Povežite se s nama

U fokusu

Kako će se legalizirati bespravno izgrađene kućice na obalama Drave?

Objavljeno:

- dana

Nakon što su građevinski inspektori Državnog inspektorata Republike Hrvatske (Inspektorat) proteklih nekoliko mjeseci pročešljali priobalje rijeke Drave s varaždinske i međimurske strane, nekoliko stotina vlasnika bespravno izgrađenih kućica za odmor još uvijek strepi hoće li ostati bez njih.

Naime, kako doznajemo od nekoliko vikendaša koji žele ostati anonimni, krajem ožujka na vratima njihovih kućica su u ožujku i travnju osvanula “Rješenja” kojima Inspektorat nalaže njihovo uklanjanje u roku od dva tjedna.

Prekid postupka

– Znamo da su ih istaknuli i na oglasnoj ploči u Područnom uredu u Varaždinu, ali se ipak nadamo kako se ovdje u konačnici neće dogoditi “koprivnički scenarij”. U susjednoj županiji navodno vlasnici kućica moraju ukloniti 90% objekata koji nisu legalizirani i to je katastrofa. Uz Varaždinsko jezero stopirana je i daljnja izgradnja nedovršenih kućica, a oni koji sami ne uklone građevinu, u riziku su da rušenje i uklanjanje građevinskog otpada obavi treća osoba. Uglavnom, to bi bila katastrofa i tko zna koliko sve na kraju može koštati… – vele naši sugovornici koji su gradili bez građevinske dozvole, kupili ili pak naslijedili kućice uz Dravu.

Oni “sretniji”, u međuvremenu su zbog različitih razloga dobili rješenja o prekidu postupka izvršenja uklanjanja građevina za privremeni boravak. Primjerice, samo Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije dosad primio tristotinjak zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju za nezakonito izgrađene zgrade oko akumulacijskog jezera HE Čakovec i uz rijeku Muru.

Premda su se vikendaši dosjetili jadu, stvar je ispala groteskna jer zahtjevi su predani bez zakonom propisane pripadajuće dokumentacije!

– Sporne kućice se nalaze na indukcijskom pojasu Hrvatskih voda, odnosno između dva nasipa. Stoga su neki vlasnici ili korisnici takvih objekata za privremeni boravak s međimurske strane dobili rješenja o uklanjanju građevina o svojem trošku. I točna je informacija da ukoliko to ne učine, iste će biti uklonjene s tim da se račun ispostavi vlasnicima. Dobra je vijest da se privremeno stalo s rješenjima, s obzirom na to da se pokušava pronaći način kako legalizirati kućice. Zanimljivo je da na to trenutno pristaje i glavni podnositelj prijava. Riječ je o Hrvatskoj elektroprivredi koja je vlasnik brojnih parcela uzurpiranih besplatnom gradnjom. Bit će tu puno problema jer investitori su većinom nepoznate osobe, među kojima ima i stranaca… – govori vikendaš od kojeg doznajemo da su u zaštitu svojih kućica s argumentima ili bez njih već stali istaknuti Varaždinci.

Tko je nemoćan?

Podsjećamo, u svojim javnim istupima uoči parlamentarnih izbora međimurski župan Matija Posavec isticao je kako konkretno rješenje za spomenutu situaciju postoji.

Po njegovim saznanjima sprovele su ga i neke druge regije sa sličnim problemom poput ovog u najsjevernijim županijama. Međutim, ukazao je i da je najveći problem što “Hrvatske vode imaju svoja pravila, dok HEP ima svoja”.

Tek će se vidjeti je li tu regionalna samouprava nemoćna, baš kao i lokalni moćnici.

U fokusu

FOTO 70 ludbreških vatrogasaca saniralo posljedice oluje: srušena stabla, krovišta, zakrčene ceste…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer je ludbreško područje zahvatilo jako nevrijeme. Kako smo izvijestili, najgore je prošlo prigradsko naselje Sigetec.

Međutim, nezapamćena oluja napravila je štete i u ostalim prigradskim naseljima, kao i u samom gradu Ludbregu, a štete se zbrajaju i u okolnim općinama.

FOTO Pijavica protutnjala Ludbregom, štete su ogromne: Trajalo je dvije minute, ali to je bilo strašno

Ludbreški vatrogasci i ove su nedaće dočekali spremni.

-Svako malo priroda nas nanovo podsjeća o svojoj nenadmašnoj i neukrotivoj snazi. Upravo takav podsjetnik stigao nam je jučer u popodnevnim satima kada smo svjedočili jakom olujnom nevremenu popraćeno gotovo orkanskim vjetrom, a koji je u svega 40-ak sekundi nanio popriličnu štetu diljem područja našeg Grada. Prateći nadolazeće vremenske prilike glavnina operativaca VZG-a Ludbreg znala je što slijedi. Pozivi na interventno djelovanje kreću od 16:30 te se neprestano nastavljaju tokom našeg rada. Srušena stabla koja prijete kućanstvima, prepriječene prometnice u cestovnom i željezničkom prometu, djelomično ili potpuno srušena krovišta, dimnjaci i druga infrastruktura prizori su koje zatičemo na gotovo svakom koraku – stoji u objavi DVD-a Ludbreg.

-Svjesni veličine situacije, već u samom početku, u interventno djelovanje uključujemo gotovo sva Društva naše VZG Ludbreg. Podjelom na sektore rada sva dostupna vozila sa pripadajućom tehnikom te 70-ak vatrogasaca po jasno definiranim prioritetima, paralelno je krenulo u sanaciju područja koja uključuju prigradska naselja Globočec, Vinograde Ludbreške, Hrastovsko, Selnik, Sigetec kao i sam Grad Ludbreg. Bilježimo ukupno 27 događaja na kojima je bio potreban naš angažman. Vrijeme završetka operativnog djelovanja bilježimo u 22:00 sati – izvijestili su ludbreški vatrogasci.

Zahvalili su svim kolegama i kolegicama koji su sudjelovali.

-Ovom prilikom zahvaljujemo se svim kolegicama i kolegama, operativcima VZG-a Ludbreg koji su još jednom dokazali da jedinstvenim sustavom zajedništva brzo i efikasno možemo parirati i ovakvoj vrsti nedaća. Također zahvaljujemo se i ostalim žurnim službama koje su jučer također značajno doprinijele u sanaciji, poglavito djelatnicima HEP-a koji su nas pratili u stopu. Ujedno se zahvaljujemo i našim suseljanima te građanima na strpljenju i velikoj dozi razumijevanja – objavili su na svom Facebooku članovi DVD-a Ludbreg, a njihove fotografije donosimo u nastavku.

Nastavite čitati

U fokusu

Baksa iz Nezavisne platforme Sjever predlaže ukidanje plaćanja pristojbe HRT-u za umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivica Baksa, saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever, ocijenio je u srijedu kako je vrijeme da se preispita obveza plaćanja HRT pristojbe za umirovljenike. Riječ je o ranjivoj skupini ljudi od kojih mnogi žive u siromaštvu ili su od riziku od siromaštva.

Baksa smatra kako je, s obzirom na visinu prosječne mirovine, svaki euro umirovljenicima od izuzetne važnosti, te je vrijeme da se razmisli o realnim koracima koji se mogu poduzeti kako bi im se olakšao svakodnevni život.

Trenutna visina mjesečne pristojbe je 10,62 eura, što za prosječnu hrvatsku mirovinu od oko 500 eura predstavlja značajan izdatak. Od plaćanja mjesečne pristojbe u visini od 50% oslobođeni su umirovljenici koji primaju mirovinu iz Državnog proračuna RH u visini od 199,08 eura, no njih je, tvrdi Baksa tek oko 5.500.

U vrijeme kada mnogi umirovljenici jedva spajaju kraj s krajem zbog porasta životnih troškova, gdje naročito teško padaju konstantna poskupljenja hrane i osnovnih potrepština, Baksa apelira na HRT i relevantne institucije da ozbiljno razmotre mogućnost ukidanja ili smanjenja pristojbe za sve umirovljenike, kojih u Hrvatskoj ima preko milijun.

U vrijeme kada su naši sugrađani prisiljeni sakupljati boce i snalaziti se na različite načine da bi uštedili koji cent, mjere poput ukidanja pristojbe svim umirovljenicima u idealnom slučaju, ili barem značajno smanjenje, predstavljao bi značajan korak ka poboljšanju životnog standarda i dostojanstva naših umirovljenika, zaključio je Baksa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje