Povežite se s nama

Život i društvo

Kako je barokni Varaždin i prekooceanski Orlando povezao Huckleberry Finn?

Objavljeno:

- dana

ON LINE KONFERNCIJA

Učenici Prve Varaždinske gimnazije održali su Skype konferenciju sa školom iz Orlanda na Floridi “Lake Brantley High School”.

Dio je to projekta “Crorida 3” koji varaždinsku srednju školu već treću godinu zaredom povezuje sa školom iz Orlanda kroz online komunikaciju učenika, prezentacije škole, obrazovnog i društvenog sustava, književnih djela na engleskom jeziku, kao i kreativnih radova učenika.

Virtualni susret – uspješan!

Uz učenike prvih razreda, kojima je ovo bio prvi susret s ovim projektom, sudjelovali su i već iskusni učenici četvrtih razreda. Tako je maturantica Sara Paska američke učenike upoznala s Prvom gimnazijom Varaždin i programima. Njezina kolegica  Antonija Belcar prezentirala je svoje viđenje poznatog romana “Lovac u žitu” J. D. Salingera, a Ana Busija potom je predstavila svoj doživljaj romana “Pustolovine Huckleberryja Finna” Marka Twaina.

Nakon toga je američka učenica na razmjeni Olivia Nicole LeBlanc svojim kolegama “preko bare”  ispričala svoje utiske o školovanju u Hrvatskoj, posebno o sličnostima i razlikama dvaju sustava, nakon čega su američki učenici predstavili svoju školu. Na kraju ovog virtualnog susreta dogovorena je daljnja suradnja i razmjena ideja o raznim temama na “online discussion forumu” koji su učenici pokrenuli.

Inače, projekt s američke strane vodi profesorica engleskog jezika Debbie Brownrigg, a s hrvatske, odnosno varaždinske strane voditelj projekta je profesor Hrvoje Kristan, dok se za tehničku podršku i fotodokumentaciju pobrinuo profesor Vladimir Mikac.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/Facebook Prva gimnazija Varaždin

Život i društvo

FOTO Pomoć iz Varaždina: obitelji pogođenoj potresom darovali namještene kontejnere

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obitelj Sljepčević iz Gornje Pastuše, područja pogođenim nedavnim potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji, dobila je kontejnerske objekte za život. 

Kontejnere je osigurala tvrtka Teximp iz Švicarske, odnosno obitelj Vukoja, a sve je to inicijativa Mjesnog odbora Poljana Biškupečka i predsjednika vijeća Mjesnog odbora Franje Puškadije te gradske vijećnice s Nezavisne liste Ivana Čehoka Danijele Puškadije, a uz posredovanje Grada Varaždina.

U akciju prikupljanja pomoći uključili su se i Udruga veterana 1. gardijske brigade Tigrovi, Kos transporti, PZC d.d. Varaždin, Čistoća d.o.o. i roditelji 7. a razreda III. OŠ Varaždin.

– Brzom koordinacijom, obitelj s dvoje malodobne djece kojoj je potres kuću srušio do temelja, ubrzo je dobila topao i siguran privremeni smještaj. Osim kontejnera, prikupljena su i sredstva za novi namještaj s kojim je namješten stambeni prostor od 30 m2. Grad Varaždin i dalje će preko svih svojih institucija ciljano pomagati onima koji su u potrebi – poručuju iz Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Veliko srce građana Varaždinskih Toplica: u Glinu poslali vrijednu donaciju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz grada Varaždinskih Toplica u utorak su ponovno na područja pogođena potresom dostavljene prijeko potrebne donacije.

Naime, u nedjelju je u organizaciji Grada u Vatrogasnom domu održano prikupljanje materijalne pomoći za stanovništvo grada Gline koje se suočava s posljedicama razornog potresa.

Prikupljale su se grijalice, deke, cerade, folije, čizme, produžni kablovi, pelene i druge higijenske potrepštine. Grad je također donirao 100 pari podstavljenih gumenih čizama koje su stanovnicima Gline sada najpotrebnije.

Donacija je predana na punktu Dječjeg vrtića „Bubamara” Glina koji polazi 130 mališana, a čiji roditelji mogu odmah na licu mjesta preuzeti potrebne stvari.

– Zahvaljujemo svim fizičkim i pravnim osobama koje su se odazvale ovoj akciji prikupljanja. I dalje smo u kontaktu s ljudima u Glini i možemo potvrditi da će biti još prikupljanja pomoći jer je potreba uistinu velika. Naši su građani ponovno pokazali da imaju veliko srce i nadamo se da će i ubuduće imati sluha za najpotrebitije – poručila je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Nastavite čitati