Povežite se s nama

Međimurje

Jesen u Centru za kulturu uz izložbe, jazz koncerte, hit filmove i brojne predstave

Objavljeno:

- dana

U ovogodišnjoj jesenskoj sezoni Centra za kulturu Čakovec posjetitelje očekuju odlični glazbeni, kazališni, koncertni i izložbeni programi.

Najavili su to ravnatelj Centra za kulturu Ladislav Varga te voditelji djelatnosti Marina Oskoruš i Romano Bogdan na konferenciji za medije koja je održana 7. rujna.

Bogat program

Tribinu Čakovec četvrtkom (ČČ) otvara hit predstava „Tko pjeva zlo ne misli“ u izvedbi HNK-a Zagreb, koja je na rasporedu 27. rujna. Teatar „EXIT“ s predstavom „Dvoje“ gostuje 4. listopada, a tjedan kasnije jazz koncert održat će Emmet Cohen na klaviru, Russel Hall na basu i Žan Tetičkovič na bubnjevima. Film „Zvijezda je rođena“, u kojoj glavne uloge tumače Bradley Cooper i Lady Gaga, prikazivat će se 18. listopada, a program za taj mjesec zatvara Dramsko kazalište Gavella s komičnom dramom „Slikari rudari“.

U studenome su na rasporedu jednočinka „Povratak“ autora Srđana Tucića i crnohumorna komedija o sukobu susjeda „Kucni u drvo“. U okviru festivala Jazz fair 22. studenoga nastupit će Matija Dedić Trio i Davor Križić Experiment, a tjedan kasnije na rasporedu je Satiričko kazalište Kerempuh s predstavom „Govori glasnije“.


Bruno Kontrec glavni je i jedini lik u predstavi “Robinson Crusoe ili o samoći”

U prosincu u Čakovcu započinju Dani smijeha, za što je zaslužan Kerekesh teatar, koji u suradnji sa zagrebačkom Ludom kućom nastupa s predstavom „Samo preko njega mrtvoga“. Režiju potpisuje Rene Bitorajac, koji uz Jana Kerekeša i glumi u ovoj predstavi. U okviru Dana smijeha na rasporedu su i predstave „Bogi Ivač“ i „Ljubav“ Kerekesh teatra te „Idemo uživo“ Lude kuće.

Film „Koja je ovo država“ u režiji Vinka Brešana prikazivat će se 13. prosinca, a sezona Tribine ČČ već tradicionalno završava velikim Božićnim koncertom. Također, od 15. do 19. listopada će se održati 21. Susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ-a.
Kazališna družina „Pinklec“ u ovoj će sezoni imati dvije premijere, koje su na rasporedu 16. rujna i 17. listopada. Prva na redu je predstava „Robinson Crusoe ili o samoći“, nastala prema romanu Daniela Defoea, a za scenografiju je zaslužan glavni glumac Bruno Kontrec. „Imaginarni prijatelj“ naziv je druge predstave, koja je nastala suradnjom KD „Pinklec“ i Umjetničke organizacije „Gllugl“ iz Varaždina.

Uskoro će biti pokrenuta i internetska prodaja ulaznica te će se uvesti aplikacije za tablete i mobitele

Jesenski program izložbi u Centru kulturu vrlo je raznolik. U izložbenom prostoru čakovečkog Centra za kulturu u tijeku je izložba plakata starih hrvatskih filmova, a kraj rujna obilježit će 3. Međunarodna izložba karikatura. Prijavljeno je ukupno 507 karikaturista s 1177 karikatura iz 65 država svijeta, a suorganizator izložbe je karikaturist Damir Novak.

U okviru 21. Susreta profesionalnih kazališta za djecu HC ASSITEJ-a bit će izloženi radovi studenata preddiplomskoga sveučilišnog studija kazališnog oblikovanja Umjetničke akademije u Osijeku pri Odsjeku za primijenjenu umjetnost, na kojem se obrazuju budući kostimografi, scenografi, oblikovatelji lutaka i lutkarski tehnolozi.

Uz Svjetski dan audiovizualne baštine, 27. listopada, bit će postavljena izložba filmskih plakata, a u studenome svoje će radove izložiti čakovečki slikar Željko Lesar. Također, svoje će radove uz Jazz fair predstaviti Zlatko Kauzlarić-Atač, hrvatski slikar i scenograf.

U sklopu Jazz srijede na Maloj sceni „Vinko Lisjak“ 29. rujna nastupa Lajtman kvartet, a predstavit će se i projekt „Behave“ koprivničkih jazz entuzijasta Jurice Hrenića, Gorana Vdovića i Ferdinanda Buhanca. Međunarodni festival jazza također će obilježiti nastup Dixiland benda iz Čakovca i Tom Richeson benda.

Nova školska godina Kina za mlade počinje s tri filmska naslova, a sve će se projekcije održati u dvorani Centra za kulturu Čakovec uz cijenu ulaznice od 10 kuna. Na prvi film tribine, „Oblak“, koji je na rasporedu 14. rujna, ulaz je besplatan.

Kultura

Noć knjige 23. travnja i u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. travnja, održat će se jubilarna, deseta Noć knjige.

Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (na isti dan) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade RH. U nastojanju da odgovore na aktualni trenutak, organizatori Noći knjige odlučili su je ove godine tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga u razdobljima društvenih i intimnih kriza.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine organizira manifestaciju Noć knjige. S posebnim veseljem predstavljaju ovogodišnji program koji realiziraju s ICARUS-om Hrvatska. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u proslavi, a zauzvrat možete pronaći teme i aktivnosti koji bi mogle biti korisne za sve ustanove i zanimanja.

Program, koji će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, započet će u 18 sati. Izložbu “Priče iz arhiva” otvorit će predsjednica ICARUS-a Hrvatska, dr. sc. Vlatka Lemić. Članica ICARUS-a dr. sc. Tamara Štefanac predstavit će priručnik za razvoj publike u projektu CHEARCH, a glazbena gošća večeri je Lea Šprajc.

S obzirom na epidemiološke mjere, broj gostiju u dvorani je ograničen, a potvrda dolaska je obavezna. Prijaviti se možete putem poveznice na obrazac.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Piškorovcu, Domašincu i Kotoribi mještani predali 186 komada streljiva različitih kalibara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

PU međimurska

U subotu, 17. travnja, policijski službenici Policijske postaje Prelog mještanima Piškorovca, Domašinca i Kotoribe omogućili su dragovoljnu predaju oružja, streljiva i drugih minsko-eksplozivnih sredstava.

Mještani su prihvatili poziv te dragovoljno predali ukupno 186 komada streljiva različitih kalibara pištoljskog, puščanog i lovačkog streljiva. Predano oružje pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Akciji su svojom prisutnošću podršku u Piškorovcu dali načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik ogranka UDVDR Mala Subotica Josip Halić, u Domašincu načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek i njegov zamjenik Goran Koren te u Kotoribi načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec i predsjednik ogranka UDVDR Kotoriba Dragan Rajher.

I nadalje u radu Policijske uprave međimurske jedan od najvažnijih prioriteta je suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. 

Upravo s ciljem da se građani potaknu i odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, vrlo često na području Policijske uprave međimurske provode se preventivne akcije u sklopu nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

– Zahvaljujemo građanima na odazivu preventivnim akcijama dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnim sredstava, a sve one koji se još uvijek nisu odlučili na dragovoljnu predaju, pozivamo da bez ikakve bojazni od sankcija, dragovoljno predaju sva ubojita sredstava – poručuje policija.

Nastavite čitati