Povežite se s nama

Zabava & Stil

Kakvu glazbu slušamo? Najviše si volimo pustiti pop, rock pa narodnu glazbu

Objavljeno:

- dana

Glazbeni ukusi i trendovi često su tema na svim vrstama druženja. I dok su oni nešto stariji razočarani glazbenim žanrovima kojima su mlađi okrenuti, situacija nije posve crna.

Drugo po redu “Istraživanje o navikama slušanja glazbe” u Hrvatskoj proveli su Hrvatska diskografska udruga (HDU) u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP). Izvršila ga je agencija Hendal u lipnju i srpnju ove godine.

– Istraživanje je imalo za cilj utvrditi na koji se način glazba sluša, koliko često i iz kojih izvora, s posebnim osvrtom na pitanja vezana uz korištenje digitalnih glazbenih servisa. Također, bilo je važno ustanoviti i koji su stavovi ispitanika prema intelektualnom vlasništvu, a s obzirom na značajnu povezanost mlađe populacije s glazbom posebnu važnost dali smo ispitivanju mladih u dobi od 12 do 15 godina – istaknula je Maja Vidmar Klarić iz Hrvatske diskografske udruge te dodala kako su rezultati ovog istraživanja utoliko značajniji i jer ih je moguće komparirati s rezultatima istog istraživanja provedenog 2018. godine.

Rezultati su pokazali kako je Hrvatima glazba itekako važna u životu, a tome u prilog ide podatak da devet od deset Hrvata glazbu sluša svaki dan te ju slušaju 16,4 sata tjedno. Također, 85 % ispitanika je potvrdilo kako glazba pozitivno utječe na njihovo mentalno zdravlje.

Značajan pomak dogodio se kod korištenja digitalnih glazbenih streaming servisa pa tako 95 % ispitanika poznaje barem jedan streaming servis, a u odnosu na 2018. godinu značajno je porasla i konzumacija glazbe preko glazbenih streaming servisa (44 % ispitanika sluša glazbu na plaćenim streaming servisima).

Mladi od 12 do 15 godina pokazuju nešto drugačije navike: dominantni načini slušanja glazbe su besplatni Youtube streaming (80 %), a 70 % mladih sluša glazbu i na plaćenim servisima. Također, među mlađom populacijom često je i slušanje glazbe na društvenim mrežama.

Radio i plaćeni servisi imaju najveći udio svakodnevnih korisnika, oko 80 %, a i dalje je besplatno streamanje glazbe najkorišteniji i najprihvatljiviji način dolaženja do glazbe. Kao najčešći razlog nekorištenja plaćenih glazbenih servisa ispitanici ističu dostupnost glazbe na besplatnim servisima, poput YouTubea. Do nove glazbe Hrvati dolaze putem radija, besplatnog video streama, TV-a i društvenih mreža, a mladi ističu kako im je glavni izvor za nalaženje nove glazbe besplatni streaming te kratke forme na TikToku.

Hrvatski građani podjednako slušaju domaću i stranu glazbu, dok glazbu iz regije sluša oko 42 % ispitanika. U uzorku mladih veći je udio slušanja strane glazbe u odnosu na domaću. Top tri glazbena stila hrvatske glazbe su pop, rock i narodna glazba, a kod mladih i hip-hop. Turbo folk (narodnjake) i R’n’B sluša 17,2 % anketiranih te time spadaju na peto mjesto, iza dancea i elektronske glazbe.

Dodatno, 73 % ispitanika navodi i kako im je poznat pojam intelektualnog vlasništva te se slažu s tvrdnjama kako bi kreativna industrija i umjetnici trebali moći živjeti od svog rada. Oko polovice ispitanika, što je značajno više nego u 2018., slaže se i kako zaštita intelektualnog vlasništva podržava gospodarstvo te utječe na kulturu i kreativnost.

Zabava & Stil

Snima se dokumentarni film od navijačkoj skupini White Stones

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dokumentarni film o ljudima koji su i život svoj i sreću svu ostavili Varteksu premijerno će biti
prikazan u ožujku iduće godine, 35 godina od osnivanja navijačke skupine White Stones.

Na lokacijama u Varaždinu krenulo je prije nekoliko tjedana snimanje dokumentarnog filma Čuvari tvojeg imena, o navijačkoj skupini White Stones. Stonesi već 35 godina ponosno i
beskompromisno podupiru svoj nogometni klub NK Varteks, od onog bivše kluba koji je na
prijelazu iz 20. u 21. stoljeće bio institucija hrvatskog nogometa, iz godine u godinu
predstavljajući Hrvatsku u europskim natjecanjima, do novog kluba baziranog na takozvanom
socios modelu.

Dokumentarni film Čuvari tvojeg imen pokrit će sve te povijesne trenutke uz pomoć arhivskog materijala i brojnih intervjua sa akterima na navijačkoj sceni i u NK Varteksu. Autor filma je dugugodišnji član White Stonesa Dražen Vučković, a produkciju potpisuju varaždinski filmaš Jurica Hižak i varaždinska produkcijska kuća Rebl film. Cijela filmska ekipa je iz Varaždina, a u filmu će se koristiti i isključivo glazba varaždinskih autora, bendova BKD i Denigma, Ljubomira Kerekeša, Kronje, Sabya i Žete. Arhivski materijal za potrebe snimanja filma ustupili su navijačka skupina White Stones, obitelj Herjavec, Varaždinska televizija VTV, Vladimir Mrak, Željko Hajdinjak i Mario Lovrak kojima se autor i produkcijski tim iz svega srca zahvaljuju.

Do sada su snimljena tri filmska seta od planiranih 10, a snimanje se nastavlja punom
parom i film bi trebao biti premijerno prikazan u n ožujku iduće godine, na 35. godišnjicu
osnivanja navijačke skupine White Stones. Vrijedi spomenuti i da su snimanje filma financijski pomogli brojni donatori, posebno ekipa osnivača i dugogodišnjih članova navijačke skupine White Stones koji su se okupili pod krilaticom Jageri 1990, ali i brojni sponzori te Grad Varaždin.

Podršku filmu pruža i lokalna rockerska scena tako da su organizatori Open air rock festivala Freedom Fest koji će biti održan na Stadionu Sloboda 25. svibnja ove godine, a na kojem će nastupiti bendovi Zadruga, Njake i Zadovoljština, Black Jack, The Wonderful Flying Machine, Godfathers, Najveribest, Foilers i naravno Grozni Gadovi, odlučili donirati dio novca od ulaznica koje će biti prodane u pretprodaji.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

FOTO Koncert Urbana&4 uz gudački orkestar varaždinska publika će dugo pamtiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Urban&4 uz gudački orkestar u subotu su napunili Arenu Varaždin.

Publika je uživala u koncertu koji je trajao više od dva sata, a donio je presjek novije i starije Urbanove glazbe. Gudački orkestar priodonio je uistinu posebnoj atmosferi u dvorani.

Lijepa i za pamćenje je kombinacija Urbanove glazbe uz gudački orkestar. Obožavatelji su cijeli koncert pjevali.

Damir Urban je cijelu večer komunicirao s publikom, zbijao šale na račun svojih godina, a poručio je da on i supruga i u nedjelju ostaju u Varaždinu da bi malo uživali.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje