Povežite se s nama

U fokusu

Kad je Financial Times napisao članak o Varaždinu i meni, suparnici su rekli da smo si to sami naručili

Objavljeno:

- dana

OTVORENO- INTERVJU TJEDNA

Ivan Čehok će najvjerojatnije postati novi – stari gradonačelnik Varaždina. Teško je zamisliti scenarij po kojemu bi za Čehoka nešto pošlo ukrivo. Jer podrška 40 posto birača u prvom krugu izbora je realno neuhvatljiva.

Prozivali su ga za samoprociju, njegov image dugokosog gradonačelnika koji na posao dolazi biciklom nazivali su jeftinim populizmom, krivili ga zbog zagađene vode jer je on taj koji je počeo odlagati bale u Brezju… Suparnicima to nije pomoglo, niti odmoglo Čehoku.

U drugi krug ulazi kao jedini favorit. Alena Kišića, kandidata SDP-a i HNS-nitko ozbiljan više niti ne spominje.
Pred Ivanom Čehokom je sad težak zadatak: pokazati da za njegov uspjeh nisu bila zaslužna – kako vele – zlatna vremena, da može balansirati između gradske vijećnice i zagrebačke sudnice, da nije samopromotor nego radnik. Oni koji ga vole vjeruju da dolaze dobra vremena za Grad, oni koji ga ne vole nadaju se osuđujućim presudama.

Ivan Čehok, kao i uvijek,djeluje vrlo mirno i sigurno u sebe. Suparnici će taj stav nazvati bahatim, a obožavatelji znalačkim. Prema stavu Ivana Čehoka komotno se može zaključiti da Alena Kišića niti u jednom trenutku nije smatrao ozbiljnom konkurencijom.

Zašto vi, a ne Kišić?

Mi smo pred građane izašli sa strategijom iskrenosti, oni znaju da nema trenutnih rješenja”

– Mislim da su na to već odgovorili naši građani u prvom krugu. Gospodin Kišić je dio dosadašnje vlasti SDP-a i HNS-a, vlasti koja u punih šest godina nije uspjela ostvariti ni ono što je obećala, kamoli ono što su građani očekivali.
Dajući povjerenje mojoj listi i meni, građani u nama prepoznaju snagu koja može donijeti jedinstvo i homogenost kada je u pitanju razvoj grada. Građane ne možete prevariti, dobro se sjećaju da sam kao gradonačelnik okupljao i ujedinjavao sve sposobne i marljive ljude na konkretnim projektima.

Znači, Varaždinci su jasno pokazali da vas žele za gradonačelnika. Očekivanja su velika, a grad nije dobro. U svim segmentima. U vama vide spasitelja, što nije laka uloga. Čega ćete se prvo uhvatiti?
– Suprotno od onoga što protivnici očekuju, nećemo se baviti sobom i kadrovima, mi ćemo prvo pokrenuti grad, od radova na prometnicama, pripreme dokumentacije za fondove, obnove vrtića, suradnje s udrugama, ustanovama i tvrtkama, podizanje razine izdvajanja za mlade, umirovljenike, sport, kulturu, odmah ćemo zatražiti da Špancir bude besplatan i nesmetanog pristupa.

Upravo ovo što sam spomenuo, dakle da su građani birali i listu i mene pokazuje da vjeruju u sinergiju, u tim, u skupinu ljudi. Jedan čovjek nije dovoljan ma tko bio, gradonačelnik koji neće biti točka kohezije i zajedništva ne može uspjeti. Drugo, mi smo pred građane izašli sa strategijom iskrenosti, oni znaju da nema trenutnih rješenja.

Koji su najveći grijesi bivše vlasti prema Gradu? Loše je, ali što je dubioza?
– Ne bih se više osvrtao na bivšu vlast, ona je završila kao što je i počela – u međusobnim svađama oko podjele fotelja, stranačkoga uhljebljivanja, brige za sebe i svoje umjesto za građane i grad. Najgore što su pritom učinili jest da su većinu sposobnih i ljudi s referencama marginalizirali i postavili svoje stranačke poslušnike koji niti su imali sposobnosti niti su imali ideja, zato grad tapka na mjestu.

I? Mogu li Ivan Čehok i suradnici to popraviti? A onda i preokrenuti situaciju?
– Mi smo spremni i to svi moji suradnici znaju suspregnuti ego, zaboraviti čak i sve uvrede i nasilje kojem smo bili izloženi i posvetiti se svojem poslu. Kada sam napomenuo da ne vidim razloga zašto ne bismo svi surađivali, nisam mislio da se moramo formalno povezati nego da za bitna pitanja možemo postići konsenzus, donijeti odluke i onda svi zdušno prionuti da ih ostvarimo. Mi smo na to spremni i voljni surađivati.

Bale i Čehok

Obećavate – a i svi drugi su u kampanji obećavali – riješiti se baliranog smeća. Vjerujem da je to za vas posebna misija jer vam se bale pripisuju kao najveći grijeh. Činjenica je da ste vi taj koji je počeo balirati smeće i odlagati ga u Brezju.
Da se to pitanje okonča: što ste planirali, što je krenulo u krivo, mislite li da biste to riješili da ste ostali gradonačelnik i kako to sad mislite riješiti?

– Nisam se previše osvrtao na sve neistine oko otpada. Mi 2005. nismo imali druge nego početi balirati jer Varaždin nema svoje odlagalište, tada je baliranje uveo i Karlovac, koristili su i mnogi europski gradovi. Ali, mi smo, što nitko ne želi reći građanima, imali potpisani sporazum s Javnom ustanovom u Piškornici da će preuzeti bale već 2006.! I jedina greška moje vlasti jest u tome što smo se ponadali da će se taj sporazum poštivati. Tada je, da podsjetim, država čvrsto stala iza Piškornice. Mi nismo mogli znati da oni neće preuzeti otpad do današnjega dana. Kad smo shvatili da od toga ništa, Varkom je ugovorio MBO s VIS-om i otpad bi bio uklonjen do kraja 2013. Međutim, došlo je do istraga, ja sam morao otići, epilog svega znate, umjesto 80.000 tona koliko je bilo tada, danas imamo 135.000 tona, izgubili smo 40 milijuna od države, imamo tužbu CIOS-a, dakle potpuno pravno i ekološko rasulo.

Nećemo se zamarati sada kadrovskim pitanjima, nego odmah prionuti poslu kako bismo se javili na tri velika natječaja iz EU i državnih fondova do kraja lipnja!

Bilo je puno “rješenja”. Zašto mislite da će baš vaše biti uspješno? Građane zanima hoće li to na kraju oni platiti?
– Sada će biti lakše prije svega stoga što je svima jasno da se barem dio baliranog otpada mora negdje prethodno obraditi i da se samo ostatak može negdje odložiti. Kad se to napokon shvatilo, bilo je kasno jer je Habuš raspisao koncesiju samo za odlaganje. Naš način zbrinjavanja obuhvaća i jedno i drugo. Želim reći da se s odvozom dijela otpada može započeti vrlo brzo jer ima dio otpada koji nije obuhvaćen koncesijom.

Osobito bitnim smatrate projekt Tehnološkog parka. Međutim, oni koji odlučuju taj projekt smatraju megalomanskim, čiji “arhitekti” su se zaigrali pa je cijena ispala ogromna. Ona će se morati smanjiti. Kako ga vi mislite ostvariti? Spremni ste na skromnije i jeftinije rješenje?
– Tehnološki smo park uspostavili i izgradili 2005. u samo godinu dana, zaposleno je bilo oko 200 inžinjera. Budite uvjereni da ćemo i sada u nekoliko godina povećati postojeći tehnološki park i promijeniti projekte za Tehnološki park 2. S izgradnje zidova treba se preusmjeriti na nabavu opreme i na centre kompetencije, ako tako osmislimo projekt, sigurno ćemo doći do ulaganja.

Blagostanje i Čehok

Kažu da je lako bilo biti gradonačelnik u zlatna vremena, da je Ivan Čehok zapravo imao sreću u pravom trenutku naći se na pravom mjestu… Što velite na to?
– Na takve bedastoće nisam htio odgovarati. Tko određuje zlatna vremena i što je to? Ako mislite na vremena statističkoga rasta, moram vas podsjetiti da je i tada u Hrvatskoj bilo gradova s 20% nezaposlenih, bez investicija, bez jasne strategije, s ogromnim komunalnim, gospodarskim i socijalnim problemima. Isto tako, i u krizi 2013. ili 2014. je bilo gradova koji su rasli i razvijali se. Uostalom, studija dr. Bogovića, analiza utjecaja lokalne vlasti na gospodarske tokove jasno je pokazala da je nakon mene došlo do pada efikasnosti grada.

Špancirfest – svi koncerti besplatni
Turistički rezultati se zbrajaju na račun Špancirfesta. I on je lani završio u dugu. Zamjera mu se komercijalizacija. Hoće li biti promjena?
Špancir će se vratiti Varaždinkama i Varaždincima, građanima šetačima, neće više biti zapreka, drvenih ograda, ulaznica u ovakvom obliku, zatvaranja vratiju na nekim pozornicama… promijenit ćemo odnose prema varaždinskim izlagačima.
Ovih zadnjih nekoliko festivala bitno su promijenili koncepciju Špancira koju smo strpljivo i pametno stvarali od 2001. nadalje. Špancir se pretvorio u neku vrstu rock festivala što niti može niti je trebao postati. Špancir je zamišljen s više uličnih i trgovskih događanja, s uličnim sviračima, žonglerima, performerima, glumcima i predstavama, nije presudno hoće li pjevati Manu ili Bare, važno je da svi građani mogu pronaći ponešto za sebe i da ih nitko ne ograničava u šetnji i pristupu pozornicama.

Većina u Gradsko vijeću je, pokazuje se, presudna. Koalicije? Da ili ne i s kim da, s kim ne? Protivnici vas nisu štedjeli. Ima li netko tko si je zatvorio vrata koalicije?
– Nema jače blokade pa ni štete nego kada se u gradu ili državi, nakon izbora, nastavljaju predizborne kampanje. Vijeće je reprezentativno tijelo, građani su rekli da žele baš ove liste i baš ove stranke i baš u tome omjeru. Što bismo sada trebali? Nastaviti s političkim podmetanjima? Ne, ja pružam ruku suradnje prema izabranim vijećnicima, spreman sam razgovarati sa svima oko pitanja od općega suglasja, oko proračuna, oko strateških odluka, oko ustrojstva uprave, provođenja natječaja po gradskim tvrtkama itd. Svi su dobrodošli. Oni koji neće htjeti razgovarati samo zato što su nezadovoljni brojem mandata ne priznaju demokratske ishode izbora.

GRADSKE TVRTKE
Nižu se afere u gradskim tvrtkama. U Varkomu se zarađeni novac drži oročen na računu, poništavaju se natječaji… Jesu li na vidiku smjene u gradskim tvrtkama?
– Mi ćemo provesti korjenitu depolitizaciju grada, posebno ustanova i tvrtki. Podobnost više nikada ne smije biti kriterij nego isključivo sposobnost. Ići će natječaji. Uprave koje nisu postigle željene ili očekivane rezultate ne mogu proći test natječaja. Oni koji su radili dobro i ispunili očekivanja i zadane ciljeve, ne trebaju se brinuti. Isto će tako biti i sa upravnim vijećima i nadzornim odborima.

Varaždin je mrtav grad, prazan poslije dva poslijepodne, bez mjesta za izlazak… Kako oživjeti mrtvaca? Grad je prepun neiskorištenih potencijala. Što sad?
– Imamo nekoliko ideja kojima ćemo oživjeti središte grada, osobito u večernjim satima i vikendom. Te ideje uključuju korištenje sredstava iz fondova, ali nije samo u pitanju novac, nego upravo ono o čemu sam govorio – sinergiji. Moramo potaknuti same stanovnike, obrtnike, vlasnike objekata i poslovnih prostora da se svi uključe u oživljavanje jezgre. Turistička ponuda mora biti usmjerena prema zbivanjima u cijelome gradu, finale tih zbivanja mora biti u središtu kao najboljoj pozornici.

PROJEKTI
Do kraja godine treba biti spremna dokumentacija za obnovu vrtića i škola, tehnološki park, Sinagogu, Dravsku šumu, Aquacity, Galeriju Malogorski, Muzej anđela, ubrzat ćemo aglomeraciju, donijeti programske dokumente u kulturi i potaknuti kulturu odozdo umjesto birokratskoga odlučivanja, donijeti jasnije kriterije raspodjele u sportu, aktivirati zapuštene gradske nekretnine, pokrenuti gradske tvrtke. To je dovoljno posla za dva mandata, ali mi vremena nemamo, počet ćemo odmah i siguran sam da ćemo uspjeti. Moramo uspjeti, nemamo alternative, Varaždin moramo konačno ponovno pokrenuti, to naši građani zaslužuju! Nadam se da će nam pokloniti povjerenje.

Osobito treba posvetiti pozornost mladima, osmisliti njihovo slobodno vrijeme, pobuditi kreativnost, što odmah povezuje kulturne i sportske aktivnosti. Također ćemo osmisliti i ponudu za srednju i stariju dob u samome središtu.

Presing i Čehok

Kako je biti Ivan Čehok danas? Od vas se jako puno očekuje, a protivnici jedva čekaju da fulate. Presing?
– Ja sam pod konstantnim pritiskom, od 2011. pa me to nije slomilo ni sputalo. Dobro je kada imate pritisak oporbe ili građana, gradonačelnik i vlast se ne smiju opustiti ili uljuljkati u samozadovoljstvu. Sada samo osjećam pritisak rokova koje smo si zadali jer građani su svjesni kako smo izgubili šest punih godina, nemamo više vremena izgubiti ni šest dana. Stoga moramo konstituirati Vijeće i početi raditi.

– Ima li Ivan Čehok još uvijek prijatelje i podršku na državnoj razini?
– Nisam stvarao prijatelje po političkim savezništvima nego je Varaždin kao grad imao prijatelje jer jednostavno naše projekte nitko tada nije mogao odbiti. Tako će i sada biti, ono što ćemo htjeti zajedno provesti s državnom ili drugim vlastima, sigurno će biti tako osmišljeno i predočeno da se neće moći odbaciti ili opstruirati.

– Biste li radije bili “majstor samopromocije” ili “karizmatik”, kako vam tepaju?
– Zabavljaju me takvi nazivi. Kad je Financial Times napisao članak o Varaždinu i meni, onda su politički suparnici rekli da smo mi to naručili. Otprilike isto kao što smo naručili novinarske ili znanstvene analize koje su pokazale da je Varaždin po stopi rasta 2009. bio uz Rovinj i Zagreb u vrhu. Ako je to samopromocija onda sam stvarno karizmatičan toliko da novinar Financial Timesa doleti iz SAD-a raditi prilog o Čehoku.

Izvor:
Foto: Arhiva

U fokusu

Poznat je datum kad kreće isplata povrata poreza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava objavila je da isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja. Pravo na povrat ima čak 830.122 porezna obveznika, a rješenje Porezne uprave počet će stizati od današnjeg dana.

-Na nivou Republike Hrvatske, sa stanjem na dan 15.04.2024. godine,  u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332.811.592,99 eura, dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 35.290.255,23 eura – stoji u priopćenju Porezne uprave.

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno će 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528  osoba do 25 godina života u iznosu od  75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od  100.127.481,51 eura.

Ostatak priopćenja donosimo u nastavku:

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja 2024. u svoje Korisničke pretince u sustav eGrađani (https://gov.hr/?lang=hr), a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta.

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 g.).

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine.

Nastavite čitati

U fokusu

Gong: “Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gong smatra da se Ustavni sud svojim loše obrazloženim upozorenjem predsjedniku Milanoviću stavio iznad Ustava.  Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade.

Tako u jučerašnjoj objavi ove organizacije civilnog društva koja je usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture podsjećaju da većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav.

. No Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga, kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava. Svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Zoranu Milanoviću, i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar – ističu u Gongu.

I dodaju:

„U skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Zoran Milanović morao je dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentranim izborima. Predsjednik države to nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?“

Tvrde i da je Ustavni sud po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su već upozoravali kroz slučaj Markovog trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku.

– I to odluku koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti predsjedniku da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava. Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora – zaključuju u Gongu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje