Povežite se s nama

U fokusu

Jenkač opet pozvao mlade mame s bebama:“Znam da im treba novac za puno stvari“

Objavljeno:

- dana

TAKO SE RADI

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač u petak je dodijelio 19 novih potpora za novorođene bebe u Novom Marofu za što je iz proračuna izdvojeno 23,5 tisuća kuna.

Riječ je o četvrtoj ovogodišnjoj podjeli potpora za novorođene čime je ukupni broj potpora dosad stigao brojku 66, a za što je u proračunu osigurano 74 tisuće kuna.

– Prekrasno je vidjeti ove mališane, jer to je dokaz da stanje ipak nije tako loše, da na novomarofskom području ima dosta prinova. Mi ih ovako periodički okupljamo i podijelimo naknade našim roditeljima, ali to nije sve. Trudimo se pomoći mladim obiteljima i na druge načine, posebice onima s više djece. Pomažemo im kod kupnje knjiga za školu, ali i kod rješavanja nekih drugih problema, posebice roditeljima slabijeg imovinskog stanja – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Ujedno je najavio da će se u proračunu za iduću godinu izdvojiti više sredstava za naknade za novorođene.

– Mi činimo sve u okviru naših mogućnosti da mlade potaknemo da imaju što više djece, kako bi se kompletna demografska slika na ovom području bar stabilizirala, a u budućnosti i popravila – istaknuo je Jenkač.

Grad Novi Marof za svako novorođeno prvo dijete isplaćuje jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 1.000 kuna, a za drugo i svako naredno dijete, novčana potpora se povećava za 500 kuna po djetetu.

Inače, u protekloj godini bilo je pet podjela odnosno 105 potpora za što je iz proračuna bilo izdvojeno 160,5 tisuća kuna. Porast je to u odnosu na 2015. kada su bile 102 potpore za što je tada utrošeno 148,5 tisuća kuna. Dodajmo da je 2014. za potpore novorođenima utrošeno 147 te godinu dana ranije 177 tisuća kuna. Za ovu je godinu za potpore za novorođene u proračunu osiguran iznos od 170 tisuća kuna.

– Podaci za prošlu godinu ohrabruju jer je vidljivo određeno povećanje broja novorođenih, a tome su sigurno pridonijele aktivnosti koje provodi Grad, ali i država – dodao je novomarofski gradonačelnik koji je naveo da se za mlade obitelji godišnje izdvaja oko četiri milijuna kuna, za dječji vrtić, za osnovne i srednju školu te stipendije.

Jedna od onih koji su primili naknadu je i Nikolina Hruškar, mlada majka tromjesečnog Vida.

– Za dijete svaki dan nešto treba, od pelena, kremica i svega ostalog za njegu, do hodalica, hranilica i sličnog, a da ne govorim o tome da se trebamo pripremiti i za dječji vrtić, pa svaka kuna dobro dođe. Prekrasno je biti majka i Grad Novi Marof dobro brine o mladim obiteljima, no trenutno su nam problem jaslice. Baka je još mlada i radi pa ćemo se nekako drugačije morati snaći, no vjerujem da će se i taj problem uskoro riješiti i da će gradonačelnik poduzeti sve da više ni s jaslicama neće biti problema – rekla je Hruškar.

Naime, gradski vrtić ima jasličku skupinu za koju postoji veliki red čekanja dok privatnih vrtići, koji rade na području grada, zasad nemaju formiranu grupu koja bi mogla prihvatiti mališane jasličkog uzrasta.

 

Izvor:
Foto: GNM

U fokusu

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na proširenju parkirališta u varaždinskoj Trakošćanskoj ulici.

Podsjetimo, tamo se ruše breze i proširuje se parkirališe od prošlog tjedna. Mnogim građanima se ovo nije svidjelo, iz niza razloga, te su upozorili na nepravilnosti gradsku upravu Varaždina.

FOTO Žena u Trakošćanskoj stala ispred stroja i ne da rušiti zdrava stabla

Gradnja parkirališta bila je i tema aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća, održane, 22. veljače. SDP-ov Neven Bosilj tada je pitao ima li Grad sve potrebne dozvole za grdanju, ali konkretan odgovor nije dobio.

Bosilj je objavio da je on prijavio Grad građevinskoj inspekciji, a isto je učinila inicijativa Budimo grad.

Nepravilnosti su uočene i Građevinska inspekcija je zatvorila gradilište, te je postavljen njihov znak upozorenja.

– Još prošli četvrtak 18.2. sam osobno predao prijavu građevinskoj inspekciji zbog sumnje na protuzakonito uništavanje zelene površine u Trakošćanskoj koju je gradska vlast naumila pretvoriti u parking. TEK jučer (23.2.) je gradonačelnik Čehok dao nalog i elektroničkim putem je potpisan glavni projekt i prijava gradilišta. Tek je jučer, 23.2. inspekcija zatvorila gradilište i dala rok da svi nedostaci uklone – napisao je Bosilj.

Gradonačelnik Ivan Čehok potvrdio je zatvaranje gradilišta, rekao je da je Grad predao svu potrebnu dokumentaciju i očekuje vrlo brzo otvaranje gradilišta.

Nastavite čitati

U fokusu

U tijeku radovi na rekonstrukciji Trga Svetog Petra u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec

U Općini Petrijanec nastavljaju se velika ulaganja u podizanje razine komunalnih usluga i standarda.

U veljači 2020. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Na temelju tog poziva Općini Petrijanec je u lipnju 2020. godine odobreno sufinanciranje rekonstrukcije Trga Svetog Petra, centra i javnih površina u iznosu od 168.000 kuna.

Predmetnom lokacijom danas prolazi nerazvrstana prometnica, s koje je moguć prilaz na trg i okolne parcele uz trg. Prometnica trga urediti će se i spojiti sa novouređenom ulicom Butina. Na trg su orijentirane povijesne zgrade: zgrada Stare vijećnice i zgrada stare škole koje su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S istočne strane na trg su orijentirane i zgrade vatrogasnog doma DVD-a Petrijanec i društveni dom Petrijanec, dok je sa zapadne strane crkva svetog Petra, a u nastavku se nalazi i zdravstvena i stomatološka ambulanta.

– Ukupna vrijednost investicije je 948.931,25 kuna. Nakon provedenog postupka nabave ugovoren je izvođač, a vrijednost ugovora o izvođenju iznosi 803.506,88 kuna. Glavne aktivnosti koje će se projektom ostvariti su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane prometnice, parterno uređenje središnjeg pješačkog trga, izgradnja parkirališta za osobna vozila kod ambulante i uređenje površine parka te opločenje šetnih staza. Ovo je prva faza projekta uređenja trga, a iduće godine krenuti ćemo sa drugom fazom u kojoj ćemo u potpunosti urediti sve popratne površine uz trg, hortikulturno uređenje i prilaz kućama koje se nalaze na trgu – pojasnio je načelnik Općine Željko Posavec te dodao da će uređen Trg biti reprezentativan prostor uređen za mnoge sadržaje na području Općine Petrijanec.

Nastavite čitati