Povežite se s nama

Život i društvo

Kako je barokni Varaždin i prekooceanski Orlando povezao Huckleberry Finn?

Objavljeno:

- dana

ON LINE KONFERNCIJA

Učenici Prve Varaždinske gimnazije održali su Skype konferenciju sa školom iz Orlanda na Floridi “Lake Brantley High School”.

Dio je to projekta “Crorida 3” koji varaždinsku srednju školu već treću godinu zaredom povezuje sa školom iz Orlanda kroz online komunikaciju učenika, prezentacije škole, obrazovnog i društvenog sustava, književnih djela na engleskom jeziku, kao i kreativnih radova učenika.

Virtualni susret – uspješan!

Uz učenike prvih razreda, kojima je ovo bio prvi susret s ovim projektom, sudjelovali su i već iskusni učenici četvrtih razreda. Tako je maturantica Sara Paska američke učenike upoznala s Prvom gimnazijom Varaždin i programima. Njezina kolegica  Antonija Belcar prezentirala je svoje viđenje poznatog romana “Lovac u žitu” J. D. Salingera, a Ana Busija potom je predstavila svoj doživljaj romana “Pustolovine Huckleberryja Finna” Marka Twaina.

Nakon toga je američka učenica na razmjeni Olivia Nicole LeBlanc svojim kolegama “preko bare”  ispričala svoje utiske o školovanju u Hrvatskoj, posebno o sličnostima i razlikama dvaju sustava, nakon čega su američki učenici predstavili svoju školu. Na kraju ovog virtualnog susreta dogovorena je daljnja suradnja i razmjena ideja o raznim temama na “online discussion forumu” koji su učenici pokrenuli.

Inače, projekt s američke strane vodi profesorica engleskog jezika Debbie Brownrigg, a s hrvatske, odnosno varaždinske strane voditelj projekta je profesor Hrvoje Kristan, dok se za tehničku podršku i fotodokumentaciju pobrinuo profesor Vladimir Mikac.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/Facebook Prva gimnazija Varaždin

Život i društvo

Uređen nogostup u centru Lepoglave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gotov je još jedan projekt važan za Lepoglavu.

– Uređenjem nogostupa u samom centru Lepoglave povećali smo sigurnost građana, posebice djece koja njime pješače do škole. Pored toga, dio je ovo projekta uređenja samog centra Lepoglave kojeg smo započeli uređenjem ulice Matije Gupca, a nastavit ćemo s rekonstrukcijom dijela nogostupa na istočnoj strani Ulice hrvatskih pavlina kojom će biti obuhvaćeno saniranje cestovne odvodnje, kanalizacijskog sustava i samog nogostupa. U okviru uređenja gradskog centra izgradit ćemo i tržnicu koja će, ne samo funkcionalno već i vizurom, doprinijeti ljepšem izgledu centra Lepoglave – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić po završetku izgradnje nogostupa uz sjevernu stranu kolnika županijske ceste Ulice A. Mihanovića, u dužini od 363,5 metara, ugovorene vrijednosti od 395.730 kuna. Uz rekonstrukciju i uređenje nogostupa, izvršeni su zahvati na rekonstrukciji potpornih zidova koji se nalaze uz sam nogostup.

– Nažalost, u samom je centru, prema stanju objekata, vidljivo kojom imovinom upravlja Grad Lepoglava, a kojom država. Grad svoju imovinu održava i obnavlja dok je ona državna zapuštena i u derutnom stanju te narušava vizuru centra Lepoglave. Osim toga, zbog stanja u kakvom se trenutno nalazi, predstavlja i opasnost za građane – poručio je gradonačelnik Škvarić, a potvrdila i predsjednica Mjesnog odbora Lepoglava Marija Ribić.

Dodao je i da kontinuirana nastojanja Grada Lepoglave za rješavanjem ovog gorućeg problema nisu na državnoj razini naišla na spremnost za pokretanje postupaka dodjele navedene imovine Gradu i stvaranje uvjeta za pokretanje njene sanacije i obnove u okviru gradskih projekata.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ovaj vikend na varaždinskom nebu pravi padobranski spektakl

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon gotovo tri godine varaždinski aerodrom će ovoga vikenda, 24. i 25. travnja, ponovo biti domaćin velike priredbe. Padobranski boogie u Varaždinu ugostit će padobrance iz cijele Hrvatske koji će na nebu iznad Varaždina prirediti atraktivni padobranski show.

Na ovoj padobranskoj priredbi, koju organiziraju Grad Varaždin, tvrtka Parkovi i Aeroklub Varaždin, nastupit će iskusni padobranci iz cijele Hrvatske, a organizatori će onima željnih adrenalina omogućiti i tandemske skokove padobranom s 4.000 metara visine.

Program padobranskog mitinga – Varaždin boogie 2021., počet će u subotu već u 9 sati skokovima padobranaca, koji će točno u podne na varaždinski aerodrom spustiti zastave Grada Varaždina, Parkova i Aerokluba Varaždin. Uz atraktivni padobranski šou na nebu iznad Varaždina, program će biti organiziran i na aerodromu gdje će posjetitelji moći razgledati padobransku opremu te se bolje upoznati s ovim atraktivnim sportom.

– Ovakve padobranske priredbe su uvijek atraktivne, stoga mi je posebno zadovoljstvo što na aerodromu ponovo imamo Varaždin boogie. Vjerujem da organizacijom ovoga padobranskog šoua počinjemo revitalizirati padobranstvo u našem gradu. Podsjećam da su varaždinski padobranci bili državni reprezentativci i državni rekorderi, a to je tradicija kakvom se može malotko pohvaliti – naglasio je Josip Novak, predsjednik Aerokluba Varaždin.

Ulaz na varaždinski aerodrom bit će besplatan, no organizatori napominju da svi posjetitelji moraju nositi zaštitne maske te se strogo pridržavati svih protuepidemijskih mjera.

Nastavite čitati