Povežite se s nama

U fokusu

Jesu li uopće istaknuti varaždinski političari služili vojni rok?

Objavljeno:

- dana

Kad u vojsku pođem

Ovih se dana u Hrvatskoj aktualiziralo pitanje obaveznog služenja vojnog roka. Razmjenjuju se za i protiv teze, navode argumenti. Zagovornici vojnog roka svoje mišljenje uglavnom pravdaju potrebom učenja osnovnih vještina vojne obuke, protivnici u prvi plan ističu nepotrebno trošenje novca. 

Jer, prijedlog je da muškarci služe obavezni vojni rok od mjesec dana, a žene se mogu dobrovoljno javiti. Oponenti vele da se za mjesec dana ne može ništa naučiti, a sve bi to jako puno koštalo.

Zbog svega toga nas je zanimalo što o uvođenju obaveznog služenja vojnog roka misle vodeći varaždinski političari te jesu li oni, kad i gdje služili vojni rok?

Županovi vojni dani

Župan Predrag Štromar u vojsku je otišao 1987. godine u rujnu. Vojni rok je služio punih 12 mjeseci u Skopju i Subotici. Na pitanje što misli uopće o ideji uvođenja vojnog roka, župan Štromar je, između ostaloga, rekao: – …  Kako vojarna u Varaždinu godinama propada, a od Vlade ni p od prijedloga o rješavanju problema državne imovine, ne samo vojarne, nego i ostalih objekata o kojima država ne vodi brigu, imam prijedlog. Potpuno podržavam služenje vojnog roka, ali kao pilot projekt koji bi se provodio u varaždinskoj vojarni u Optujskoj … Predlažem da u pilot projektu sudjeluju samo dužnosnici prema Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, a koji nisu do sad odslužili vojni rok radi raznih razloga. Mislim na one starije od 19 i mlađe od 64 godine. Dakle, ovog ljeta oni bi služili probni vojni rok svega četiri tjedna, i to krajem srpnja i početkom kolovoza. Obuka bi trajala dva tjedna, a dva tjedna bi ročnici obnavljali oronule zgrade vojarne za nastavak pilot projekta u idućoj godini… – ironizirao je župan prijedlog služenja vojnog roka. 

Blaženi studij

Ali, ako bi se poslušao županov prijedlog, vojarnu u Optujskoj bi uređivali njegov prvi suradnik, dožupan Alen Kišić i HDZ-ov Damir Habijan. Alen Kišić je odlučio iskoristiti pravo ići u vojsku nakon fakulteta, ali vojni rok je ukinut prije nego što je dožupan diplomirao na svoja dva fakulteta.  Misli da niti buduće generacije ne bi trebale ići u vojsku. – Hrvatska je premala da financira nešto takvo. Imamo NATO i dovoljna nam je mala profesionalna vojska.

Kad je došlo vrijeme da Damir Habijan bude regrut više nije bilo obaveznog vojnog roka. O aktualnom prijedlogu kaže: – Sve je to trebalo drukčije iskomunicirati. Ideja nije do kraja jasna. Koliko se toga može naučiti u mjesec dana? Struka bi prvo trebala reći svoje, a tek onda politika donijeti odluku. Trebali bi znati i koliko bi sve to koštalo.  

Potporučnik 

Gradonačelnik Goran Habuš nije bio te sreće da ne mora u JNA. On je vojsku služio u zadnjoj generaciji 1990/91. Školu rezervnih oficira je završio u Karlovcu, a onda su ga kao zemaljskog artiljerca premjestili dalje. Iz ŠRO-a je izašao kao vodnik, a već na prvoj vježbi je dobio čin potporučnika.

Godinu dana prije  Gorana Habuša u predzadnjoj generaciji ročnika je bio i  Ladislav Ilčić. On je godinu dana bio vojnik u Zaječaru, na bugarskoj granici. – Nije loša ideja da se u kratkom roku nauče osnove. U mjesec dana se nauči sve najpotrebnije – misli Ladislav Ilčić.

Izvor:
Foto: Arhiva

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje