Povežite se s nama

Život i društvo

Marija, Korina, Dora, Paula i Alisa rješavaju zadatke i pokuse kao od šale i tvrde: Kemija je super!

Objavljeno:

- dana

ČAK PET UČENICA NA DRŽAVNO IZ KEMIJE

Od ukupno devet osnovnoškolaca koji će Varaždinsku županiju ove godine predstavljati na državnom natjecanju iz kemije, koje će se od 25. do 28. travnja održati u Svetom Martinu na Muri, čak pet učenica dolazi iz VI. OŠ Varaždin: sestre Marija i Korina Klampfl, Dora Težak, Paula Jukić i Alisa Pevec.  

Zanimljivo je da je to već druga godina kako VI. OŠ ima čak petero svojih predstavnika na državnom natjecanju iz kemije.

Pripreme za državno natjecanje traju

– Svake godine imamo predstavnike naše škole na državnim natjecanjima iz kemije, a prošle godine imali smo isto pet, tako da nama to i nije neka novost – navode Mihaela Vrbnjak Grđan i Karmen Holenda, profesorice kemije i biologije sa VI. OŠ Varaždin u kojoj pripreme za državno natjecanje iz kemije već naveliko traju.
– Vježbamo svakodnevno u školi, a onda i kod kuće. Pripremamo se tako da rješavamo zadatke i pokuse koji su bili na državnim natjecanjima iz prethodnih godina – otkrile su Marija, Pula i Dora, čija je mentorica Vrbnjak Grđan.

Kemija je teška, ali (ni)je bauk!

One će se natjecati u kategoriji sedmih razreda, a Korina i Alisa, kojima je mentorica Holenda, u kategoriji osmih razreda.
– Mi se zapravo za natjecanje pripremamo kroz cijelu godinu tako što rješavamo testove na dodatnoj nastavi – otkrile su osmašice.
Iako kemija slovi kao težak predmet, mladim kemičarkama sa VI. OŠ ova prirodna znanost prirasla je srcu. Nije im teško svoje slobodne vrijeme potrošiti na zadatke i pokuse, a često i svoje profesorice znaju iznenaditi svojim nezadovoljstvom zbog broja zadataka ili pokusa koje su im pripremile za vježbanje.
– Kad vas pitaju “To je sve, samo to ste nam pripremili?” ne znate što biste rekli. Kemija je težak predmet, a kad vidite kad su učenici ovako zainteresirani kao ove djevojke, nije problem dodatno raditi s njima i davati im zadatke i smišljati sve više pokusa – istaknula je Holenda.
To što VI. OŠ ima brojne predstavnike na državnom natjecanju iz kemije rezultat je i toga što se na toj varaždinskoj školi puno radi na popularizaciji ove prirodne znanosti.
Iako se kemija dobiva tek u sedmom razredu, profesorice Vrbnjak Grđan i Holenda kemiju nastoje približiti i učenicima nižih razreda.
– Imamo izvannastavnu aktivnost “Mali znanstvenici” za učenike nižih razreda, a jednom godišnje organiziramo i zabavni show “Kemija za zmrznut” gdje kroz efektne pokuse iz kemije učenicima pokušavamo približiti ovaj predmet. Također, na našoj školi organiziramo radionicu e-škola kemije za učenike i učitelje, a VI. OŠ sudjeluje na svim važnijim događajima vezanim uz kemiju, pa tako redovito odlazimo s našim učenicima koji polaze dodatnu nastavu iz kemije na Dane otvorenih vrata PMF-a – objasnila je Vrbnjak Grđan, inače voditeljica Centra izvrsnosti iz kemije Varaždinske županije.

Sestrama Mariji i Korini Klampfl kemija je “u krvi”

Sestrama Mariji i Korini Klampfl kemija je “u krvi”: njihova majka je Lidija Klampfl, profesorica kemije na Prvoj gimnaziji Varaždin.
– To što nam je mama profesorica kemije pomaže nam u smislu da kad nešto ne razumijemo iz kemije, mama je uvijek tu da nam objasni. No, kad imamo slobodnog vremena, često ga potrošimo na kemiju – otkrile su sestre. Profesorica Lidija Klampfl mentorica je četvero gimnazijalaca koji također ove godine odlaze na državno natjecanje. To su Andrea Križanić i Maja Špoljarić, učenice prvih razreda, te Ilija Srpak i Aleksandra-Saša Brozović iz trećih razreda. Od srednjoškolaca, na državno natjecanje ide još maturant Vedran Dubravec s Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole čija je mentorica Vesna Vrček.
Uz učenice iz VI. OŠ, na državno natjecanje odlazi i učenik sedmog razreda Filip Premužić iz OŠ Petar Zrinski Jalžabet, čija je mentorica Vesna Jeremić Premec, te učenice osmih razreda Edita Lukić iz II. OŠ Varaždin, čija je mentorica Ksenija Pintarić i Jurica Radović iz OŠ Kneginec Gornji, čija je mentorica Silvana Čubrić te Robert Bačani, čija je mentorica Nataša Vađon iz OŠ Ludbreg.

I drugi učenici VI. OŠ Varaždin uspješni na državnim natjecanjima

Osim mladih kemičarki, VI. OŠ ima još predstavnika na državnim natjecanjima. Na državnom natjecanju iz matematike sudjelovali su Barbara Kelava s osvojenim 1. mjestom i Mislav Putarek s osvojenim 14. mjestom (mentorica Vedrana Herman) te Nika Vrček s osvojenim 14. mjestom (mentorica Nina Prašnjak). Na državnom natjecanju iz informatike sudjelovala je Barbara Kelava s osvojenim 5. mjestom (mentor Danijel Lukić). Na državnom natjecanju iz TZK – plivanje s osvojenim 8. mjestom nastupili su: Matej Čok, Niko Balenta, Erik Hunjek, Teo Putarek, Noa Cingula, Hrvoje Đurman, Danijel Gašparić, Ferdinand Hižak i Luka Vusić (mentor Tomica Kanoti). Na državna natjecanja koja još nisu održana pozvani su: na natjecanje iz likovnog Edi Jupić (mentor Ivan Duić), njemačkog Lana Derner, Alisa Pevec (mentorica Dajan Leich), Lara Vrček iz biologije (mentorica Mihaela Vrbnjak Grđan), Dora Težak iz geografije (mentorica Alenka Bađun), Leonarda Kiš iz engleskog jezika (mentorica Tina Čerpinko). 

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

Život i društvo

Danas se slavi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Varaždinska biskupija

Papa Franjo proglasio je krajem siječnja Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba koji će se u sveopćoj Crkvi slaviti četvrte nedjelje u srpnju, najbliže spomendanu svetih Joakima i Ane, Isusovih „djeda i bake”, u ovoj Godini obitelji Amoris Laetitia 25. srpnja.

U povodu prve proslave uputio poruku naslovljenu „Ja sam s vama u sve dane“ (Mt 28, 20).

Upozoravajući da su bake i djedovi često zaboravljeni, Papa je krenuo od blagdana Prikazanja Gospodinova u hramu, 2. veljače, kada upravo dvije starije osobe, starac Šimun i proročica Ana, prosvijetljeni Duhom Svetim, u Isusu prepoznaju Mesiju.

Oni nas podsjećaju da je starost dar, a bake i djedovi spona koja povezuje naraštaje da bi se mladima prenijelo iskustvo života i vjere. Veza djedova i baka s mladima vrlo je uska te stoga i dijalog među njima treba biti stalan. Vrlo je važno da se bake i djedovi susreću s unucima.

Izvor: Varaždinska biskupija

Nastavite čitati

Život i društvo

DVD Šćepanje uskoro slavi 70. rođendan, pa stiglo novo vatrogasno vozilo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U zagrebačkom Vatroprometu jučer je DVD-u Šćepanje obavljena predaja vatrogasnog vozila Nissan Navara pick up, u kojeg je ugrađen Vallfirest visokotlačni modul.

Svečanosti predstavljanja novoga navalnog vozila u Šćepanju nazočio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u pratnji načelnika Općine Breznički Hum Zorana Hegedića, predsjednika Općinskog vijeća Marka Fištera, tajnika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonka Videca, predsjednika VZO Breznički Hum Marija Šargača i zapovjednika VZO Breznički Hum Alenka Vnučeca. Predsjednik DVD-a Šćepanje Vjekoslav Rusek tom je prilikom zahvalio svim vatrogascima, a posebice županu, načelniku na realizaciji ovog projekta kao i gostima koji su posjetili Šćepanje i uveličali ovaj događaj.

Načelnik Zoran  Hegedić tom je prilikom rekao kako je ovo dio ostvarenja vatrogasnog sna jer se članovi DVD-a godinama trude da svojim aktivnostima, radom i odvajanjem slobodnog vremena budu što spremniji, pa je ovo vrijedno vatrogasno vozilo ubuduće zasigurno uvelike pomoći u slučajevima potrebe. Zahvala je upućena i svima koji su DVD Šćepanje podržali u nabavi i opremanju vozila, bilo financijski, logistikom ili na drugi način. Blagoslov vozila upriličit će se povodom proslave 70. obljetnice DVD-a Šćepanje planirane posljednje subote mjeseca kolovoza.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!