Povežite se s nama

Događanja

Joga u palači Sermage: vježbalo se za tijelo i dušu

Objavljeno:

- dana

U VARAŽDINU PRVI “YOGA EXPO” U HRVATSKOJ

Na jednom mjestu, u palači Sermage u subotu se predstavilo pet centara iz Varaždina u kojima se može vježbati joga. Radionice su održali Umijeće življenja Hrvatska, Centar Namaste, Sathya Sai, Studio Shakti i Joga u svakodnevnom životu Varaždin, a sve u sklopu prvog Yoga EXPO Varaždin, ujedno prvog takvog događaja ikada održanog u Hrvatskoj.

Točnih podataka o tome koliko se stanovnika Varaždinske županije bavi jogom nema, ali zanimanje za ovaj sustav vježbi raste. – U Varaždinu se joga organizirano vježba već 30-ak godina. Danas se otvara sve više centara, a postojeće škole šire broj grupa – doznali smo od Romane Kranjčić iz „Joge u svakodnevnom životu“ Varaždin, koji su Yoga EXPO organizirali sa studijem Shakti i pod pokroviteljstvom Grada Varaždina.

Počela zbog kralježnice i opuštanja

Zahvaljujući ovom događaju mnogi su prvi puta u palači Sermage isprobali joga vježbe, koje se sastoje od fizičkih vježbi i vježbi disanja. No Mirjana Posavec po sustavu „Joga u svakodnevnom životu“ vježba već 11 godina. – Kada sam počela, o jogi nisam puno znala, ali sam krenula zbog vježbi za kralježnicu i opuštanje. Puno sam u automobilu, a i za računalom pa je pitanje je u kakvom stanju bi bila moja kralježnica da jogu ne vježbam najmanje tri puta tjedno – rekla je Mirjana Posavec.

Većina ljudi se jogom odlučuje baviti zbog fizičkog zdravlja, ali ovaj sustav djeluje i na pobošljanje koncentracije, kao i na postizanje unutarnjeg mira. – „Joga u svakodnevnom životu“ je cjeloviti sustav koji djeluje na čitavo biće, na tijelo, ali i na um, duh i dušu. Riječ je o sustavu, što znači da su joga vježbe podijeljene u osam progresivnih stupnjeva koji se vježbaju najmanje tri mjeseca svaki, od lakših prema težima. Djeluje na otklanjanje psihosomatskih problema i dovodi do unutarnjeg mira – objasnila je Romana Kranjčić.

Joga je za svakoga

Jogu može vježbati svatko, bez obzira na dob, tjelesnu spremnost ili životna uvjerenja, napominje Romana Kranjčić. – Grupe su doista raznolike, od srednjoškolaca kojima joga osnažuje koncentraciju do poslovnjaka kojima reducira stres – kaže Kranjčić.

Jogom se danas bave i najmlađi i najstariji: u Centru Namaste, primjerice, imaju programe joge za djecu, ali i za treću životnu dob. Upravo su vježbanje u starosti u tom Centru izabrali za temu predavanja, koje su održali popodne kada su o zanimljivim temama govorili i predstavnici preostala četiri centra.

 

Izvor:
Foto: Oliver Knolmajer

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje