Izvanredne rezultate postigli su mladi hrvatski informatičari na 32. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi – International Olympiad in Informatics, koja je ove godine održana online, od 13. do 19. rujna u Singapuru.

U konkurenciji 347 natjecatelja iz 87 zemalja svijeta učenici iz Hrvatske osvojili su jednu zlatnu, dvije srebrne i jednu brončanu medalju, čime je Hrvatska zauzela fenomenalno 10. mjesto u ukupnom poretku.

– Posebno nas raduje osvajanje zlatne medalje, prve nakon 2012. godine, čime se broj osvojenih zlatnih medalja popeo na 12. Za malu zemlju poput Hrvatske to je vrlo velik uspjeh, iako se može činiti malo u usporedbi s najjačim državama svijeta (Kina, Rusija, SAD, …). Također vrijedi napomenuti da je samo 20-ak zemalja na svijetu osvojilo više zlatnih medalja od nas i manje od 15 zemalja osvojilo ukupno više medalja od Hrvatske. Sve one u pravilu su puno veće i mnogoljudnije od Hrvatske i puno više izdvajaju za obrazovni sustav nego ostale zemlje – istaknuo je Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara.

Hrvatsku na ovom je natjecanju zastupao tim sastavljen od četiri učenika srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi održanoj u Zagrebu 17. srpnja te Izbornim pripremama održanim u Zagrebu 29. i 30. srpnja.

Zlato je osvojio učenik Patrick Pavić te srebro Dorijan Lendvaj i Krešimir Nežmah, svi iz XV. Gimnazije Zagreb, dok je bronca u rukama Martina Josipa Kocijana, sada već bivšeg učenika Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec te članu Udruga MIS i MIK.

Stručni voditelji reprezentacije bili su Ivan Paljak i Marin Kišić, a u organizaciji nastupa još su sudjelovali Matej Ferenčević i Alenka Dogan Capan. Odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa bio je Krešimir Malnar.

– Uspjeh naših mladih informatičara prvenstveno je zasluga njih samih, kao i njihovih učitelja, mentora, roditelja i stručnih suradnika Hrvatskog saveza informatičara, ali svakako bismo istaknuli da su sva četiri učenika od samih početaka bavljenja programiranjem bili redoviti polaznici svojih informatičkih udruga/klubova gdje su stekli mnoga znanja i iskustva. Tako je Martin Josip Kocijan dugogodišnji član MIS Strahoninec i Međimurskog informatičkog kluba iz Čakovca, Dorijan Lendvaj član Robotičko informatičkog kluba Popovača, dok su Patrick Pavić i Krešimir Nežmah članovi Zagrebačkog računalnog saveza. Sve navedene udruge, zajedno s još tridesetak drugih, članice su Hrvatskog saveza informatičara – pojasnio je tajnik Malnar.

IOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja šest problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskim jezicima C/C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.

Nastup naših mladih informatičara na 32. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme koje prethode nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je Visoko učilište Algebra pružilo domaćinstvo nastupu naših natjecatelja.

Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Martin Josip Kocijan, Dorijan Lendvaj, Patrick Pavić i Krešimir Nežmah

Komentari

Komentara