Povežite se s nama

Život i društvo

Marija, Korina, Dora, Paula i Alisa rješavaju zadatke i pokuse kao od šale i tvrde: Kemija je super!

Objavljeno:

- dana

ČAK PET UČENICA NA DRŽAVNO IZ KEMIJE

Od ukupno devet osnovnoškolaca koji će Varaždinsku županiju ove godine predstavljati na državnom natjecanju iz kemije, koje će se od 25. do 28. travnja održati u Svetom Martinu na Muri, čak pet učenica dolazi iz VI. OŠ Varaždin: sestre Marija i Korina Klampfl, Dora Težak, Paula Jukić i Alisa Pevec.  

Zanimljivo je da je to već druga godina kako VI. OŠ ima čak petero svojih predstavnika na državnom natjecanju iz kemije.

Pripreme za državno natjecanje traju

– Svake godine imamo predstavnike naše škole na državnim natjecanjima iz kemije, a prošle godine imali smo isto pet, tako da nama to i nije neka novost – navode Mihaela Vrbnjak Grđan i Karmen Holenda, profesorice kemije i biologije sa VI. OŠ Varaždin u kojoj pripreme za državno natjecanje iz kemije već naveliko traju.
– Vježbamo svakodnevno u školi, a onda i kod kuće. Pripremamo se tako da rješavamo zadatke i pokuse koji su bili na državnim natjecanjima iz prethodnih godina – otkrile su Marija, Pula i Dora, čija je mentorica Vrbnjak Grđan.

Kemija je teška, ali (ni)je bauk!

One će se natjecati u kategoriji sedmih razreda, a Korina i Alisa, kojima je mentorica Holenda, u kategoriji osmih razreda.
– Mi se zapravo za natjecanje pripremamo kroz cijelu godinu tako što rješavamo testove na dodatnoj nastavi – otkrile su osmašice.
Iako kemija slovi kao težak predmet, mladim kemičarkama sa VI. OŠ ova prirodna znanost prirasla je srcu. Nije im teško svoje slobodne vrijeme potrošiti na zadatke i pokuse, a često i svoje profesorice znaju iznenaditi svojim nezadovoljstvom zbog broja zadataka ili pokusa koje su im pripremile za vježbanje.
– Kad vas pitaju “To je sve, samo to ste nam pripremili?” ne znate što biste rekli. Kemija je težak predmet, a kad vidite kad su učenici ovako zainteresirani kao ove djevojke, nije problem dodatno raditi s njima i davati im zadatke i smišljati sve više pokusa – istaknula je Holenda.
To što VI. OŠ ima brojne predstavnike na državnom natjecanju iz kemije rezultat je i toga što se na toj varaždinskoj školi puno radi na popularizaciji ove prirodne znanosti.
Iako se kemija dobiva tek u sedmom razredu, profesorice Vrbnjak Grđan i Holenda kemiju nastoje približiti i učenicima nižih razreda.
– Imamo izvannastavnu aktivnost “Mali znanstvenici” za učenike nižih razreda, a jednom godišnje organiziramo i zabavni show “Kemija za zmrznut” gdje kroz efektne pokuse iz kemije učenicima pokušavamo približiti ovaj predmet. Također, na našoj školi organiziramo radionicu e-škola kemije za učenike i učitelje, a VI. OŠ sudjeluje na svim važnijim događajima vezanim uz kemiju, pa tako redovito odlazimo s našim učenicima koji polaze dodatnu nastavu iz kemije na Dane otvorenih vrata PMF-a – objasnila je Vrbnjak Grđan, inače voditeljica Centra izvrsnosti iz kemije Varaždinske županije.

Sestrama Mariji i Korini Klampfl kemija je “u krvi”

Sestrama Mariji i Korini Klampfl kemija je “u krvi”: njihova majka je Lidija Klampfl, profesorica kemije na Prvoj gimnaziji Varaždin.
– To što nam je mama profesorica kemije pomaže nam u smislu da kad nešto ne razumijemo iz kemije, mama je uvijek tu da nam objasni. No, kad imamo slobodnog vremena, često ga potrošimo na kemiju – otkrile su sestre. Profesorica Lidija Klampfl mentorica je četvero gimnazijalaca koji također ove godine odlaze na državno natjecanje. To su Andrea Križanić i Maja Špoljarić, učenice prvih razreda, te Ilija Srpak i Aleksandra-Saša Brozović iz trećih razreda. Od srednjoškolaca, na državno natjecanje ide još maturant Vedran Dubravec s Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole čija je mentorica Vesna Vrček.
Uz učenice iz VI. OŠ, na državno natjecanje odlazi i učenik sedmog razreda Filip Premužić iz OŠ Petar Zrinski Jalžabet, čija je mentorica Vesna Jeremić Premec, te učenice osmih razreda Edita Lukić iz II. OŠ Varaždin, čija je mentorica Ksenija Pintarić i Jurica Radović iz OŠ Kneginec Gornji, čija je mentorica Silvana Čubrić te Robert Bačani, čija je mentorica Nataša Vađon iz OŠ Ludbreg.

I drugi učenici VI. OŠ Varaždin uspješni na državnim natjecanjima

Osim mladih kemičarki, VI. OŠ ima još predstavnika na državnim natjecanjima. Na državnom natjecanju iz matematike sudjelovali su Barbara Kelava s osvojenim 1. mjestom i Mislav Putarek s osvojenim 14. mjestom (mentorica Vedrana Herman) te Nika Vrček s osvojenim 14. mjestom (mentorica Nina Prašnjak). Na državnom natjecanju iz informatike sudjelovala je Barbara Kelava s osvojenim 5. mjestom (mentor Danijel Lukić). Na državnom natjecanju iz TZK – plivanje s osvojenim 8. mjestom nastupili su: Matej Čok, Niko Balenta, Erik Hunjek, Teo Putarek, Noa Cingula, Hrvoje Đurman, Danijel Gašparić, Ferdinand Hižak i Luka Vusić (mentor Tomica Kanoti). Na državna natjecanja koja još nisu održana pozvani su: na natjecanje iz likovnog Edi Jupić (mentor Ivan Duić), njemačkog Lana Derner, Alisa Pevec (mentorica Dajan Leich), Lara Vrček iz biologije (mentorica Mihaela Vrbnjak Grđan), Dora Težak iz geografije (mentorica Alenka Bađun), Leonarda Kiš iz engleskog jezika (mentorica Tina Čerpinko). 

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

Međimurje

FOTO Suci porotnici Općinskoga suda u Čakovcu položili svečanu prisegu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Odlukom Skupštine Međimurske županije na posljednjoj sjednici na mandat od četiri godine imenovani su novi suci porotnici Općinskog suda u Čakovcu koji su u srijedu, 14. travnja, u Velikoj vijećnici Međimurske županije položili svečanu prisegu.

Za suce porotnike Općinskog suda u Čakovcu imenovani su: Sandra Buhin, Željko Fileš, Mirjana Gregur-Sever, Ivan Gradečak, Marija Grabant, Mladen Grubić, Erik Koraj, Ana Mikulić, Sandra Majsan, Tija Mance, Dušanka Novak, Branka Podgorelec, Štefanija Sokač, Marija Sokač – Strahija, Nada Štrok, Josip Vidović i Antun Zadravec, dok su za suce porotnike za mladež Općinskog suda u Čakovcu imenovani Anica Čerepinko, Josip Globar, Amra Hrlec, Marina Hoblaj, Josip Mikec, Mario Novak, Sara Novinščak, Kristina Najman, Željko Slaviček, Stjepana Sokač i Klara Vinković.

Polaganju prisege prisustvovali su predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, predsjednica Općinskog suda u Čakovcu Sanja Maria Gašparović i župan Međimurske županije Matija Posavec te pročelnica Upravnog odjela za poslove skupštine i pravne poslove Neda Šarić. Nakon obavljene svečane prisege, suci porotnici će biti pozivani na sudske rasprave da participiraju u donošenju sudskih presuda.

Predsjednica Općinskog suda u Čakovcu Sanja Maria Gašparović istaknula da je biti sucem porotnikom časna dužnost na koju mogu biti imenovani savjesni i odgovorni pojedinci, visoko cijenjeni u svojim sredinama koji će predstavljati glas javnosti:

– Dana vam je velika čast te sam sigurna da ćete svoju dužnost obavljati krajnje odgovorno, moralno i u zakonskim okvirima.

Općinski sud u Čakovcu jedan je od najuspješnijih sudova u Hrvatskoj. U 2020. godini riješeno je 1107 parničnih predmeta na 13 rješavatelja što je 85 predmeta po rješavatelju. Vrijeme rješavanja parničnih predmeta je za 268 dana kraće od prosjeka svih općinskih sudova u Hrvatskoj. U istoj godini riješeno je 507 izvanparničnih predmeta te je rješavanje predmeta za 127 dana kraće od prosjeka svih općinskih sudova u Hrvatskoj.

Riješeno je i 673 ovršnih predmeta čije je rješavanje kraće za 149 dana od prosjeka u Hrvatskoj te 393 kaznena predmeta s prosjekom trajanja postupka od 627 dana. Spomenutim statističkim podacima Općinski sud u Čakovcu jedan je od najažurnijih sudova u zemlji.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ako imate člana obitelji s koronom u varaždinskoj Bolnici postoji broj na koji možete dobiti informacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog povećanog broja hospitaliziranih COVID-19 pacijenata, Opća bolnica Varaždin primorana je prilagoditi se novim uvjetima rada koji iziskuju svakodnevnu reorganizaciju posla te otvaranje novih COVID odjela i jedinica intenzivnog liječenja za smještaj takvih pacijenata.

Kako se COVID-19 pacijenti smještavaju na razne odjele unutar Opće bolnice, te je zbog epidemije uzrokovane novim koronavirusom onemogućen posjet pacijentima, a shodno time i otežan pristup informacijama o pacijentima, Opća bolnica Varaždin podsjeća članove obitelji na dostupnu telefonsku liniju Info-COVID na broju telefona 091/484 10 84, čiji je rad sad produžen od 7 do 19 sati radnim danom.

– Informacije koje se mogu dobiti ne odnose se na zdravstveno stanje pacijenata, budući da tu informaciju i dalje daje isključivo liječnik članu obitelji odnosno evidentiranoj kontakt osobi, već o tome gdje se nalazi član obitelji, na koji broj i kada se mogu dobiti informacije o njegovom zdravstvenom stanju, te gdje i kada mu se mogu donijeti stvari – objašnjavaju iz varaždinske Bolnice.

Nastavite čitati