Povežite se s nama

U fokusu

Za brzu cestu Čakovec – Varaždin izrađene potrebne studije, sve je spremno za otkup zemljišta

Objavljeno:

- dana

MILIJUNI ZA NOVE PROMETNICE

Hrvatske ceste rezervirale su 43,17 milijuna kuna za gradnju sjeverne cestovne obilaznice Čakovca i 37,15 milijuna za obilaznicu Preloga, potvrđeno je u petak na sastanku u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

U Zagrebu je, naime, održan je sastanak triju župana u sklopu programa “Sjever Hrvatske”, a vezan uz Nacionalni program razvoja željezničke i cestovne infrastrukture. Župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar na sastanku s državnom tajnicom Nikolinom Brnjac osvrnuli su se na problematiku cestovnoga i željezničkoga infrastrukturnog sustava.

Studija izvodljivosti

Osim što je potvrđeno financiranje obilaznica Čakovca i Preloga, župan Posavec dotaknuo se i prometne problematike Murskog Središća.

Za brzu cestu Čakovec – Varaždin izrađene su potrebne studije te je sve spremno za financiranje otkupa zemljišta

– Rješenje za Grad Mursko Središće je gradnja obilaznice i mosta preko Mure, a taj projekt mogu financirati jedino Hrvatske ceste, s obzirom na to da EU fondovi u ovom trenutku ne prepoznaju financiranje tog projekta. Nakon imenovanja nove uprave Hrvatskih cesta predložit će se uvrštenje ovog projekta u Nacionalni plan građenja za 2018. godinu – izvijestio je Posavec.

Međimurski župan osvrnuo se i na brzu cestu Čakovec – Varaždin, za koju je izrađena studija izvodljivosti, a koju je s 85 posto sufinancirala Europska unija. Izrađena je i studija utjecaja na okoliš te je projekt spreman za financiranje otkupa zemljišta i stavljen u plan građenja cestovne infrastrukture u Hrvatskoj.

– Osim toga, u suradnji sa Županijskom upravom za ceste pripremamo projekte za Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa, kojim bi se sanirala opasna mjesta, a jedno od takvih je raskrižje u Maloj Subotici, ali i druga detektirana opasna mjesta – dodao je Posavec.

Vezano uz željezničku infrastrukturu, Europska komisija poslala je upitnik na temelju kojeg će definirati isplativost cijelog projekta za potencijalno financiranje, no, kako je rečeno u razgovoru s predstavnicima Europske komisije, postoji visok stupanj opravdanosti projekta sukladno europskim direktivama o razvoju samoga željezničkog prometa.

– Apeliram na Hrvatske željeznice da se što brže izdaju svi potrebni papiri kako bi se u funkciju pustili obnovljeni željezničko-cestovni prijelazi, što bi trebalo biti učinjeno u skoro vrijeme – prokomentirao je Posavec.

Projektom gradnje brze ceste i uvođenjem brzih vlakova, znatno će se skratiti vrijeme putovanja. Kako bi se ovaj projekt realizirao, započelo se s njegovim uvrštavanje u nacionalne stragetije i planove, kao i procedurom ishođenja dozvola, te će se na tu temu sastanci s predstavnicima Europske komisije održavati jednom mjesečno, kako bi tri župana pratili dinamiku realizacije.

Zajednička suradnja

– Pohvaljujem suradnju sjevera Hrvatske. Ovakav zajednički nastup tri županije, tri župana, od iznimne je važnosti da pripremljeni i prijavljeni projekti budu što bolji, kvalitetniji i dugoročno isplativiji. To su najvažniji kriteriji koje ocjenjuje Europska unija prije donošenja odluka o sufinanciranju – poručila je Nikolina Brnjac.

Osim državne tajnice na sastanku su bili i Sven Jasenković, načelnik Sektora za potporu i provedbu projekta u Upravi za fondove Europske unije Ministarstva prometa, te Damir Šoštarić, voditelj Službe za EU projekte.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Poznat je datum kad kreće isplata povrata poreza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava objavila je da isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja. Pravo na povrat ima čak 830.122 porezna obveznika, a rješenje Porezne uprave počet će stizati od današnjeg dana.

-Na nivou Republike Hrvatske, sa stanjem na dan 15.04.2024. godine,  u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332.811.592,99 eura, dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 35.290.255,23 eura – stoji u priopćenju Porezne uprave.

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno će 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528  osoba do 25 godina života u iznosu od  75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od  100.127.481,51 eura.

Ostatak priopćenja donosimo u nastavku:

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja 2024. u svoje Korisničke pretince u sustav eGrađani (https://gov.hr/?lang=hr), a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta.

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 g.).

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine.

Nastavite čitati

U fokusu

Gong: “Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gong smatra da se Ustavni sud svojim loše obrazloženim upozorenjem predsjedniku Milanoviću stavio iznad Ustava.  Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade.

Tako u jučerašnjoj objavi ove organizacije civilnog društva koja je usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture podsjećaju da većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav.

. No Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga, kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava. Svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Zoranu Milanoviću, i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar – ističu u Gongu.

I dodaju:

„U skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Zoran Milanović morao je dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentranim izborima. Predsjednik države to nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?“

Tvrde i da je Ustavni sud po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su već upozoravali kroz slučaj Markovog trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku.

– I to odluku koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti predsjedniku da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava. Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora – zaključuju u Gongu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje