Povežite se s nama

Kultura

Kako se Romeo udvara Juliji na kajkavskom? „Flundra senje zrokujuča“ – prvi prijevod iz 1836.!

Objavljeno:

- dana

PRVI HRVATSKI SHAKESPEARE

Obilježavanju 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea (1564.–1616.) pridružio se i Grad Ludbreg projektom „Prvi hrvatski Shakespeare“.

Cilj projekta, koji se provodi u suradnji s British Councilom, objava je knjige koja će sadržavati prvi prijevod ikojega Shakespearova djela na hrvatski jezik.

– Riječ je o ulomku iz Romea i Julije napisanome na kajkavskome književnom jeziku, prevoditelja Ivana Krizmanića (1766.–1852.), naslova „Flundra senje zrokujuča“, iz 1836. godine – otkrili su iz Grada Ludbrega.

Predstavljanje knjige, čiji su autori Ivan Lupić i Bojana Schubert, bit će u sklopu najveće ludbreške manifestacije – Dani ludbreške Svete Nedjelje. 

Britanski veleposlanik oduševljen

Tim povodom Ludbreg je posjetio Ian Cliff, veleposlanik Velike Britanije u RH.

– Ludbreg je rodno mjesto Mladena Kerstnera koji je promovirao kajkavski jezik za koji je pokazao da je jezik pametnih i dobrih ljudi. Ne čudi stoga što je i prvi prijevod Shakesperea u Hrvatskoj bio upravo na kajkavskom jeziku, za čije bogatstvo se često pitamo ima li mu kraja. Drago mi je što ćemo ovim projektom još jedanput pokazati da smo grad koji drži do kulture, a dodatno ćemo obogatiti i našu najveću manifestaciju – rekao je Dubravko Bilić, ludbreški gradonačelnik.

Veleposlanik Velike Britanije bio je oduševljen cijelim projektom, a s užitkom je razgledao i Ludbreg. 

– Ovo je krasan mali grad koji cijeni svoju baštinu, a poštuje i tuđu. Drago mi je što se i Ludbreg odlučio uključiti projektom u obilježavanje godišnjice smrti Williama Shakespearea i dati svoj doprinos cijeloj priči – istaknuo je Ian Cliff.

Izvor:
Foto: Grad Ludbreg

Kultura

Objavljen novi CD s djelima varaždinskog skladatelja Davora Bobića – „Amida“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nakladi Koncertnog ureda Varaždin i Aulosa objavljen je novi nosač zvuka „Amida” s djelima varaždinskog skladatelja Davora Bobića.

Djela su to nadahnuta židovskom kulturom iz opusa kojeg je Bobić započeo 2004. klavirskim kvintetom Symphoneo, a završio skladbom Amida, prvi puta izvedenom na Osorskim glazbenim večerima.

Uz Amidu, skladbu koja nosi ime središnje molitve židovskog bogoslužja, nalaze se i skladba „Jephta”, posvećena tragičnoj sudbini starozavjetnog suca i vojskovođe Jephte, kao i već publici već poznato djelo „Koraci kroz Yad Vashem” posvećeno žrtvama holokausta, koje su do sada izveli svi ugledniji hrvatski komorni orkestri.

Upravo to djelo skladatelj je posvetio svojoj kćeri Ruti, koja ju i izvodi na ovom nosaču zvuka.

Tonsko snimanje i mastering potpisuje Marin Kereša iz NuArs d.o.o.

Ponosan sam što je ovaj nosač zvuka ugledao svjetlo dana jer je to trajni zapis za skladateljski opus kojem sam posvetio više od desetljeća i velika zahvala svim glazbenicima koji su izvodili moja djela, od Zagrebačkih solista do vrsnih glazbenika i solista. Zahvaljujem na potpori i Gradu Varaždinu i nadam se će publika i „Amidu“ prihvatiti i dati mi podršku za nova djela uz nadu i da ćemo ih uskoro ponovno moći predstaviti publici na koncertima – istaknuo je Davor Bobić, profesor na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu, dugogodišnji ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri i jedan od najaktivnijih hrvatskih skladatelja.

– Drago nam je i da smo ovim projektom imali prigodu podržati skladateljski opus Davora Bobića i nastaviti i u ovim izazovnim vremenima našu diskografsku aktivnost. „Amida” je posljednji u nizu nosača zvuka koji smo izdali u našoj nakladi, u kojoj se iz prijašnjih godina nalazi već pozamašan broj CD-a većinom glazbenika vezanih uz bogatu varaždinsku kulturu – naglasio je Raymond Rojnik, urednik izdanja i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

Ludbreg petkom: pristigao rekordan broj za održavanje kulturno umjetničkih programa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izvor: Grad Ludbreg

Centar za kulturu i informiranje Ludbreg izvijestio je kako je na natječaj za sudjelovanje u programu „Ludbreg petkom 2021.” pristigao rekordan broj prijava koje uključuju razne oblike kulturno umjetničkih programa.

Ove će se godine tako osim izložbi i koncerata, u sklopu spomenutog programa održavati i predstave, plesne predstave, predstavljanje knjiga te performansi i video projekcije.

– Želja nam je da putem programa „Ludbreg petkom” doprinesemo i dodatno unaprijedimo kulturni život grada Ludbrega, stoga nas iznimno veseli da su umjetnici amateri, ali i profesionalni umjetnici prepoznali njegov potencijal i javili se u velikom broju. Vjerujemo da će i ludbreška publika prepoznati njegovu kvalitetu i značaj te da će se rado odazivati. Ovogodišnji program je raznovrstan, prilagođen i djeci i odraslima, tako da će svatko moći nešto odabrati – poručuju organizatori.

– Kod pripreme rasporeda koji se sastoji od čak 22 programa, osim o epidemiološkoj situaciji morali smo razmišljati i o planiranoj obnovi kino dvorane zbog koje gubimo dio prostora koji je predviđen za događanja s većim brojem posjetitelja. Program smo stoga koncipirali tako da su predstave i koncerti većinom rezervirani za toplije mjesece, kada nam vrijeme omogućava da ih održimo vani. – dodaju.

Raspored ovogodišnjeg programa:

Nastavite čitati