Povežite se s nama

U fokusu

Josip Križanić: Moramo napraviti pritisak i zajedno pomoći Martijancu

Objavljeno:

- dana

Rođendan Općine

Četiri projekta su prioritetna u Martijancu: jednosmjenska nastava, dječji vrtić, pješačko-biciklističke staze i rješavanje problema s poplavama.

To nisu potrebe od jučer, nego se radi o sad već dugogodišnjim problemima s kojima općinske vlasti pokušavaju izaći na kraj.
Od svojih prethodnika ih je naslijedio i Dražen Levak, načelnik Martijanca, kojemu upravo istječe šesti mjesec radnog staža na čelu Općine.
Ipak, on je u mandat ušao s optimizmom, uvjeren da će se ovi problemi uskoro riješiti. Rekao je to i na svečanoj sjednici povodom proslave Dana Općine Martijanec prošlog tjedna. Varaždinski župan Radimir Čačić i saborski zastupnik Josip Križanić obećali su pomoć.

Sramota i petljanje

Osmoškolci iz Martijanca, dviju općina i Ivanca jedini u Županiji odlaze u školu ujutro i poslijepodne. Kad su se gradile škole po JPP-u, u Martijancu nisu htjeli graditi po tom sistemu, a poslije se nije otvorila nova, pristupačna opcija. Martijanec sam novaca za školu nema, a čekati se više ne može, pa je načelnik Dražen Levak gostima na svečanoj sjednici predstavio model po kojemu će i bez nove škole školarci na nastavu odlaziti samo ujutro.

– Školu ćemo dograđivati i idejni je projekt gotov. Dogradit ćemo šest novih učionica i potkrovlje, u kojemu će se nalaziti školska i općinska knjižnica. Županija će zgradu škole prijaviti za energetsku obnovu, obnovit će školsku kuhinju i učionice te preuzeti upravljanje zgradom. Općini Martijanec ostaje mogućnost da zgradu u poslijepodnevnim satima koristi za edukaciju mještana i cjeloživotno učenje – najavio je načelnik.

Načelnik, izgleda, ne očekuje previše kad kaže da su pred Općinom bolji dani 

Župan Čačić je dvosmjensku nastavu u Martijancu nazvao sramotnom. Odgovornima za to proziva općinsko vodstvo otprije desetak godina, koje nije prihvatilo ideju JPP-a, kojim su napravljene 32 škole. – Oni su petljali tada, a sad petlja država, ministrica Blaženka Divjak i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, koji ne dozvoljavaju model javno-privatnog partnerstva. Ne daju. I točka. Ali i bez njih će se taj problem riješiti i projekt će biti realiziran kao i svi prioriteti Martijanca, i to u puno kraćem roku od naših mandata. Ako ne možemo kako hoćemo, onda ćemo kako moramo – rezonirao je župan.

I saborski zastupnik Josip Križanić smatra da je sramota da u vrijeme dok 94 posto učenika u Županiji ide u školu u jednoj smjeni, školarci Martijanca još uvijek odlaze u dvjema. – Svi moramo raditi na rješenju ovog problema. U Saboru smo ovog tjedna razgovarali o digitalizaciji, a ovdje djeca još imaju dvije smjene u školi. Moramo prvo puzati da bismo mogli hodati. Dugo dolazim u Martijanec i usudim se reći da dobro poznajem Općinu i njezine probleme. I ja i župan za njih snosimo dio odgovornosti, vlast je tražila, a mi im nismo dovoljno pomogli. Jednako tako i za vrtić. Problem sjevera je uvijek premalo bodova za prolazak na natječajima. Kriteriji su katastrofa. Mi smo lokomotiva zemlje, a ne dobivamo ništa. Moramo napraviti pritisak i pomoći, nema razloga da u tome ne budemo zajedno – rekao je Josip Križanić.

Bolji dani?

Idejni projekt je gotov. Dogradit ćemo šest novih učionica i potkrovlje, u kojemu će se nalaziti školska i općinska knjižnica. Zgrada će se energetski obnoviti.
Dražen Levak

Načelnik Levak je spomenuo i druge projekte, koji će se odrađivati paralelno s prioritetima. – Osim rješavanja krucijalnih problema, naravno da će u idućem razdoblju prioritet u radu općinske uprave biti apliciranje na natječaje za fondove EU i resornih ministarstava, kako bi se privuklo što više novaca za financiranje planiranih razvojnih projekata te implementaciju svih zakonskih obveza Općine – rekao je.

I u tome je župan obećao pomoći, osobito u problemima vezanima uz poplave. – Hrvatske vode imaju novac, ali dosad nitko iz Županije nije sredio potrebnu dokumentaciju i tražio novac. Sve to će se sad promijeniti – najavio je Radimir Čačić, a pomoć je obećao i Josip Križanić.
Pema svemu rečenom na svečanoj sjednici, načelnik Levak, izgleda, ne očekuje previše kad kaže da su pred Općinom bolji dani.

Dobitna kombinacija

Nogometaši NK Razvitak iz Čičkovine-Hrastovljana kuhaju najbolji grah, a KUD Martijanec najbolji paprikaš u Općini Martijanec. Dok su se jela završavala, u Društvenom domu Martijanec se okupilo dvjestotinjak ljudi – među kojima i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković – na predstavi Glumačke družine „Gruntovčani“ iz Sigeca Koprivničkog, koja je publiku nasmijala do suza. U međuvremenu je i večera bila gotova, a kalorije je negdje trebalo i potrošiti, pa se plesna večer uz svirku Family banda i tamburaškog sastava Kraljevi pokazala kao dobitna kombinacija.

Martijanec i ban Krsto I. Frankopan

Općina Martijanec je proslavu ovogodišnjeg rođendana započela promoviranjem dosad malo poznatog događanja iz svoje povijesti.
U Kulturno informativnom centru predstavljeni su prigodni žig i kuverta povodom 490. obljetnice smrti bana Krste I. Frankopana Brinjskog u Martijancu.

Autor projekta je Ivan Ploh, član Varaždinskoga kluba kolekcionara, čiji članovi filatelijom promoviraju povijesnu i kulturnu baštinu sjeverozapadne Hrvatske.
 27. rujna 1527. u Martijancu. Nakon Bitke na Mohačkom polju 1526., gdje je Ivana Zapolju. Krsto se priklonio Zapolji, jer mu je vratio posjede koje je Matijaš Korvin 1469. godine oduzeo njegovu ocu. U opsadi Varaždina je bio ranjen, 

Načelnik Martijanca Dražen Levak zahvalio mu je na entuzijazmu kojim je završen projekt. – Ovo je pionirski projekt kojim se rasvjetljavaju detalji iz bogate povijesti Martijanca. 
To je samo početak, a Općina će kolekcionarima pomoći u rasvjetljavanju povijesti ovoga kraja i njihovu obilježavanju u budućnosti – rekao je načelnik Levak

Nagrade

Svečana sjednica je bila prilika za dodjelu priznanja Općine. Nagradu Općine je dobio učenik završnog razreda OŠ Martijanec Viktor Pijanec iz Vrbanovca za odlične rezultate i promicanje svoje škole i općine. Plakete sa zlatnim znakom su dodijeljene Slovencu Joži Lipaju za osobiti doprinos u razvoju općinskog vatrogastva i Športsko rekreacijskoj udruzi Sudovčina za višegodišnji uspješan rad i postizanje dobrih rezultata.


Izvor:
Foto:

U fokusu

Kovač: “Sutra popuštanje mjera, a nema ulaska u županijske Domove zdravlja?!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dugo očekivano popuštanje epidemioloških mjera u ponedjeljak postaje stvarnost. Doduše, primarni je fokus na terasama kafića i omogućavanjem kakvog-takvog sportskog života, ali i kao takve, Vladine mjere su dočekane s odobravanjem građana.

I dok je ovaj val popuštanja mjera usmjeren na omogućavanje obavljanje djelomične gospodarske djelatnosti za ugostitelje, još uvijek nema popuštanja kad se radi o ulascima u ambulante Doma zdravlja diljem Varaždinske županije.

O tome je bilo i riječi na posljednjoj sjednici Skupštine Varaždinske županije na kojoj je vijećnik SDP-a Hrvoje Kovač na aktualnom satu upitao župana Radimira Čačića je li u planu otvaranje čekaonica po sektorskim ambulantama u županiju s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju.

– Građani i dalje, izloženi niskim temperaturama čekaju ispred ulaza u domove zdravlja diljem županije kako bi posjetili liječnika i dobili zdravstvenu skrb. Svakako je važno zaštiti liječnike i medicinsko osoblje koje je prvi bastion obrane od korone, ali ne nužno na teret onih nemoćnih i bolesnih koji samo traže pomoć od liječnika. Čekaonice su velike i prostrane i ako se može čekati u bolnicama i drugim klinikama u toplim čekaonicama, ne vidim razloga zašto se ne može to isto omogućiti i u sektorskim ambulantama. Epidemiološka situacija je povoljna, broj novozaraženih je u padu, a broj cijepljenih ili onih s antitijelima raste. Nadam se da više nećemo morati gledati gužve na ulazima u županijske zdravstvene ambulante – kazao je Kovač.

Župan Čačić u svom je odgovoru istaknuo kako razumije problem i kako je Županija bila primorana uvesti strože mjere jer je bila među najgorima u Europi. Ipak, najavio je popuštanje mjera upravo u vidu olakšanog pristupa ambulantama.

– Mi ćemo već sada snažno revidirati mjere, a u okviru mjesec dana mislim da će to biti potpuno eliminirano. Mi ne želimo ići protiv nacionalnih mjera, poštujemo te mjere i vjerujem da ćemo kroz mjesec dana to riješiti iako ne možemo na to direktno utjecati – odgovorio je župan Čačić najavivši tako mogućnost otvaranja čekaonica u Domovima zdravlja.

Nastavite čitati

U fokusu

Umro je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Zagreb

Nacinalni mediji javljaju da je umro zgrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bandić je umro od srčanog udara, a tužnu vijest je potvrđena i iz Grada Zagreba.

Bandiću je pozlilo kasno navečer u subotu te ga je Hitna prevezla u bolnicu Sveti Duh, piše telegram.hr. Vijest je objavila i HINA.

– U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. veljače u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić – objavljeno je u nedjelju, 28. veljače, u noći iz Grada Zagreba.

– Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost ćemo obavijestiti naknadno. Počivao u miru – objavili su.

Nastavite čitati