Povežite se s nama

U fokusu

Marofčani sigurniji u prometu, do Grane će stizati kilometar dugačkom šetnicom

Objavljeno:

- dana

ODAHNULI PJEŠACI

Uoči početka nove školske godine u Novom Marofu posebno su osvijetljena dva pješačka prijelaza čime je omogućena veća sigurnost pješaka koji prolaze Zagorskom ulicom, posebno u večernjim satima.

Riječ je o prijelazima u blizini Osnovne i Srednje škole te Glazbene škole koje koristi veliki broj učenika, ističe gradonačelnik Siniša Jenkač.

-Zbog gustog prometa obilježili smo ih svjetlosno-prometnim znakovima, a novac je osiguran preko natječaja Ministarstva unutarnjih poslova, na kojem smo dobili više od 90 tisuća kuna. Tim sredstvima uređeni su spomenuti prijelazi tako da je sigurnost prometa za našu djecu, ali i ostale koji ovdje šeću, puno veća – rekao je Jenkač.

Dodao je da u gradu postoji još nekoliko lokacija koje na ovakav način treba učiniti sigurnijima. Jedna od većih je  križanje županijske i državne ceste između Možđenca i Grane. Uređenje tog raskrižja trebalo bi se realizirati tijekom iduće godine. Zbog gustog teretnog prometa uredit će se pješački prijelazi u Mođžencu, a u tijeku je proces javne nabave za odabir izvođača radova za izgradnju pješačke staze od rotora u Novom Marofu do mjesta Grana, u duljini od gotovo 1.000 metara.

– Hrvatske ceste izradile su projektnu  dokumentaciju za ovu prometnicu koja za nas ima veliki značaj jer ju građani često koriste kao šetnicu. Time bi se zaokružio ovaj dio sa pješačkim stazama. Inače, na ovoj lokaciji u budućnosti namjeravamo urediti i sportski park – najvio je Jenkač.

Kako bi se u potpunosti riješila prometna problematika u blizini će se urediti i raskrižje koje je od rotora udaljeno tek nekoliko stotina metara. Do odgađanja je došlo jer se pretpostavljalo da će izgradnja autoceste izmaknuti teški promet iz grada.

– Grad čini sve što je u njegovoj moći da se makne teretni promet koji prolazi Novim Marofom. Znam da korištenje autoceste stvara dodatne troškove, ali je očuvanje ljudskih života i veća sigurnost pješaka te biciklista u prometu neprocjenjivo – ustvrdio je novomarofski gradonačelnik.

Pritom je napomenuo da je upravo zbog veće sigurnosti u prometu u centru grada postavljen semafor koji se uključuje, odnosno svijetli crveno, kada vozila prekorače dozvoljenu brzinu.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Bosilj daje ostavku, Miroslav Marković postaje gradonačelnik!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako ekskluzivno doznajemo, varaždinski gradonačelnik daje ostavku, a njegovu poziciju preuzima zamjenik Miroslav Marković.

Rezultat je to previranja u SDP-u, ali i Bosiljevog nezadovoljstva političkom situacijom u Varaždinu. Ova odluka i ne čudi s obzirom da su nedavno u Nacionalu objavljeni transkripti Bosiljevih razgovora s direktorom Varkoma Brunom Isterom u kojima najavljuje svoju ostavku.

Također, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Tako je, među ostalim, vidljivo da je nositelj SDP-ove liste Neven Bosilj, a ako uzmemo u obzir da su funkcije gradonačelnika i člana Gradskog vijeća nemoguće i nespojive, sasvim je jasno da se u Gradskoj vijećnici upravo događa velika rošada. Konkretno, Bosilj ne može biti i gradonačelnik i gradski vijećnika jer mu to hrvatski zakoni ne dopuštaju.

Stoga je ovo očita prijevara birača u svakom slučaju. Prvo jer je kao gradonačelnik bio na izborima, a sad daje ostavku. Drugo jer je kao gradonačelnik nositelj liste što je zakonski nespojivo. I treće, tko može garantirati da će uopće biti aktivan u Gradskom vijeću ili će se i od toga maknuti, a varaždinsku politiku će voditi interesi stranačkih kadrova te odlučivati o budućnosti svih građana.

Kako doznajemo, Bosilj je čekao da se stvore zakonski okviri, odnosno da prođe zakonski rok kad njegov zamjenik može preuzeti funkciju gradonačelnika. Također, dosadašnji gradonačelnik, kako doznajemo, još razmišlja hoće li uopće aktivirati svoj mandat u Gradskom vijeću ili će potpuno odustati od politike nakon razočaranja cijelom političkom situacijom i činjenicom da nije uspio riješiti problem baliranog otpada.

Stoga će Grad Varaždin uskoro umjesto Bosilja voditi njegov zamjenik Miroslav Marković.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje