Povežite se s nama

U fokusu

Marofčani sigurniji u prometu, do Grane će stizati kilometar dugačkom šetnicom

Objavljeno:

- dana

ODAHNULI PJEŠACI

Uoči početka nove školske godine u Novom Marofu posebno su osvijetljena dva pješačka prijelaza čime je omogućena veća sigurnost pješaka koji prolaze Zagorskom ulicom, posebno u večernjim satima.

Riječ je o prijelazima u blizini Osnovne i Srednje škole te Glazbene škole koje koristi veliki broj učenika, ističe gradonačelnik Siniša Jenkač.

-Zbog gustog prometa obilježili smo ih svjetlosno-prometnim znakovima, a novac je osiguran preko natječaja Ministarstva unutarnjih poslova, na kojem smo dobili više od 90 tisuća kuna. Tim sredstvima uređeni su spomenuti prijelazi tako da je sigurnost prometa za našu djecu, ali i ostale koji ovdje šeću, puno veća – rekao je Jenkač.

Dodao je da u gradu postoji još nekoliko lokacija koje na ovakav način treba učiniti sigurnijima. Jedna od većih je  križanje županijske i državne ceste između Možđenca i Grane. Uređenje tog raskrižja trebalo bi se realizirati tijekom iduće godine. Zbog gustog teretnog prometa uredit će se pješački prijelazi u Mođžencu, a u tijeku je proces javne nabave za odabir izvođača radova za izgradnju pješačke staze od rotora u Novom Marofu do mjesta Grana, u duljini od gotovo 1.000 metara.

– Hrvatske ceste izradile su projektnu  dokumentaciju za ovu prometnicu koja za nas ima veliki značaj jer ju građani često koriste kao šetnicu. Time bi se zaokružio ovaj dio sa pješačkim stazama. Inače, na ovoj lokaciji u budućnosti namjeravamo urediti i sportski park – najvio je Jenkač.

Kako bi se u potpunosti riješila prometna problematika u blizini će se urediti i raskrižje koje je od rotora udaljeno tek nekoliko stotina metara. Do odgađanja je došlo jer se pretpostavljalo da će izgradnja autoceste izmaknuti teški promet iz grada.

– Grad čini sve što je u njegovoj moći da se makne teretni promet koji prolazi Novim Marofom. Znam da korištenje autoceste stvara dodatne troškove, ali je očuvanje ljudskih života i veća sigurnost pješaka te biciklista u prometu neprocjenjivo – ustvrdio je novomarofski gradonačelnik.

Pritom je napomenuo da je upravo zbog veće sigurnosti u prometu u centru grada postavljen semafor koji se uključuje, odnosno svijetli crveno, kada vozila prekorače dozvoljenu brzinu.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Poznat je datum kad kreće isplata povrata poreza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava objavila je da isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja. Pravo na povrat ima čak 830.122 porezna obveznika, a rješenje Porezne uprave počet će stizati od današnjeg dana.

-Na nivou Republike Hrvatske, sa stanjem na dan 15.04.2024. godine,  u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332.811.592,99 eura, dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 35.290.255,23 eura – stoji u priopćenju Porezne uprave.

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno će 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528  osoba do 25 godina života u iznosu od  75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od  100.127.481,51 eura.

Ostatak priopćenja donosimo u nastavku:

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja 2024. u svoje Korisničke pretince u sustav eGrađani (https://gov.hr/?lang=hr), a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta.

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 g.).

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine.

Nastavite čitati

U fokusu

Gong: “Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gong smatra da se Ustavni sud svojim loše obrazloženim upozorenjem predsjedniku Milanoviću stavio iznad Ustava.  Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade.

Tako u jučerašnjoj objavi ove organizacije civilnog društva koja je usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture podsjećaju da većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav.

. No Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga, kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava. Svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Zoranu Milanoviću, i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar – ističu u Gongu.

I dodaju:

„U skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Zoran Milanović morao je dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentranim izborima. Predsjednik države to nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?“

Tvrde i da je Ustavni sud po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su već upozoravali kroz slučaj Markovog trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku.

– I to odluku koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti predsjedniku da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava. Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora – zaključuju u Gongu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje