Marof za svako novorođeno prvo dijete isplaćuje jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 1.000 kuna, a za drugo i svako naredno dijete, novčana potpora se povećava za 500 kuna po djetetu.

Inače, u protekloj godini bilo je pet podjela odnosno 105 potpora za što je iz proračuna bilo izdvojeno 160,5 tisuća kuna. Porast je to u odnosu na 2015. kada su bile 102 potpore za što je tada utrošeno 148,5 tisuća kuna. Dodajmo da je 2014. za potpore novorođenima utrošeno 147 te godinu dana ranije 177 tisuća kuna. Za ovu je godinu za potpore za novorođene u proračunu osiguran iznos od 170 tisuća kuna.

– Podaci za prošlu godinu ohrabruju jer je vidljivo određeno povećanje broja novorođenih, a tome su sigurno pridonijele aktivnosti koje provodi Grad, ali i država – dodao je novomarofski gradonačelnik koji je naveo da se za mlade obitelji godišnje izdvaja oko četiri milijuna kuna, za dječji vrtić, za osnovne i srednju školu te stipendije.

Jedna od onih koji su primili naknadu je i Nikolina Hruškar, mlada majka tromjesečnog Vida.

– Za dijete svaki dan nešto treba, od pelena, kremica i svega ostalog za njegu, do hodalica, hranilica i sličnog, a da ne govorim o tome da se trebamo pripremiti i za dječji vrtić, pa svaka kuna dobro dođe. Prekrasno je biti majka i Grad Novi Marof dobro brine o mladim obiteljima, no trenutno su nam problem jaslice. Baka je još mlada i radi pa ćemo se nekako drugačije morati snaći, no vjerujem da će se i taj problem uskoro riješiti i da će gradonačelnik poduzeti sve da više ni s jaslicama neće biti problema – rekla je Hruškar.

Naime, gradski vrtić ima jasličku skupinu za koju postoji veliki red čekanja dok privatnih vrtići, koji rade na području grada, zasad nemaju formiranu grupu koja bi mogla prihvatiti mališane jasličkog uzrasta.

 

Izvor:
Foto: GNM

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje