Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždinka Karla Čović u 24 sata odvozila je čak 473 kilometra: Bilo je nepodnošljivo vruće

Objavljeno:

- dana

U slovenskom Dobrovniku proteklog je vikenda, 22. i 23. srpnja, održano biciklističko Europsko prvenstvo 24 sata ultramaratona.

Na startu su se našli ponajbolji svjetski Ultra biciklisti kao i amateri rekreativci. Među njima i Varaždinka Karla Čović, članica Triatlon kluba Ultra.

– Plan mi je ove godine bio još jedan trostruki Ironman koji se trebao održati ranije u Austriji. Cijeli godišnji u 4. 5. i 6. mjesecu isplanirala sam po tome da mogu trenirati za utrku, dogovorila suportere koji su isto uzeli godišnji, ali iz nepoznatih razloga organizator je mjesec dana prije starta otkazao. Nakon otkazivanja prestala sam s treninzima, i godišnji dalje koristila za planinarenje i kampiranje sa psom Fumom po Alpama. Za ovu utrku od 24 sata kasno sam saznala, tri tjedna prije starta. Znala sam da je to premalo vremena da se stignem kvalitetno pripremiti i to bez godišnjeg i uz puno radno vrijeme. Ali ipak sam odlučila otići, onako neopterećena i za gušt, pa kako bude dobro bude – navodi Karla Čović, te dalje objašnjava:

– Tamo se održala utrka od 24 sata, 12 sati i 6 sati. Za Europsko prvenstvo bodovana je samo od 24 sata tako da sam na nju i prijavila, a i volim ultre.  Trajala je od petka od 18 do subote do 18 sati i vozili su se krugovi od 11 kilometara. Na 24 sata nastupilo je 23 solo biciklista i četiri tima. Naravno, bila sam zadnja žena sa skromnih prevoženih 473 km u 24 sata. Ali baš sretna i zadovoljna kako sam to uopće i uspjela uz tu malu količinu treninga, i bez suportera ovog puta, kao i vožnje u zavjetrini grupe koja štedi snagu i povećava brzinu, i koja je tu bila dozvoljena, ali ju nisam koristila. Kroz noć sam i odspavala, družila se sa prijateljima, ekipama. Svanulo je jutro, krenulo je dobro, ali već nakon par sati svima nam je vrućina stvarala probleme. Sve što sam imala – voda, hrana, sokovi postalo je toplo. Par krugova sam vozila i pod hladan tuš, i tako do kraja utrke.  Nisam više znala kako se rashladiti. Dosta vozača je cijelu noć vozilo tako da su se kroz dan maknuli sa te vrućine. Zadnjih nekoliko krugova dignuo se orkanski vjetar koji je i porušio natjecateljima kampove, ali srećom pred sam kraj. Ovom prilikom zahvalila bih prijateljima koji su mi došli kao podrška – Kseniji i Alešu, svojim dugogodišnjim sponzorima Salonu za oblikovanje i masažu tijela Aromavita i butiku Ana Kraš, tati, Fumi, kao i svima vama koji me pratite i podržavate – navela je ova Varaždinka.

Život i društvo

Osnovna škola „Petar Zrinski“ Jalžabet u Erasmus + projektima – „Umreži se i podijeli znanje“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Beneficije koje nudi Erasmus prepoznate su i u Osnovnoj školi „Petar Zrinski“ Jalžabet koja u KA 1 projektu sudjeluje po prvi put. Ukupna vrijednost projekta je 22.299 eura.

Još u travnju prošle godine održane su prve pripreme članova projektnih timova s ravnateljicom škole Mirjanom Kučar te voditeljicom projekta Snježanom Arić.

U mobilnostima je sudjelovalo ukupno dvanaest djelatnika škole: Snježana Arić, Lidija Copak, Vesna Skupnjak, Branko Bunić, Mirjana Kučar, Nataša Špralja, Dijana Kuček, Karolina Balog, Gordana Križan, Ivančica Magić, Mirjana Vincek i Romina Tkalec.

Sudionici su putem edukacija, upoznavanja drugih obrazovnih sustava i primjera dobre prakse dobili kvalitetne i primjenjive nove spoznaje i iskustva koja prenose svojim kolegama, učenicima u razredu, ali i široj zajednici.

Strukturirani tečajevi

Učitelji škole u timovima su sudjelovali na strukturiranim tečajevima.

Krajem kolovoza 2023., od 21. do 26., učiteljice Snježana Arić, Vesna Skupnjak i Lidija Copak boravile su u gradu Firenci, u Italiji. Sudjelujući na usavršavanju “Environmental Stewardship: How to Reconnect with Nature” djelatnice su unaprijedile kompetencije odgovornog ponašanja prema okolišu, vještine učinkovitog planiranja zbrinjavanja otpadaka hrane kroz kompostiranje i vještine donošenja praktičnih ekoloških projekata koji se odnose na recikliranje.

U grčkom glavnom gradu, Ateni, u periodu od 6. do 11. studenog 2023. boravile su Gordana Križan, Karolina Balog i Dijana Kuček. Tečaj „Uspješne strategije za rad s učenicima s teškoćama“obuhvaćao je niz predavanja, rasprava i radionica o načinu i strategijama rada s učenicima koji imaju teškoće u učenju. Iskustva iz svoje škole razmijenile su s odgojno-obrazovnim djelatnicima iz Švedske, Estonije i Rumunjske.

Od 26. studenog do 3. prosinca 2023. realizirana je mobilnost našeg Erasmus+ projekta u Španjolsku. Učiteljice Mirjana Vincek, Romina Tkalec i Ivančica Magić boravile su u gradu Valenciji gdje su sudjelovale na tečaju  „ICT and Outdoor Teaching and Learning“.

Job shadowing – praćenje rada

U sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom “Share knowledge – Connect“, ravnateljica škole Mirjana Kučar, pedagoginja Nataša Špralja i učitelj Njemačkog jezika Branko Bunić posjetili su grad Białystok u Poljskoj, gdje su sudjelovali u radu osnovne škole Szkoła Podstawowa nr 24 zOddziałami Dwujęzycznymi im. 2 Korpusu Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie .

Pratili su svakodnevni posao, radno okruženje, metode i oblike rada svojih kolega u školi koju pohađa oko 500 učenika. Osim novih znanja korištenja IKT tehnologije u nastavi, novih načina rada na školskim i e-Twinning projektima i novih nastavnih metoda sudionici su stekli i nove prijatelje te stvorili lijepe uspomene.

Nastavite čitati

Život i društvo

Održane 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija VANIMA

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 8. do 11. srpnja održane su 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija Vanima.

Kao i svake godine i ovoga su puta radionice su za krajnje korisnike bile besplatne.

VANIMA je varaždinska udruga zadužena za razvoj audiovizualne djelatnosti te stoga, između ostalog, svakog ljeta organizira radionice kojima je osnovni cilj razvoj filmske pismenosti, filmskog i filmu srodnog stvaralaštva. Tijekom radionica su djeca i mladi upoznali proces stvaranja animiranog filma i filmskih plakata kroz praktičan rad i međuvršnjačku suradnju te tako dio svojih praznika učinili aktivnijim i produktivnijim.

Radionicu animiranog filma namijenjenu osnovnoškolcima su vodili osnivači i voditelji Vanime Dubravka Kalinić Lebinec i Srećko Lebinec. U radionici je sudjelovalo jedanaest polaznika koji su radili film na zajedničku temu u tri animacijske tehnike. Prošli su proces stvaranja filma od ideje, preko razrade filmske priče, crtanja, likovnog oblikovanja lika i filmske scenografije, oblikovanja zvuka do faziranja pokreta i snimanja. Pritom je svaki pojedinac realizirao svoj dio zajedničkog filma. Tako su upoznali osnove filmske animacije, uočili koje su im vještine potrebne za taj oblik stvaralaštva te je većina polaznika izrazila želju za redovitim bavljenjem animiranim filmom kao izvanškolskom aktivnosti kroz redovne Vanimine godišnje grupe.

Likovnu radionicu namijenjenu polaznicima od 10 do 18 godina vodila je Gabriela Butković, magistra likovne pedagogije. U radionici je sudjelovalo šest polaznika koji su kroz praktičan rad usvojili osnovne odrednice izrade filmskog plakata te izradili plakate za recentne Vanimine filmove.

Radionica Animiraj se!, organizirana u varaždinskom Centru za mlade P4, je imala za cilj upoznati polaznike s Erasmus + projektom kojeg je nositelj Studio Dom animacije iz Sremskih Karlovaca, a partneri su Filmsko-kreativni studio Vanima i Dečiji kulturni centar iz Novog Sada.
Voditeljica Likovne radionice i radionice Animiraj se!, Gabriela Butković je s polaznicima radila kolažnu stop animaciju na osnovu filmskih plakata i uz korištenje resursa nastalih tijekom Erasmus + projekta Animiraj se! Na taj su način zajednički napravili animirani film, ali i naučili kako ubuduće koristiti besplatne mobilne aplikacije za stvaranje animiranih filmova te gdje pronaći naputke i tutorijale za rad i za usvajanje osnovnih zakonitosti animacije.

Snimljeni filmovi kao i filmski plakati će biti javnosti prikazani u sklopu godišnje produkcije Vaniminih filmova u listopadu, povodom Međunarodnog dana animacije.
Radionički program je financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i sredstvima Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje