Povežite se s nama

Život i društvo

Marija, Korina, Dora, Paula i Alisa rješavaju zadatke i pokuse kao od šale i tvrde: Kemija je super!

Objavljeno:

- dana

ČAK PET UČENICA NA DRŽAVNO IZ KEMIJE

Od ukupno devet osnovnoškolaca koji će Varaždinsku županiju ove godine predstavljati na državnom natjecanju iz kemije, koje će se od 25. do 28. travnja održati u Svetom Martinu na Muri, čak pet učenica dolazi iz VI. OŠ Varaždin: sestre Marija i Korina Klampfl, Dora Težak, Paula Jukić i Alisa Pevec.  

Zanimljivo je da je to već druga godina kako VI. OŠ ima čak petero svojih predstavnika na državnom natjecanju iz kemije.

Pripreme za državno natjecanje traju

– Svake godine imamo predstavnike naše škole na državnim natjecanjima iz kemije, a prošle godine imali smo isto pet, tako da nama to i nije neka novost – navode Mihaela Vrbnjak Grđan i Karmen Holenda, profesorice kemije i biologije sa VI. OŠ Varaždin u kojoj pripreme za državno natjecanje iz kemije već naveliko traju.
– Vježbamo svakodnevno u školi, a onda i kod kuće. Pripremamo se tako da rješavamo zadatke i pokuse koji su bili na državnim natjecanjima iz prethodnih godina – otkrile su Marija, Pula i Dora, čija je mentorica Vrbnjak Grđan.

Kemija je teška, ali (ni)je bauk!

One će se natjecati u kategoriji sedmih razreda, a Korina i Alisa, kojima je mentorica Holenda, u kategoriji osmih razreda.
– Mi se zapravo za natjecanje pripremamo kroz cijelu godinu tako što rješavamo testove na dodatnoj nastavi – otkrile su osmašice.
Iako kemija slovi kao težak predmet, mladim kemičarkama sa VI. OŠ ova prirodna znanost prirasla je srcu. Nije im teško svoje slobodne vrijeme potrošiti na zadatke i pokuse, a često i svoje profesorice znaju iznenaditi svojim nezadovoljstvom zbog broja zadataka ili pokusa koje su im pripremile za vježbanje.
– Kad vas pitaju “To je sve, samo to ste nam pripremili?” ne znate što biste rekli. Kemija je težak predmet, a kad vidite kad su učenici ovako zainteresirani kao ove djevojke, nije problem dodatno raditi s njima i davati im zadatke i smišljati sve više pokusa – istaknula je Holenda.
To što VI. OŠ ima brojne predstavnike na državnom natjecanju iz kemije rezultat je i toga što se na toj varaždinskoj školi puno radi na popularizaciji ove prirodne znanosti.
Iako se kemija dobiva tek u sedmom razredu, profesorice Vrbnjak Grđan i Holenda kemiju nastoje približiti i učenicima nižih razreda.
– Imamo izvannastavnu aktivnost “Mali znanstvenici” za učenike nižih razreda, a jednom godišnje organiziramo i zabavni show “Kemija za zmrznut” gdje kroz efektne pokuse iz kemije učenicima pokušavamo približiti ovaj predmet. Također, na našoj školi organiziramo radionicu e-škola kemije za učenike i učitelje, a VI. OŠ sudjeluje na svim važnijim događajima vezanim uz kemiju, pa tako redovito odlazimo s našim učenicima koji polaze dodatnu nastavu iz kemije na Dane otvorenih vrata PMF-a – objasnila je Vrbnjak Grđan, inače voditeljica Centra izvrsnosti iz kemije Varaždinske županije.

Sestrama Mariji i Korini Klampfl kemija je “u krvi”

Sestrama Mariji i Korini Klampfl kemija je “u krvi”: njihova majka je Lidija Klampfl, profesorica kemije na Prvoj gimnaziji Varaždin.
– To što nam je mama profesorica kemije pomaže nam u smislu da kad nešto ne razumijemo iz kemije, mama je uvijek tu da nam objasni. No, kad imamo slobodnog vremena, često ga potrošimo na kemiju – otkrile su sestre. Profesorica Lidija Klampfl mentorica je četvero gimnazijalaca koji također ove godine odlaze na državno natjecanje. To su Andrea Križanić i Maja Špoljarić, učenice prvih razreda, te Ilija Srpak i Aleksandra-Saša Brozović iz trećih razreda. Od srednjoškolaca, na državno natjecanje ide još maturant Vedran Dubravec s Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole čija je mentorica Vesna Vrček.
Uz učenice iz VI. OŠ, na državno natjecanje odlazi i učenik sedmog razreda Filip Premužić iz OŠ Petar Zrinski Jalžabet, čija je mentorica Vesna Jeremić Premec, te učenice osmih razreda Edita Lukić iz II. OŠ Varaždin, čija je mentorica Ksenija Pintarić i Jurica Radović iz OŠ Kneginec Gornji, čija je mentorica Silvana Čubrić te Robert Bačani, čija je mentorica Nataša Vađon iz OŠ Ludbreg.

I drugi učenici VI. OŠ Varaždin uspješni na državnim natjecanjima

Osim mladih kemičarki, VI. OŠ ima još predstavnika na državnim natjecanjima. Na državnom natjecanju iz matematike sudjelovali su Barbara Kelava s osvojenim 1. mjestom i Mislav Putarek s osvojenim 14. mjestom (mentorica Vedrana Herman) te Nika Vrček s osvojenim 14. mjestom (mentorica Nina Prašnjak). Na državnom natjecanju iz informatike sudjelovala je Barbara Kelava s osvojenim 5. mjestom (mentor Danijel Lukić). Na državnom natjecanju iz TZK – plivanje s osvojenim 8. mjestom nastupili su: Matej Čok, Niko Balenta, Erik Hunjek, Teo Putarek, Noa Cingula, Hrvoje Đurman, Danijel Gašparić, Ferdinand Hižak i Luka Vusić (mentor Tomica Kanoti). Na državna natjecanja koja još nisu održana pozvani su: na natjecanje iz likovnog Edi Jupić (mentor Ivan Duić), njemačkog Lana Derner, Alisa Pevec (mentorica Dajan Leich), Lara Vrček iz biologije (mentorica Mihaela Vrbnjak Grđan), Dora Težak iz geografije (mentorica Alenka Bađun), Leonarda Kiš iz engleskog jezika (mentorica Tina Čerpinko). 

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

Život i društvo

U Svibovcu Topličkom pokopane 72 ekshumirane žrtve masovnih partizanskih likvidacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju su na groblju Svibovec, nakon gotovo 80 godina, pokopani posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata, ekshumiranih 2014. godine s lokacije Leskovec, predio Jakšenica.

Misu za 72 ekshumirane žrtve masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske koje su se dogodile nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica od strane partizanskih postrojbi 29. rujna 1943. godine,  predvodio je  mons. Vlado Košić u koncelebraciji sa župnikom Jurajem Kopjarom.

– Dao Bog da se svi tragovi totalitarnih režima što prije uklone iz naše zemlje i da budemo slobodno društvo sa svojom budućnošću koje mrtve štuje, a gradi si budućnost u slobodi i miru – rekao je Košić.

Izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri kazala je da se ispravlja nepravda kako ove žrtve više ne bi bile u crnoj zemlji zabačene u šumi.

– U dvije grobne jame pronađene su 72 osobe, odnosno 71 muška te jedna ženska, a uglavnom se radi o mlađim odraslim osobama, u dobi od 20 do 40 godina. Antropološkom obradom utvrdili smo na minimalno 37 lubanja ozljede nastale u trenutku smrti ili neposredno prije ili poslije nje, što dokazuje da su žrtve stradale nasilnom smrću – opisala je Paltrinieri naglasivši  kako je prioritet ministarstva da se pronađu sve osobe stradale u Domovinskom ratu za koje se još ne zna gdje su te kako se i dalje istražuju grobišta u kojima se nalaze žrtve poraća.

Tim ljudima nije bilo ni suđeno!

Izgradnju zajedničke grobnice financirao je Grad Varaždinske Toplice, a gradonačelnica Dragica Ratković naglasila je kako je ovaj komemorativan skup održan radi svih žrtava, kako bi im se vratilo dostojanstvo i poštovanje predstavljajući ih kao ljudska bića, a ne kao statistiku i broj.

-Teško je danas održati govor, naći prave riječi za sve ljude, znane i neznane, kojima je uništen i zadnji djelić ljudskog dostojanstva i bez njihove krivnje, pravo na život. Povijest ne možemo promijeniti, ne možemo promijeniti tragične povijesne činjenice, ali moramo ustrajati u potpori svima, kako bi se na temelju činjenica utvrdila povijesna istina. Jer to je naš dug prema nevinim žrtvama, istini i pravednosti. I to nas obvezuje – rekla je Ratković izrazivši najdublje poštovanje prema svim nedužnim žrtvama koje su patile i  u neljudskim uvjetima izgubile svoje živote.

– Neka njihove kosti u ovoj našoj zemlji, na ovom mjestu,  počivaju u miru – dodala je.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec  naglasila je kako ovaj događaj mora služiti kao podsjetnik da je ljudski život vrjedniji od bilo čega, te da svatko ima pravo na dostojan ukop i na uređeno posljednje počivalište.

-Tim ljudima nije bilo ni suđeno, nisu imali pravo na obranu niti na pomilovanje već su lišeni života. No ono što je najgore, ti ljudi nisu imali ni pravo na dostojan ukop i ispraćaj pa današnjim danom to ispravljamo jer su nedužne žrtve to zaslužile – rekla je Zagorec.

Spomenula je kako je 1991. godine, nakon osamostaljenja Hrvatske, donesen Zakon o utvrđivanju ratnih i poratnih žrtava te godinu kasnije osnovana i istoimena komisija koja je s radom u Varaždinskoj županiji započela 1997. godine, a godinu kasnije i u Međimurju.

Predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Franjo Talan u svom je govoru kazao kako na području Varaždinske biskupije postoji stotinjak lokacija na kojima se nalaze žrtve poraća, te naglasio kako je Društvo dosad na dostojan način obilježilo desetak lokacija.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dan Općine Veliki Bukovec uz utrku, biciklijadu, izložbu i druženje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Veliki Bukovec slavi Dan općine, a ove godine pripremljen je raznovrstan i bogat program.

Po prvi put održat će se i utrka ˝Cener tri rijeke˝, a do sad se već prijavilo više stotina zaljubljenika u trčanje i prirodu.

– Na utrci ˝Cener tri rijeke˝ očekuje vas trčanje makadamskim šumskim i poljskim putevima i predivnom prirodom uz rijeke Plitvicu i Dravu. Trčati ili hodati možete na jednoj od dvije utrke, na 3 kilometra ili 10 kilometara sa startom i ciljem kod ŠRD Linjak. Utrka je ravna, a trči se isključivo makadamskim putevima. Za najbrže bit će osigurane i nagrade sponzora, kao i startni paketi za sve prijavljene – poručuju organizatori.

Utrka ˝Cener tri rijeke˝ održat će se u nedjelju 2. listopada, a kod ŠRD Linjak Bukovčane i njihove goste očekuje cjelodnevni program. Tako će se u 14 sati na istom mjestu održati i biciklijada, a kroz cijeli dan trajat će sportske igre, ali i druženje uz glazbu i pečenog vola.

U utorak 4. listopada u 10 sati u društvenom domu u Velikom Bukovcu bit će otvorenje izložbe pod nazivom ˝Naši prozori, balkoni i okućnice˝.

– Željeli smo malo dati na važnosti onome po čemu je naš kraj specifičan, a to je uzgoj cvijeća. Nakon tuče koja je uništila brojne plastenike, staklenike, nasade i imovinu naših sumještana, želimo pokazati da su naši Bukovčani ipak uspjeli očuvati tradiciju, da okućnice i balkone i dalje krasi cvijeće – rekao je načelnik Općine Franjo Vrbanić.

U 11 sati u utorak održat će se i sveta misa u župnoj crkvi Sv. Franje Asiškog, a u 18.15 sati počet će svečana sjednica Općinskog vijeća u Osnovnoj školi Veliki Bukovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje