Povežite se s nama

U fokusu

Za brzu cestu Čakovec – Varaždin izrađene potrebne studije, sve je spremno za otkup zemljišta

Objavljeno:

- dana

MILIJUNI ZA NOVE PROMETNICE

Hrvatske ceste rezervirale su 43,17 milijuna kuna za gradnju sjeverne cestovne obilaznice Čakovca i 37,15 milijuna za obilaznicu Preloga, potvrđeno je u petak na sastanku u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

U Zagrebu je, naime, održan je sastanak triju župana u sklopu programa “Sjever Hrvatske”, a vezan uz Nacionalni program razvoja željezničke i cestovne infrastrukture. Župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar na sastanku s državnom tajnicom Nikolinom Brnjac osvrnuli su se na problematiku cestovnoga i željezničkoga infrastrukturnog sustava.

Studija izvodljivosti

Osim što je potvrđeno financiranje obilaznica Čakovca i Preloga, župan Posavec dotaknuo se i prometne problematike Murskog Središća.

Za brzu cestu Čakovec – Varaždin izrađene su potrebne studije te je sve spremno za financiranje otkupa zemljišta

– Rješenje za Grad Mursko Središće je gradnja obilaznice i mosta preko Mure, a taj projekt mogu financirati jedino Hrvatske ceste, s obzirom na to da EU fondovi u ovom trenutku ne prepoznaju financiranje tog projekta. Nakon imenovanja nove uprave Hrvatskih cesta predložit će se uvrštenje ovog projekta u Nacionalni plan građenja za 2018. godinu – izvijestio je Posavec.

Međimurski župan osvrnuo se i na brzu cestu Čakovec – Varaždin, za koju je izrađena studija izvodljivosti, a koju je s 85 posto sufinancirala Europska unija. Izrađena je i studija utjecaja na okoliš te je projekt spreman za financiranje otkupa zemljišta i stavljen u plan građenja cestovne infrastrukture u Hrvatskoj.

– Osim toga, u suradnji sa Županijskom upravom za ceste pripremamo projekte za Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa, kojim bi se sanirala opasna mjesta, a jedno od takvih je raskrižje u Maloj Subotici, ali i druga detektirana opasna mjesta – dodao je Posavec.

Vezano uz željezničku infrastrukturu, Europska komisija poslala je upitnik na temelju kojeg će definirati isplativost cijelog projekta za potencijalno financiranje, no, kako je rečeno u razgovoru s predstavnicima Europske komisije, postoji visok stupanj opravdanosti projekta sukladno europskim direktivama o razvoju samoga željezničkog prometa.

– Apeliram na Hrvatske željeznice da se što brže izdaju svi potrebni papiri kako bi se u funkciju pustili obnovljeni željezničko-cestovni prijelazi, što bi trebalo biti učinjeno u skoro vrijeme – prokomentirao je Posavec.

Projektom gradnje brze ceste i uvođenjem brzih vlakova, znatno će se skratiti vrijeme putovanja. Kako bi se ovaj projekt realizirao, započelo se s njegovim uvrštavanje u nacionalne stragetije i planove, kao i procedurom ishođenja dozvola, te će se na tu temu sastanci s predstavnicima Europske komisije održavati jednom mjesečno, kako bi tri župana pratili dinamiku realizacije.

Zajednička suradnja

– Pohvaljujem suradnju sjevera Hrvatske. Ovakav zajednički nastup tri županije, tri župana, od iznimne je važnosti da pripremljeni i prijavljeni projekti budu što bolji, kvalitetniji i dugoročno isplativiji. To su najvažniji kriteriji koje ocjenjuje Europska unija prije donošenja odluka o sufinanciranju – poručila je Nikolina Brnjac.

Osim državne tajnice na sastanku su bili i Sven Jasenković, načelnik Sektora za potporu i provedbu projekta u Upravi za fondove Europske unije Ministarstva prometa, te Damir Šoštarić, voditelj Službe za EU projekte.

Izvor:
Foto:

U fokusu

U ovoj hrvatskoj tvrtki radnici imaju prosječnu plaću od 6200 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznata hrvatska tvrtka isplaćuje najveću prosječnu neto plaću u državi koju je lani i povećala za 13 posto u odnosu na godinu ranije, piše Danica.

Riječ je o tvrtki Microsoft Hrvatska sa sjedištem u Zagrebu u vlasništvu istoimenog američkog IT diva. Hrvatska podružnica Microsofta ima 60-ak zaposlenih, što je pet više nego godinu ranije.

Primaju prosječnu mjesečnu plaću od čak 6200 eura neto (oko 46.700 kuna), koja je veća za 700 eura (za 5300 kuna) nego prethodne godine.

Prema podacima Financijske agencije, Microsoft Hrvatska lani je ostvario 15,3 milijuna eura prihoda, što je 20 posto više, a neto dobit iznosila je 2,8 milijuna eura i bila je veća za 70 posto.

Valja svakako naglasiti kako je to najveća prosječna plaća u srednjim i velikim tvrtkama s najmanje 20 zaposlenih.

Nastavite čitati

U fokusu

Stručnjaci u Varaždinu: Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako zaštititi zdravlje u nikad napornijim profesionalnim karijerama sportaša goruća je tema simpozija sportske medicine Pokaži srce. U Sveučilišnom centru Varaždin Sveučilišta Sjever okupili su se istaknuti liječnici i stručnjaci iz područja zdravlja i sporta Oni su na temelju istraživanja, te vlastitih iskustava i rada s profesionalnim sportašima, donijeli nove spoznaje. Brigu za zdravlje istaknuli su kao jednu od glavnih temelja profesionalnog sporta i sigurne budućnosti sportaša.

Upravo o jednom od glavnih preduvjeta za očuvanje zdravlja i sigurnosti sportaša govorili su prof. dr. sc. Milan Milošević, predsjednik Instituta za sportsku medicinu i doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija, a predstavili su i projekt preventivnih sportskih pregleda Pokaži srce.  Posvećen je zdravlju sportaša, osobito pravovremenom otkrivanju i liječenju srčanih bolesti koje mogu dovesti do iznenadne srčane smrti, te prevenciji i liječenju sportskih ozljeda i drugih nepoželjnih učinaka vrhunskog sporta na zdravlje sportaša. Njime je do sada obavljeno više od tisuću besplatnih sveobuhvatnih zdravstvenih pregleda i više od 500 edukacija prve pomoći sportašima diljem Hrvatske, a među kojima je i Varaždin.

– Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje. Upravo u tom kontekstu govorimo o temama i stvarima kojima su sportaši izloženi. To su iznenadne srčane smrti, traumatske ozljede, ortopedske ozljede i slično. Rezultati koje su sedamdesetih godina postizali seniorski uzrasti danas postižu juniori što dovoljno govori o ekstremnim naporima kojima su izloženi sportaši. Sport je izuzetno stresno zanimanje u kojem je sklonost ozljedama više desetaka puta veća od bilo kojeg drugog zanimanja. Ovaj simpozij posvećen je upravo edukaciji kako “tamne” strane sporta svesti na minimum– istaknuo je doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija i jedan od začetnika projekta Pokaži srce.

– Do 2026. godine namjeravamo ostvariti 10 tisuća zdravstvenih pregleda, 5 tisuća edukacija o prvoj pomoći, donirati županijama 21 aparat za automatsku vanjsku defibrilaciju, te diljem Hrvatske održavati brojne simpozije i edukacije – dodao je Madžar.

Bacc. physioth. occuo. therap. Miroslav Jamnić predstavio je temu Put do bronce – iskustvo fizioterapeuta Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. godine. Prof. dr. sc. Zdravko Babić govorio je o važnoj temi iznenadna srčana smrt, zbog čega se događa i kako ove tragične događaje svesti na minimalan broj, dok se doc. dr.sc. Eduard Rod osvrnuo na sindrome prenaprezanja i kako se s njima nositi. Tatjana Rogina, dr.med. upozorila je na važnost opsega preventivnog pregleda sportaša te laboratorijske obrade prema dobi i spolu, a doc. dr.sc. Ivo Dumić – Čule upoznao je sudionike s radiološkom dijagnostikom sportskih ozljeda. Vesna Hodić, mag. physio. govorila je o fizioterapiji u olimpijskim sportovima, a sveobuhvatnu paletu tema zaokružila je dr. sc. Mirela Marić koja je istaknula sve važnosti personalizirane prehrane sportaša.

Na svečanom otvaranju simpozija okupljenima obratili su se prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Damir Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić , predsjednik Županijskog nogometnog saveza Varaždinske županije Nenad Horvatić,  te zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, koja je i otvorila simpozij Pokaži srce.

– Današnja prenaprezanja sportaša zapravo su mikrotraume koje se stvaraju u organizmu i s vremenom dovode do većih oštećenja. Ona se mogu prevenirati održavanjem balansa mišića, fleksibilnosti, snage, ispravljanjem tehničkih grešaka u pokretu i slično. Svakih šest mjeseci potrebno je raditi preventivne preglede koji uvelike pomažu i sprečavaju brojna oštećenja. Neka oštećenja srca kod ljudi kod kojih postoje određene genetske predispozicije ne mogu se otkriti niti sveobuhvatnim preventivnim pregledom. Pokrenut je projekt u kojim se traže genetski poremećaji koji bi mogli dovesti do oštećenja srca! – izjavio jedoc. primdr. sc. Eduard Rod dr.med. specijalist ortopedije i liječnik Hrvatske nogometne reprezentacije

– Za brigu o sportašima zadužen je jedan veliki sustav u kojem je ključno da svatko najbolje što je moguće odrađuje svoj dio posla. Posebno zahvaljujem predsjedniku HNS-a Marijanu Kustiću, izborniku Zlatku Daliću kao i svim djelatnicima koji ulažu velike napore kako bismo očuvali zdravlje sportaša. Preventivni pregledi jedan su od ključnih segmenata ovog sustava stoga im je potrebno posvetiti posebnu pažnju kako bismo u Hrvatskoj imali zdrave i uspješne sportaše – rekao je Nenad Horvatić, predsjednik ŽNS-a Varaždin.

Simpozij Pokaži srce održan je u organizaciji Odjela sestrinstva Sveučilišta Sjever, Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja te Hrvatskog društva za nogometnu medicinu i poliklinike Life. Partner projekta je PSK.

– Ovim simpozijem ističemo važnost preventivnih pregleda sportaša, ali i liječenja i saniranja ozljeda. U simpoziju sudjeluje više od 120 naših studenata sestrinstva i fizioterapije i oko stotinu djelatnika iz zdrastvenog i znanstvenog sektora. Ovaj događaj iznimno je značajan, ne samo za grad Varaždin i Varaždinsku županiju već puno šire– istaknula je izv.prof.dr.sc. Marijana Neuberg, pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje