Povežite se s nama

Međimurje

Jeste li znali da vaš simpatični međi slavi 14 rođendan?

Objavljeno:

- dana

Mali međimurski pas

U nedjelju, 12. veljače navršit će se 14 godina od kada je u Donjoj Dubravi u sklopu Udruge uzgajivača malih životinja “Međimurska Lastavica“, osnovana Sekcija uzgajivača Malog međimurskog psa – međija.

Potonja od srpnja 2009. godine djeluje unutar Kinološkog društva Međimurje, u svojstvu Matičnog kluba uzgajivača međija. Tim činom nekolicine entuzijasta službeno je započeo stručni rad na standardizaciji i kontroliranom uzgoju pasmine malih kućnih pasa, takozvanih „hrčičara“, koji se prema usmenoj predaji u Međimurju i široj regiji tradicionalno uzgajaju duže od stotinu godina.

Zahvaljujući njihovom velikom zalaganju i postignutom napretku u omasovljavanju i homologiranju pasmine, Hrvatski kinološki savez je još 30. prosinca 2010. godine pasminu Mali međimurski pas – međi, službeno priznao za našu 7. nacionalnu autohtonu pasminu pasa. Time je dozvolio upis Malih međimurskih pasa  u Matičnu knjigu i izdavanje rodovnica, te njihovo sudjelovanje na svim izložbama pasa u Hrvatskoj. Ljepuškast, simpatičan, živahan, majušni Međi je po svim tjelesnim, mentalnim i karakternim osobinama u svjetskim razmjerima jedan od zasigurno najpoželjnijih urbanih pasmina pasa.

Izvor:
Foto:

Međimurje

KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca gostuje povodom proštenja u Hlapičini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. srpnja, u sklopu manifestacije „Ljeto uz Muru 2024“ u Hlapičini, u Društvenom domu, nastupa Kulturno umjetnička udruga „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca.

Vikend proštenja u Hlapičini slavi se povodom blagdana svete Ane i Joakima, a čiji imendan je u katoličkom kalendaru 26. srpnja, a sveta Ana jest zaštitnica filijalne crkve u Hlapičini.

Program započinje nagrađivanom predstavom u tri čina „Ljubav s dva lica“ u režiji Franje Halabarec. Izvedba započinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec dobio novi kružni tok vrijedan više od milijun eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. srpnja, je u poslijepodnevnim satima za promet otvoreno novo kružno raskrižje na križanju Ulice Stjepana Radića, Sajmišne, Ulice Vjekoslava Špinčića i Ulice 34. inženjerijske bojne.

Riječ je o projektu vrijednom više od milijun eura čijom je realizacijom napravljen važan korak prema poboljšanju protoka vozila i sigurnosti u tom dijelu grada. Samo kružno raskrižje je jednotračno, a okvirna propusna moć je 20.000 vozila na dan.

U sklopu projekta rekonstrukcije prometnice i izgradnje novog kružnog raskrižja dovršavaju se i radovi na rekonstrukciji podvožnjaka, a postavljen je i bukobran, oslikan bojama Grada Čakovca i detaljima vezanim uz njegove simbole i povijest.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje