Povežite se s nama

U fokusu

Josip Križanić: Moramo napraviti pritisak i zajedno pomoći Martijancu

Objavljeno:

- dana

Rođendan Općine

Četiri projekta su prioritetna u Martijancu: jednosmjenska nastava, dječji vrtić, pješačko-biciklističke staze i rješavanje problema s poplavama.

To nisu potrebe od jučer, nego se radi o sad već dugogodišnjim problemima s kojima općinske vlasti pokušavaju izaći na kraj.
Od svojih prethodnika ih je naslijedio i Dražen Levak, načelnik Martijanca, kojemu upravo istječe šesti mjesec radnog staža na čelu Općine.
Ipak, on je u mandat ušao s optimizmom, uvjeren da će se ovi problemi uskoro riješiti. Rekao je to i na svečanoj sjednici povodom proslave Dana Općine Martijanec prošlog tjedna. Varaždinski župan Radimir Čačić i saborski zastupnik Josip Križanić obećali su pomoć.

Sramota i petljanje

Osmoškolci iz Martijanca, dviju općina i Ivanca jedini u Županiji odlaze u školu ujutro i poslijepodne. Kad su se gradile škole po JPP-u, u Martijancu nisu htjeli graditi po tom sistemu, a poslije se nije otvorila nova, pristupačna opcija. Martijanec sam novaca za školu nema, a čekati se više ne može, pa je načelnik Dražen Levak gostima na svečanoj sjednici predstavio model po kojemu će i bez nove škole školarci na nastavu odlaziti samo ujutro.

– Školu ćemo dograđivati i idejni je projekt gotov. Dogradit ćemo šest novih učionica i potkrovlje, u kojemu će se nalaziti školska i općinska knjižnica. Županija će zgradu škole prijaviti za energetsku obnovu, obnovit će školsku kuhinju i učionice te preuzeti upravljanje zgradom. Općini Martijanec ostaje mogućnost da zgradu u poslijepodnevnim satima koristi za edukaciju mještana i cjeloživotno učenje – najavio je načelnik.

Načelnik, izgleda, ne očekuje previše kad kaže da su pred Općinom bolji dani 

Župan Čačić je dvosmjensku nastavu u Martijancu nazvao sramotnom. Odgovornima za to proziva općinsko vodstvo otprije desetak godina, koje nije prihvatilo ideju JPP-a, kojim su napravljene 32 škole. – Oni su petljali tada, a sad petlja država, ministrica Blaženka Divjak i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, koji ne dozvoljavaju model javno-privatnog partnerstva. Ne daju. I točka. Ali i bez njih će se taj problem riješiti i projekt će biti realiziran kao i svi prioriteti Martijanca, i to u puno kraćem roku od naših mandata. Ako ne možemo kako hoćemo, onda ćemo kako moramo – rezonirao je župan.

I saborski zastupnik Josip Križanić smatra da je sramota da u vrijeme dok 94 posto učenika u Županiji ide u školu u jednoj smjeni, školarci Martijanca još uvijek odlaze u dvjema. – Svi moramo raditi na rješenju ovog problema. U Saboru smo ovog tjedna razgovarali o digitalizaciji, a ovdje djeca još imaju dvije smjene u školi. Moramo prvo puzati da bismo mogli hodati. Dugo dolazim u Martijanec i usudim se reći da dobro poznajem Općinu i njezine probleme. I ja i župan za njih snosimo dio odgovornosti, vlast je tražila, a mi im nismo dovoljno pomogli. Jednako tako i za vrtić. Problem sjevera je uvijek premalo bodova za prolazak na natječajima. Kriteriji su katastrofa. Mi smo lokomotiva zemlje, a ne dobivamo ništa. Moramo napraviti pritisak i pomoći, nema razloga da u tome ne budemo zajedno – rekao je Josip Križanić.

Bolji dani?

Idejni projekt je gotov. Dogradit ćemo šest novih učionica i potkrovlje, u kojemu će se nalaziti školska i općinska knjižnica. Zgrada će se energetski obnoviti.
Dražen Levak

Načelnik Levak je spomenuo i druge projekte, koji će se odrađivati paralelno s prioritetima. – Osim rješavanja krucijalnih problema, naravno da će u idućem razdoblju prioritet u radu općinske uprave biti apliciranje na natječaje za fondove EU i resornih ministarstava, kako bi se privuklo što više novaca za financiranje planiranih razvojnih projekata te implementaciju svih zakonskih obveza Općine – rekao je.

I u tome je župan obećao pomoći, osobito u problemima vezanima uz poplave. – Hrvatske vode imaju novac, ali dosad nitko iz Županije nije sredio potrebnu dokumentaciju i tražio novac. Sve to će se sad promijeniti – najavio je Radimir Čačić, a pomoć je obećao i Josip Križanić.
Pema svemu rečenom na svečanoj sjednici, načelnik Levak, izgleda, ne očekuje previše kad kaže da su pred Općinom bolji dani.

Dobitna kombinacija

Nogometaši NK Razvitak iz Čičkovine-Hrastovljana kuhaju najbolji grah, a KUD Martijanec najbolji paprikaš u Općini Martijanec. Dok su se jela završavala, u Društvenom domu Martijanec se okupilo dvjestotinjak ljudi – među kojima i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković – na predstavi Glumačke družine „Gruntovčani“ iz Sigeca Koprivničkog, koja je publiku nasmijala do suza. U međuvremenu je i večera bila gotova, a kalorije je negdje trebalo i potrošiti, pa se plesna večer uz svirku Family banda i tamburaškog sastava Kraljevi pokazala kao dobitna kombinacija.

Martijanec i ban Krsto I. Frankopan

Općina Martijanec je proslavu ovogodišnjeg rođendana započela promoviranjem dosad malo poznatog događanja iz svoje povijesti.
U Kulturno informativnom centru predstavljeni su prigodni žig i kuverta povodom 490. obljetnice smrti bana Krste I. Frankopana Brinjskog u Martijancu.

Autor projekta je Ivan Ploh, član Varaždinskoga kluba kolekcionara, čiji članovi filatelijom promoviraju povijesnu i kulturnu baštinu sjeverozapadne Hrvatske.
 27. rujna 1527. u Martijancu. Nakon Bitke na Mohačkom polju 1526., gdje je Ivana Zapolju. Krsto se priklonio Zapolji, jer mu je vratio posjede koje je Matijaš Korvin 1469. godine oduzeo njegovu ocu. U opsadi Varaždina je bio ranjen, 

Načelnik Martijanca Dražen Levak zahvalio mu je na entuzijazmu kojim je završen projekt. – Ovo je pionirski projekt kojim se rasvjetljavaju detalji iz bogate povijesti Martijanca. 
To je samo početak, a Općina će kolekcionarima pomoći u rasvjetljavanju povijesti ovoga kraja i njihovu obilježavanju u budućnosti – rekao je načelnik Levak

Nagrade

Svečana sjednica je bila prilika za dodjelu priznanja Općine. Nagradu Općine je dobio učenik završnog razreda OŠ Martijanec Viktor Pijanec iz Vrbanovca za odlične rezultate i promicanje svoje škole i općine. Plakete sa zlatnim znakom su dodijeljene Slovencu Joži Lipaju za osobiti doprinos u razvoju općinskog vatrogastva i Športsko rekreacijskoj udruzi Sudovčina za višegodišnji uspješan rad i postizanje dobrih rezultata.


Izvor:
Foto:

U fokusu

Od rujna će socijalno ugroženi dobivati vaučere za gorivo?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska Vlada u rujnu bi mogla proširiti energetski paket pomoći koji je na snazi od 1. travnja, a na razmatra se opcija izdavanja vaučera za gorivo socijalno najugroženijima, piše Jutarnji list.

O toj temi danas je govorio i premijer Andrej Plenković u HRT-ovoj emisiji “A sada Vlada”. Rekao je kako je Vlada i dosad intervenirala prema ugroženim skupinama te da će takav obrazac i dalje nastaviti koristiti, moguće i kroz vaučere za gorivo.

Mjera vaučera za gorivo vjerojatno bi funkcionirala kao i ona za ugrožene kupce energenata. Vlada je od 1. travnja povećala postojeći mjesečni vaučer za struju s 200 na 400 kuna, koji se može koristiti i za plin, a obuhvat korisnika povećao se za više od 20.000, na preko 82.000.

Većina država članica EU nije se odlučila za vaučere za gorivo, uz iznimku Portugala koji je svim građanima dijelio “autovaučere” od 20 eura, ali je ta mjera ukinuta i okrenuli su se mjerama kojima su i drugi pribjegli.

To je snižavanje trošarina, a u nekim državama i privremeno snižavanje PDV-a. Njemačka je tako od 1. lipnja odlučila smanjiti poreze za 35,2 centi za litru benzina i 16,7 centi za litru dizela. Mjera će biti na snazi tri mjeseca, a istodobno subvencioniraju i cijenu javnog prijevoza, pa se Nijemci za devet eura mogu voziti svim javno dostupnim prijevoznim sredstvima. Austrija će od listopada svim punoljetnim građanima dati 500 eura kroz “klimatski bonus”, ne uvjetujući socijalne kriterije, a novac služi za podmirenje troškova života, među ostalim i visokih cijena goriva.

Nastavite čitati

U fokusu

Bosilj o novom prijedlogu spajanja gradskih tvrtki: Želimo građanima smanjiti račune, a Vartopom upravlja Čehok

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 7. srpnja, na rasporedu je 11. sjednica varaždinskog Gradskog vijeća. Sjednicu su danas najavili gradonačelnik Neven Bosilj i predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan.

Pred vijećnicima će se ovaj put naći čak 23 točke dnevnog reda, a među ostalim, raspravljat će se o izmjenama Prostornog plana, izmjenama Urbanističkog plana uređenja, a na rasporedu su i izvješća te izbori i imenovanja. Također, ponovo su u planu promjene vezane za ustrojstvo gradske uprave.

Podsjetimo, Gradsko vijeće prihvatilo je prošle godine prijedlog odluke kojom se broj upravnih odjela u Gradu Varaždinu smanjuje na četiri. Sad se broj povećava na pet. Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća tad su se pripojili svi poslovi koji su potpadali pod zasebni Upravni odjel za proračun i javnu nabavu. Po novom bi se opet oformio Upravni odjel za proračun i javnu nabavu

Vijećnici će opet odlučivati i o spajanju gradskih tvrtki.

Sličan prijedlog gradska je vlast predstavila ovog proljeća, ali odluka nije prošla na Gradskom vijeću.

Ovaj put u prijedlogu nema Gradske tržnice, već se planiraju pripojiti Aquacity i Vartop tvrtki Parkovi.

Bosilj je ukratko obrazložio razloge za takvu odluku.

– Tvrtki Aquacity sanirali smo dugove, ali ima vrijedne nekretnine. Kad bi tvrtku gasili više od dva milijuna kuna otišlo bi na porez – objasnio je Bosilj.

Što se Vartopa tiče, Bosilj kaže kako je primarni cilj smanjiti račune građanima. Pritom je napomenuo i kako trenutno nema utjecaj na upravu Vartopa.

Poskupili plin i struja pa Vartop već Varaždincima poslao veće račune za travanj

– Vartopom i dalje upravlja bivši gradonačelnik Čehok – rekao je Bosilj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje